fbpx

Nekaj utrinkov iztekajočega se leta 2020: pričelo se je kot grozljivka, vendar smo zaradi uspešnega dela Janševe vlade nanj lahko več kot ponosni! Srečno 2021!

Photo: Matic Štojs Lomovšek

Iztekajoče se leto 2020 je bilo vse skozi izredno turbulentno. Pričelo se je z odstopom Marjana Šarca. Sledilo je že ustaljeno medsebojno obtoževanje članov propadle levosredinske vlade. V tej težki situaciji pa je navkljub koronakrizi oblast pogumno prevzel Janez Janša. Njegova vlada se je resno lotila reševanja težke situacije in v ta namen sprejemala zakonodajne pakete pomoči gospodarstvu in ljudem, ki so se izkazali kot izredno pozitivna in uspešna naložba. Aktualna vlada pa se lahko pohvali tudi s številnimi uspehi na področju zunanje politike in z evropskimi sredstvi za obnovo po pandemiji.

Leto 2020 se je pričelo s tragičnim propadom koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, navkljub zagotovilom slovenski javnosti, da so trdna ekipa, ki skupaj uspešno vodi slovensko državo. Sledila so medsebojna obtoževanja nekdanjih članov propadle vlade. V tem času pa je že nastopila epidemija novega koronavirusa, ob hkratni grožnji, da bomo morali Slovenci znova na predčasne volitve. V tej težki situaciji pa je aktualni premier Janez Janša zavihal rokave in sestavil koalicijo, ki se je uspešno spopadla z gospodarskimi, zdravstvenimi in socialnimi težavami, ki jih je kriza prinesla, zlasti preko sprejemanja protikoronskih paketov državne pomoči (PKP), s katerimi je zajela vse podskupine slovenske družbe. Izkazali so se kot izredno uspešni kar med drugim dokazujejo mednarodne napovedi za našo državo glede rasti BDP, ki bo po ocenah, v prihodnjih dveh letih nad evropskim povprečjem in glede stopnje brezposelnosti, ki bo po ocenah precej nižja kot v EU in evroobmočju.

Zatem je prišlo do menjave predsednika stranke SD. Dejan Židan je odstopil, zamenjala pa ga je ideološko bolj radikalna evropska poslanka Tanja Fajon, ki je ves čas vztrajno zavračala sodelovanje s koalicijo pod Janševim vodstvom. Aktualna vlada je sicer pred meseci opoziciji ponudila roko sodelovanja, vendar so jo sprejeli le v stranki Zmaga Jelinčiča Plemenitega, v SNS in predstavnika obeh narodnih manjšin. Fajonova je ob tem ves čas zavajala javnost, da nas Janša odmika od “jedrne” Evrope, s čimer je mislila na Višegrajske članice EU. Evropo vsekakor ne moremo deliti na “jedrno” in “nejedrno”. To kvečjemu kaže na kompleks drugorazrednosti, ki ga v odnosu do zahodnoevropskih držav občutijo v levi opoziciji. Obenem je Fajonova pozabila omeniti, da je bila zunanja politika v času zadnjih levih vlad, svetlobna leta daleč od kakšnega “jedra” Evrope, kamor države kot so Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska vsaj v geografskem smislu spadajo, ne pa tudi Iran, Rusija in Srbija s katerimi so leve vlade v zadnjih letih gojile tesne stike. O kakšni “jedrnosti” tedaj ni bilo ne duha ne sluha.

Obenem so pozabili na ZDA, Francijo, Izrael, Avstrijo itd. s katerimi je Janševa vlada obnovila diplomatske odnose in Slovenijo vrnila na mednarodni politični zemljevid. Fajonova in celotna leva opozicija, prav tako radi opletata z besedno zvezo “vladavino prava”, ki je niti prav dobro ne razumeta. Le-ta namreč nikakor ne pomeni “vladavine pravih” oziroma tako ali drugače močnejših evropskih članic, ki posledično lahko izsiljujejo trenutno šibkejše pod krinko, da gre za varovanje človekovih pravic, v resnici pa gre zgolj za napenjanje mišic, medtem ko o kakšni enakopravnosti in sodelovanju v duhu medsebojnega sožitja ter spoštovanju, ni ne duha ne sluha. Ob vsem tem ne gre spregledati niti sijajnega uspeha, ki ga je v Bruslju dosegel Janša – 10,5 milijard evrov evropskih sredstev za našo državo za obnovo po pandemiji.

Janševa vlada je navkljub vsem poskusom rušenja pričakala Silvestrovo, njene uspešne poteze pa so zagotovilo, da bo Slovenija hitro okrevala 

So pa obdobje Janševe vlade zaznamovali tudi nezakoniti petkovi politkolesarski mitingi, ki so imeli v začetku kar odkrito, zatem pa tiho podporo leve opozicije in lobistov iz ozadja ter so kulminirali v nasilnem četrtkovem protestu, ko je bila policija primorana uporabiti celo vodni top. Obenem so predstavljali epidemiološko bombo, nespoštovanje zdravstvenih ukrepov pa so spodbujali tudi vplivneži kot sta televizijski voditelj Marko Potrč in glasbenik Zlatko – Zlatan Čordić. Opozicija pa je ves čas rušila vlado tudi z interpelacijami ministrov in z blatenjem v njim naklonjenih osrednjih medijih. Med drugim jim je uspelo strmoglaviti kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ter naposled iz vlade spraviti stranko DeSUS, ki naj bi se pridružila alternativni koaliciji KUL pod vodstvom Karla Erjavca, potem ko je bil Jože P. Damijan neuspešen. Vendar pa je vlada navkljub okrnjenim vrstam in pritlehnim pritiskom na vladno stranko SMC vodenje Slovenije pripeljala do konca leta, saj Janša ni nekdo, ki bi vrgel puško v koruzo, ko nastanejo resne težave.

Domen Mezeg