fbpx

Ne boste verjeli, katere člene ustave naj bi po mnenju leve opozicije kršil predsednik vlade

Alenka Bratušek, Luka Mesec, Tanja Fajon in Marjan Šarec. (Foto: STA)

V Državnem zboru poteka ustavna obtožba proti predsedniku vlade Janezu Janši. Leve opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB se niso toliko potrudile, da bi imela njihova ustavna obtožba “rep in glavo”, zato so nanizali cel kup kršitev ustave, ki seveda nimajo nobenih pravnih temeljev. Predstavljamo vam tri najbolj bizarne člene slovenske ustave, katere naj bi kršil premier Janša.

Gre za 70., 99. in 135. člene ustave, ki določajo pomen javnega dobrega in naravnih bogastev, odločanje Državnega sveta in pristojnosti državnega tožilstva.

Verjetno se tudi vi sprašujete, na kak način bi bil lahko premier Janez Janša odgovoren za zlorabo javnega dobrega ali izkoriščanja naravnih bogastev. Glede na zapisan člen bi res vprašali predstavnike opozicije, kdaj je aktualna vlada od 13. marca 2020 kršila ta člen. Vse to v Sloveniji že imamo davno sprejeto in pristojna ministrstva vse to upoštevajo. Zato je popolnoma nerazumljivo, kaj so sploh želeli s tem povedati.

Členi ustave, ki bi jih naj kršila sedanja vlada po mnenju opozicije. (Foto: Ustava RS)

Ena neumnost prekaša drugo
Sledeča neumnost, ki se je pojavila, je kršitev 99. člena Ustave RS. Vse kaže, da so hoteli prikazati, da želi vlada vplivati na delo Državnega sveta. Ta člen govori o pristojnosti odločanja Državnega sveta. V njem piše, da Državni svet sklepa, če je na seji navzoča večina članov. Državni svet odloča z večino opredeljenih glasov navzočih članov. Enako bodo sprejeli zahtevo za razpis referenduma sprejme državni svet z večino vseh glasov vseh članov.

Nekdanji oblastniki še sedaj ne morejo pozabiti, da jim je neodvisni organ znotraj ustavne ureditve slovenskega parlamentarizma preprečil izglasovati po mnenju državnih svetnikov škodljive zakone. Jeza je toliko večja, ker je trenutno Državni svet zadovoljen z delo vlade in večino njenih predlogov tudi potrdi. Državni svet je v času epidemije deloval normalno naprej po ustavnih in zakonskih določbah.

Banalizacija očitkov
Opozicijske poslance je zmotilo, da  se je predsednik vlade večkrat kritično izrekel o delu generalnega državnega tožilca Dragana Šketa in bojda zlorabil 135. člen Ustave RS. V tem členu piše, da državni tožilec vlaga in zastopa kazenske obtožbe in ima druge z zakonom določene pristojnosti. Njihovo ureditev in pristojnost pa določa zakon. Je Janša slučajno vplival na delo katerega izmed tožilcev, da ti niso smeli opravljati svojega dela? Tega ne boste našli nikjer, sama kritika dela tožilstva ali določenih spornih oseb na tožilstvu pa še ni kršitev ustave ali poseganje v delo tožilstva, čeprav to spada pod izvršno vejo oblasti in je podrejeno vladi.

Še več, prav tožilstvo je proti Janši vložilo obtožnico v zadevi Trenta. Če bi predsednik vlade res kakorkoli vplival na delo tožilstva, te zgodbe nedvomno ne bi videli.

Luka Perš