fbpx

Ne gre za potegavščino! Na mesto glavnega okoljskega inšpektorja bo okoljski minister Zajc predlagal kar strankarskega kolega iz vrst SMC, politkomisarja Matića, ki s področja okolja nima niti ene delovne izkušnje!

V anonimki je tudi izpostavljeno, da bi se naj Dragan Matić posluževal mobinga nad zaposlenimi. (Foto: STA)

Levičarske vlade, ki nam vladajo v zadnjih letih, so že večkrat dokazale, da kandidatov za vidne funkcije ne izbirajo na podlagi njihovih kompetenc, ampak predvsem na podlagi njihove ideološke pripadnosti in servilnosti globoki državi. To dejstvo le še potrjuje najnovejša napoved okoljskega ministra Simona Zajca, da bo za novega glavnega inšpektorja za okolje in prostor predlagal svojega strankarskega kolega iz vrst SMC Dragana Matića, zgodovinarja ter dolgoletnega direktorja Arhiva Republike Slovenije, ki s področja okolja nima niti ene same delovne izkušnje. 

Slovenska levičarska vlada pod vodstvom Marjana Šarca vedno znova dokazuje, da oseb za pomembne funkcije ne izbira na podlagi njihovih kompetenc, izobrazbe in izkušenj, ampak predvsem na podlagi njihove politične pripadnosti. Nič drugače očitno ne bo niti v primeru izbora novega glavnega inšpektorja na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor. Okoljski minister Simon Zajc bo namreč po tem, ko je razrešil glavno inšpektorico za okolje in prostor Dragico Hržič, za novega šefa okoljskih inšpektorjev predlagal kar svojega strankarskega kolega iz vrst SMC Dragana Matića, ki s področja okolja nima nobenih izkušenj.

Zajc je svojo odločitev o zamenjavi Hržičeve naznanil že v torkovi oddaji Odmevi na RTV SLO. “Na njeno mesto nameravam predlagati gospoda Matića, ki ima desetletne izkušnje kot inšpektor, bil je tudi vodja inšpekcije, sicer za kulturo in medije, ampak ta inšpekcija ves čas mora tesno sodelovati z gradbeno inšpekcijo, tako da ta del dobro pozna. Jaz sem prepričan, da bo svoje delo dobro opravljal, če bo na vladi potrjen,” je med drugim povedal. Očitno je, da je minister z navedenimi besedami javnost želel le preslepiti, saj je vsakemu, ki vsaj bežno pozna slovensko politiko in njeno delovanje, jasno, da gre pri Matiću izključno za izbiro na podlagi politične pripadnosti, ki bi jo še najbolj nazorno lahko opisali kar z besedami “saj ni res, pa je“.

Simon Zajc v oddaji Odmevi (Foto: posnetek zaslona)

Zgodovinar brez izkušenj s področja varovanja okolja
Matić, ki je v Slovenijo prišel kot sin ‘jugooficirja’ in je znan predvsem po svojem obujanju SFRJ, nikakor ni primeren kandidat za eno najpomembnejših funkcij v Sloveniji, povezanih z varovanjem okolja. Gre namreč za zgodovinarja, dolgoletnega direktorja Arhiva Republike Slovenije (aktivno je pripomogel, da je arhive predvsem zapiral pred zgodovinarji), poslanca, člana izvršnega odbora SMC ter predsednika strankarskega sveta SMC. Predlog, da bi Matića postavili na mesto glavnega inšpektorja za okolje in prostor, nima tako nobene razumne razlage na podlagi strokovnosti in kompetenc. Najpomembnejši kriterij za izbor na omenjeno delovno mesto bi namreč moralo biti ravno poznavanje okoljske problematike. To je razvidno tudi s spletne strani  ministrstva za okolje in prostor, kjer je zapisano, da je glavna naloga Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor “izvajanje uradnega nadzora nad spoštovanjem okoljevarstvenih, naravovarstvenih in vodovarstvenih predpisov ter predpisov s področja nadzora kemikalij in gensko spremenjenih organizmov“.

Dragan Matić (Foto: STA)

Družboslovec ne predstavlja dobrega odgovora za številne okoljske težave v Sloveniji
Glede na vse napisano je jasno, da je uspešno opravljanje omenjene funkcije s strani Matića praktično nemogoče. Sploh v tem času, ko Slovenijo pretresajo številne afere, povezane z okoljsko problematiko. Omenimo samo večdnevno prepoved kopanja na kopališču Žusterna pri Kopru, do katere je ravno na vrhuncu turistične sezone prišlo zaradi onesnaženja s fekalijami, odlaganje strupenega pepela iz ljubljanske toplarne na odlagališču premoga nekdanje trboveljske termoelektrarne ter vrsto sumljivih požarov v različnih obratih, ki so Slovenijo prizadeli v zadnjem času, njihove okoliščine pa še zdaleč niso bile v celoti razjasnjene.

Kopališče Žusterna pri Kopru (Foto: STA)

Matićevo imenovanje mora potrditi še vlada
Zgodovinarja Matića torej v svoji novi službi čaka zelo težko delo, ki je zaradi njegove nekompetentnosti na okoljskem področju v bistvu že pred začetkom obsojeno na propad. Seveda pa ga mora pred tem na novi funkciji potrditi še vlada. Omenjeno pa je zelo verjetno, saj je naš premier Šarec že večkrat dokazal, da so mu najljubši ravno funkcionarji, ki so znani po svoji servilnosti globoki državi, katere lovke se stegujejo v vse pore slovenske družbe, med drugim očitno tudi na področje okolja.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Rajko Golob