Ne pustite se preslepiti: Milan Kučan je še na dan odhoda slovenskih komunistov s kongresa ZKJ verjel v jugoslovansko komunistično konfederacijo!

Milan Kučan na svojem zadnjem partijskem kongresu, kjer je še vedno želel, da bi Slovenija ostala del Jugoslavije. (Foto: Youtube)

Ne pustite se preslepiti Socialnim demokratom, ki si bodo v naslednjih dneh pripisovali zasluge za osamosvojitev Slovenije z odhodom slovenskih komunistov s kongresa Komunistične partije Jugoslavije. Milan Kučan na “slovitem” partijskem kongresu zvezne skupščine komunistov Jugoslavije, dne 22. januarja 1990, ni hotel zapustiti komunistične partije Jugoslavije. “Resnica je ta, da je v slovenski delegaciji prišlo do razkola. En del je bil na strani Milana Kučana, Cirila Ribičiča, Sonje Lokar in Leva Krefta. Oni so še vedno vztrajali pri tem, da se je potrebno z Miloševičem pogajati in pogovarjati,” nam je povedal idejni vodja in pobudnik zapustitve Komunistične partije Jugoslavije dr. Milan Balažic in dodaja, da je bil Kučan do zadnjega trdno prepričan, da je prava pot Slovenije v novi politični ureditvi in konfederaciji znotraj jugoslovanskega komunističnega sistema. “Dogodek z vidika samostojne slovenske države sam po sebi ni pomemben. Je manj odločujoč. Pomemben pa je za prihodnost takratne partije. Za njeno preživetje,” nam je v pogovoru zaupal novinar in zgodovinar Jože Možina. 

Približuje se 22. januar 2020, ko bodo Socialni demokrati organizirali slovesnost ob 30. obletnici zapustitve slovenske delegacije zveze komunistov Jugoslavije na partijskem kongresu.  A to bo zopet še eden zavajajoč dogodek in lažnivo predstavljanje slovenske zgodovine. Glavni gostje bodo Milan Kučan, Ciril Ribičič, Janez Kocijančič, Sonja Lokar in Lev Kreft. “Vidi se ,da so težko šli, ker so nekateri tudi solze pretakali. Spomnimo se Sonje Lokar. Če bi bili pogumni in bi mislili na samostojno Slovenijo, bi šli že leta 1989,” nam zaupa zgodovinar in novinar Jože Možina.

Šele po hudem pritisku mladega krila slovenskih komunistov pod vodstvom Milana Balažica ter sprejetem kompromisu v razklani slovenski delegaciji je prišlo do odhoda slovenske delegacije iz partijskega kongresa v Beogradu. S tem pa tudi konec jugoslovanske zveze komunistov. “Predsednik države Pahor je pred nekaj dnevi povabil udeležence zadnjega zveznega partijskega kongresa v Beogradu januarja 1990. Odzval sem se na ta sprejem. Pravzaprav na tem sprejemu so se našli samo ljudje, ki so večinoma vztrajali pri tem, da bi jugoslovanska partija obstala,” prične pogovor z nami Milan Balažic, zdajšnji župan občine Moravče.

Odhod slovenske delegacije iz partijskega kongresa Komunistične partije Jugoslavije. (Foto: Youtube)

Jože Možina zapustitev slovenske delegacije Komunistične partije Slovenije vidi kot reševanje lastnega političnega reševanje obstoja
Ne glede na to, da bo del slovenske politične levice slavilo jubilejno trideseto obletnico, Možina odhod slovenskih komunistov s Kučanom na čelu ne vidi kot enega izmed pomembnih dogodkov za slovensko osamosvojitev. “Odhod je bil pomemben zato, da so se tudi oni lahko nekako prilagodili demokratičnim spremembam, ki so se začele dogajati v Sloveniji,” ocenjuje in dodaja, da je bil ta manever le del prilagoditve stranke, ki je bila odgovorna za povojno diktaturo. Po njegovem je bila Kučanova komunistična partija odgovorna za gospodarsko in siceršnjo devastacijo slovenske družbe. Njen cilj je bil, da se je lahko ta stranka potem lažje pretihotapila tudi v demokracijo in samostojno Slovenijo. “Samostojne Slovenije si KP Slovenije ni želela, niti prvotno pri njej ni sodelovala, ampak se ji je priključila pravzaprav zadnja. “

Jože Možina zatrjuje, da je slovenska komunistična partija zapustila kongres, ker je reševala lastno politično preživetje. (Foto: STA)

Po pripovedovanju Balažica je bilo znotraj slovenske delegacije čutiti napeto vzdušje. Predvsem mlajši člani, ki so prihajali iz Zveze socialistične mladine Slovenije so vedeli, da je s socializmom in vladavino komunistične partije Jugoslavije konec. “Kakorkoli, vse to je bilo pripravljeno prej. Vodje, ki so vodili slovensko partijo, smo izsilili s tem, da morajo sprejet program Evropa zdaj. Evropa zdaj je napovedovala večstrankarski sistem, demokratične volitve in da mora partija sestopiti iz oblasti. Prehod iz socializma v neko tržno gospodarstvo. To bitko smo izbojevali pred tem zveznim kongresom. Tam smo hoteli samo dokončat, ker v takšni partiji, kakršna je bila takrat jugoslovanska partija Slovenci nimajo kaj početi.” Mlajšemu krilu sta takrat pripadala tudi znani slovenski novinar Bojan Požar in zdajšnji predsednik države Borut Pahor.

Po dogovoru med Milanom Kučanom in Milanom Balažicem je Ciril Ribičič kot zadnji predsednik KP Slovenije odigral vlogo odhoda za slovensko in svetovno javnost. (Foto: Youtube)

Kučan je svoj politični poraz spremenil v zmago za slovensko in svetovno javnost
Milan Balažic nam v svojem pogovoru zaupa, da Milan Kučan do zadnjega ni hotel zapustiti zvezo jugoslovanskih komunistov. “Ker se zgodba ni znala prelomiti, sem potem četrti dan kongresa zbral zunaj dvorane večino slovenske delegacije. Na nek način sem takrat izsilil od Kučana, da je pristal na to, da je slovenska partijska delegacija odide. Kučan je takrat prišel do mene. Bil je nezadovoljen, ker je videl, da je večina na moji strani za odhod KPS iz Beograda. Potem je predlagal nek kompromis, da se počaka še nekaj ur in se pred kamerami celega sveta pokaže, da je slovenska delegacija v vsem preglasovana.”

Milan Balažic je bil idejni vodja in pobudnik, da so slovenski komunisti zapustili Komunistično partijo Jugoslavije. Kučan ni bil zadovoljen, saj je videl, da je v manjšini. S stisnjenimi zobmi je odkorakal iz partijskega kongresa v Beogradu. (Foto: STA)

Predstavo za javnost je odigral zadnji predsednik KPS Ciril Ribičič
Milan Balažic je poklical svoj del delegacije in jih prepričal v dogovor, ki ga je sklenil s Kučanom. “Potem smo šli skozi ta glasovanja, kjer so vsi glasovali proti slovenskim predlogom demokratizacije Jugoslavije, konfederaciji in tako naprej. Končalo se je tako, da je stopil Ribičič kot novi predsednik slovenske partije na govorniški oder objavit, da slovenska delegacija odhaja. To je tudi začetek jugoslovanske krize, ki pa je žal vodila v vojno. V delegaciji nas je bilo med 110 do 120 ljudi, ne spominjam se natančno. Skratka, vem, da sem jaz imel več kot polovico tistih, ki so bili prepričani, da je potrebno oditi. Na samem kongresu smo se trikrat sestali slovenski delegati. Prišlo je do konflikta med menoj in Kučanom. Končalo se je tako, da je stopil Ribičič kot novi predsednik slovenske partije objavit, da slovenska delegacija odhaja. ” 

Odhod še enega člana KP Slovenije iz partijskega kongresa. (Foto: Youtube)

Milan Kučan do zadnjega verjel v konfederacijo znotraj komunističnega sistema
Ne glede na vse, je bil Milan Kučan bil trdno prepričan, da je prava pot Slovenije v novi politični ureditvi in konfederaciji znotraj jugoslovanskega komunističnega sistema. Balažič pojasni, da je Kučan vztrajal s pogajanji, nato pa mu je rekel, da imajo že razpisane prve demokratične volitve 8. aprila 1990. Slovenska partija je z vsako minuto obstanka v Beogradu izgubljala po tisoče glasov po volitvah. “To je tudi zapisano v zgodovinskih knjigah, da sem mu takrat rekel. On pa je meni odvrnil, da bo tudi tokrat odšel pokončno iz Beograda. Med drugim mi je zatrdil, da ponosno lahko vstopi v vsako prevozno sredstvo ne glede na njegovo fizično oz. telesno majhnost. “

Kučan po mnenju Balažica do zadnjega ni verjel, da bodo mlajši člani KP Slovenije vztrajali pri svojih ciljih o novi svobodni, demokratični Sloveniji. “V primeru, da Kučan ne bi te poteze potegnil, potem bi slovenska partija razpadla. Mlajši člani bi odšli takoj, ne da bi Kučana spraševali, o tem kako in kaj. Kučan se je tega zavedal. Kučan je bil mojster kompromisov, zato je tudi takrat sklenil kompromis z mano.” Pri tem omeni še kritične trenutke, ko je hotela slovenska partija odstraniti Novo revijo zaradi njihove znamenite številke 57, saj jo je ta branil pred Kučanom in ostali starimi komunisti. “Novo revijo sem branil pred tem, da ne bi doživela represije. Takrat sem dejal in podpiral, da mora uredništvo nadaljevati z delom. Partija ne sme odstavljati urednike.”

Milan Kučan in Slobodan Milošević. Kučan ni hotel zapustiti skupne države, raje si je želel nadaljnjih pogajanj z Miloševičem za novo politično ureditev Slovenije znotraj Jugoslavije.

Milan Balažic hotel ustvariti moderno evropsko socialdemokratsko stranko, a je obupal zaradi starih sil
V našem razgovoru nam je Balažic še zaupal, da mu je bila cilj moderna evropska socialdemokratska stranka. Kljub vloženemu trudu mu zaradi starih sil slovenskih komunistov ni uspelo. Vendar takrat ni vedel, da partija sodeluje z UDBO in njenimi rdečimi direktorji. Kljub trudu, je maja 1991 izstopil kot član in podpredsednik stranke prenovljenih komunistov. Tržno gospodarstvo in moderne evropske vrednote niso bili prioriteta Kučanovega kroga.

Socialni demokrati bodo slavili 30. obletnico odhoda slovenskih komunistov iz KP Jugoslavije z osebami, ki niso bile za slovensko samostojnost. Gostje tega dogodka bodo Milan Kučan, Janez Kocijančič, Sonja Lokar, Ciril Ribičič in Lev Kreft.

Socialni demokrati bodo slavili svojo politično preživetje pred tridesetimi leti
Jubilejno trideseto obletnico odhoda slovenskih komunistov iz jugoslovanske zveze komunistov bodo slavili njihovi politični nasledniki v Sloveniji, Socialni demokrati. “Razumem, da stranka SD praznuje dogodek, saj ji je omogočil preživetje enopartijske diktatorske stranke tudi v demokraciji. Z vidika samostojne Slovenije pa je to vtihotapljenje te stranke s totalitarnim pedigrejem. Mislim, da nima samo pozitivnih učinkov,” še pojasni zgodovinar Jože Možina.

Luka Perš

 • VERZIFIKATOR

  Mile Čukan

  OPCIJA BREZIMNA

  Je optiral svojčas, lamentiral,
  opcija, dejali so, intimna,
  on sam sebi rekel legitimna
  odločitev, z njo naprej laviral.

  O optiranju smo poslušali
  vsakič znova, ko se je prikazal,
  mislil vsakič, da se je izmazal,
  ker ga na zagovor niso dali.

  Opcijo zdaj desetletja gledam,
  ali je intimna, se sprašujem,
  se nad legitimnostjo hudujem,
  v prazno, tega dobro se zavedam.

  Ni da z opcijo bi se ukvarjal,
  siva je, povsem neprepričljiva,
  vsa pritlehna, skrajno nadušljiva,
  ni da kaj od tega bi poudarjal.

  Naj, če hoče, še tako optira,
  naj intimno scela se razgali,
  malih ne zanima svet živali
  me prav nič, ki vase se podira.

  Ko ne bo ga, naglo bo brezimen,
  v majhni vsej sivini bo pozabljen,
  tudi on kot drugi uporabljen,
  da je z opicami bil intimen.

 • Hubert Pomladni

  Na relaciji Tito-Stalin-Kucan-Lenin-Pol-Pot je samo se en ziv. Ampak tudi za tega bodo letele rakete v zrak.

 • karlo lopata

  Evo vam ga na pa EVROPA ZDAJ….JUGA JE BILA ZAKON.

  • rubec

   Speglaj si staro službeno uniformo majmun, da boš zopet zastavnik. V jugi kamor boš pokal med ta prvimi, boš lažje našel službo.

   • karlo lopata

    Evo pa magare.IAIAIAIAIAIA malo si se zajebo. Nisam bi jo zastavi, več kapetan prve klase.

    • WISKY 1000

     Prve klase budala

    • Nata

     Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
     kapetan I. klase ???

     • karlo lopata

      E vidiš droljo ja sam svoj sluzbu od radio I sad je na vama red da Radite za moju lepu oficirsku penziju

     • Nata

      O, če je pa lepa, si jo gotov oddelal v Sloveniji. . . . .

      parazit na ramenih Slovencev

  • Simon Rožič

   …mnogi je ne morejo preboleti, saj je prav zanje bila Jugoslavija raj
   na zemlji in zaprt komunističen obroč za poneumljanje naroda! Tebe se je
   pošteno prijelo! …še tvoj Kučan je izjavil: “pusti narod, narod je neumen!”

 • karlo lopata

  Je še v času JUGOSLAVIJE eden zdajšnjih sveckarskih “politikov”, sanjal da bo drugi maršal pa se je zajebal.

  • rubec

   So tvoji starši seznanjeni, da si majmun, al v Ruandi ne berejo tega foruma?

   • karlo lopata

    Hahahahaha nesrečna životinjo sa velikim sivim ušima koje niso zecje. Ajde idi radi nesto magare.IAIAIAIAIAIA….hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha

  • JANEZ GUS

   A tebe garjavo pseto ni še nobeden z lopato po rdeči buči.

   • karlo lopata

    Ti boš dobijo po tisti tvoji sveckarski picki govno jedno smrdljivo

    • JANEZ GUS

     Mama ti je svečkarska vlačuga,foter neznan.Ti pa čefursko kopile.

     • karlo lopata

      Tvoja se maja na Stanici jebala sa siptarima za burek da ti nisi crko od gladi.

     • JANEZ GUS

      Se ti ne zdi,da imaš ti čefurko malo dolgo lajtngo za ta portal.Probaaj na Večeru.

     • Simon Rožič

      …in Mladini!

  • WISKY 1000

   MUJO, si takrat mlekeca pupal

 • von Rhein

  Spet bodo tekle solze.Tokrat solze sreče,ker jim je uspelo urediti domovino po lastni meri in ne po meri normalnih državljanov. Z nakradenim denarjem so sestavili opcijo,ki je bila vedno v mislih potuhnjenega lažnivca in intriganta.

 • čopkovseved

  Ja, zato je Tonin večni izdajalec desnice. Ga ne prebavljam. Takšnih kot je on, je med našimi farškimi ljudmi , več kot polovica. Vedno ob volitvam skrbno sledim dogajanju po maši. Večina tistih vnetih ponarejenih krščanarjev, se volitev sploh ne udeleži. Žalostno! Zato zmaguje levica. Upam, da se bo našla krščanska stranka, ki bo rekla bobu bob in nehala paktirati z izdajalci naše domovine. Razmišljam, da bi bil morda Možina tisti pravi človek na strani kristjanov, s svojo čuječnostjo in umirjenostjo, ki bi jih lahko povedel na zmagovito pot.

  • janko

   To so Kocbekovci. Veliko kristjanov tudi danes misli: eh, saj so tudi komunisti naši “bratje in sestre”. Seveda so ampak ne jim več pustiti krmariti ladje, ker so miš, ki zgloda luknjo v ladji! To so VEDNO bili, so in bodo, njihov software je kuga človeštva.

  • Lustrator

   Podpišem, žal je tudi pri nas enako.
   Strinjam se tudi, da bi bil Možina odličen ideolog RESNIČNE slovenske krščanskodemokratske stranke, a hkrati menim, da bi ga bilo škoda kot novinarja in zgodovinarja, ki s svojimi arhivskimi dokumentarci in intervjuji opravlja za narod tako pomembno delo, da ga enostavno ne sme prekiniti. Ni namreč dvakrat za reči, da bodo komunisti po tem ko so požgali 95% arhivov in omejili dostop do bornih ostankov, nekega dne sežgali še tistih nekajključnih dokumentov kolikor jih je še ostalo. A pričevalcev in dokumentov v zaenkrat izdanih knjigah (vključno z njegovo najnovejšo) ne bo mogel nikoli več nihče izbrisati. In ti dokumenti, ti dogodki, ta pričevanja so glavni ključ za razčiščenje zgodovinskih dejstev brez katerih bo demokratizacija slovenskega političnega prostora in poenotenje glede osnovnih civilizacijskih vrednot in usmeritev NEMOGOČA. Ko se bo enkrat Možino bralo v vseh osnovnih in srednjih šolah ter predvajalo tudi na komercialnih televizijah, se bo vladavina partijskega enoumja po vseh teh desetletjih končno izpela. Prej zelo težko.

 • rubec

  Upam da se tokrat Lokar umije pod pazduhami. Ko smo na zadnjem kongresu kot eden dvignili rdeče kartone, je v dvorani kar naenkrat zasmrdelo po pet dni starih lokardah.

  • pajot

   he,he,he…

 • montyamp

  Veselo praznovanje ponovne izdaje slovenskega naroda , vam želim ,
  S KRVJO PAMETNIH IN POŠTENIH UMAZANE ŽIVALI .

  CENTRALNI KOMITET SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE YUGOMURGLOVUKOYEBISLOVENIJE —SD— , želim vam čimprejšnje srečanje z vrednotami prave in ne rdečeciganske demokracije .

  • karlo lopata

   Marš govno jedno smrdljivo, da ti jebemtimaterbozju mrtvo mater u Ladnom grobu u trule kosti da ti jebemtimater pokvarenu

   • Simon Rožič

    … a se družiš z Makarovićko? Predvidevam po besednem zakladu, ki ga imaš !

    • Imperial Commando

     Srebrnibreg iz 24 kur. ;)

    • Normalen

     Med tem ko vi k ste kokr “domoljupi” nimate besednega zaklada. Vam Janez besede u usta polaga

  • WISKY 1000

   In Matilde

 • Amerikanc

  Milan uživa “svojo” (Toninovo) penzijo in po ljubljanskih kavarnicah, mesnicah ter tržnicah novači novega “gledališčnika”, da slučajno Janez ne prevzame vlade in ga malo štrafa po ukradeni penziji.

 • montyamp

  Kje na svetu še v takšnem obsegu potomci morilcev vodijo državo ?????????
  Seveda lahko praznujejo , ampak praznuje se bebavost naroda , kateri v svoji omejenosti anarholiberalsocializma , znajo UMAZANE ŽIVALI , v agoniji za golo preživetje spet spuščati kri , pametnih nedolžnih in koristnih družbenim normam , kar seveda omenjena klika kriminalcev zagotovo ni .

 • Joško

  Levaki niti samih sebe ne morejo prepričat, da niso navadne ritke. Vedno so se obračali po vetru. Lete 41 prijateljevali z Hitlerjem, potem s Stalinom, nazadnje z Miloševoćem, danes pa z Madurom, Putinim. Enkrat levak, vedno levak, enkrat rdeč, vedno rdeč.

  • JANEZ GUS

   Hitler je povedal preroške besede.Najboljši rdečuh je mrtev rdečuh,beri komunist.

   • karlo lopata

    Jebo te hitler

    • Lustrator

     Saj ste se še leta 43 skušali ljubiti z njim, da bi vam pomagal preprečiti izkrcanje zaveznikov na Jadranu, pa vam ni dal, kaj zdaj jokaš?

     • karlo lopata

      A si to prebral pri Andersenu in bratih Grimm

     • Lustrator

      Obstajajo korespondence, torej neizbrisljivi dokumenti, najhujši sovražnik NOB mitologije in glavni razlog, da so komunisti po vojni sežgali na tone dokaznega materiala. A ksreči prav vse resnice le niso uspeli izbrisati ne glede na to koliko se samoslepiš.

 • rubec

  Zdaj ko so na voljo snemalne naprave, z nestrpnostjo pričakujem Sonjin ekspoze. V preteklosti sem kljub obvladanju stenografije, prenekatero njeno misel žal prezrl.

 • Janež Grimz

  Pri nas je narobe, da so vsi, ki ne stopicajo za Janševimi idejami takoj označeni za komuniste, pa čeprav to niso. In zaradi te omejene miselnosti se bodo takšni vedno varno počutili samo v svoji fari. To je Janši super, ker se tudi v vsaki dobri stvari najde slaba stran in s tem se kaže nemoč. In ta nemoč je vkoreninjena. Torej glej negativno, mi smo s teboj, bog je s teboj, oni so vsi komunisti.

  • Peter

   Pri tako globoko razdeljenem narodu, kjer niti belo ni belo in črno ne črno, bi se ti šel 50 odtenkov sive, no.

   • Janež Grimz

    Mislim, da je delitev umeten proizvod tistih, ki jim to gre na roko pri doseganju svojih lastnih ciljev. Janša npr, če bi mu bilo kaj za narod, bi se že zdavnaj odstavil. Tako pa se njegovi pripadniki morajo počutit drugorazredne, ker jih je on tako sam označil, da bi lahko še naprej igral žrtev.
    Delitev je samo fama, da se jim lahko politiki bolje prodajo na volitvah. Spremenilo se ni nič že 30 let in očitno, vsaj dokler so isti na oblasti, se ne bo še nekaj časa. Kar je, iskreno, škoda, ker ko znamo skupaj stopit smo najmočnejši. Dober dokaz za to je šport. Za to pa nekatere ta sploh ne zanima oz ga na spletni strani postavijo v kategorijo sproščeno. Vse je jasno, res škoda

    • pajot

     daj,ne ponavljaj že stokrat prežvečene teme: če bi bil JJ za slovenski narod bi že zdavnaj odstopil…
     To lajate tisti,ki natančno veste kam spadate. V elito krvavih komunističnih podgan.
     Če ne bi bil Janša,bi bil pa kdo drug. Katerikoli njegov naslednik bi bil deležen vašega sovraštva do normalnih,poštenih ljudi. Ubili ste Krambergerja,ubijate slovenski narod že od čebinskega kongresa naprej. Rezultati vašega ubijanja so vidni. Morilci,tatovi in roparji. To ste.
     Izdajalci svojih sorojakov vabite med nas kriminalce iz arabskih in mohamedanskih držav pod pretvezo,da prihajajo inženirji,kirurgi,piloti. Prihajajo pa bodoči alahovi vojaki. Skini se mi s kurca,bednik.

  • rubec

   A ne pravite, da je janša komunist?

   • Janež Grimz

    To pravijo tisti, ki s tem pridobivajo točke. Sicer pa v Jugi si bil težko antikomunist. Bil si lahko, ampak si moral pazit, da te ni “tovariš” zatožil. Janša pa je bil član prostovoljno in ga ni nihče silil. Ali zaradi same ideologije ali lastnih koristi, to pa po kojem ve samo on.

  • pajot

   Za čigavimi idejami pa ti stopicaš,Gravž?

   • Janež Grimz

    No vidiš. Samo potrjuješ zgoraj napisano sam od sebe. Ni treba bit nervozen, samo povem kar mislim. Lep dan in vse dobro

    • pajot

     Lep dan tudi tebi. Nisi pa mi odgovoril na moje vprašanje. zato ga ponavljam: za čigavimi idejami pa ti stopicaš,Gravž?

 • Peter

  Tudi upor proti okupatorji so prevzeli in naredili iz njega komunistično revolucijo.
  Zdaj isto delajo s samoosvojitvijo. Glede na to, da so o komunistični revoluciji zadnje čase bolj tiho, pa bodo morali pogruntati kaj novega. Pa se ne bojim, da jim ne bi uspelo, no.

 • FORT WORTH

  Da izgubljamo ozemje drzave, ugled, upliv je krivda izkljucno na strani CKZKS – SD in njenih satelitov.
  Edina stranka, ki je dokazano in dokumentirano zdruzila slovence in nas povedla v samostojno in neodvisno drzavo je SDS.

  Vse ostalo je nepomembno in sramotno.

  Ce bi leta 1991 cakali kucana in njegove, bi danes v sloveniji brali in pisali v srbski cirilici.

 • crniocar

  a tebi je to kučan povedal

  • Simon Rožič

   …ne, dokazuje vsak dan s svojimi nagnjenji…no, če bi pa Kučana
   pred smrtjo kronali in bi postal monarh, bi zadovoljili vse njegove
   ambicije in potrebe – biti edini, zveličaven, okronan! To si je tudi
   Tito želel, pa ni nikoli dosegel !

 • WISKY 1000

  Pokojnino mu dat na minimalca,še to si ni zaslužil.

 • Olga101

  Tovariš Kučan je komunistični zločinec in veleizdajalec, ki se danes ruši ustavno ureditev preko marionetnih vlad In s forumom 21 ropa Slovenijo, zato mora odgovarjati, če želimo, da se Slovenija pomakne naprej!

  • Janež Grimz

   Ali je res tako sposoben, ali pa je samo navaden starček, ki se je znašel na prazni tarči. Nekdo mora biti kriv. In če to ni Janša, je pa Kučan. Ampak, da ima pa še danes takšen vpliv … Kdo še verjame v te bučke

   • Imperial Commando

    Vsak, ki ima polno podstrešje.

   • Peter

    Bučke so dobre za juho. Veliko vitaminov imajo in okusne so.
    Ja, jaz verjamem v bučke, no.

  • karlo lopata

   VOLGA a si spet nore gobe jela, al ga pa že doug nosi fasala pa ti je udarilo na možgane

 • pajot

  Vse je postalo jasno od tistega trenutka,ko je John Wayne rekel: najboljši Indijanc je mrtev Indijanc.

 • Ježek Teka Teka

  Ko bo riknu bo pokopan zraven Rupnika …

 • mare

  Palček Smuk v megli, da bi jo lahko rezal.

 • Common Sense

  Dajmo že enkrat prekiniti s temi komunisti, Kučani, SD …in postanimo normalna država centralne Evrope. Vsaj podobno kot Češka, Slovaška, ki sta primerljivi (a ne po pameti – oni jo imajo več).

  • Mademoiselle

   Ne moremo tako. Potem ni več javnih € v privat žepih in hej, kdo pa bo potem tulil proti kapitalizmu in za svobodo Slovenije z jugo zastavo naprej? ;)

   • rubec

    Bodo že našli slovenskega alahovca, ki bo za denar tudi to zatulil dol iz bežigrajskega minareta. Pozimi pa zraven še dodatek, da ga tam gor zebe kot prasca.

  • Andrej

   Pozabil si na tovariše Erjavčeve črede in podobnih koristolovcev , ki lupijo neuke in hitro zadovoljive slovenčiče , ki jim je mazohizem zelo blizu , mednje sodijo tudi poslanci , ki v
   “parlamentu” preganjajo dolgčas in nonšalanco in si brez truda privoščijo ugodno plavanje
   v mlaki , ki zaudarja na tisoč in en način ! Nivo kvalitete prebivalcev zavožene države je
   kruhoborstvo za vsako ceno ! Saj ne more biti drugače , če so voditelji vse prej kot dobri
   gospodarji in ljubitelji domovine , dokazov za mojo trditev je vsak dan več ! Narod je izgubil
   občutek za pravičnost skromnost in poštenje !

 • Andrej

  Če SD praznuje Lažgoše, Osankarico, Preboj…. kot svoje velike zmage, ki so zlagane, za spremembo lahko praznuje osamosvojitev Slovenije kot njihov uspeh. Saj imajo vso oblast v svojih rokah. V Sloveniji so trenutno zmagovalci.

 • if

  Slovenska “Majniška deklaracija 1989”- 8.maj 1989:
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Majni%C5%A1ka_deklaracija_(1989)#/media/Slika:Majniska_deklaracija_1989.jpg
  Komuistična “Temeljna listina 1989”- 27.junij 1989 (: https://fototekamnzs.files.wordpress.com/2016/01/11-temeljna-listina-slovenije-1989.jpg

  Komunistična “Temeljna listina 1989” (podpisalo jo je 420 000 ljudi) je bila v škodo slovenskega naroda, je bila v škodo “Majniške deklaracije 1989” (podpisalo jo je 105000 ljudi, tudi jaz med njimi).
  Kljub neugodnemu razmerju 4:1 v korist komunistične Temeljne listine 1989, neugodni miselnosti ljudi takratnega časa, imamo samostojno RS, ki ni skladna komunistični Temeljni listini 1989, zaradi neokomunistov tudi ne “Majniški deklaraciji 1989”.

  Prafraza preambule “Majniške deklracije 1989”

  Nesporazumi, provokacije in odkrite sovražnsoti, ki jih danes doživljamo Slovenci v RS, nas prepričujejo o prelomnosti sedanjega časa in nas zavezujejo k dosegi cilja “živeli bomo v suvereni državi slovenskega naroda”.

 • rubec

  Življenje je lepo kljub temu, da se nenehno razdajaš, kajne sonja lokar.

  • pajot

   A je ta solzna sonja še živa?

   • rubec

    Pa aktivna tudi. S kobalom že vadita za prvo klapo nove slovenske nadaljevanke, Kaj neki je babici od Esmeralde padlo na bučo.

    • pajot

     kobala pa kar na mir pust. Je depresiven. depresivci se mi neznansko smilijo.
     In v depresiji kradejo komedije zelo znanim italijanskim avtorjem. he,he,he…

 • lokec

  Ubogi Kučan.

 • Gren

  KOMUNISTI SE VEČINOMA SPREOBRAČAJO NA SMRTNI POSTELJI .
  SICER PA JE TUDI GASPARI DEJAL , DA SMO NAREDILI VELIKO NAPAKO ,KER SMO SE OSAMOSVOJILI ! TO SO BUKSELJNI SAMO ZA SVOJO RIT ZA DRUGE SE JIM PA ŠE VEDNO JEBE .

 • Silka

  Saj sploh ni važno, kako se sledilci komunizma imenujejo, še vedno so na oblasti, ljudsvo pa je na slehernih volitvah prevarano.

 • freedomfighter

  Vsi pametni vidimo kaj ste hoteli vojni huskaci…se danes vam je zal da v sloveniji ni prislo do drzavljanske vojne ali pa vsaj hudega konflikta s srbi

  • karlo lopata

   Nabijem te na kurac pizda ti materina belogardisticna

   • radames

    Levičarji ste do skrajnosti primitivni. Zato si od zdajle zame blokiran

 • Artur

  Ali bodo 22. januarja 2020, ko bodo Socialni demokrati organizirali slovesnost ob 30. obletnici zapustitve slovenske delegacije zveze komunistov Jugoslavije na partijskem kongresu proslavljale tudi retardirane gošarske oborožene maškare s komunistično ikonografijo ? Rdeči Borat maneken, da drugih njegovih tovarišev soborcev za bodoče tekovine (kriminal in lopovščine…)njihove večne revolucije ne bo smel manjkat, ker bi se drugače izneveril svojem ideološkem prepričanju.
  Tile bi pasali zraven kot rit na gatah: http://shrani.najdi.si/?1w/fw/3hVZ89Yv/663ab2e140c7cff1870e911a.jpg

 • Ros

  Milan Kućan je pač pedofil in podpirnik pedofilije. Uživa v zlorabah otrok. Tak je. In Slivenski volivci ga nagrajujete z oblastjo in neslutenim bogastvom, da sami živte v revščini in bedi iz dneva v dan. Pa komu se smilite, reščina zaslużena? Saj prav prosite, da vam zlorabijo in posilijo dojenčke… #Strosmajer pres, če ta ni pedofil zapisel na ministerstvu za šolstvo, je Slovenija demikratična država. #Pedofile v zapor, naj delujo celico z Strosmajerjem za 99 let. Alu za vedno. To je kriminalec.

 • piko8

  Namesto slike Mafijskega Botra milana kurčana dajte raje PODGANO je bolj prijazna in mnogo manj nevarna, kot murgelska Podgana!!