Nasilno izbrisana podjetja: Dolga roka globoke države sega iz Ljubljane do Strasbourga

Egidijus Kuris iz Litve, sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice, je nezakonito zavrnil številne tožbe lastnikov nasilno izbrisanih podjetij v Sloveniji – vse pod vplivom slovenskih sodelavk.

V letu 1999 in pozneje so se v Sloveniji dogajali nasilni in obsežni izbrisi gospodarskih družb, katerih posledice so katastrofalne. Leta 1999 je bil sprejet zakon, s katerim so nasilno in po hitrem postopku izbrisali 17.080 pravnih subjektov, na enem od sodišč celo 500 v enem dnevu, večinoma družb z omejeno odgovornostjo, nekaj pa tudi delniških družb. 

To je povzročilo, da je bilo najmanj 40 tisoč fizičnih oseb ali družin močno finančno prizadetih. Takratna vlada pod Drnovškovim vodstvom je najmanj toliko državljanom povzročila veliko krivic in nepravilnosti, kršene so jim bile tudi človekove pravice. Glavni protagonisti tega zakona so bili Aleš ZalarMitja Gaspari in Nina Plavšak.

Varovali so interese globoke države in bank
Razlog za sprejetje tega zakona je bilo varovanje interesov večjih, nekdanjih družbenih podjetij in bank, ki so nevestno poslovali. Podjetja so nasilno izbrisali iz registra ne glede na to, ali so imela premoženje ali ne. Razlogi za izbris so bili lahko že samo sprememba sedeža in blokada računa ali neposlovanje. V večini primerov niso mogli ugotoviti niti razlogov za neposlovanje, večinoma pa je bila to nemoč izterjati terjatve od večjih poslovnih sistemov, kot so bili SCT, Primorje, Merkur, Vegrad in podobni socialistični giganti. Dolgove izbrisanih so sodišča nato samodejno in brez pravdnih postopkov prenesla na ustanovitelje podjetij, ki so bili fizične osebe. Nekateri posamezniki so bili s tem seznanjeni, šele ko jih je obiskal rubežnik. Za prenos dolga s podjetja na fizično osebo (lastnika) niso dobili nikakršne odločbe, na katero se bi lahko pritožili.

Prihajalo je do tragedij
Po nekaterih podatkih naj bi na slovenskih sodiščih v preteklih letih potekalo okoli 18 tisoč pravdnih postopkov proti lastnikom izbrisanih podjetij. Prihajalo je do tragedij, bilo je več samomorov, veliko zarubljenih družinskih hiš in stanovanj, ogromno trajno blokiranih osebnih transakcijskih računov in številne zdravstvene težave posameznikov, ki so kot posledica nepredvidenih in neupravičenih finančnih bremen prizadeli družbenike izbrisanih gospodarskih družb. Nekatere poznejše vlade so zakon sicer poskušale popraviti, vendar slovenska ustava in zakoni prepovedujejo veljavo pravnih aktov za nazaj. To pomeni, da zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj.

Zakon v nasprotju s slovensko ustavo
Zakon je bil že takrat v nasprotju z ustavo. Njegova določila je večkrat presojalo tudi Ustavno sodišče RS, prvič v letu 2002, ko Slovenija še ni bila članica EU in določbe zakona o finančnem poslovanju podjetij ni presojalo z vidika evropske skupnosti. Tega niso popravili niti pozneje. Dejstvo pa je, da pravo Evropske skupnosti takšnih posledic, kot je odgovornost družbenikov za terjatve izbrisane družbe, ne predvideva.

Aktivnosti je bilo veliko, ustanovljena je bila tudi Civilna iniciativa nasilno izbrisanih podjetij, ki zastopa lastnike. Vložena je bila tudi tožba na Evropsko sodišče za človekove pravice in to je prvo sodbo o tem izdalo v začetku leta 2017. Gre za primer “Lekić”, pri čemer je sodišče odločilo, da je bil izbris podjetja brez poprejšnje likvidacije v Sloveniji “zakonit”. Vendar se je sodišče ukvarjalo le s procesnimi vprašanji, ni pa se izreklo o pravnih in finančnih posledicah izbrisov ter s tem povezanimi kršitvami Evropske konvencije o človekovih pravicah. Tožnik Lekić se je s podporo civilne iniciative na sodbo pritožil, veliki senat evropskega sodišča je nato decembra 2018 izdal sodbo. V njej (presenetljivo) ugotavlja, da Slovenija ni kršila človekovih pravic do mirnega uživanja zasebne lastnine in da so bili postopki pri sprejemanju zakona v letu 1999 »zakoniti in legitimni«. O številnih kršitvah človekovih pravic pa se niso izrekli.

Boštjan Zalar in litovski sodnik Egidijus Kuris
Sporno pri tem pa je bilo, da je bil za t. i. ad hoc sodnika v tem primeru pred evropskim sodiščem imenovan Boštjan Zalar, brat Aleša Zalarja, ki je sodeloval pri pripravi zakona iz leta 1999. Sodba iz decembra 2018 je nato odprla številna nova vprašanja. Lastniki izbrisanih podjetij so opozorili, da bo na njihovo razrešitev treba čakati še nekaj let, ko bo evropsko sodišče reševalo še druge primere iz Slovenije. Vendar pa je prišlo do novega presenečenja.

Boštjan Zalar – brat Aleša Zalarja.

Evropsko sodišče je februarja 2019 vsem slovenskim tožnikom izdalo odločbe o “nedopustnosti” njihovih tožb. Pod vse odločbe je bil podpisan isti sodnik posameznik, to je Egidijus Kuris iz Litve. Vse odločbe so bile izdane istega dne in niso osebno podpisane. Zato se v civilni iniciativi sprašujejo, ali je sodnik Kuris te tožbe sploh prebral. Nadalje odločbe o nedopustnosti tožb niso niti obrazložene, čeprav bi morale biti. Sodnik Kuris, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Litve, je bil v preteklosti tesno povezan s slovenskim ustavnim sodiščem, ki ga je tudi obiskal. Vse to meče na zadevo zelo čudno luč in veliko dvomov o pravilnosti in pravičnosti odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice.

Dr. Boštjan M. Zupančič je februarja 2018 opozoril, da slovenska globoka država sega tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in drugam v Strasbourgu. Za sodnika Egidijusa Kurisa iz Litve, ki sodi kot sodnik posameznik, je razkril, da odloča s pomočjo svoje strokovne sodelavke, to je Katke Zidar Al-Mutairi, sestre Nine Zidar Klemenčič in svakinje zdaj že nekdanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Zidar Al-Mutairijeva sodniku prinese na vpogled opis zadeve, zapisan v obliki enega odstavka, na podlagi katerega nato sodnik odloči v zadevi. Tako sodnik podpiše zadevo, o kateri spisa sploh ni videl, pri tem pa sodeluje vnukinja Titovega vodje kabineta Ana Vilfan Vospernik.

Na to, da je slovensko pravosodje pod neposrednim vplivom slovenske izvršilne oblasti in da je režimu uspelo svoj vpliv razširiti tudi na tiste mednarodne institucije, ki dobijo v obravnavo primere iz Slovenije, pa je v javnosti že večkrat opozoril dr. Boštjan M. Zupančič, nekdanji dolgoletni sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice iz Slovenije. Njegova pričevanja se tudi v primeru nasilno izbrisanih podjetij v celoti ujemajo z dogajanjem v praksi. Dolga roka sega torej iz Ljubljane vse do Strasbourga. Po potrebi tudi dlje, pravijo poznavalci.

Razočaral tudi varuh človekovih pravic
V civilni iniciativi, ki zastopa interese lastnikov nasilno izbrisanih 17.080 podjetij, so veliko pričakovali tudi od Varuha človekovih pravic RS. V tej ustanovi so jim predlagali, naj pripravijo svoj predlog za celovito ustavno presojo zdaj veljavne zakonodaje na tem področju. To so s pomočjo profesorja Šimeta Ivanjka v začetku leta 2019 tudi naredili in predlog temeljito obrazložili. V uradu varuha pa so kar devet mesecev ponavljali, da imajo sicer dovolj argumentov za presojo, da pa je treba dodati samo še kakšno podrobnost in podobno. “Bolj, ko se je čas odmikal, več je bilo znakov, da strokovne službe na čelu z Ivanom Šelihom, namestnikom varuha, namerno zavlačujejo – preprečujejo izvedbo ustavne presoje,” so zapisali v civilni iniciativi. Prejeli so namreč zavrnili odgovor ustanove, pod katerim je podpisan novi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Svetina je civilni iniciativi 29. novembra 2019 poslal odgovor, napisan na petih straneh, in na koncu zapisal, da varuh ne bo vložil zahteve za presojo ustavnosti zakona, kot so od njega (opravičeno) pričakovali lastniki izbrisanih podjetij.

Peter Svetina, varuh človekovih pravic, še ni sprevidel vzpostavljenih mrež v ustanovi, ki jo vodi. (Foto: STA)

Za Svetino pomemben en migrant, 17.080 žrtev pa ne
Eden od članov civilne iniciative, Milan Cizl, je bil nato v daljšem prispevku zelo kritičen do Svetine, za katerega ni pomembnih 17.080 žrtev. »Za vas je pomemben en postopek zoper enega migranta – da, tudi na to morate opozoriti, samo da se osebno nočete seznaniti z dejanskim stanjem, kaj se je pravzaprav dogajalo na terenu in koliko je tragedij zaradi nekaj lobistov, ki imajo lovke tudi na vašem uradu,« pa je Svetini sporočil Janez Mohorič, predsedujoči iniciativi.

Vida Kocjan

 • piko8

  Lovenija je resnično, ko to bereš zavožen projekt, žav !!!

  • Joc 52

   žal, ker je udba imela svoje v Demosu in se ni obračunalo z njimi

 • šmentanamuha

  Kučanova roka je dolga, pravzaprav njegovi izrastki. Tu ni kaj. Stari ima kilometrino tako kot Udba, ki zagotovo deluje pod njegovim patronatom. V to ne dvomim, čeprav se sliši neverjetno, pa ni. Dokazov je več kot dovolj. Mogoče je še kdo, ampak mislim, da je on tukaj Capo di banda.
  Zdaj pa naj pravniki staknejo glave in razmislijo, kako bodo s pravnimi postopki razgalili slovensko in evropsko sodniško bedo. Vedno se da, si je pa treba upat. Drugače pa je to še en razlog več, da bo potrebno izstopiti iz te totalitarne tvorbe, ki se imenuje Evropska unija. Britanci so že na svojem. kdaj bomo sledili drugi?

  • jan Gedli

   Pa vendarle nam je EU navkljub velikim pomanjkljivostim pomagala, da smo le nekoliko izplavali iz naše domače totalitaristične gnojnice.

   • Simon Rožič

    ..ni nam bilo treba izplavati, ker nikoli nismo priznavali te totalitaristične
    gnojnice!

   • šmentanamuha

    Nič ni večno. Morda se je v začetku zdelo, da smo vstopili v Indijo Koromandijo, toda zdaj so nam začeli natikati zanko okoli vratu in jo počasi zategujejo.

  • pajot

   Če izstopimo,bojo komunisti dobili proste roke za izvedbo plana B.
   Natančno vemo,kaj to pomeni.

   • Joc 52

    bodo pa kose pele, dovolj imamo teh neskončnih kraj in krivic

   • KAPIBARA

    Ciklon B ??

   • macon

    Zapiranje in v končni inštanci pobijanje.

    • Steiermark

     in pa za ustanovitev 3. jugoslavije, kot nam jo vsiljuje kratkonoga srbska spaka!

 • Antonius

  Slovenski Butalci 25 let volijo kleptomane, da jih lahko ves čas izžemajo in kradejo, zdaj se pa še čudijo, ker jih partjski socialisti na evropskem sodišču sploh ne obravnavajo.
  Za Višegrajce se bo treba odločiti, ker Esčp-ja kaj dosti ne šmirglajo.

  • pajot

   Več kot polovico Slovencev obvladuje stocholmski sindrom.
   Žrtev se identificira s svojim mučiteljem.
   Žal je tako.

  • Nata

   Pa se vseeno človek lahko vpraša. . . . . .morda pa slovenski Butalci le kaj imajo od tega ?? Veselo ” hvataju krivine “. . . . . .

 • janko

  V Sloveniji se je zgodilo točno to, v polni meri, kar so po razpadu evro komunizma napovedali v Nemčiji: v vseh državah izvesti lustracijo, sicer se bo v nelustriranih državah izoblikovala državna mafija.
  Nikoli več levičarstva!

  • Joc 52

   mi in CRO smo tisti, ki nismo izvedli lustracije in sedaj imamo te gnide povsod

  • KAPIBARA

   Samo preko mene mrtvega !” In po tem je prepozno umru..
   Kdo je to že bil ??

   • janko

    “Oče naroda”, France Bučar. “Naj zahvala” gre tako njemu, za že 30 letno agonijo Slovenije.

 • dobro je, da bodo ljudje vse to izvedeli z imeni in priimki…..ampak tole…..tole spodaj ne bo izginilo kar tako, kot povprečen udbaš, ki izgine, ko se mu plasira posebno cca. 3cm veliko kovinsko sondo med ušesa…

  Dobro poznan avtor knjig “Izvor četrte svetovne vojne(Origins of the
  Fourth World War)” in “Bedak in njegov sovražnik(The Fool and His
  enemy)” in so-avtor “Nove taktike globalne vojne(The New Tactics of
  Global War )” J.R.Nyquist, v zelo poučnem članku
  objavi tajne govore, ki jih je dal kadrom iz visokih nivojev kitajske
  komunistične partije kitajski obrambni minister general Chi Haotian, v
  katerih pojasnjuje dolgoročne načrte za zagotovitev kitajske nacionalne
  renesanse – katalizator katere bi bil kitajski tajni načrt za vojaško uporabo virusov. (4.2.2020 05:42 CET)

  Ustvarjalec Zakona o ameriških bioloških orožjih, Dr.Francis Boyle,
  trdi, da je koronavirus orožje za biološko bojevanje. V eksplozivnem
  intervjuju je podal podrobne izjave in priznal, da je 2019 Wuhan
  koronavirus ofenzivno orožje za biološko bojevanje. Prav tako je
  povedal, da se WHO tega že zaveda. V ekskluzivnem intervjuju za medijski
  outlet Geopolitics and Empire je Dr.Boyle predebatiral izbruh
  koronavirusa v Wuhanu, Kitajsko in Biosafety level 4 (BSL-4), iz
  katerega meni, da je ta nalezljiva bolezen ušla. Trdi, da je virus
  potencialno smrtonosen in, da je ofenzivno biološko orožje oziroma
  dvo-uporabno orožje za biološko bojevanje, genetsko modificiran z
  dodatkom funkcionalnih lastnosti. Zato ga je kitajska komunistična
  partija izvirno poizkušala prikriti in sedaj sprejema drastične ukrepe
  za zajezitev širitve. Wuhan BSL-4 (Biosafety Level 4) laboratorij je
  posebej določen World Health Organisation raziskovalni laboratorij in
  Dr.Boyle trdi, da WHO točno ve, kaj se dogaja. Celoten intervju v anleškem jeziku si lahko pogledate na tej povezavi. V tem intervjuju se Dr.Boyle dotake ekskluzivnega poročila GreatGameIndia z naslovom koronavirus biološko orožje, kjer
  se je podrobno poročalo o tem, kako so agenti kitajskega vojaškega
  biološkega programa, ki so bili zaposleni v kanadskem laboratoriju v
  Winnipegu, vpleteni v tihotapljenje koronavirusa v laboratorij v Wuhan, iz kjer Dr.Boyle verjame, da je virus ušel. To je dokaz, da so bile informacije podane preko tega bloga popolnoma
  točne že od vsega začetka našega spremljanja izbruha in, da so naša
  opozorila, da vkolikor boste informacije o tem izbruhu pridobivali iz
  fake news/click bait portalov tipa 24ur.com, kjer so zaposleni večinoma
  polpismeni ljudje, popolnoma na mestu. Napačne informacije podane preko
  fake-news mainstream medijev Vas tokrat lahko stanejo življenja.
  Bodite pozorni, zavestni, previdni, pogumni in inteligentni. Na tem
  blogu smo zbrali veliko kredibilnih resursov in informacij, preučite
  jih. (4.2.2020 05:02 CET)

  več: https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/24/kitajska-postavila-tretje-mesto-v-karanteno-wuhan-virus-se-je-razsiril-v-singapur/

 • Beli Sneg

  Saj ni nič čudnega da je tako. V EU že vseskozi nastavljajo svoje kadre. Pravkar so tja namestili Ropa in Lenarčiča. Da ne govorimo koliko nižjih levih kadrov se namesti, kar gre mimo javnosti.

  • Amerikanc

   Lenarčič se je šolal v prvi IJJ vladi in to na tujem parketu. Mislim, da mu bo še prav prišel, če prevzame vlado in predsedovanje ES.

   • Beli Sneg

    Lenarčič je držal štango Cmeri, pri propadli arbitraži in sramotenju z vlaganjem tožbe. Več preberi na portal plus, če te zanima. Kaj misliš s šolanjem?!

    • Amerikanc

     Bom prebral. Kaj mislim ? Ja šolal se je pri njem, ko smo predsedovali ES in še pohvalil ga je IJJ. Nič drugega.

     • Beli Sneg

      Glej takih kot je Lenarčič, oportunistov, ki se obračajo po vetru je v Sloveniji na tone. Bil je na dobri poti, če se je odlikoval pri predsedovanju, potem pa se je za dobro plačano službico prodal.

  • Joc 52

   lojalni, hlapci

 • Amerikanc

  Kjer je bila Plavšakova “lisica” poleg, je “pogreb” zagotovljen. Spomnite se začetkov, “Koržetovega sklada” in njenih nadaljnjih korakov,….

  • Joc 52

   dvolična požrešnica, da ji ni para…ne pozabljamo

 • if

  Dr. Aleš Štrancar (BIASeparations), tudi o neizvedeni lustraciji.

  https://avdio.ognjisce.si/oddaja/ng_2020_02_01_Ales_Strancar_p

 • Andrej

  Toliko o pravih izbrisanih. Prebrisane izbrisane bi nazaj “odbrisali”, lastne izbrisane so pa dokončno zatrli. A niso v kratkem prav hvalili Drnovška, kako moder državnik da je bil in kako modro je vodil vse skupaj? Pri prebrisanih se je Krivic na žive in mrtve usajal čez neko kršenje pravic. Tukaj, pri lastnih državljanih niti pisnil ni. Spomni se, narod, ko bodo volitve.

 • RATATA

  V primeru, da ni res kar pravite, vas morajo tožiti
  Aleš Zalar, Mitja Gaspari in Nina Plavšak!
  Če ne bodo tožili je ta svinjarija, ki je tudi kaznivo dejanje resnična!! Kajnedazdenka(?)

  • šmentanamuha

   Obratno, treba je tožiti Aleša Zalarja, Mitjo Gasparija in Nino Plavšak. Tudi zloraba sodstva je kaznivo dejanje.

   • RATATA

    bom tožil, ko bodo zamenjali tožilce, prej ne, ker ne bo prišlo do sodišča, če pa že, se bo pa tam izgubilo, jaz bom pa navaden užaljeni tič.

 • Ehnaton

  Prva skrb novega varuha za človekove pravice je boj proti podnebnim spremembam. Kršitev pravic posameznikov v tej agendi ni. Dobili smo pač še eno gnilo jajce med sicer že brezštevilne pred njim. Pa toliko hvale pri imenovanju.

  • Joc 52

   razočaral do konca

  • Peter

   Povsod kadrujejo svoje. Ker svoji svojim ne izkljujejo oči.
   Vse ostalo je nakladanje za neuko rajo, no.

  • šmentanamuha

   Takoj, ko začne nekdo opletati s podnebnimi spremembami, vem, da ima nekaj za bregom in je vse skupaj samo mešanje megle. Židan je že napovedal, da je potrebnih 30 milijard evrov, za saniranje Šaleške doline, ki so jo uničili prav njegovi rdeči voluharji, ki tam kraljujejo že več kot 70 let, ker zdaj se bo on boril proti podnebnim spremembam. Ni samo povedal, na koga bo naslovil svoj epski boj. Morda na sončno upravo?

 • sloustava

  Tako kot je Pahor navaden komunist in Kucanov podrepnik, tako kadruje. Nikoli, dokler bosta migala, ne bo bolje za Slovenijo! Pahor, sram te mora biti! Sram!

  • Joc 52

   tudi on bo prišel pred pošteno sodišče in končal na Dobu; ne pozabljamo TEŠa,….

 • SALZ

  Esčp gre po poti Slovenskih sodišč .Tukaj lahko posreduje samo vlada in nihče drug.

 • sodnikisozločinci

  Kdor v tej “državi” odpre doo ali sp in dela, plačuje davke in vsemu povrh še verjame v pravno državo je kreten na kvadrat. Edina pametna stvar je cuzat socialo, kakšnemu prijatelju brez računa naredit kako malenkost, biti skromen do ekstrema in ležat v senci.

 • Mirkoca

  Zelo dober članek. Tudi sam sem dogajanje spremljal od blizu, opazoval, kako so nekateri naši partnerji, večinoma dolžniki, enostavno izginili, SDK pa nam je po pošti pošiljala nazaj akceptne naloge, s katerimi smo varovali naše terjatve. In potem še bolj neverjetna poteza. Za doglove družb z OMEJENO odgovornostjo so morali odgovarjati ustanovitelji NEOMEJENO. Kaj takega je bil najbolj divji presedan v zgodovini podjetništva. Samo v Sloveniji.

  • mtb

   To je bilo preprosto zločinsko dejanje LDS-a in kompanije. Za tiste, ki bi morda iz kakršnegakoli razloga temu ugovarjali, bi bilo dobro, da si najprej razčlenijo pomen besede “zločin” in premislijo, koliko ljudi so LDS-ovci s tem spravili na rob preživetja ali preko njega. Aja, saj res…Cerarjeva je nekoč – približno tedaj, če se ne motim – izjavila tisti znameniti stavek, kako vsaka svinjarija še ni nujno protizakonita.

   • Simon Rožič

    …njihova svinjarija je bila vedno spregledana in pospravljena v globoke predale!
    …vsaj do zastaranja!

    • mtb

     Ja, drži…

   • šmentanamuha

    Se strinjam, to je zločinsko početje in Ropa so pravkar znova inštalirali na nek visok položaj v Banki Slovenije, se mi zdi, ne vem točno.

  • šmentanamuha

   A res? Komunisti si pač po svoje predstavljajo kapitalizem: ti lepo pridno delaj, da ti bomo lahko to potem vzeli.

  • pupa

   In kdo je bil takrat predsednik vlade??? Ali ni bil to tisti opevani politični “strokovnjak” Drnovšek???
   Vsaj za njega lahko rečem, da mu je Bog že na zemlji delno poplačal njegov zločin. Človeka je možno “ubiti” tudi z zločinskimi zakoni.

 • Unikatna

  Packi so tudi v Strasbourgu in ne samo v Sloveniji. Če bi bili v Strasbourgu oz. Evropska komisija pošteni, se to ne bi dogajalo…

 • Joc 52

  banda, udbo mafija je v vseh porah, uradih, službah,….nemudoma jih poslati na smetišče zgodovine, na sramotilne stebre, v Ljubljanico jih namakati, tako kot nekoč goljufive peke,…..

 • Nata

  Ja. . . . . ja. . . . . . .vzrok in posledica ? Kako smo že dobili Drnovška ??
  Peterle seveda ni bil ta pravi. . . . .

 • macon

  EU inštitucije so slovenski komunajzarski ideal, ker so podoben zlagan birokratski permisivni nesposobni od realnosti odklopljeni krulac kot oni sami.

  Britanci so že odšli iz EU ravno zaradi tega.

 • Joshua tree

  Saj danes prav tako varujete interese bank in EUkomisije. Še SDS ne stopi v bran navadnim ljudem, ki jim je zasegla država obveznice in podrejene obveznice.

 • Olga101

  Če Svetina ne bi bil “naš”, ne bi bil na tem položaju! To pove vse! Pogumno naprej! Tudi za komunistične riti in njihove plačance raste palica!