fbpx

Nekdanja predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec o kriminalističnih preiskavah v zdravstvu: Preiskovalni organi bi morali obiskati tudi vodje nabav, direktorje, predvsem pa dobavitelje zdravstvene opreme!

Jelka Godec (Foto: STA)

“Pričakovala bi tudi, da NPU ne preišče zgolj zdravnikov v bolnišnicah, ampak da preišče tudi vodje nabave v tistih časih, direktorje, predvsem pa dobavitelje, ki so bili  soudeleženi v celotni zadevi. Namreč, potrebno je preiskati tiste, ki naj bi podkupnine dajali, kot tudi tiste, ki so jih prejemali,” poudarja poslanka Jelka Godec, ki je v preteklem mandatu vodila preiskovalno komisijo, ki se je ukvarjala z nakupom in dobavo žilnih opornic. Godčeva dodaja, da je tako v vmesnem kot zaključnem poročilu preiskovalne komisije dovolj gradiva, dokazov in pričanj, da se preišče celotno nabavno verigo.

Preiskovalci NPU in kriminalisti danes na 16 naslovih izvajajo hišne preiskave v povezavi z nakupom žilnih opornic. Po poročanju medijev kriminalisti preiskave opravljajo v UKC Maribor, UKC Ljubljana in v celjski bolnišnici. Poslanka SDS Jelka Godec, ki je v preteklem mandatu vodila preiskovalno komisijo, ki se je ukvarjala z nakupom in dobavo žilnih opornic, je na prošnje številnih medijev današnje preiskave komentirala v izjavi za medije, ki je potekala v Šentjurju.

“Če so današnje preiskave rezultat vmesnega in končnega poročila, ki ga je pripravila preiskovalna komisija in sprejel državni zbor, potem sem vesela, da so tudi pri Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) in pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) skozi gradivo in naša poročila spoznali, da je materije za to, da obiščejo tri bolnišnice, dovolj,” je uvodoma dejala poslanka. Ob tem je dodala, da bi te preiskave morale potekati že mnogo prej. “Namreč, na NPU in SDT so z določenimi informacijami in gradivom razpolagali že pred ustanovitvijo naše preiskovalne komisije, a je bila preiskava, kot vemo, leta 2015 zaustavljena in bila ponovno odprta takrat, ko je naša preiskovalna komisija začela delovati,” je dejala Godčeva.

“Pričakovala bi tudi, da NPU ne preišče zgolj zdravnikov v bolnišnicah, ampak da preišče tudi vodje nabave v tistih časih, direktorje, predvsem pa dobavitelje, ki so bili soudeleženi v celotni zadevi. Namreč, potrebno je preiskati tiste, ki naj bi podkupnine dajali, kot tudi tiste, ki so jih prejemali,” poudarja poslanka Jelka Godec, ki dodaja, da je tako v vmesnem kot zaključnem poročilu preiskovalne komisije dovolj gradiva, dokazov in pričanj, da se preišče celotno nabavno verigo.

Gre samo za prodajanje megle, da se nekaj dogaja?
Poslanka je obenem izrazila skrb, da današnje preiskave niso namenjene zgolj dajanju vtisa, da se je NPU odločil nekaj narediti na tem področju, “ker smo nekateri opozarjali, da določene institucije ne delujejo”, in izrazila upanje, da se bo iz vseh teh preiskav dejansko nekaj zgodilo. “Upam, da ne bo prišlo do tega, da na koncu iz vsega tega viharja ne bo nič,” je dejala poslanka.

Ob tem je še izpostavila, da je nesmiselno, da se danes pregleduje dokumentacija glede javnih razpisov v UKC Maribor in UKC Ljubljana. “Namreč, UKC Ljubljana je vso dokumentacijo – vse originalne račune za javne razpise – predal naši preiskovalni komisiji, mi pa smo celotno dokumentacijo predali NPU. Kar se tiče dokumentacije glede javnih razpisov, jo je mogoče najti zgolj v bolnišnici v Celju,” je še dodala poslanka.

Preiskovalci bi morali pregledati dobavitelje in njihove bančne račune v tujini
Prav tako se ji ne zdi smiselno, da so preiskovalci opravljali hišne preiskave na domovih zdravnikov. “Mislim, da tam ne bodo ničesar našli, saj gre za razpise in dogajanja, ki segajo v leto 2014 in 2015,” je bila jasna poslanka. Ob tem pa Godčeva meni, da bi preiskovalci morali pregledati predvsem račune dobaviteljev oziroma nabave ter kako so dobavitelji nabavljali od proizvajalcev iz tujine in kako so nato prodajali v Sloveniji. “Potrebno bi bilo pogledati tuje bančne račune nekateri vpletenih,” je ocenila poslanka Jelka Godec. “NPU bi moral poseči po vseh možnostih, ki jih imajo in jih mi, kot preiskovalna komisija, nismo imeli. Ugotoviti morajo torej, ali so imeli vpleteni tudi kakšne tuje račune in ali so bile provizije nakazane tudi na te tuje račune,” je opozorila poslanka. Obenem Godčeva dodaja, da preiskovalna komisija zaradi pomanjkanja časa in ovir na sodiščih ni mogla pregledati zasebnih tekočih računov vpletenih. “Če navedem primer; v UKC Ljubljana dela dr. Bunc, za katerega so obstajali določeni sumi, da so na računih njegovih podjetij potekale nepravilnosti. Preiskovalna komisija je zahtevala od njega potne stroške in donacije za njegova podjetja, dr. Bunc pa nam dokumentacije ni želel izročiti. Prišlo je celo tako daleč, da se je zaradi potnih nalogov obrnil na ustavno sodišče,” je navedla poslanka, ki je dodala, da je vse to opisano tudi v vmesnem in zaključnem poročilu preiskovalne komisije. “Dobro bi bilo, da NPU nadgradi naše ugotovitve in dokaze,” je ob tem dejala poslanka.

Poslanka je zaključila, da današnje preiskave kažejo, da je bila ustanovitev preiskovalne komisije v preteklem mandatu pravilna, čeprav so nekateri ves čas očitali, da se “gremo lov na čarovnice”. “Delo preiskovalne komisije je bilo kakovostno, opravljeno je bilo ogromno dela. Včasih rečem, da smo ga opravili več, kot ga je opravil NPU,” je dodala poslanka.

Zakaj samo dve pravni osebi, če jih je preiskovalna komisija obravnavala več?
Kar se tiče obravnave pravnih oseb v današnji preiskavi, pa je Jelka Godec pri poročanju medijev zasledila, da preiskovalci obravnavajo le dve pravni osebi. “Če ste prebrali poročila komisije, veste, da je komisija obravnavala več pravnih oseb. Po mojih informacijah policija obravnava dve pravni osebi, ki sta prodali zelo malo žilnih opornic oziroma so jih prodajali le v eno bolnišnico. Tiste pravne osebe, ki so imele več tržnega deleža, pa po mojih informacijah trenutno v preiskavo še niso vključene,” je dejala poslanka.

Na vprašanje o tem, da se v tem trenutku ocenjuje, da nezakonito pridobljeno premoženje znaša najmanj 100 tisoč evrov, pa je poslanka odgovorila, da je preiskovalna komisija ugotovila mnogo večje oškodovanje. “Če povem zgolj en primer – Mark Medical je prekoračil  javni razpis za več kot 2 milijona evrov, tako da je ocena o 100 tisoč evrih nezakonito pridobljenega premoženja, milo rečeno, smešna,” je zaključila poslanka.

C. Š.