fbpx

Šarčeva koalicija bi imela kar nova tri ministrstva, Janša se je na Twitterju odzval s koalicijsko pogodbo za manj birokracije in davkov ter več svobode in odgovornosti

Marjan Šarec (Foto: STA)

Osnutek koalicijske pogodbe, o katerem se pogaja šest strank pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca, predvideva oblikovanje novih ministrstev: za digitalizacijo, energetiko in regionalni razvoj. Na področju zdravstva predvidevajo nadaljevanje sedanjega stanja z ohranitvijo javnega zdravstva, z Natom pa bi začeli pogajanja za manj bataljonskih bojnih skupin, kar je nedvomno vpliv Levice na koalicijska pogajanja. “Koalicijska pogodba pripravljena za programsko usklajevanje: Manj za davke – več za vas. Manj birokracije – več svobode in odgovornosti. Priložnosti vsem in ne samo prvorazrednim,” pa je kot odgovor na koalicijsko zmešnjavo “levega šestorčka” na Twitterju zapisal Janez Janša, ki je že večkrat poudaril, da ima Slovenska demokratska stranka predlog koalicijske pogodbe že pripravljen, in da če bodo dobili mandat za sestavo vlade, lahko na pogodbi začnejo delati že naslednjo uro.

V delovni različici dokumenta, ki ga je pridobila STA, na področju zdravstva predvidevajo ohranitev javnega zdravstvenega sistema, še pred celovito reformo pa bo prednostna naloga skrajševanje čakalnih vrst. To naj bi, če bi obveljala sedanja različica, zagotovili z nacionalnim programom, ki bo aktiviral vse možnosti, ki so na voljo – javne ustanove, zasebnike in koncesionarje pa tudi napotovanje bolnikov v tujino. Še vedno bi ohranili monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Nova ministrstva za kadrovske potrebe strank
Pri sestavi vlade v primerjavi s sedanjim stanjem predvidevajo nekaj sprememb, in sicer oblikovanje novih ministrstev – ministrstva za digitalizacijo, znanost in tehnologijo, ministrstva ali službe vlade za energetiko in obnovljive vire ter ministrstva za regionalni razvoj in kohezijo. Bodoča koalicija bo namesto zmanjševanja državne uprave in javnih funkcij, ki obremenjujejo državno blagajno, ustanovila nova tri ministrstva za povsem kadrovske in parcialne potrebe strank. Napoved je še toliko bolj bizarna, ker imajo v svojem osnutku koalicijske pogodbe tudi ukrepe za debirokratizacijo države, kar pa ne gre skupaj s povečanjem števila ministrstev in zaposlitvijo več sto novih birokratov.

Osnutek koalicijske pogodbe se nanaša tudi na področje davkov, zadolževanja, lokalne samouprave itd. V LMŠ so potrdili, da gre za eno od prvih različic delovnega gradiva, ki pa se dopolnjuje s predlogi koalicijskih partnerjev. Podrobneje vsebine ne želijo komentirati.

https://twitter.com/mrevlje/status/1013788691389706241

C. Š.