[Ekskluzivno] Oče protiosamosvojitvenih politikov Franca in Aurelia Jurija je bil član skupine italijanskih komunističnih partizanov, ki je gangstersko pobila četo italijanskih demokrščanskih partizanov

Foto: Wikimedia.org/STA

Brata Aurelio Juri in Franco Juri sta bila poslanca v Državnem zboru RS, in sicer Franco poslanec Zaresa, kjer je bil celo podpredsednik, Aurelio pa poslanec stranke SD. Franco se je v kritičnem času slovenskega osamosvajanja opredelil proti osamosvojitvi. Glede tega pa še danes ostaja popolnoma neapologetski in v medijih še vedno zatrjuje, da smo v totalitarni Jugoslaviji uživali večjo suverenost, kot jo zdaj v Evropski uniji. Manj znano pa je, da je bil njun oče član skupine italijanskih komunističnih partizanov, ki je na ukaz komunistične partije gangstersko pobila četo italijanskih demokrščanskih partizanov. Italijanski partizani so bili v Italiji obsojeni na dosmrtno ječo, zato je oče bratov Juri pobegnil v Slovenijo. 

Jurijev oče je bil član divizije Garibaldi, ki je bila v sestavi IX. korpusa in je imela v sestavi tri brigade, je za nas razkril vir, katerega ime hranimo v uredništvu. Poveljnik korpusa, ki je nastal 13. decembra 1943 in je vključeval italijanske partizanske enote, ki so bile operativne v Beneški Sloveniji, je bil Lado Ambrožič – Novljan, politični komisar pa Janez Hribar. Juri je bil član ožje skupine, ki je dobila nalogo, da pokončna demokrščanske partizane, zato je v akciji sodeloval in verjetno tudi ubijal.

Poveljniki IX. korpusa (Foto: Wikimedia.org)

Štab IX. korpusa (Foto: Wikimedia.org)

Jurijev oče obsojen na dosmrtno ječo
O pokolu enote komunističnih garibaldincev, ki je 7. februarja 1945 napadla 17 odpornikov katoliško-liberalne enote Osoppo na Toplem vrhu pri Porčinju, je bilo v mnogih raziskavah in knjigah že marsikaj povedanega. V skupini demokrščanskih partizanov je bil ubit tudi brat režiserja Pasolinija in oče kantavtorja DeGregoria. Storilci tega pokola so bili obtoženi in obsojeni. Jurijev oče je bil skupaj s poveljnikom enote Mariom Toffaninom – Giacco obsojen na dosmrtno ječo. Toffanin svoje kazni ni dolgo služil, saj je zbežal v Jugoslavijo in živel v Istri vse do svoje smrti, ko se je Slovenija že osamosvojila. V svojem poročilu o akciji je najprej navajal, da je akcijo izvedel samoiniciativno, a so ga po tem, ko je vodji inšpekcije povedal, kdo je bil dejansko naročnik akcije, pustili pri miru.

Naš vir nam je razkril, da mu je njegov tast, kolovodja te skupine, povedal, da je bil Jurijev oče član. Oba sta po obsodbi v Italiji zbežala iz Italije v Slovenijo, konkretno v Koper. Jurijev oče je tam ostal, omenjeni tast pa je moral zbežati na Češko, saj je bil zagrizen stalinist. Šele po tem, ko je nekdanji italijanski predsednik Alessandro Pertini vse člane komunistične enote pomilostil, je tast dobil prepustnico za prehajanje v Italijo in nazaj.

Brzostrelni top artilerije IX. korpusa (Foto: Wikimedia.org)

Bitka predstavlja črni madež
Res je sicer, da so storilci in politični naročniki pokola znani (Videmska federacija KPI), vendar pa so mnenja o tem še vedno deljena, številni zgodovinarji in publicisti so namreč prepričani, da za pokolom partizanov Osoppa stojijo slovenski partizani IX. korpusa, ki so od Josipa Broza Tita dobili ukaz, naj prevzamejo divizijo in jo očistijo revolucionarnih elementov. Ob tem velja prepričanje, da naj bi se poveljstvo Osoppa na območju Toplega vrha znašlo po tem, ko so tja zašli, in to plačali z lastnimi življenji. Zgodovinarji pa se strinjajo, da pokol predstavlja črni madež za italijansko odporniško gibanje, katerega posledice so občutili predvsem Beneški Slovenci.

H. M.