fbpx

Negotova usoda Angelike Mlinar?

Angelika Mlinar (Foto: STA)

Kandidatka za ministrico Angelika Mlinar se bo danes, dan po prevzemu slovenskega državljanstva, že predstavila parlamentarnima odboroma za gospodarstvo in za zadeve EU, podpora pa ji upada. Tudi Slovenska nacionalna stranka, ki ji je sprva napovedala podporo, je nad Mlinarjevo razočarana in bo po besedah Zmaga Jelinčiča Plemenitega na zaslišanju proti, po vsej verjetnosti pa ne more računati niti na vse glasove DeSUS. Mlinarjeve prav tako ne bo podprla skrajna Levica, ki ji očita neoliberalna stališča, podpore ni za pričakovati niti iz SDS, v NSi pa se še odločajo.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, se tik pred zaslišanjem na odborih Državnega zbora kandidatki za novo kohezijsko ministrico Angeliki Mlinar oža obljubljena podpora. Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je še v ponedeljek napovedal, da bodo prispevali glasove, danes pa pravi, da jo bodo težko podprli, na zaslišanju bodo proti. “Glede na to, da nismo zasledili nobene izjave v smislu zgodovinsko enovite slovenske dežele Koroške, si težko obeta našo podporo,” je danes v sporočilu za STA navedel Jelinčič. Napovedal je, da bodo na zaslišanju glasovali proti, kako bodo ravnali na plenarni seji, pa bodo še videli.

Mlinarjeva najverjetneje ne more računati niti na vse glasove iz DeSUS
O kandidaturi so danes popoldne razpravljali tudi vodje poslanskih skupin koalicije. Kot je za STA po srečanju povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, so se z izjemo DeSUS poslanske skupine odločile podpreti kandidatko. Poslanci DeSUS nimajo enotnega stališča, pojavljajo se različne možnosti oz. so možni glasovi za, proti in vzdržani. Do četrtka se bodo poskušali uskladiti, a Jurša je skoraj prepričan, da vseh glasov petčlanske poslanske skupine DeSUS Mlinarjeva ne bo dobila. “Težko je zaključiti, kdo bo proti in kdo se bo vzdržal. To še ni jasno izraženo,” je dejal Jurša in dodal, da je gotovo le, da bo kandidatko podprl en poslanec. Jurša osebno še ni odločen, kako bo ravnal. Na prvem odboru, ki bo zaslišal Mlinarjevo, bo glasoval proti, na drugem pa bo verjetno vzdržan, je še pojasnil Jurša.

Foto: STA

Skrajna Levica Mlinarjeve ne bo podprla, očita ji “neoliberalna” stališča
Poslanska skupina Levica je v ponedeljek napovedala, da bodo glasovali proti imenovanju Mlinarjeve. Očitajo ji neoliberalna stališča v času njenega političnega delovanja v Avstriji. “Pri nas neoliberalcev res ni treba uvažati, imamo jih kot listja in trave. Malo pa jih je tako radikalnih, kot je Angelika Mlinar,” je bil oster poslanec Luka Mesec. Na katera “neoliberalna” stališča je mislil Mesec, ni znano, velja pa poudariti, da je skrajnim levičarjem in Mlinarjevi skupna naklonjenost do morilca Cheja Guevare.

Angelika Mlinar z Alenko Bratušek. (Foto: Twitter)

SDS Mlinarjeve najverjetneje ne bo podprla, tudi NSi se še ni izjasnila
Tudi podpore poslancev SDS ni pričakovati. NSi se še ni izjasnila, je pa vodja poslanske skupine Jožef Horvat v ponedeljek dejal, da je podpora kandidatki predvsem odgovornost koalicije. Mlinarjeva za nastop funkcije potrebuje podporo navadne večine poslancev, a za zdaj še nima zagotovljenih dovolj glasov. Ključni utegnejo biti glasovi vzdržanih ali manjkajočih. Premier Marjan Šarec je v ponedeljek dejal, da verjame, da bo Mlinarjeva v Državnem zboru potrjena za ministrico.

Rok Krajnc