fbpx

“Nastopil je čas, da se udari po mizi in zahteva svojo polovico torte – najprej v državnih medijih”

Tino Mamič (Foto: STA)

V svoji nedavno objavljeni kolumni na portalu Požareport Tino Mamić piše o tem, kako ima dejansko oblast v gospodarstvu in državni upravi že vse od leta 1990 rdeča elita. Kot rešitev za nastalo situacijo predlaga avstrijski model pol-pol, pri čemer bi si parlamentarna leva sredina in desna sredina na pol razdelili položaje v državnih podjetjih, državnih medijih in v javni upravi. Nizka samopodoba desnosredinskih strank je po Mamićevem mnenju rak rana slovenske demokracije, saj brez njih ne bi bilo ne demokratizacije, osamosvojitve in zmage v vojni in kasneje tudi ne vstopa v Evropsko unijo in v evroobmočje. “Zato je nastopil čas, da se udari po mizi in zahteva svojo polovico torte. Najprej v državnih medijih,” je jasen Mamić.

Na nedavno dogajanje v slovenski politiki se je v svoji kolumni na portalu Požareport odzval tudi podjetnik, zgodovinar in redni komentator oddaje Faktor na TV3 Tino Mamić, ki uvodoma poudarja, da takšna prevlada levice v medijih, gospodarstvu in politiki ni niti pravična, niti demokratična, v nadaljevanju pa ponudi primer povojne Avstrije. Tam so imeli dve glavni politični stranki, socialdemokratsko in ljudsko stranko, ki sta si na pol razdelili glavne položaje v državi.

Dejansko oblast v gospodarstvu in državni upravi je tudi po letu 1990 obdržala rdeča elita
Mamić v nadaljevanju kolumne kot slovenske kralje z Betajnove opiše slovenske komuniste: “Bili so pripravljeni celo zbežati, saj so se bali, da bodo zaradi svojih rabot kaznovani. Že nekaj tednov po volitvah so ugotovili, da je imel strah prevelike oči, in so začeli ponovno krepiti svoje vrste. V parlament so resda vstopili demokrati, oblikovali so celo svojo vlado.” A kot piše Mamić, je dejansko oblast v gospodarstvu in državni upravi obdržala stara elita, kjer se niti enemu njihovemu direktorju ni skrivil las.

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija (Foto: STA)

Nizka samopodoba desnosredinskih strank rak rana slovenske demokracije
Navedeno je bila velika škoda, saj so po osamosvojitvi, zaradi nesposobnih rdečih direktorjev, propadala številna podjetja, ali pa so jih ti uničili celo namerno, da bi le pobrali bagatelno provizijo. Po Mamićevem mnenju je podobno danes, ko imamo formalno na oblasti desnosredinsko vlado, ki ji sicer zaupa prek 50 odstotkov državljanov, a ne obvladuje niti ulice pred seboj, rušijo pa jo tudi dominantni mediji.

Kot rešitev Mamić tudi za Slovenijo predlaga prej opisan model pol-pol, pri čemer bi si parlamentarna leva sredina in desna sredina razdelili mesta programskih svetnikov, novinarjev na RTV Slovenija, podobno pa bi bilo tudi v javni upravi in v državnih družbah: “Danes se politika tako meša v gospodarstvo, da se bolj ne bi mogla. Tudi za službo zadnje čistilke v javnem sektorju je treba velikokrat pokazati pravo partijsko knjižico. Ali sorodstveno povezavo s človekom, ki ima pravo barvo strankarske izkaznice.”

V nadaljevanju Mamić še piše, da je rak rana slovenske demokracije, nizka samopodoba desnosredinskih strank: “Tragično je, da je pomanjkanje samozavesti povsem neupravičeno. Desna sredina ima v primerjavi z levico veliko uspehov, čeprav je bila v 30 letih na oblasti le dobrih sedem let. Dosegla je demokratizacijo, osamosvojitev in zmago v vojni.” Kot podobne primere uspehov, ki jih brez desne sredine ne bi bilo, Mamić navaja še vstop v Evropsko unijo, evroobmočje in uspešen boj proti epidemiji.

“Zato je nastopil čas, da se udari po mizi in zahteva svojo polovico torte. Najprej v državnih medijih,” je še jasen Mamić.

Rok Krajnc