“Nečak iz ozadja” in Golobov znanec bo vodil sklad za obnovo po naravni katastrofi

Nečak iz ozadja Borut Jamnik (Foto: STA)

Napoved, da bo sklad za obnovo po vremenski ujmi upravljala SID banka, je marsikoga presenetila. Predsednik uprave te banke je namreč Borut Jamnik.

Predsednik vlade Robert Golob je kot enega poglavitnih ukrepov izpostavil vzpostavitev Sklada za obnovo Slovenije (SOS) kot tudi obdavčitev presežnih bančnih dobičkov. V dotični sklad se bodo stekala domača in evropska sredstva kot tudi prostovoljni prispevki, sklad pa bo po golobovih besedah upravljala SID Banka.

Zadeva postane zanimiva, če vemo, da je predsednik uprave te banke (razvidno iz javnih evidenc: Ebonitete, Bizi itd.) nihče drug kot Borut Jamnik, znan tudi kot “nečak iz ozadja” in vplivnež v slovenskem paradržavnem gospodarstvu. Gre za nečaka vidne članice in nekdanje poslanke Socialnih demokratov Brede Pečan, ki ji pravijo tudi “izolska rdeča teta”. Jamnik in Golob se sicer odlično poznata. Pisali smo že, da sta imela oba prostore na istem naslovu – na Dunajski 119 v Ljubljani, kjer ima sedež Modra zavarovalnica, v kateri je bil Jamnik svoj čas vodilni kader, a je aprila družbo zapustil.

Nadzornik v Modri Zavarovalnici Branimir Štrukelj je nekdanji zet Milana Kučana. (Foto: Demokracija)

Mimogrede: med organi upravljanja je naveden tudi razvpiti Branimir Štrukelj, sicer nekdanji zet Milana Kučana in vidni predstavnik skrajne Levice pa tudi glavni tajnik sindikata SVIZ. Pa se vrnimo k Jamniku, za katerega je znano, da je lomastil po številnih državnih  in zasebnih podjetjih. Njegove sledi segajo vse do SDH-ja, IEDC-ja, Save Turizma, Delavske hranilnice, Petrola, KAD-a, Cimosa itd. Spomnimo: je pa SID banka že odigrala določeno vlogo v času rušenja vlade Janeza Janše. Eden njenih glavnih rušiteljev Jože P. Damijan je pri državni banki SID za svetovanje zaslužil 177 tisoč evrov. Več tukaj.

Domen Mezeg