fbpx

Nasprotovanje protikoronapaketu za mesečne rente: Mož poslanke SAB Maše Kociper na plačilni listi državnega podjetja!

Maša Kociper in Alenka Bratušek, prijateljici iz zaveznici še iz časov Pozitivne Slovenije. Foto: sta

Del opozicije je v začetku tega tedna pompozno izrazil nezadovoljstvo z osnutkom predloga drugega protikoronskega zakona, s katerim želi vlada reševati likvidnostne težave podjetij. Med njimi tudi stranka SAB, ki je očitno tesno povezana z izbranimi podjetji v državnem lastništvu. Denarja, ki ga iz tega naslova dobivajo nekateri na svoj račun, pač ne gre izpustiti iz rok. 

Ko se je predsednica stranke SAB Alenka Bratušek grebla za ministrstvo za infrastrukturo, je že vedela, kaj lahko iztrži ona oziroma njej najbližji poslanci, če bo zasedla to funkcijo. In zagotovo za njeno največjo zaveznico in prijateljico še iz časov Jankovićeve Pozitivne Slovenije velja poslanka Maša Kociper.

Bratuškova na volitvah leta 2018 sicer ni bila izvoljena za poslanko, je pa zasedla ministrstvo za infrastrukturo, pod katerega spada tudi energetika. In tako pridemo do državnega podjetja Eles, ki izvaja obvezno gospodarsko javno službo sistemskega operaterja prenosnega omrežja. Težko bi namreč verjeli, da so mesečni prilivi v višini več kot 3 tisoč evrov iz Elesa na račun odvetnika Andreja Rauterja, intimnega partnerja poslanke SAB Kociprove, naključje oz. splet ugodnih okoliščin. Dejstvo je, da so se ti prilivi začeli že v času Cerarjeve vlade, ko je infrastrukturno ministrstvo vodil Peter Gašperšič, a so tudi v času Alenke Bratušek poskrbeli, da je Rauter tisoče evrov dobival še naprej …

Mož poslanke SAB Maše Kociper na plačilni listi državnega Elesa
Rauter po podatkih Erarja z Elesom sodeluje že od novembra 2015, vse od takrat pa na svoj račun dobiva redne mesečne prilive v višini najmanj 3.050,00 evrov. So pa tudi izjeme, na primer marec 2016, ko je dobil več kot 7 tisoč evrov, maj 2016, ko je dobil 6.100 evrov (verjetno je izstavil račun za dva meseca naenkrat, saj je april 2016 edini mesec, ko priliva iz Elesa na Rauterjev račun ni bilo), april 2017, ko je prejel 4.587 evrov, januar 2018 nekaj več kot 3.900 evrov, še posebej pa izstopa marec 2018, ko so bile nekatere stranke že globoko v (neuradni) predvolilni kampanji – takrat je Eles Rauterju nakazal kar 9.638 evrov, nato pa mesec kasneje še več kot 4 tisoč evrov.  Drži, da se je uradna predvolilna kampanja začela mesec dni pred volitvami, ki so bile 3. junija, a verjetno je večina stranka dala tiskati potrebne materiale že pred tem … Vsekakor bi morali ustrezni organi preveriti, ali ni šlo morda v tem primeru za posredno financiranje volilne kampanje SAB s strani podjetja, ki je v državni lasti, kot edini družbenik pa izvršuje pravice in dolžnosti v zvezi z upravljanjem kapitalskih naložb v tej družbi Vlada RS.

Vir: erar

Kot je razvidno, se prilivi na račun odvetnika Rauterja, partnerja poslanke SAB Maše Kociper, nadaljujejo vse do danes. V tem obdobju je iz naslova Elesa prejel skupaj več kot 178.700 evrov!

Seveda pa ne gre pričakovati, da bi Bratuškova ali celo Kociprova priznali karkoli v zvezi z Rauterjem. Maša Kociper je namreč leta 2013 za Slovenske novice prisegala, da ne ve, kaj počne njen mož, ko se je ugibalo, ali je z njim posel sklenil Matjaž Rakovec v Zavarovalnici Triglav le nekaj dni pred tem, preden je bil odstavljen z mesta predsednika uprave. “Ne vem, kaj počne moj mož. Najino delo se ne meša in name nikakor ne vpliva. Sicer pa je odnos med stranko in odvetnikom vedno zaupen,” je takrat zatrjevala Kociprova.

Rakovec se je nato ločil od svoje žene, leta 2015 pa naj bi v zasebni tožbi od nje zahteval 400 evrov mesečne preživnine, ker naj ne bi imel prihodkov. Uganete, kdo naj bi vložil ta bizaren tožbeni zahtevek? Andrej Rauter, partner SAB-ove poslanke in pogodbeni odvetnik Zavarovalnice Triglav v času ere Matjaža Rakovca. Rakovec je sicer kasneje članek, ki sta ga objavila Pozareport in Slovenske novice, v celoti zanikal, saj naj bi zahteval le skupno skrbništvo nad mladoletnim otrokom, “v okvir takšnega zahtevka pa sodi tudi preživnina, ki jo bo morala bivša soproga prispevati k preživljanju otroka, v času, ko bo ta pri očetu”. Vsekakor prav nič kavalirsko, ne do svoje nekdanje žene kot ženske, še manj pa do lastnega otroka, ki ga je očitno uporabil kot orožje v boju za nekaj sto evrov mesečno.

Tako kot SD ima torej tudi SAB podobne argumente, zakaj nasprotovati vladi v teh ključnih trenutkih. Medtem ko so v SD interesi po izčrpavanju državnih podjetij premočni, imajo v SAB očitno nenasitne apetite po mesečnih rentah, prav tako iz naslova državnih podjetij. V ozadju se torej ne skrivajo želje po pomoči ljudem, temveč zgolj po denarju.

Hana Murn