Nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana razkrila: Zaustavitev razrešitve nesposobnega Rajka Kende zahtevala kar piarovka ministrstva!

Zdenka Jagarinec, partnerka radikalnega TV voditelja Marcela Štefančiča, je kot piarovka ministrstva za zdravje v času Milojke Kolar Celarc vodila velik del ministrstva. (Foto: 24ur, STA)

V petek sem spisala predlog za razrešitev Kende, v ponedeljek sem bila že klicana na sestanek k ministrici,” je razkrila nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer in nadaljevala z opisovanjem sestanka, ki ga je po njenih besedah vodila kar piarovka Zdenka Jagarinec in od nje zahtevala zaustavitev razrešitve Rajka Kende. Zdenka Jagarinec je nekdanja piarovka SMC in partnerka voditelja skrajno levičarske oddaje Studio City Marcela Štefančiča. Sedaj so se znova potrdile trditve poznavalcev, da je ministrstvo za zdravje v času mandata ministrice Milojke Kolar Celarc, dejansko vodila prav Jagarinčeva.

Pa smo jo dočakali, nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je vendarle pojavila na zaslišanju pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške srčne kirurgije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec.

Nekdanja ministrica za zdravje je bila na pričanje prvič povabljena v sredini letošnjega septembra, a je preko Janija Möderndorferja sporočila, da je ne bo, drugič pa so jo članice in člani preiskovalne komisije zaman pričakovali v začetku letošnjega oktobra, saj je na dan zaslišanja sporočila, da je nenadno zbolela.

Sveto prepričana v svoj prav številnih napak in neumnosti
V tretje je, torej, vendarle prišla, po pričakovanjih pa je vseskozi zatrjevala, kako je bil en in edini namen njenega vmešavanja – to besedo je uporabila sama – ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji, česar po njenih besedah niti stroka niti vodstvo UKC Ljubljana nista bila sposobna rešiti v 12 letih. Še več, poudarjala je, da je želela izključno zagotoviti kakovostnejšo in varnejšo oskrbo za otroke. “Morate mi verjeti, želeli smo samo pomagati,” je skorajda proseče dejala. S prstom je pokazala na stroko in vodilne v UKC Ljubljana, ki naj bi ji vseskozi zatrjevali, da program deluje, a ko je v roke prejela poročila, je bilo jasno, da “ustanovitelj mora reagirati.” S temi besedami se je v nadaljevanju večkrat zagovarjala, ko jo je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec soočila z njenimi precej očitnimi posegi v UKC Ljubljana.

Foto: STA

Milojka Kolar Celarc je bila skupaj s tedanjim predsednikom vlade Mirom Cerarjem idejna vodja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Spomnimo se številnih njunih izjav, kako bo inštitut rešil problematiko otroške srčne kirurgije, in napovedi, kdaj bo inštitut zaživel. “Ustanovitev samostojne organizacijske enote je bila edina možna in tudi dobra rešitev,” je ocenila sprva, nadalje pa se zapletla v paradoks, češ da inštitut ni imel opreme in prostorov, “ni imel niti svinčnika”, zaradi česar je bilo jasno, da ni mogel zaživeti. Zgodbe o tem, da naj bi predstavniki inštituta v UKC Ljubljana dobesedno s kredo označevali, katere postelje in mize bodo njihove, je zavrnila kot konstrukte.

Zaradi ‘svete krave’ Rajka Kende klicana na zagovor k ministrici, kjer je imela glavno besedo piarovka Zdenka Jagarinec
Na zaslišanju se ni bilo mogoče izogniti precej znani zgodbi okoli razrešitve tedanjega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, o čemer je precej podrobno pričala Marija Pfeifer, ki je funkcijo strokovne direktorice UKC Ljubljana opravljala od decembra 2015 do januarja 2018. Skupaj s tedanjim generalnim direktorjem Andražem Kopačem je podala predlog za razrešitev Kende. “Razrešitev je bila konsenzualna in po protokolu,” je poudarila Pfeiferjeva in dodala, da je šlo za njegovo objektivno odgovornost na podlagi poročil strokovnih nadzorov. Kenda je v preteklosti sam večkrat dejal, da se ne čuti kompetentnega za vodenje programa otroške srčne kirurgije in izrazil željo za razrešitev, vendar si je, ko bi moralo priti do realizacije, očitno premislil.

Nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in nekdanja strokovna direktorica Marija Pfeifer. (Foto: STA)

V petek sem spisala predlog za razrešitev Kende, v ponedeljek sem bila že klicana na sestanek k ministrici,” je razkrila Pfeiferjeva in nadaljevala z opisovanjem sestanka. Poleg nje je moral na sestanek priti tudi Kopač, v prostorih ministrstva pa so ju poleg ministrice pričakale še poslovna direktorica pediatrične klinike Biserka Marolt Meden – na zaslišanju pred časom je potrdila dober odnos s Kendo –, ter vodja kabineta Majda Hostnik in piarovka Zdenka Jagarinec. Slednja je nekaj časa opravljala tudi delo glavne piarovke SMC, sicer pa je partnerica dolgoletnega voditelja levičarskega trobila na javni radioteleviziji Marcela Štefančiča. “Priča sem bila monologom, zakaj naj se Kende ne razreši,” je razkrila. Milojka Kolar Celarc je pred njo na vsa vprašanja v zvezi z vmešavanjem v razrešitev Kende kategorično zanikala.

V naslednjih mesecih je sledil preobrat, saj je v nekem trenutku Kenda na eni izmed sej predlagal razrešitev Pfeiferjeve. Po njenih besedah je šlo za organizirano akcijo diskreditacije in mobinga. Tako ministrica kot njena državna sekretarka Ana Medved takrat nista več komunicirali z njo, temveč sta ji zgolj pošiljali številne dopise z vprašanji, očitno pa je bilo, je poudarila, da so dopisi izhajali od Rajka Kende in tedanje poslovne direktorice pediatrične klinike Biserke Marolt Meden.

Politični mobing in diskreditacija v Delu
Milojka Kolar Celarc pa se je v tistem času poslužila še enega manevra. Sprva je v imenu ustanovitelja UKC Ljubljana, torej Ministrstva za zdravje, zamenjala 3 člane Sveta UKC, ker je želela doseči razrešitev Kopača in Pfeiferjeve. In ko je bila kljub temu manevru neuspešna, je čez nekaj mesecev zamenjala vseh šest predstavnikov v Svet UKC, kar pa ji je kasneje vendarle prineslo “tako želeno” razrešitev Kopača. Do razrešitve Pfeiferjeve na koncu ni prišlo, saj naj bi jo “pustili”, da čez nekaj mesec odide v pokoj. Na vprašanje Jelke Godec, ali so bili razlogi za njeno razrešitev politični ali strokovni, je bila Pfeiferjeva zelo neposredna: “Šlo je za politične razloge, ker sem govorila malo več kot generalni direktor. Postala sem razredni sovražnik, da si ne bi izmišljevala, da bom delala tisto, kar mi drugi prepovedujejo, tisti, ki imajo moč, tisti, ki so naši ustanovitelji, in mogoče tisti, ki so za njimi.” Ob tem je, zanimivo, izpostavila tudi novinarko Dela Mileno Zupanič, ki da je pisala članke za njeno diskreditacijo in v katerih “niti en podatek ni bil tak, da bi se v njem lahko prepoznala.

Zaslišanje Pfeiferjeve je bilo v nekem delu tudi zaprto za javnost, v njem pa naj bi spregovorila o pritiskih na vodstvo UKC Ljubljana pri načrtovanju investicij v medicinsko opremo.

Rok Kranjc

 • VERZIFIKATOR

  A ŽE SPET TA ŠTEFAN!

  Stefano Marcelino

  ŠTEFKA IN NJEN STUDIO KITY

  Botra Štefka, teta Marcelina,
  za katero gre, vsi dobro vemo,
  v ponedeljek se je s silno vnemo
  vrgla na sosedovega sina.

  Ga ozmerjala je, da čez planke
  pustil ni na vrt migrantov novih,
  pritepenih mačk, ki po sledovih
  znane so kot njene stalne stranke.

  Mačji njen salon jih prehranjuje,
  vsako mačko studijsko obdela,
  ki v soseski naši se je ujela,
  studio se Kity imenuje.

  Mačke, ki migrirajo v sosesko,
  niso pač noben problem zaresen,
  bil sosedov sin je ves pretresen,
  ko je gledal Štefkino burlesko.

  Stranke etablirane frizerske,
  ki da se šopirijo po hiši,
  so zanič, ker ne lovijo miši,
  so koristolovke le pozerske.

  Stranke vladajo in pred salonom
  se šopirijo, prav nedopustno,
  stresala je Štefka naizustno,
  mišic moč kazala pod balkonom.

  Po sosedu tolkla je Urbanu,
  demonstrirala da bo ves teden,
  češ da je nevaren, prav nič zgleden,
  bil pri Štefki spet je v prvem planu.

  Kokodakala je celo uro,
  mačk nasitila medtem nobene,
  ni sprejela ene pritepene,
  tolkla pa prav besno čez frizuro.

  Proti vsem frizerjem protestira,
  ko lase si sama v čop poveže,
  pravi, da če treba, jih poreže,
  saj frizerske stranke vse prezira.

  Kaj soseda zopet ta izvaja,
  so sosedje naši se vprašali,
  ko bi Štefke dobro ne poznali,
  rekli bi, da nekaj ji nagaja.

  Smo ob ponedeljkih vsi je siti,
  Marcelín, nečak, je konstatiral,
  okna, vrata bo tedaj zapiral,
  da prežene vonj salona Kity.

 • sloustava

  In se vedno se najdejo debili, ki bolj verjamejo Celarcevi kot dejstvom. In ti debili so volivci, magari za 14 dni in za 75 €, a ne?! Kenda pa ostaja Jankovicev frend…

 • Nšo-či

  Kako lahko je vodilnim v javnih inštitucijah, prejemajo visoko plačo in ne nosijo nobene odgovornosti.

  • Andrej

   Saj odgovarjajo. Moralno. Ampak jih ne prizadane, ker morale nimajo.

  • tohuvabohu

   Odgovarjajo svojim šefom, ki so jih nastavili.

   • Rožle

    .. in po pogovoru potem skupaj s šefom spet nadaljujeta s šalabajzerskim delom naprej ..

  • Rožle

   Samo v naši dragi Sloveniji lahko dobiš tako visoko plačo v javnih institucijah,
   za svoje nedelo oz. narejeno škodo …
   Seveda tovrstne službe brez partijske knjižice ni ..

  • samsara

   So kot politiki, njihovi instalaterji.

 • JANEZ GUS

  Zato majmun na studijo city spušča meglo in se ta brezvezna oddaja -rdečuharska ne ukine.

 • Stajerka

  ……UKINITEV RTV naročnine……nas bo rešila marsikatere štale in lopovščine……

  • JANEZ GUS

   Upam,ko prime Janez bo to ena izmed prvih ukrepov.In tudi razgnat to rdečo bando indoktrinirano s socializmom.

   • karpelec

    Saj zato se pa vsi bojijo pravih ukrepov in resnice, ker se jim bodo stolčki zamajali in bi ritke ostale brez stolov. Zato pa je antijanša koalicija.

 • karpelec

  V tem cvetoberu UKC-ja ne sme manjkati frajer Kenda, ki je pa že dolgo samo eden izmed romarjev procesije na magistrat.Posamezne cvetke v tem šopku zaudarjajo po gnilobi in naznanjajo njihov konec.

 • Ros

  Nihče na Slovenskem ne poroča tako objektivno in realno kot Nova24tv. Če pogledamo na stanje v Sloveniji, bolj spominja na mešanico grozljivke, vojnega filma in kriminalke, kot na urejeno normalno življenje. Kriminalke, kjer zlo vedno zmaga. Slovensko vodenje in življenje je katastrofa. In to čutimo vsi. Krivi so komunisti in ljudje brez hrbtenice, ki se oklepajo starih vzorcev. Kljub temu, da so videli čudeže in srečo svobode. Živel SDS. Živel J. J. Živela in vzcvetela pomladna politična opcija. Večna slava in oblast našega odrešenika, Jezusa Kristusa.

  • JANEZ GUS

   Če ne bi imeli radio ognišče in NOVE TV24,bi bili gluhi in slepi,kot smo bili pred tem.Ko to poslušaš in gledaš in bereš,potem pa pogledaš javno štalo RTVS,misliš,da živiš v različni državi.Da ne govorim o POP-u,A,Planet-u.To me sicer ne briga,ker to so komercialni kanali.Kako je lahko ta raja na RTVS tako rdeče vzgojena in da se v 30-ih letih ni to spucalo.Groza je to poslušat in gledat.

   • zokispoki

    Suncicki se je izgleda ponovno odtrgalo na portalu prodanih dus !

    • JANEZ GUS

     Ne mora izbrcana kuzla iz svoje kože.

   • samotoje

    RTV greznica se je polnila dolgih 70 let (s kratkimi presledki), torej bo potrebno kar nekaj let, da se jo izprazni. In še dezinfekcija…

  • tohuvabohu

   Opozorilo!
   Tiste, ki dajete pluse provokatorjem, prosim, da ste bolj previdni pri tem. Tale komentar je več kot očitna provokacija in neokusno norčevanje.

 • Miha

  Koliko so ogabni ti fašisti ?

 • Andrej

  Ali imam samo jaz občutek, da so same ženske? Emancipacija na napačnem mestu.

  • samotoje

   Emancipacija ni tu nič kriva. Gre za pokvarjeno igro narave. Hotela je ustvariti nekaj drugega, pa je tole ven prišlo.

 • Boco

  To je lep primer kako deluje ta visokoleteca levicarska ljubljanska elita. Tako so zaslepljeni od svoje pomembnosti, da sploh ne vidijo kaksen poden so. Pardon, ampak oni se imajo za vrhunske intelektualce. Kersnik je taksne opisal v povesti Jara gospoda.
  Grozno. Nagravzno. Fuj kako smrdi ta njihova moralna greznica.
  Dokler bodo v Sloveniji imeli moc odlocanja osebe kot je ta osebea imenovana Jagarinec ne bo napredka. Te ritolozneze, oportuniste brez morale zanima le lastna rit, lastna korist. Korist skupnosti za njih ne obstaja.

  • Mademoiselle

   Res je, običajno se pa predstavljajo kot nekakšne človekoljube, borce za lepši svet in socialno pravičnost. Takšni so po navadi najslabši.
   V javnosti socialnež, privat se je pa pripravljen tožit za mišjo senco.

 • tohuvabohu

  Povezav med levimi skrajneži in vladnimi strukturami je veliko. Poleg Zdenke Jagarinec so tu še omenjeni Kenda in zlasti glavni demagoški bandit Dušan Keber. Naj spomnim, da je glede “reševanja” problema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trapasta Milojka prevzela ideje levega skrajneža Marka Kržana (svetovalca Levice, ki ga je medtem Levica že nagnala) o uvedbi nekakšnega obveznega “nadomestila”, zdaj pa to ponovno obuja minister Šalabeder. V tej luči je igra Levice z izstopom iz koalicije samo predstava za javnost.

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba bolnišnice sprivatizirat vključno z UKC ji, država je lahko solastnik a le do take mere ,da ne more posegati v bistveno kadrovsko in ekonomsko politiko.
  Bodo pa zadeve počasi prilezle na dav,vendar se utegne zgoditi,da bo US zablokiralo vse preizkovalne komisije.
  Je pa še ena zadeva,saj naj bi se za zaonom “ProtiVardam” skrival predlog zakona za zapiranje politikov opozicije in vsakogar,ki momu kučanovi kliki nasprotuje brez kakršnih koli dokazov.

 • samotoje

  Najprej razjasnimo: kateri na zgornji sliki je Zdenka Jagarinec? Levi ali desni?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!