Nataša Pirc Musar grobo napadla Logarja in dokazala, da je žrtev ruske propagande – to zagotovo ni oseba, ki bi združevala Slovenijo

Datum:

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar sta se pred nedeljskimi volitvami soočila verjetno zadnjič. Spregovorila sta o številnih temah, od mednarodne politike do dela predhodnikov, muzeja slovenske osamosvojitve, a največ prahu je gotovo dvignila debata o sovražnem govoru. Gre le za leitmotiv levice in bistven inštrument obračunavanja z desno sredino, ki se je na njene obtožbe tudi kaj hitro odzvala. 

Nataša Pirc Musar je na soočenju postregla z dobro mero napadalne retorike, predvsem pa s taktiko etiketiranja Anžeta Logarja, s katero mu je ponovno hotela pripisati, da je soudeležen v grobem političnem dialogu, ki se izvaja v Državnem zboru RS.

Da gre v glavnem za nekorektno taktiko, je jasno povedal Anže Logar na začetku soočenja, ko je pojasnil, da je ta groba retorika, ki jo je moč zaznati v političnem prostoru, enakomerno porazdeljena na oba pola, zato bi morali obe strani stopiti korak nazaj in pokazati večjo mero obvladovanja, preden se tovrstna retorika prelije v fizična obračunavanja na ulici.

Na soočenju z Logarjem Nataša Pirc Musar napade … Janšo … in Hojsa! 
A ker je Logar očitno predobro in prejasno odgovoril na vprašanje, je bilo treba pogovor med kandidatoma za predsednika republike usmeriti v pogovor o … Janezu Janši in Alešu Hojsu. Televizijska voditeljica je povprašala Pirc Musarjevo o tem, kdo je zanjo največji netilec sovražnega govora v Sloveniji, ta pa je začela bruhati predpripravljen tekst o komunikacijskih spretnostih vodje opozicije. Pri tem je razkrila hud primanjkljaj samorefleksije. Predsedniška kandidatka je očitno pozabila na vsakoletne NOB-jevske orgije, kjer se njen politični boter in njegovi politični sopotniki, denimo Zoran Jankovič, zaklinjajo k vrednotam povojnih pobojev in Sloveniji razlagajo, da so bili poboji premalo temeljiti.

Logar je na intelektualno nepošten napad odgovoril, da dokazano ne drži, da sovražni govor izhaja pretežno iz desnega pola in navedel primer, ko je nekdanji državni sekretar Jernej Štromajer kristjanom v Sloveniji zaželel “Vesel Božič, umazane živali” in seveda izjavo Danila Türka, nekdanjega predsednika države, ki je ob razkritju grozot Hude jame izjavil, da gre za drugorazredno temo. “Gre za sovražno izjavo non plus ultra, ki je prizadela številne v Sloveniji,” je povedal Logar, ki je nato obrnil tok debate proti Pirc Musarjevi in jo jasno vprašal, ali je obsodila Türkovo izjavo o drugorazredni temi. Na to Pirc Musarjeva ni jasno odgovorila. Resnici na ljubo Pirc Musarjeva ni obsodila izjave, ker jo (predvidevamo) intimno podpira. Kasneje je v soočenju sicer dejala, da je ta izjava zaznamovala najtemnejši del njegovega predsedovanja.

Logar je prav tako spomnil na spletna pisanja soproga vodje kampanje Nataše Pirc Musar, ki je nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo na spletu označil za fašista, o čemer smo na našem mediju obširno pisali. “Če kdo na Twitterju zapiše, vi mali fašistek, je potrebno reči opa, zdaj ste šli pa korak predaleč.” 

Logar: Ne razumem, zakaj vlada razburja s to odločitvijo
Kandidata sta nato spregovorila tudi o nedavni odločitvi vlade Roberta Goloba, da ukine samostojni projekt Muzeja slovenske osamosvojitve in ga združi z Muzejem novejše zgodovine. Nataša Pirc Musar je pri tej temi povedala, da ji je pravzaprav vseeno, kaj se s tem projektom zgodi in da naj o tem vprašanju odločijo strokovnjaki. Logar je predstavil povsem drugačno stališče: “Ne razumem, zakaj vlada trmari s to odločitvijo in dejansko razburja glede nekega dejstva, o katerem mislim, da se vsi poenotimo, da je to najsvetlejše obdobje v slovenski zgodovini, končno smo dobili slovensko državo, bodimo ponosni na to, bodimo ponosni na našo zastavo in na našo himno,” je povedal Logar.

Musarjeva ponavlja Kučanove teze o porazdeljeni krivdi
Ko je debata nanesla na mednarodno politiko, ki bo ena bistvenih obveznosti bodočega predsednika republike, je Nataša Pirc Musar ponovila ideje, ki jih je Milan Kučan zagovarjal na tistem sramotnem “shodu za mir”, na katerem so protestniki protestirali proti vojni v najbolj splošnem smislu, praktično pa prigovarjali Ukrajincem, naj se čim pred predajo in Rusom prepustijo osvojeno ozemlje. A še bolj kot ta moralno zgrešena paradigma, so zaskrbljujoči strateški razmisleki Pirc Musarjeve, ki misli, da so ZDA v ozadju boja v Ukrajini. Takšne izjave dokazujejo, da sama dejansko ne razume vzrokov vojne v Ukrajini, hkrati pa nekritično ponavlja ideje ruskega propagandnega aparata, ki prek gore ukrajinskih (in lastnih) trupel prepričuje svet, da je njihova vojna pravična.

Logar napovedal velik politični projekt!
Logar pa je na soočenju napovedal tudi ustanovitev dveh političnih projektov ali procesov, in sicer konvencije o prihodnosti Slovenije in ustanovitev vrha slovenske politike. Pri prvi bi bilo govora predvsem o strateških temah, pri katerih je treba doseči širok konsenz in ki so bistvene za razvoj Slovenije. Eden izmed produktov konvencije bi bil akcijski načrt, ki bi ga nato redno usklajeval z vrhom slovenske politike. Ena izmed pomembnih tem, ki bi se ga na konvenciji obravnavala, bi bil sovražni govor in tudi problem koncentracije medijskega lastništva. Konvencija bi potekala v širokem formatu, na katerem bi sodelovale poslanske skupine in tudi predstavniki institucij.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...