Neizvirna levica se se preko medijev loteva starih taktik: Na plano znova potegnili revščino otrok v politične namene!

Slika je simbolična. (Foto: Romanatomc.si )

“Tole diši po zlorabi “lakote” otrok v politične namene. Ne bi bilo prvič. Sistem socialne pomoči kliče po prenovi in spremembah, vendar se kljub pomanjkljivostim res težko zgodi, da bi otroci v Sloveniji stradali zaradi revščine. Ne pokvarite sicer dobre ideje s pretiranim teatrom,” se je na dramatično izkoriščanje otrok na Valu 202 za politično hujskanje proti sedanji vladi odzvala evropska poslanka Romana Tomc. Kot zanimivost, te teme se nikoli niso dotaknili v času levih vlad, niti niso omenili, da je morda za revščino v državi prej odgovorna levica, ki vlada že 24 let, na 45 let podlage.

Slovenski mediji so precej predvidljivi, ko gre za odpiranje določenih občutljivih tematik, kot je revščina med Slovenci ali otroci pri nas. S tem dobimo občutek, da desne vlade dejansko poglabljajo revščino, v času levih vlad pa te kar naenkrat ni več, čeprav so podatki o gospodarski aktivnosti in sociali zgovorni sami zase in so praviloma takšni: desnica zmanjšuje revščino, levica jo poglablja.

Med mediji tokrat prednjači nacionalni radio Val 202, kjer so v javnosti zapisali: “Letos prvič opažam, da otroci ob prihodu v očeh nimajo upanja. In zelo so lačni, prenajedajo se s kruhom in v torbe spravljajo namaze za svojo družino,” je izjavila prostovoljka Neža. Po mnenju drugega nacionalnega radia Vala 202 se je to začelo dogajati v tem letu.

Projekt Botrstvo je nastal leta 2010 pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Kot je zapisano na spletni strani, je namenjen je otrokom in mladostnikom iz družin v stiski iz vse Slovenije, ki potrebujejo dodatno podporo in pomoč za izboljšanje kakovosti življenja. Po njihovih podatkih bi naj v Sloveniji živelo 41 tisoč otrok pod pragom revščine. Dolgoletna zgrešena politika levih političnih struj na socialnem področju je pripeljala v brezizhodni položaj mnoge izmed slovenskih družin.

Podobno politično propagando revščine, v korist tranzicijske levice, doživeli prva in druga Janševa vlada
Evropska poslanka Romana Tomc ima še kako prav, ko pravi, da se revščina podpihuje v času Janševih vlad. V prvi Janševi vladi so dominantni mediji skočili v zrak, ko je takratni premier dejal, da je veliko kruha vsakodnevno zavrženega. Kasneje se je izkazalo, da Slovenci vsako leto zavržemo med 13 do 15 tisoč hlebcev kruha. To predstavlja petnajst odstotkov vsega kruha na letni ravni.

Podobno zgodba se je ponovila v času druge Janševe vlade, ko so na veliko dramatizirali odvzem subvencij za osnovnošolce in dijake. V času prve Janševe vlade je bil sprejet zakon, da je lahko vsak dijak dobil brezplačno malico. Takratni minister za šolstvo dr. Igor Lukšič je v letu 2010 v Pahorjevi vladi ukinil brezplačno malico za dijake ter jo nadomestil z dvotretjinsko subvencijo. A se je v času druge Janševe vlade podobno kot sedaj problematizirala izguba socialnih ugodnosti za otroke v sprejetem ZUJFU.

V preteklih sedmih letih so na socialnem področju vladali kadri levih strank. Glede na to, da so se v svojih programih vedno zavzemali za delavce, najrevnejše ter za spodoben status upokojencev, bi pričakovali, da se bodo katerega izmed problemov temeljito lotili. A tega niso žal naredili. Niso bili sposobni zagotoviti proračunskih sredstev, da bi zgradili vsaj en dom za upokojence. Zato se je Janševa vlada zavezala, da bo to investicijo zaključila.

V času največje gospodarske rasti v tem desetletju  je bilo v vladi Mira Cerarja kar 49 tisoč revnih otrok
Na svetovnem spletu smo našli podatke Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2018. Med drugim so zapisali, da se je stopnja tveganja revščine otrok navkljub gospodarski rasti povišala, in sicer iz 11,9 odstotkov v letu 2016 na 12,8 odstotkov v letu 2017. V letu 2017 je torej revščino tvegalo 49 tisoč otrok, kar je bilo za tri tisoč več kot v letu 2016. Kot so še zapisali, je bilo med revnimi 25 tisoč dečkov in 24 tisoč deklic. Opozorili so tudi na dvig tveganja revščine v enostarševskih gospodinjstvih. Statistični urad Republike Slovenije je predstavil podatek iz leta 2017, da je revščino tvegalo trideset odstotkov takšnih gospodinjstev, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot v letu 2016. Takrat teh podatkov seveda niso posebej izpostavljali kot kritične.

Zato ob koncu lahko zapišemo, da je izkoriščanje revnih in lačnih otrok zelo podlo dejanje, kar na Valu 202 zelo dobro vedo, pa tudi to, da so za takšen položaj krive pretekle tri leve vlade pod vodstvom Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. Torej pod vodstvom tistih politikov, ki jih Val 202 sedaj srdito podpira, da skupaj hujskajo proti proti sedanji vladi.

Luka Perš