Nekdanja predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec o kriminalističnih preiskavah v zdravstvu: Preiskovalni organi bi morali obiskati tudi vodje nabav, direktorje, predvsem pa dobavitelje zdravstvene opreme!

Jelka Godec (Foto: STA)

“Pričakovala bi tudi, da NPU ne preišče zgolj zdravnikov v bolnišnicah, ampak da preišče tudi vodje nabave v tistih časih, direktorje, predvsem pa dobavitelje, ki so bili  soudeleženi v celotni zadevi. Namreč, potrebno je preiskati tiste, ki naj bi podkupnine dajali, kot tudi tiste, ki so jih prejemali,” poudarja poslanka Jelka Godec, ki je v preteklem mandatu vodila preiskovalno komisijo, ki se je ukvarjala z nakupom in dobavo žilnih opornic. Godčeva dodaja, da je tako v vmesnem kot zaključnem poročilu preiskovalne komisije dovolj gradiva, dokazov in pričanj, da se preišče celotno nabavno verigo.

Preiskovalci NPU in kriminalisti danes na 16 naslovih izvajajo hišne preiskave v povezavi z nakupom žilnih opornic. Po poročanju medijev kriminalisti preiskave opravljajo v UKC Maribor, UKC Ljubljana in v celjski bolnišnici. Poslanka SDS Jelka Godec, ki je v preteklem mandatu vodila preiskovalno komisijo, ki se je ukvarjala z nakupom in dobavo žilnih opornic, je na prošnje številnih medijev današnje preiskave komentirala v izjavi za medije, ki je potekala v Šentjurju.

“Če so današnje preiskave rezultat vmesnega in končnega poročila, ki ga je pripravila preiskovalna komisija in sprejel državni zbor, potem sem vesela, da so tudi pri Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) in pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) skozi gradivo in naša poročila spoznali, da je materije za to, da obiščejo tri bolnišnice, dovolj,” je uvodoma dejala poslanka. Ob tem je dodala, da bi te preiskave morale potekati že mnogo prej. “Namreč, na NPU in SDT so z določenimi informacijami in gradivom razpolagali že pred ustanovitvijo naše preiskovalne komisije, a je bila preiskava, kot vemo, leta 2015 zaustavljena in bila ponovno odprta takrat, ko je naša preiskovalna komisija začela delovati,” je dejala Godčeva.

“Pričakovala bi tudi, da NPU ne preišče zgolj zdravnikov v bolnišnicah, ampak da preišče tudi vodje nabave v tistih časih, direktorje, predvsem pa dobavitelje, ki so bili soudeleženi v celotni zadevi. Namreč, potrebno je preiskati tiste, ki naj bi podkupnine dajali, kot tudi tiste, ki so jih prejemali,” poudarja poslanka Jelka Godec, ki dodaja, da je tako v vmesnem kot zaključnem poročilu preiskovalne komisije dovolj gradiva, dokazov in pričanj, da se preišče celotno nabavno verigo.

Gre samo za prodajanje megle, da se nekaj dogaja?
Poslanka je obenem izrazila skrb, da današnje preiskave niso namenjene zgolj dajanju vtisa, da se je NPU odločil nekaj narediti na tem področju, “ker smo nekateri opozarjali, da določene institucije ne delujejo”, in izrazila upanje, da se bo iz vseh teh preiskav dejansko nekaj zgodilo. “Upam, da ne bo prišlo do tega, da na koncu iz vsega tega viharja ne bo nič,” je dejala poslanka.

Ob tem je še izpostavila, da je nesmiselno, da se danes pregleduje dokumentacija glede javnih razpisov v UKC Maribor in UKC Ljubljana. “Namreč, UKC Ljubljana je vso dokumentacijo – vse originalne račune za javne razpise – predal naši preiskovalni komisiji, mi pa smo celotno dokumentacijo predali NPU. Kar se tiče dokumentacije glede javnih razpisov, jo je mogoče najti zgolj v bolnišnici v Celju,” je še dodala poslanka.

Preiskovalci bi morali pregledati dobavitelje in njihove bančne račune v tujini
Prav tako se ji ne zdi smiselno, da so preiskovalci opravljali hišne preiskave na domovih zdravnikov. “Mislim, da tam ne bodo ničesar našli, saj gre za razpise in dogajanja, ki segajo v leto 2014 in 2015,” je bila jasna poslanka. Ob tem pa Godčeva meni, da bi preiskovalci morali pregledati predvsem račune dobaviteljev oziroma nabave ter kako so dobavitelji nabavljali od proizvajalcev iz tujine in kako so nato prodajali v Sloveniji. “Potrebno bi bilo pogledati tuje bančne račune nekateri vpletenih,” je ocenila poslanka Jelka Godec. “NPU bi moral poseči po vseh možnostih, ki jih imajo in jih mi, kot preiskovalna komisija, nismo imeli. Ugotoviti morajo torej, ali so imeli vpleteni tudi kakšne tuje račune in ali so bile provizije nakazane tudi na te tuje račune,” je opozorila poslanka. Obenem Godčeva dodaja, da preiskovalna komisija zaradi pomanjkanja časa in ovir na sodiščih ni mogla pregledati zasebnih tekočih računov vpletenih. “Če navedem primer; v UKC Ljubljana dela dr. Bunc, za katerega so obstajali določeni sumi, da so na računih njegovih podjetij potekale nepravilnosti. Preiskovalna komisija je zahtevala od njega potne stroške in donacije za njegova podjetja, dr. Bunc pa nam dokumentacije ni želel izročiti. Prišlo je celo tako daleč, da se je zaradi potnih nalogov obrnil na ustavno sodišče,” je navedla poslanka, ki je dodala, da je vse to opisano tudi v vmesnem in zaključnem poročilu preiskovalne komisije. “Dobro bi bilo, da NPU nadgradi naše ugotovitve in dokaze,” je ob tem dejala poslanka.

Poslanka je zaključila, da današnje preiskave kažejo, da je bila ustanovitev preiskovalne komisije v preteklem mandatu pravilna, čeprav so nekateri ves čas očitali, da se “gremo lov na čarovnice”. “Delo preiskovalne komisije je bilo kakovostno, opravljeno je bilo ogromno dela. Včasih rečem, da smo ga opravili več, kot ga je opravil NPU,” je dodala poslanka.

Zakaj samo dve pravni osebi, če jih je preiskovalna komisija obravnavala več?
Kar se tiče obravnave pravnih oseb v današnji preiskavi, pa je Jelka Godec pri poročanju medijev zasledila, da preiskovalci obravnavajo le dve pravni osebi. “Če ste prebrali poročila komisije, veste, da je komisija obravnavala več pravnih oseb. Po mojih informacijah policija obravnava dve pravni osebi, ki sta prodali zelo malo žilnih opornic oziroma so jih prodajali le v eno bolnišnico. Tiste pravne osebe, ki so imele več tržnega deleža, pa po mojih informacijah trenutno v preiskavo še niso vključene,” je dejala poslanka.

Na vprašanje o tem, da se v tem trenutku ocenjuje, da nezakonito pridobljeno premoženje znaša najmanj 100 tisoč evrov, pa je poslanka odgovorila, da je preiskovalna komisija ugotovila mnogo večje oškodovanje. “Če povem zgolj en primer – Mark Medical je prekoračil  javni razpis za več kot 2 milijona evrov, tako da je ocena o 100 tisoč evrih nezakonito pridobljenega premoženja, milo rečeno, smešna,” je zaključila poslanka.

C. Š.

 • merim

  No tut tale bi lahk par kil dol dala

  • Franc Šink

   Peder si peder normalni imamo raje bolj okrogle.

   • merim

    Peder si verjetno ti

   • večni srb

    Obstajajo velike in male okrogline, nekatere so pa bolj ovali.

  • Zgornji

   JA, KER DRUGAČE SE JI BO MESO POKVARILO … ČE SE JI NI ŽE …. !!! ! !!!

 • dob

  “Preiskovalni organi bi morali obiskati tudi vodje nabav, direktorje, predvsem pa dobavitelje zdravstvene opreme!”

  Ne ga lomit. Zakaj pa?

  • Soave

   Saj vem, da se hecaš. Pa vseeno mali čivk. . . . . . . dobro bi bilo prijeti vsaj kakšno malo manjšo ribiko. Tako, kot Tovšakovo ! Velike ribe se pa okoli špancirajo !

   • dob

    Vsi ti ljudje in vse te službe, komisije, inšpekcije… so tam nastavljene zato, da glumijo same sebe. Tako kot oni idiot Möderndrofer, ki je “fatamorgana” preiskovalec.

    Sami sebi se zdi pameten in pomemben, pa ne počne drugega, kot pazi, kaj Logar in Godčeva vesta.
    Potem Möderndorfer Logarju očita, češ da ga ovira, ker mu ni dal vsega materiala, pa zato ni mogel delati.

    • večni srb

     Še huje je kot si misliš.
     Kaj pomeni zbornica, to je nekaj takega kot štab nekega plemenskega klana, oni ne rabijo sodišč, ker gilda obračuna s svojimi člani osebno. Imajo ene take svoje kodekse, ki veljajo samo za njih, kdor se jih pregreši, ga morajo najprej rešiti pred zakonom, potem se visoki svečeniki interno zmenijo kako bodo sanirali problem, ga že nekako spravijo v red.

     To ni država ampak fašistična greznica, saj tudi zdravniki niso, javni uslužbenci samo igrajo namišljene vloge.

    • Soave

     Drži. Glumijo. Ampak režiserja pa poznamo. . . . .

  • rubec

   Zaradi dimičeve zavese. Tacajt si bo janša na volvo montiral nove diske. In kot bi rekel Pučnik: Nikome feltna.

 • montyamp

  To zaj murglosrbija meša meglo in slovenceljni butasti bodo spet nasedli .
  Če bo keri obsojen bom jaz avion .
  UDBOVSK DECA se norčujejo iz nas .
  Hehehe , Šiškota pa se bojijo , so ga zaprli , dobra reklama …………….

  • Soave

   Sva že dva. . . . . . .aviona !!

  • večni srb

   Sami hrvati, iz ozadja nam vladajo pa srbi, in sicer samo zato, ker je Kučan madžarski bosanec, Jankovič pa vojvodinec, oba sta na nek način bolj srba kot hrvata, ampak srba ravno nista.

   A samo zato nabijaš o murglosrbiji, ostali delate pa kaj, mogoče držite vrečo in se pritožujete, če premalo dobite stran.

 • macon

  Slovenija je trdno v primežu komunajzarskega režima in mafije, ki izvaja predstave za naivno rajo in EU, češ da pri nas delujejo represivni organi in pravosodje.

  Primejo kakega kurjega tatu, levičarski režimski stomilijonski lopovi se mirno sprehajajo in kradejo naprej.

  • večni srb

   Pri nas je velika večina revežev obsojena na podlagi posrednih indicev in tračev, ljudje so jim tako povedali, tako so se pač takrat odločili. Odvetniki več zaslužijo, če je obtoženi čim prej kriv.

 • Franc Šink

  Čudno da zadnje čase nobeden ne preiskuje “časopisa” MLADINA. Tam bi našli marsikaj.

  • merim

   Najbolje da gres ti v akcijo

  • rubec

   Bi rekel, da ja. Predvsem v koših za smeti, ki so menda polni olagum, ki imajo vonj po moškemu. Tudi z zunanje strani.

  • Simon Novak

   Kaj pa, Franček?

 • Vera

  Müstočovega Hanza bi morali tudi preizkati, saj je baje še zdaj v tej visoki starosti nabavljal materil za razne bolnišnice po vsej Sloveniji . Če je lobist, bi moral biti prijavljen , ter plačevati davek od dohodka, ki najbrže ni bil nizek .

 • xtc

  Draga Jelča,ko če bo to kdajkoli -svetega NIKOLI,bo to le če bosta to odredila Zemljo in Kučan,pa še to zoper tiste,ki jim niso odvedli “harača”

 • kraljica vesolja

  Ta mi je všeč. Kot baba.

 • Franjo Trojner

  Rodeča globoka država svoje barabine, barabije gotovo ne bo preganjala, kar je vidno v zdravstvu ( opornice itd) sodnih epilogov še ke ni , v več milijardnin bačni luknji za katero še nihče ni sodno odgovarjal, v nekaznovanem divjem lastninjenju ,v nekaznovanem plenjenju po državnem premoženju in v oprani eni milijardi € v državni banki za katero do dandanes tudi še ni prav nobeden sodno odgovarjal, mar ne?
  Ta nedemokratična nepravna globoka država nikoli ne bo sodno preganjala svojih barabinov, kar je razumljivo, saj so si jo rodeči barabini nastavili, da njim in ne narodu/državljanom, DEMUSU, DEMOKRACIJI IN VLADAVINI PRAVA služi.

  • večni srb

   Državo pa le imamo, čeprav bolano in gnilo.

 • Ježek Teka Teka

  A bo gospod Zemljarič tole mal prestrukturiral, pa to …

 • murgl

  cilj preiskave niso velike ribe, ker so vse globoko v levi politiki. Pač ker je nujnost, da naredijo vtis na razburjeno javnost bodo polovili manjše ribice, ki so pa tudi kar nekaj dobile s temi posli.

 • domovina mili dom

  A bodo preiskovali samega sebe. Težka bo. Ves trud je bil zaman. Koder kod, udba povsod. Policaji in druge službe so namenjene pregonu nasprotnikov komunizma.

 • samsara

  A je že kakšen dohtar v arestu?
  A je že kakšen ponudnik zdravstvenih pripomočkov v arestu?
  A je kdorkoli v zvezi s pokvarjenim zdravstvom v arestu?
  No nekaj pač morajo početi razni državni organi, da se ve, da še obstajajo. Pa čas tako hitreje mine.

  • večni srb

   Za malomarno zdravljenje, kakor rečejo danes mučenju, pohabljanju in zastrupljanju, rabiš cel kup strokovnih komisij in preiskav, poglej koliko ljudi je umrlo preden so zgrabili dr. Radana, pa verjetno niti slučajno ni edini.
   On jih je šopal, ostali so pa zraven stali in gledali kot ene take kure, eden se je naposled obregnil, da to in to pa ni v redu, verjetno ga je zanimalo zakaj je zraven njega umrlo toliko ljudi, statistično gledano.

 • Haloški Tunek

  Čujte, naši zdravniki so eni babi na roki vzgojili nos, pol pa ji ga prišili na ksiht!!!… Mi mamo dobre zdravnike. SDS-ofcem lahko na rokah vzgojijo možgane in fstavijo v glavo…mogoče bo kaj pomagalo!!!

  • večni srb

   Mi imamo vse dobro, ampak je tega zelo, zelo malo, ravno toliko, da nekaj je.

   Ostalo so pa sami šalabajzerji, eden večji od drugega, na čelu z direktorji bolnic in zdravstvenih domov.

  • učko

   Ti maš pa sam tri koleščke u glau, k tud že škripljejo. Ti bo treba betico odpret pa mal podmazat !

  • bi jo

   majo premajhne roke, pa prevelike prazne glave. težka bo..mogoče pa uspe. vrag si ga vedi.

 • večni srb

  Preiskovalni organi bi morali začeti postopke tudi proti Varuhu pravic bolnikov in Medicinski zbornici, ampak kdo bi si pri nas to upal in znal, tega pa ne vem.

  Oni udbaš je bil dober, dva manj.

 • večni srb

  Noben zdravnik noče ugotavljati napake drugega, v tem je problem.

 • Novakec1

  Magla, magla, svuda oko nas. Lisica je že vedla.

 • Vrhovni sodnik

  NOVA 24TV, ČE IMATE PORTAL, POTEM ZAPOSLITE ADMINA ALI PA ZAPRITE TA PORTAL, KER BOLJ OSVINJANEGA NI V SLO !

  • učko

   Ja pa dej primer kdo te tolk moti ! Kwa zdej kličeš po “cenzuri”? A nisi ti za SVOBODO, oziroma antitotalitarist ?

   • macon

    Svoboda ni, da bolniki podnevi prosto serjejo po pločnikih sredi mesta. Svoboda vsakogar se neha, kjer se začne svoboda drugega.

    • Andrej

     Tako preprosto je to!

 • Simon Novak

  Jelka, idi raje spat

  • garfi

   idi raje v zapor

 • Olga2345

  Bojim se, da je samo kamuflaža! V neki zmetanki z Vido Petrovčič (!?) na Hanzi je Lucu “razlagal”, da je denar na računih v tujini ostal zato, ker so “podjetniki” (UDBA) poslovali tako, da so “pametno” pustili denar zunaj, da ga ni bilo treba poslati v Beograd!??? “Pozabil” je, da že 27 let ni Beograda, ampak je Ljubljana in Slovenija, kateri udbomafija s Kučanom vsa leta krade!

  • večni srb

   Mogoče pred 30 leti res, čeprav dvomim, od nekdaj sta nam bila bližje Zagreb in Bukarešta.

 • Get Smart

  Saj ni težko.

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili
  svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje
   kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • učko

  Jelka, najboljš da vzameš zadevo v svoje močne roke, torej najboljš kar kuhinjski valjar in začneš poštimavat vse koruptivne probleme, ki tako močno ven štrlijo !!!!

 • resnicaboli

  Dobavitelje ki prirejajo pojedine za doktorje dobavitelje ki uradno nimajo nič premoženja ker ima vse mama z malo penzijo kje je tu FURS nič ne vidijo???

 • garfi

  KDOR HOČE; DA SE UKRADENE MILIJARDE VRNEJO BO VOLIL SDS
  KMALU SO LOKALNE VOLITVE
  npu in vsi polcaji so leWiČĆarski

  • bi jo

   ha,ha,ha, ha…. si me pa nasmejov. prav je ,da malo policajev ostane v pripravljenosti. bodo lahko raziskovali desničarske rabote. no, desničarsko levičarske, kot pri žilnih opornicah. enaki v politiki, enaki v barabijah.

   • garfi

    130 komentarjev + 48 glasov = leWiČĆar bi jo

 • Zgornji

  PESEK V OČI … PA TO … !!! ! !!! :-p

 • Morala

  Male ribe preiskujejo, velike so zaščitene!!! Megla…

 • Ivan Friderik Novak

  Kako se je postarala. . .

 • Ivan Friderik Novak

  Jelka mi je vedno bolj všeč. . .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!