fbpx

Ne duha ne sluha o kadrovskem cunamiju: Tako netransparentno so potekale kadrovske menjave v vrhu represivnih organov pod Marjanom Šarcem!

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in notranji minister Boštjan Poklukar. (Foto: STA)

Mediji se v teh dneh razburjajo zaradi kadrovskih menjav na vrhu policije, ki pa se pravzaprav zgodijo po vsaki menjavi vlade. A v času Mira Cerarja in Marjana Šarca režimski mediji o tem niso poročali, pa čeprav so menjave takrat potekale na mnogo bolj netransparenten način. Do visokih funkcij so prišle tudi osebe, ki so lahko svoje položaje izkoriščale za čiščenje grehov iz preteklosti.

V sredo je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je za v. d. direktorja uprave kriminalistične policije imenoval Vojka Urbasa, je policija objavila na spletni strani, dosedanji direktor Boštjan Lindav in Urbas pa sta še isti dan predala posle. Nič posebnega, če mediji te dni ne bi sprožili stampeda o kadrovskih čistkah, saj gre do menjav v vrhu policije in ostalih represivnih aparatov prihaja vedno, ko s svojim delom začne nova vlada. Tako je bilo tudi v času Mira Cerarja in Marjana Šarca, a le tokrat kadrovske menjave mediji problematizirajo.

Vlada Marjana Šarca Simona Veličkega s Tatjano Bobnar zamenjala v tajnosti
Že oktobra 2018 smo na Nova24TV, za razliko od drugih medijev, poročali o tem, kako je razrešitev generalnega direktorja policije vladi predlagal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Neuradno naj bi šlo za nekompatibilnost med njim in generalnim direktorjem Simonom Veličkim. Vršilka dolžnosti na omenjeni funkciji je tako postala Tatjana Bobnar, kljub temu, da je Poklukar še pred tem dejal, da ne načrtuje zamenjave Veličkega.

O svoji odločitvi je vlada javnost obvestila kar prek družbenega omrežja Twitter, novinarji Nova24TV pa smo takrat za izjavo zaman prosili ministra Poklukarja, tako da o zadevi nismo mogli podrobneje poročati. Tudi Velički je bil takrat odsoten, celotna primopredaja poslov pa je potekala 7. oktobra 2018, in sicer v internih krogih, brez navzočnosti javnosti.

Že 24. septembra 2018 pa je funkcijo direktorja Uprave kriminalistične policije prevzel tudi Lindav.

Ko je bil še šef mariborskih kriminalistov, je Robert Munda (levo s črtasto kravato) pijan povzročil nesrečo, njegovi kolegi iz PU Maribor pa o tem niso poročali. Lindav (na fotografiji pred mikrofonom s pikasto kravato) je bil s službenim vozilom udeležen v nesreči, pa o tem ljubljanski policisti niso poročali, dokler nismo vprašali. Foto: Policija.si

Muženič, ki je v času pranja iranskega denarja delal za UPPD, je lahko kot šef NPU opustil preiskavo
Prav tako je številne zaskrbelo, ko je junija 2019 generalna direktorica policije za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada imenovala Darka Muženiča, ki je pred tem od meseca februarja 2013 opravljal delo direktorja Urada RS za preprečevanje pranja denarja, kjer je bil zaposlen od leta 2007. Torej tudi v času pranja iranskega denarja, znano pa je, da kriminalistom NPU, ki so pod Muženičem predlagali opustitev preiskave, ni uspelo opraviti niti informativnega razgovora z Irancem Irajem Farrokzadehom, čeprav je bilo znano, kdaj se je mudil v Ljubljani, in je to denimo uspelo ekonomistu Radu Pezdirju kot članu preiskovalne skupine o zlorabi v bankah.

Darko Muženič v Moskvi. V Ozadju Vladimir Putin in Borut Pahor.

Septembra 2018 menjava tudi na vrhu Sove
28. septembra 2018 pa je vlada na funkcijo direktorja Slovenske varnostne in obveščevalne agencije imenovala Rajka Kozmelja, ki je zamenjal Zorana Klemenčiča. Njegovo vodenje si bomo zapomnili po aferi lepa N. H. ki naj bi bila dobra prijateljica nekdanjega premierja Šarca, zaposlena pa naj bi bila kar na novo ustvarjeno delovno mesto, poleg tega pa ni bila izbrana preko razpisa, tako kot ostali v tej agenciji. Vse več indicev nakazuje na to, da je bil Šarec osebno vpleten v zadevo.

Rajko Kozmelj (Foto: STA)

Rok Krajnc