fbpx

Nečaka iz ozadja Jamnika označili za grobarja slovenskega gospodarstva – in tukaj je dokaz, kako je to donosno!

Nečak iz ozadja Borut Jamnik. (Foto: STA)

Njegovi sopotniki pripovedujejo, da ga je leta 2016 zelo vznemirilo, ko ga je Mateja Babič Stremecki v Slovenskih novicah imenovala “grobar slovenskega gospodarstva”. A tri leta kasneje je Borut Jamnik še močnejši kot je bil takrat. In kot pravijo naši sogovorniki, “Jamnik je živ dokaz, kako donosno je biti grobar slovenskega gospodarstva”. V omrežju, ki ga je spletel v gospodarstvu v državni lasti, pa po oceni naših sogovornikov “ponavljajo stare napake”. Zato bomo v feljtonu, katerega prvi del pravkar berete, pogledali, kaj vse Jamnik v meki državnih milijonov počne danes in kaj, predvsem pa s kom, je posloval v preteklosti.

Apollo je z imenovanjem Jamnika razkril več kot je hotel.. Kako so ‘čudežno’ kupili NKBM za 250 milijonov evrov. In kako so potekale druge privatizacije v preteklosti, ko smo se vsi čudili, pod kakšnimi pogoji država prodaja svoja podjetja,” je po Jamnikovem imenovanju v nadzorni svet NKBM maja letos tvitnil Danilo Grašič, ki je postal znan v času vlade Boruta Pahorja, ko je, čeprav je veljal za človeka pod vplivom Janeza Zemljariča, opravljal funkcijo člana uprave Pahorjeve domislice, Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki jo je ukinil finančni minister Janez Šušteršič. Tvit, ki ga je danes tako težko najti, da se zdi, da ga je Grašič izbrisal, lahko preberete v originalu.

 

Zasluži okoli 320 tisoč evrov na leto
Nadzorni svet NKBM, kjer letno sejnine nanesejo okoli sto tisoč evrov, pa ni edini, kjer je trenutno v sedlu Borut Jamnik, ki že od leta 2008 vodi tudi Združenje nadzornikov Slovenije. Jamnik je tudi nadzornik Krke in Cinkarne Celje, čeprav zakon o bankah določa, da lahko nadzorniki opravljajo to funkcijo v dveh nadzornih svetih hkrati. In kakšne izjeme za šefa združenja nadzornikov v zakonu ni omenjene.

Je pa sedenje na treh nadzorniških stolih, pa še za volanom državne Modre zavarovalnice, za Boruta Jamnika izjemno donosno. Ob sto tisočakih za nadzorniško funkcijo v NKBM mu Krka in Cinkarna vsaka letno navrže še po približno 35 tisoč evrov. Ko temu prištejemo še približno 150 tisoč evrov, kolikor znaša njegova letna plača v Modri zavarovalnici, je Borut Jamnik v enem letu zaslužil približno 320 tisoč evrov.

Združenje, ki ga vodi, v minusu
Kar pa je nadvse primerljivo s prihodki Združenja nadzornikov Slovenije, ki ga vodi Jamnik, v letu 2018. Ko pa je združenje, precej nerodno, bi rekli, tako slabo vodil, da so poslovno leto končali z več kot štiri tisoč evrov minusa.

A tu se zgodba o Borutu Jamniku in njegovi mreži šele pričenja. Več bomo objavili v nadaljevanju.

Andrej Žitnik