fbpx

Nekdanja viceguvernerka Mejra Festić pričela trgovati z dokumenti, da si pri SMC kupi rektorsko mesto?

Foto: Mediaspeed

V luči rektorskih volitev Univerze v Mariboru, za katere so razpisali neobičajno dolge roke, so se po navedbah Večera začele porajati informacije, da naj bi se senat tako odločil z namenom, da nekdanji viceguvernerki Banke Slovenije Mejri Festić omogoči kandidaturo. Glede na to, da smo v tem tednu poročali o tem, kako sta si Festićeva in poslanec SMC ter predsednik mariborske SMC Bojan Krajnc izmenjala rumeno kuverto, v kateri je bila po besedah našega vira dokumentacija gradiva iz Banke Slovenije z oznako ZAUPNO, se pri marsikomu začne porajati vprašanje, če je Festićeva začela trgovati z dokumenti z namenom, da si pri SMC kupi rektorsko mesto?

Rektorske volitve Univerze v Mariboru so sicer predvidene za 5. junij, tako je namreč odločil senat univerze na izredni seji. Kljub temu, da se je na seji vzplamtela burna razprava zaradi dolgega roka za prijavo kandidatov na rektorsko mesto in volilno kampanjo, ki je najdaljši doslej, so se na koncu vseeno odločili zanj, saj je le eden glasoval proti, za jih je bilo kar 30, dva sta se glasovanja vzdržala.

Po prepričanju Oplotnika ni jamstva, da Tičar ne bo tožil univerze
Pred razpravo o rokih so se člani senata pogovarjali o načinu razrešitve rektorja Igorja Tičarja. Boštjan Brumen, dekan brežiške fakultete za turizem, ki je opravljal delo tajnika univerze v času, ko je mesto dekana opravljal Ivan Rozman, je izrazil prepričanje, da rektorja ne bi bilo pametno razrešiti, saj se mu s tem daje možnost za vložitev odškodninske tožbe. Predlagal je razrešitev na enak način kot je bil imenovan. Prorektor Žan Jan Oplotnik meni, da ne glede na izbrani način Tičarjeve razrešitve ni jamstva, da ta ne bo tožil univerze. Kljub temu, da je Tičar v preteklosti zatrjeval, da ne bo predstavljal težave za univerzo, pa je za Večer na vprašanje, če namerava univerzo tožiti, povedal, da sploh ni bil seznanjen s sejo sveta in dodal, da bo postopal v skladu z nasveti.

Žan Jan Oplotnik (Foto: Mediaspeed)

Odločitev utemeljeval s predčasnim prenehanjem rektorskega mandata in dvigom števila volilnih upravičencev
Kljub temu, da statut sicer predvideva 30 dni časa za kandidacijski rok in 30 dni za kampanjo, pa so predlagatelji odločili, da rok podaljšajo za več kot dvakrat. To odločitev je Oplotnik utemeljeval s predčasnim prenehanjem rektorskega mandata, kar naj ne bi bilo mogoče predvideti, kljub temu, da je ta že leta 2016 izpolnil pogoje za upokojitev, ter z dvigom števila volilnih upravičencev, ki se bo iz nekaj čez 1600 povzpelo na okrog 17.000. Tako bodo imeli rektorja možnost voliti tudi nepedagoški delavci in študentje, zato po prepričanju Oplotnika kandidati potrebujejo več časa za nagovor ljudi.

Zbiranje kandidatur bo potekalo do sredine marca, prvi krog volitev bo 5. junija, morebitni drugi sedem dni kasneje in tako je pričakovati, da bo novi rektor potrjen 20. junija, torej še pred začetkom poletnih počitnic. Marina Tavčar Krajnc s filozofske fakultete je med prvimi, ki je opozorila na pomislek glede tega, da bi se univerza celoten semester ukvarjala z rektorskimi volitvami in zato zagovarjala skrajšanje predlaganega roka. Kljub temu, da se je s tem strinjalo več članov, pa so vseeno obveljali dolgotrajni roki.

Foto: Mediaspeed

Viri navajajo, da je Festićeva glavna kandidatka in favoritka
Kljub temu, da uradno imena kandidatov še niso znana, pa viri navajajo, da je Festićeva glavna kandidatka in favoritka, saj sta z Žanom Janom Oplotnikom prijatelja, v Mariboru pa ji pravijo “štajerska prodana duša, podaljšana roka Francija Križaniča“. Nedvomno so dolgi roki Festićevi v prid, glede na to, da na univerzi sploh ni zaposlena, edini, ki ji to lahko uredi, pa je Oplotnik. Namreč, Tičar ji ni želel, ker ji na Ekonomsko-poslovni fakulteti niso želeli odobriti ur za zaposlitev. Zdaj se na veliko “štrika”, prodekan za poslovne zadeve in strateške projekte na fakulteti Dušan Jovanovič pa je v navezi s profesorjem Borutom Bratino, saj Festićeva brez pogodbe ne more kandidirati. Oplotnik je sicer zanikal, da naj bi roke za rektorske volitve razpisali na podlagi kakšnega konkretnega imena. Festičeva je za Večer potrdila, da je res, da se vrača na fakulteto, glede volitev pa je dejala, da glede na to, da bodo te pozno, o njih še ne bi govorila, saj trenutno še živi v Ljubljani in jo zato najprej čaka selitev v štajersko prestolnico Maribor.

H. M.