fbpx

Negotovost brexita: Britanski parlament povedal, česa ne želi, ni se pa izjasnil, kaj želi!

dr. Milan Zver (Foto: Demokracija)

Glavna težava včerajšnje odločitve glede brexita je negotovost. Evropska unija spoštuje odločitev Britancev o izstopu, a jih sedaj tudi čaka, da se izjasnijo, kaj dejansko želijo. Včeraj je britanski parlament povedal, česa ne želi, ni pa se izjasnil o tem, kaj želi,” je evropski poslanec dr. Milan Zver izjavil ob odločitvi britanskih poslancev glede ločitvenega dogovora, ki sta ga po pogajanjih sredi novembra dosegli Evropska unija in britanska vlada. Dogovor sta v torek podprla le 202 britanska poslanca, 432 jih je bilo proti. Za potrditev dogovora je bilo sicer potrebnih 318 poslanskih glasov.

“Glavna težava včerajšnje odločitve glede brexita je negotovost. Evropska unija spoštuje odločitev Britancev o izstopu, a jih sedaj tudi čaka, da se izjasnijo, kaj dejansko želijo. Včeraj je britanski parlament povedal, česa ne želi, ni pa se izjasnil o tem, kaj želi,” je dogajanje okoli brexita komentiral evropski poslanec dr. Milan Zver.

Sedaj se kaže kruta realnost
Po njegovem negotovost v času, ko so pred nami evropske volitve in potencialna gospodarska kriza, zagotovo ni dober obet. “Danes bi predvsem evropski trg potreboval stabilnost, zmešnjava okoli brexita pa je vse prej ko to. Največja skrb pa je prihodnost skoraj štirih milijonov državljanov Evropske unije, ki živijo v Združenem kraljestvu in bi jih trd izstop Britanije iz EU najbolj prizadel.”

Zver dodaja, da je dogovor, ki ga je za EU izpogajal Michel Barnier, dober in predvsem omogoča urejen izhod Velike Britanije iz Evropske unije ter postavlja vse temelje za dober prostotrgovinski sporazum med obema stranema, ki bi zminimaliziral negativne učinke izstopa na obeh straneh. Mayevi na drugi strani ni spodletelo pri dogovoru, ki je ugoden predvsem za Veliko Britanijo, ampak ji je spodletelo pri predstavljanju realnosti brexita, ki je vse prej kot to, kar so predlagatelji izstopa obljubljali v kampanji pred več kot dvema letoma. Zdaj se kaže tista realnost, pred katero smo nekateri opozarjali že dolgo nazaj,” je še komentiral evropski poslanec.

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.