fbpx

Nataša Pirc Musar se ob podpori Kučana in Türka podaja v predsedniško bitko

Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

V luči prihajajočih predsedniških volitev se pojavljajo velika ugibanja o možnih kandidatih, saj se dosedanji predsednik republike Borut Pahor ne more več potegovati za vnovični mandat. “Moja odločitev je, da kandidiram za predsednico Republike Slovenije,” je na današnji tiskovni konferenci sporočila nekdanja informacijska pooblaščenka, novinarka in odvetnica Nataša Pirc Musar. S tem so naposled končana ugibanja o tem, ali se bo odločila za predsedniško kandidaturo. Kot kaže, ima zaslombo globoke države. Med njenimi podporniki sta namreč nihče drug kot Milan Kučan in pa Danilo Türk. 

Nataša Pirc Musar je povedala, da so jo že večkrat pregovarjali, naj se vendarle odloči za predsedniško kandidaturo. Sedaj pa je sprejela odločitev o tem, ker je po njeno napočil pravi čas. “Nikoli v življenju nisem bila članica nobene politične stranke, nisem želela vstopiti v stranko, da bi dobila kakšno pozicijo. In kot kandidatka za predsednico republiko se bom podala z zbiranjem podpisov volivcev,” je napovedala po poročanju N1 in ob tem dodala, da je odklonila sodelovanje v vladi Roberta Goloba.

V svoji najavi kandidature je med drugim poudarila, da se vse življenje ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami in pravno državo. Kot pravi, se ji zdi funkcija predsednika države tista, kjer je potrebno še posebej poudarjati spoštovanje človekovih pravic. “Zadnji dve leti, ko je bila naša demokracija na stresnem testu, sem se večkrat oglasila. In ni mi žal, da sem se izpostavila,” je med drugim pričakovano pristavila v znamenje kritike prejšnje oblasti in dodala, da se ne misli ukvarjati z drugimi predsedniškimi kandidati. Želi pa si, da bi bila predsedniška tekma pravična.

Okrcala je Pahorja
Spregovorila je tudi glede financiranja kampanje in izpostavila, da donacije fizičnih oseb omejuje zakon o volilni kampanji. Kot navaja, bo v kampanjo vložila 19 tisoč, torej največ, kolikor je sploh mogoče v skladu z veljavno zakonodajo. Glede na to, da je njen podpornik Milan Kučan, ne čudi, da ni zmogla brez kritike aktualnega predsednika Boruta Pahorja. Po njeno naj bi se ta premalo oglašal. Sicer naj ne bi imela namere, da se vpleta v notranjepolitične boje, se bo pa oglasila tedaj, ko bo ocenila, da so na udaru človekove pravice in pravna država.

Pirc Musarjeva meni, da je napočil čas, da Slovenija dobi prvo predsednico republike. Glede na to, da je pred dnevi predsedniško kandidaturo najavila tudi Marta Kos iz Gibanja Svoboda, so jo povprašali, kako bo to vplivalo na njun odnos. Kot pravi, imata zelo dober odnos, na katerega vse skupaj naj ne bi vplivalo. Nedvomno bo zanimivo opazovati, kako se bodo opredelili levo opredeljeni volivci. Še posebej, če se bosta tekmi pridružila tudi nekdanji premier Miro Cerar in jugodiplomat Ivo Vajgl.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos (Foto: STA)

Pirc Musarjeva, katero sta poleg Milana Kučana in Danila Türka med drugim podprla tudi nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar in novinar in voditelj Slavko Bobovnik, je današnjo odločitev glede predsedniške kampanje sporočila v Ruski dači v Zgornjih Gameljnah. Marsikdo meni, da si bolj nerodnega imena za novinarsko konferenco, kot je Ruska dača, ne bi mogla zamisliti. Kako lahko nekdo v teh časih napove kandidaturo za tako pomembno funkcijo, kot je predsednik države, v hiši, ki nosi rusko ime? Kaj takega je očitno možno le v Sloveniji. Ruska dača, od leta 2016 v lasti Aleša Musarja, poslovneža in moža bodoče kandidatke za predsednico Slovenije, je sicer tudi kulturni spomenik lokalnega pomena, za katerega se je na dražbi konec septembra 2016 potegovalo pet kupcev, ki so izklicno ceno 68.550 evrov zvišali na 105 tisoč evrov, navaja E-Maribor. Gre sicer za edino rusko dačo v Sloveniji, ki jo je okoli leta 1890 zgradila priseljena ruska družina.

Upajmo le, da Nataša Pirc Musar ob morebitni izvolitvi za predsednico ne bo vzpostavila kakšnih vzporednic z imenom hiše, kjer je najavila kandidaturo in na prvi uradni obisk odšla kar v Moskvo. Glede na to, da mora predsednik Slovenije predstavljati Slovenijo in držati vtis nepristranskosti in objektivnosti, se pri marsikomu poraja vprašanje, če je kaj takega Pirc Musarjeva sposobna glede na svoje preteklo delovanje.

Sara Kovač