Socialni demokrati, vedno v vladi nikoli nič krivi

Anja Kopač Mrak meni, da bi bilo vse drugače, če bi vlado Marjana Šarca vodili Socialni demokrati. Foto: Demokracija.si

“V minulem tednu so nekateri zopet vztrajno z lažmi blatili naše delo v vladi. Kot nekdanja pristojna ministrica in kot socialdemokratka vam zagotavljam, da če bi bilo odvisno samo od nas, bi danes že imeli vzpostavljen solidarnosten sistem dolgotrajne oskrbe,” je v svoji kolumni zapisala nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Glede na to, da v času njenega ministrovanja ni bilo narejenega nič v smeri izboljšanja situacije, je takšen zapis naravnost žaljiv do inteligence volivcev, še posebej pa do starejših. 

V kolumni z naslovom “SD smo ves čas aktivni in odgovorni zagovorniki vzpostavitve integriranega javnega sistema dolgotrajne oskrbe” se je Kopač Mrakova odzvala na nedavno razpravo o stanju na področju dolgotrajne oskrbe v Sloveniji in v svoj zagovor zatrdila, da je bila v času svojega ministrovanja izjemno aktivna in je skupaj z ekipo pristopila k pripravi izhodišč za nov zakon o dolgotrajni oskrbi. Pri tem pa ni pozabila krivde za svojo neučinkovitost pripisati na druge.

Vedno v vladi, nikoli nič krivi
“Kot socialdemokratska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sem že takoj ob nastopu mandata vlade, marca leta 2013, skupaj z izjemno ekipo pristopila k pripravi izhodišč za nov zakon o dolgotrajni oskrbi, ki jih je takratna vlada Alenke Bratušek tudi soglasno potrdila v mesecu septembru. Ta izhodišča so vsebovala oris stanja z vsemi problemi, oceno potreb po dolgotrajni oskrbi, cilje nove ureditve, predlog temeljnih rešitev, področje financiranja, pravice iz sistema, postopke uveljavljanja pravic, določen je bi ZZZS kot nosilec javnega zavarovanja in sprejeta je bila tudi predvidena časovnica – zakon naj bi se začel izvajati 1. januarja 2016,” je zapisala in nato v svoj zagovor dodala, da je prišlo do padca tedanje vlade in soočena je bila z novimi pogajanji o ureditvi področja.

Glede pogajanj z vlado Mira Cerarja, katere del so bili tudi stranka SD, je zapisala, da za sprejem novega zakona žal nikoli ni obstajalo dovolj politične volje in to kljub boljši finančni situaciji. Pri tem je krivdo, kot je stranki SD v navadi, zvalila na stranko SMC in dodala, da se je ta tekom mandata odločila, da se pristojnost za dolgotrajno oskrbo iz ministrstva za delo prenese na ministrstvo za zdravje. V svoje opravičilo pa še dodala, kako naj bi zakonski predlog v javnosti naletel na silovit odpor, zaradi česar ta po njeno tudi ni bil realiziran do konca leta.

Foto: STA

Ravno zaradi sprenevedanja in prelaganja odgovornosti Slovenija danes ne sledi demografskim gibanjem, zaradi česar se posledično poslabšuje stanje na področju skrbi za starejše. Ni moč spregledati dejstva, da Slovenija postaja starajoča se družba, saj je 19,7 odstotkov oseb starejših od 65 let,  projekcije pa  napovedujejo, da bo leta 2050 delež te populacije že 30 odstotni. Delež starejših od 80 let se bo s 5 odstotkov v letu 2016 do leta 2050 povečal na kar 11,4 odstotkov, s staranjem pa se povečuje verjetnost potrebe po dolgotrajni oskrbi. Ker sistem dolgotrajne oskrbe v Sloveniji ni ustrezno urejen in ker se soočamo s staranjem prebivalstva, se soočamo tudi s pomanjkanjem zmogljivosti za starejše občane. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije trenutno na prosto posteljo v enem izmed 96 -ih domov za starejše čaka skoraj devet tisoč ljudi.

Zadnji dom za upokojence zgradili pred 5 leti
Na kritičnost razmer je pred časom opozarjal tudi urad varuha človekovih pravic. Kopač Mrakova v svoji kolumni izpostavlja, da si je kot ministrica sicer želela sredstva za gradnjo javnih domov za starejše, a za to naj ne bi bilo posluha. “V kolikor se še spomnite smo v vladi vsako leto bili bitko za zagotovitev nujnih sredstev za pokritje zakonskih pravic in sprostitev omejitev po ZUJF-u,” je pripisala. Tudi zaradi njenega pasivnega ravnanja, se stanje iz leta v leto slabša, kar pa ne čudi, glede na to, da je država zadnji dom za starejše zgradila pred petimi leti, saj ta od tedaj poseljuje le koncesije. Seveda so domovi za starejše s koncesijo v povprečju dražji, zato se starostniki na račun pomanjkanja prostora v javnih domovih, pogosto znajdejo v slepi ulici.

Fotografija je simbolična
(Foto: STA)

Kopač Mrak: “Vsekakor bi si želeli storiti še več”
Kljub temu, da so razmere kritične je pripisala, da je vesela, da so uspeli pomagati Domu upokojencev Tabor Ljubljana, Domu starejših Rakičan in da so uspeli sofinancirati Dnevne centre aktivnosti v okviru socialnovarstvenih programov, program “Starejši za starejše”. “Vsekakor bi si želeli storiti še več,” je pripisala in dodala, da izjava, da niso storili nič, predstavlja še eno debelo laž. Kako se lahko nekdo hvali s tako majhni prispevkom na področju starejših in nato še zatrdi, kako naj bi bili Socialni demokrati ves čas aktivni in odgovorni zagovorniki vzpostavitve integriranega javnega sistema dolgotrajne oskrbe, ki bo vsem prebivalkam in prebivalcem v naši domovini zagotavljal storitve za kakovostno in dostojno starost?

V času ko je na vrhu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kraljevala Anja Kopač Mrak je tudi Računsko sodišče RS v reviziji opozorilo na neuspešnost vlade ter pristojnih ministrstev pri reševanju problematike dostopnosti socialnega varstva. Izreklo je mnenje, da skrb države za zagotavljanje pomoči vsem, ki jo potrebujejo, v obdobju, na katero se nanaša revizija, ni bila zadovoljiva. Vlada, MDDSZ ter MZ po mnenju računskega sodišča niso bili uspešni pri zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva vsem tistim, ki jih potrebujejo, saj niso izkazali, da uresničujejo cilje za zagotavljanje dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva. Poleg tega niso zagotovili enake obravnave upravičencev, načrtovanje novega sistema dolgotrajne oskrbe pa ni bilo ustrezno.

(Foto: STA)

Stranka SD je imela možnost, da na nedavni izredni seji državnega zbora podpre predlog poslanske skupine SDS za dvig najnižjih invalidskih pokojnin, ki so precej pod pragom revščine in socialne pomoči. Namesto tega se je ta raje odločila, da glasuje proti predlogu, s čimer je ta na cedilu pustila 7.500 državljanov, ki prejemajo invalidsko pokojnino, ki je celo nižja od 300 evrov na mesec. Izjave, kako naj bi šlo Socialnim demokratom za dobrobit upokojencev, so navadna laž. Na koncu dneva namreč govorijo dejanja in ne prazne besede!

Hana Murn

 • Čivko

  SD (sociopat demonkrati) s svojo zločinsko politiko namerno ustvarjajo “boge ljudi”, ki jim je potrebno pomagati. To pa počno tako, da davkoplačevalski denar kradejo zase, opravičujejo to početje pa s tem, da ga kao dajejo revnim. Torej so revni, njihov produkt, samo talci za ogromne vsote, ki se preko “socialne politike” prelije v žepe levuharjev.

 • rubec

  Če bi bilo bunka po vaše, bi otroci zginevali še iz vseh preostalih pokrajin, ne samo iz koroške.

 • Čivko

  Jah, sociopat demonkrati (SD) so za svoje “študije”, kako pomagati revnim ljudem, ki so jih seveda sproducirali ravno oni, zapravili mnogo, mnogo več kot samo tistih famoznih 75 milijonov evrov.

 • Čivko

  SD-sociopat demonkrati, SD-sociopat demonkrati, SD-sociopat demonkrati, SD-sociopat demonkrati, SD-sociopat demonkrati !!! GOLAZEN !!!!

 • rubec

  Če se kdo sprašuje iz česa je tale patuljak doktor, kar mirno. Jaz se tudi.

  • traktor

   Doktor, kako ukrasti pare onima koji rade i podijeliti ga onima koji ne rade. Neki tazga kot Superhik, sam, da mu ni bilo treba bit dohtar.

   • rubec

    superhik hehe, legenda

 • mitja čot

  SD*rdeča mafija!

  • samsara

   Pravni nasledniki rdečih klavcev.
   A to je že “drugorazredna tema”…

 • xtc

  Če kurv*** z decem odnosov ne zna poštimat kako bi kaj druzga?

 • Rožle

  Generalna direktorica za medije -Tamara Vonta–Sendvich, Ministrica-Anja Kopač–Mrak, ministrica-Vesna Györkös Žnidar–Megla, diplomirana Šivlja–Alenka Bratušek–Tema…..
  iz vseh telih levih cvetk izžareva nič drugega kot sama žlehtnoba….!
  Kar se pa tiče sramote .. Ja, kaj je pa lewak ve kaj je to sramota ..
  Lep primer je v bila Vrhovna Šivilja Bruslju .. kot samopoklicana kandidatka za EU komisarko …
  Naredila je sramoto izključno Sloveniji … in še danes zase misli, da je na vsa vprašanja odgovorila pravilno ..
  v stilu “odgovor enak prejšnjemu ”
  in kot tudi v svojem zaključku si ni naredila nobene sramote.. :

  “Imela sem vprašanje na vsak postavljen odgovor”…
  Hvala Bruselj za vprašanja”…
  Alenka Bratušek

  • zokispoki

   Pozabil si se tisto kuro, ki velike krogce tlaci v male krogce, sicer ciganovo iznajdbo !

   • Rožle

    Hmm … samo si me spomnil na Murglovo ..
    mene bolj ona spominja na kakšno pod predsednico romske skupnosti …

    • zokispoki

     Tista je pa itaq zgodba zase , Jasna iz Bosna…

     • Rožle

      Je pa definitivno bolj žleht kot ciganka …

  • samsara

   “Hvala za vparšanje in ponavljam…”
   AB

 • rubec

  HAHAHAHAHA, bleferka iz stranke debilov ni samo debilna ampak je pri njej celo debilnost jako motena, tako da halo medicina, tukaj bo dosti dela. Edina stvar, ki je na njej normalna, je čmrlj na čelu. Je vsaj tiho.

  • zokispoki

   Kopacka, ki krade otroke, kenede !

   • samsara

    Pasma čistokrvnih udbokomunistov z rodovnikom, ima to v krvi.
    Enkrat milijoni, drugič otroci, tretjič poslanski sedež…

 • Janez Mayer

  Ker pa ni odvisno samo od njih so zafrčkali 74 miljončkov za raznorazne študije.

 • rubec

  Kopač Mrak: “Vsekakor bi si želeli storiti še več, ampak vsega se ne da storiti čez 20 let dolgo noč”

  • Nšo-či

   ha..ha luškana

   • mona lisa

    Se hecaš?

    • Rožle

     Bi si upal trditi ..
     da Indijanka misli na luškan komentar in ne na Mrakovo ..

     • Nata

      Huh. . . . imaš prav . Res je bil luškana. Pri meni je tudi tako. Že nekaj let

      En, dva, tri, pa jih ni – tistih 800 € .

    • Nšo-či

     Prav imaš …za zjokat je.

     • Nata

      Nad Mrakovo !

  • samsara

   75 milijonov je navsezadnje samo 75 milijonov.
   En, dva, tri, pa jih ni.

 • Rožle

  In pri Temačni se prav vidi .. kje ji je žlehtnoba ven užgala …

  • samsara

   Z leti, če ji bodo dana, se ji bo lahko še marsikje.
   75 milijonov press

 • macon

  Sodrgo kriminalcev, ki so za študije pokradli 74 milijonov, bi morala nemudoma aretirati policija in privesti v pripor, da ne bi vplivali na priče. Potem pa začeti pospešen sodni proces, ki bi se končal v par mesecih in bi vpletene obsodil na dolgoletne zaporne kazni.

  Baba, pod katere ministrstvom pa se je velekrajo izvedla pa se z laganjem posmehuje slehernikom bedakom, ki jih levi režim ožema.

  • rubec

   Jaz bi ji pustil samo eno malo sobico v njihovi SD vili. Na koncu koncev, jo je tudi gospa Hanja Mrakenberg pomagala zidat.

  • samsara

   Kot sem že napisal, saj veš, “kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje”.

 • Antonius

  Če bi se ji njena socialna politikantska shema izšla, bi bila danes cela obubožana revščina dodeljena v rejo.
  Dr. Anja Kopač Mrak dokazuje svojo intelektualno revščino. Nismo v njen socializem vsi zrasli iz, na temeljih revolucionarnih in partizanskih ukradenih dodatkov.

  • VERZIFIKATOR

   Aneja Mračnik

   ROVOKOPAČ IN ZAKONI FIZIKE

   Poklic zahteven je rovokopača,
   spodkopava, koplje, vrta rove,
   labirinte s tem ustvarja nove,
   je pa res, da stvar se dobro plača.

   Dobro se kopača nagrajuje,
   temeljev ko trhlost ugotavlja,
   nove ko podpornike postavlja,
   kar je staro, ko takoj sesuje.

   Rove koplje kajpak se na normo,
   a je važna tudi inventivnost,
   ne le gola, slepa produktivnost,
   novo da ustvari z delom formo.

   V mraku so ideje najbolj jasne,
   bolj ko vrta, staro ko sesipa,
   bolj ko v temi, v mračnih rovih tipa,
   bolj rušilne misli so in glasne.

   Novih v mraku je idej obilje,
   fizične zakone mož izumlja,
   nove kajpak, ki so plod brezumja,
   glavno v njih pa fizično nasilje.

   Temu, pravi, moraš se upreti,
   v temeljih nasilje spodkopati,
   grobo ga, nasilno kaznovati,
   pa če svet zato bo treba spreti.

   Zanj je prva delovna skupina,
   z njo v tunelih sam gradi pontone,
   s tem podira fizike zakone,
   ta skupina mu je kot družina.

   Svojo žrtvoval je bil za delo,
   sta otroka mu samo napoti,
   partnerici ju oddaja sproti,
   da čez vikend je doma veselo.

   Da lahko o normah novih grunta,
   kje, kako, otroke gre podpreti,
   partnerici kje se da upreti,
   zoper starše vse otroke punta.

   Zanj postala norma je edina,
   kot pri delu je kopač rušilen,
   tudi v mislih mračnih pač nasilen,
   norma zanj razbita je družina.

 • rubec

  Tole ni niti za pred šporhet postavit. V šporhet bi pa šlo.

  • Rožle

   Pa dobr no ..
   za pred bajto pa na vrvico .. bi pa že bla za ponucat ..
   Samo obiskov bi mel malo manj ..

 • rubec

  “Kot socialdemokratska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sem že takoj ob nastopu mandata vlade, marca leta 2013, skupaj z izjemno ekipo pristopila k pripravi izhodišč za nov zakon o dolgotrajni oskrbi, ki jih je takratna vlada Alenke Bratušek tudi soglasno potrdila v mesecu septembru. Ta izhodišča so vsebovala oris stanja z vsemi problemi, oceno potreb po dolgotrajni oskrbi, cilje nove ureditve, predlog temeljnih rešitev, področje financiranja, pravice iz sistema, postopke uveljavljanja pravic, določen je bi ZZZS kot nosilec javnega zavarovanja in sprejeta je bila tudi predvidena časovnica – zakon naj bi se začel izvajati 1. januarja 2016,” je zapisala in nato zvrnila še drugi vrč sveže varekine.

 • bubamara

  Sem poslušal debato v petek v parlamentu. Ne morem verjet, ampak nekateri poslanci v 75M€ ne vidijo nič slabega. Pravijo, da je to naložba v prihodnost. In mediji tudi tiho na to temo. Noro. Narod tudi tiho. Smo cigani. Čistokrvni.

  • Rožle

   Jest sem bil pa veš čas prepričan, da si poslušal-A …

  • AlojzZ

   Cigani? Ti pa že ne bi bili tiho. Na skrivaj bi kakšnega počili.

 • Boy

  Ce bi bilo odvisno od vlade v kateri je bila Bradovicarka, bi s 75 milijonsko studijo ugotovili, da najbolj potrebujemo krematorij. Ce bi se naprej znizevali pokojnine, bi se lahko z njim brezplacno ogreval parlament in se vsa Ljubljana.

 • šmentanamuha

  Za to brezdušno žensko bo ostal en sam veliki Nič, ena velika črna luknja, ki bo pogoltnila njeno pohabljeno dušo. Jaz jo lahko samo še pomilujem.

 • Boy

  Anja Kopač Mrak in njen mentor Ivan Svetlik sta sokriva za revscino.

  Nekaj njenih znanstvenih veleumov beri clankov oziroma knjiznih objav:
  – Znižanje vseh pokojnin ne bi bilo sporno
  – Proč z logiko, ki zastruplja
  – Od brezpogojne k pogojevani državi blaginje – spremembe znotraj koncepta državljanstva
  – Vrniti je treba občutek, da politika ni lobiranje

  • Rožle

   O boy …
   pa sej ti imaš šumnike .. mi ni bilo jasno le kam so ti čudežno izginili (med dopuston) :)..

   • Boy

    Pride pa gre, pri nas se milijoni cudezno poniknejo in ne bi moji sumniki.

    • Rožle

     sem pomislil, da si že prevekslal med apple (jabuk) fen-e ..

     • Boy

      Raje kot po telefonu tolcem po tipkovnici.

 • mona lisa

  Pravi MRAK od človeškega stvora.

 • Rožle

  Lepo strokovno so SD photoshop majstri odrezali ..
  njeno zlobo na zgornji sliki ..

 • Stajerka

  …ta se še UPA OGLAŠAT??……po vseh svinjarijah na CSD, goljufanju naroda in ugrabljanju otrok ima obraz, da se hvali s svojim delom, pardon, kriminalom??……mi res NISMO normalni, da to dopuščamo!!…..

  • Rožle

   In kdaj misli Mrakova …z izjemnim materinskim čutom…
   odgvarjati za ugrabitev otrok ???.. ….

   Vrhovno sodišče: Odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit …
   *** Skratka sedaj je tudi uradno potrjeno , da gre za ugrabitev…
   ********Ugrabitev 144. člen Kdor ugrabi koga z namenom, da njega ali koga drugega prisili, da nekaj stori, opusti ali trpi,
   se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. ***** se pravi 2 ugrabitvi x max 5 let = 10 let …

   • Nata

    V svetem nikoli !! V provladnih medijih je vse tiho !!

 • marker

  Kdor nima urejenih družinskih zadev doma kot ona, nima kaj svetovati drugim in odločati o tej temi. Koliko domov za starostnike bi sezidali z 74 milijoni? O družini in o starostnikih pa vse vemo in ne potrebujemo študij. Lustracija je nujno potrebna.

 • sodnikisozločinci

  Jaz sem tako žalosten, nikoli ne bom imel dolgotrajne oskrbe, pravosodni krvniki me bodo umorili takoj ko bom tako dementen, da ne bom vedel zase, v tej džamahiriji ni več nobenega upanja…

 • Dragan Krstič

  Tardeči iz ministrstva za delo, družino in enake možnosti se že zelo dolgo zavzemajo za popolno dolgotrajno oskrbo starejših. Eksperiment izvajajo na prostovoljnih poskusnih zajčkih in zajkljah. Najbolj znana sta dva: Janez Stanovnik je zajček, Svetlana Makarovič pa zajklja.

  • Nata

   Hudir, no ?? Potomcev pa imajo tudi toliko, kot zajčki !

 • Poštenjakar

  Nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak brez sramu: “Če bi bilo odvisno samo od nas, bi danes že imeli solidarnosten sistem dolgotrajne oskrbe!” V resnici se bi moralo tako glasiti :
  Če ne bi bilo SD in nje osebno v vladi bi že imeli solidarnosten sistem dolgotrajne oskrbe

 • Common Sense

  Slika prašičerejca levo od ministrice mora biti kar nekaj let stara. Zadnjič sem ga v živo srečal. Če primerjam s to sliko, se je prav obsceno zredil.

 • IZBIRA

  Predhodniki SD, KPS in ZKS so umorili na 10.000-če nedolžnih in nihče ni nič kriv. Torej samo nadaljujejo s tradicijo in na to so ponosni, kot sami pravijo. Me ne čudi, ko človek vidi kakšni moralni retardiranci so ti to.

  • Nata

   Mene pa še bolj čudi – da tega narod ne vidi !!

   • IZBIRA

    Toliko časa so skrivali, ustrahovali, utišali, prikrojevali in olepševali zgodovino, da generacije ne dojamejo, da je to mogoče ali pa se zdi kot, da je to naredil nekdo iz vesolja. N+Seveda pa so žrtve tudi demonizirali, dehumanizitrali in zaničevali. Vse to samo, da so sebe prikazali kot heroje, v resnici pa so to kar so tudi danes, lenuhi, izkoriščevalci in lopovi.

    • Nata

     Imaš prav. Desetletja laži, potvarjanja resnice in zaničevanja ljudi,ki drugače mislijo, je pustilo težko popravljive posledice.

 • Andrej

  Silen napredek SD: sploh ni omenila, da je kriv Janša.

 • Andrej

  SD so vedno v vladi in nikoli niso nič krivi zato, ker niso sami dobili 75%. Če bi imeli absolutno oblast bi pa vse naredili. Ampak, imeli so jo in razsuli državo in povzročili vojne. In zakaj bi bilo zdaj drugače? Komunisti so nesposobni pa amen.

 • Ježek Teka Teka

  Podmladek klavcev … še danes smradijo v ukradeni hiši …

  • Nata

   Tako, da so vse pokradli so začeli svojo zmagovito ero !!

   In to jim uspeva še naprej !

 • Nata

  Smo kaj presenečeni ??

  So nasledniki KPS, čeprav so se dvakrat prebarvali. Na njihovo besedo se danes ne moremo zanesti, v prejšnjih časih pa jim ni bilo potrebe sploh komu kakšno besedo dati !

 • macolagobec

  Podmladki kadavrov se jezijo nad podmladki klavcev.

 • macolagobec

  Židanovi prešički so pač še malo bolj svinjski od Orwellovih packov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!