fbpx

Ne samo Golobič, tudi njegov sosed Črnčec je prišel do poceni državnega stanovanja

Damir Črnčec (Foto: STA)

Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade že dolga leta živi v državnem stanovanju, in to kljub temu, da je v tem času opravljal tudi odlično plačano funkcijo dekana na zasebni fakulteti v lasti Petra Jambreka.

Kot je znano, je Damir Črnčec začel svojo poklicno pot kot častnik v Slovenski vojski, kasneje je kariero nadaljeval v Obveščevalno varnostni službi (OVS). Decembra 2007 je postal generalni direktor OVS. Tega leta je dobil tudi državno stanovanje v upravljanju Ministrstva za javno upravo, v katerem živi še danes. Znano je, da se za državna stanovanja plačujejo smešno nizke, nekajkrat nižje od tržnih. Tako na primer država oddaja svojim uslužbencem dvosobna stanovanja za manj kot 200 evrov mesečno, medtem ko tržne najemnine za takšna stanovanja presegajo 500 evrov.

To, kar preseneča, je, da je Damir Črnčec ostal v državnem stanovanju kljub temu, da je vmes opravljal funkcijo dekana privatne fakultete. Tako je poleg redne zaposlitve v državni upravi v obdobju od oktobra 2016 do septembra 2017 opravljal tudi funkcijo dekana na zasebni Fakulteti za državne in evropske študije. Po vsej verjetnosti je to opravljal na osnovi podjemne pogodbe za opravljanje dekanske funkcije, ki se običajno sklepa za tovrstno delo, poleg tega pa je bil tudi predavatelj in mentor na tej isti fakulteti, za kar je prejemal plačilo za pedagoško dejavnost in mentorski dodatek.

Denar iz zasebnega sektorja, stanovanje iz javnega
Kasneje je sicer Črnčec svojega bivšega profesorskega kolego in delodajalca Petra Jambreka, v čigar lasti je omenjena fakulteta, javno označil za “nedvomno največjega slovenskega visokošolskega tajkuna, ki je do tega statusa prišel na sporen način in z denarjem nas, davkoplačevalcev”. Zanimivo, da Črnčeca pri opozarjanju na sporne posle Jambreka “na račun davkoplačevalcev” ni motilo dejstvo, da kljub vrtoglavim zaslužkom, ki jih pridobiva v privatnem sektorju, živi v državnem stanovanju, torej stanovanju v lasti davkoplačevalcev. Očitno je Črnčec brez večjih moralnih dilem pridobival zelo visok dohodek v privatnem sektorju, stanoval pa v javnem.

Kotnikova 14 je dom Damirja Črnčeca in Gregorja Golobiča. Slednji je na sporen način odkupil 103 kvadratne metre veliko stanovanje, čeprav ni bil nikoli vladni uslužbenec. 

Ali je kdo v državni upravi pri določitvi upravičenosti do državnega stanovanja in višine (neprofitne) najemnine za Črnčevo državno stanovanje preverjal višino zaslužkov, za katere je znano, da so presegali več tisoč evrov, ni znano. Dejstvo pa je, da je takšno ravnanje državnega sekretarja več kot škandalozno. Odlično plačani zasebni angažma v privatni institiciji ob redni zaposlitvi v državni upravi, so državnemu sekretarju prinašali izjemno premoženjsko korist.

Po padcu vlade ga čaka varna služba in državno stanovanje
To pa še ni vse. Damir Črnčec zna vsekakor dobro poskrbeti zase na račun davkoplačevalcev. Sodeč po informacijah, ki smo jih pridobili, je bil Damir Črnčec v Kabinetu načelnika Generalštaba Slovenske vojske razporejen na formacijskem mestu sekretar, svetovalec za obrambno politiko v času od 20. 3. 2013 do 28. 2. 2015 in od 1.7. 2016 do 13. 9. 2018. Dolžnost je opravljal na formacijskem mestu v nazivu sekretar z izhodiščnim plačnim razredom 44, za katerega je določena osnovna bruto plača v višini 2.378,28 evra, ne upoštevajoč različne dodatke. Kot so nam sporočili iz ministrstva, je “na podlagi 14. člena Zakona o funkcionarjih v državnih organih Damirju Črnčecu, na podlagi sklenjenega delovnega razmerja za nedoločen čas z delodajalcem Republiko Slovenijo, Ministrstvom za obrambo, Generalštabom Slovenske vojske, po prenehanju funkcije državnega sekretarja, zagotovljeno nadaljevanje prejšnjega dela oziroma nadaljevanje dela na drugem ustreznem delovnem mestu v Generalštabu Slovenske vojske“.

Črnčec, ki je bil, kot je znano, septembra 2018 imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, odgovoren za področje nacionalne varnosti, je torej lahko ob nedavnem odstopu svojega šefa povsem brez skrbi, saj ga v najslabšem primeru čaka varna službica v Generalštabu Slovenske vojske, skupaj z njo pa tudi varno stanovanje v državni lasti.

Janja Strah