Nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije Dušan Mohorko na laž postavlja politikante in “strokovnjake”: Imel precej nadzorov komisije DZ, vedno so jih vodili opozicijski poslanci, nadzorov pa nikoli problematiziral!

Nekdanji direktor kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko. (Foto: STA)

V luči afere, ki je nastala potem, ko je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pooblaščeni skupini parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) onemogočila preiskovanje suma pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji, se je oglasil nekdanji direktor slovenske kriminalistične policije in odvetnik Dušan Mohorko in razkril, da je imel kot direktor kriminalistične policije kar precej nadzorov preiskovalne komisije DZ. “Nikoli problematiziral…in kot zmeraj so te nadzore vodili opozicijski poslanci. Hudo bo ko bo izvršna oblast odločala kaj se lahko nadzira in kaj ne,” poudarja. 

Razpadajoča vlada Marjana Šarca v svojih zadnjih izdihljajih dosledno krši temeljna načela parlamentarne demokracije, katere del so tudi sistemi zavor in ravnovesij, žal pa jim pri tem pomagajo tudi osrednji mediji. Zadnja poteza generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ko Knovs ni dovolila nadzora o resnih sumih policijskega nadzora nad poslanci, je postavila šefico policije ob bok direktorju Sove Rajku Kozmelju, ki prav tako ni dopustil, da bi Knovs dokončal nadzor nad kadrovskimi potezami v zvezi s Šarčevo znanko Natašo Hribar na Sovi. To pa je v pravni in demokratični državi nesprejemljivo ter nedopustno.

Nekdanji direktor kriminalistične policije Dušan Mohorko je na Twitterju razkril, da je imel kot vodja kriminalistov kar precej nadzorov preiskovalne komisije državnega zbora. Pri tem se nadzoru nikoli ni upiral ali ga kakorkoli problematiziral, saj je takrat še veljalo, da pristojna komisija zakonodajnega organa bdi nad zakonitostjo dela policije. Prav tako je Mohorko poudaril, da so komisije vedno vodili opozicijski poslanci, kar je še dodatno utrdilo videz strokovnosti preiskave. “Hudo bo, ko bo izvršna oblast odločala, kaj se lahko nadzira in kaj ne,” je izpostavil nekdanji kriminalist in odvetnik in opozoril na nepremišljene izjave vladajoče politike, “strokovnjakov” za varnost ter medijev, ki slepo asistirajo pri napadih na Knovs in poslanca Žana Mahniča.

Stroka enotna, da je nadzor nujen
Najbolj zgovorno je, da je v primeru blokade nedavne preiskave Knovs nekdanji ustavni sodnik ter sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasburgu dr. Boštjan M. Zupančič poudaril, da  je z onemogočenjem ogleda Bobnarjeva kršila pravila nadzora. “Vse podatke, ki jih policija ima, je Knovs-u ali pooblaščenim v izvršilni in zakonodajni veji oblasti, vključno z ministrstvom za notranje zadeve, dolžna priskrbeti. Odvetnik Aleksander Pevec in jaz sva zadevo natančno obdelala v pravnem mnenju, ki je bilo objavljeno v Pravni praksi konec januarja. Zakonodajna veja oblasti ima preiskovalna pooblastila za sodno vejo oblasti ter izvršilno vejo oblasti,” je jasen M. Zupančič.

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA).

Zakonodajna veja oblasti, torej Komisija državnega zbora ima tako pravico poizvedovati po nepravilnostih v pravosodju, ima pravico zasliševati sodnike, tožilce in vse ostale, razen tistih, kjer so zadeve pendentne, viseče, so še v teku. Ravno tako ima pravico zakonodajna veja oblasti, pravico poizvesti pri policiji in jih nima nihče pravice blokirat. Vsaka ustava mora apostrofirati predvsem kontrolo zakonodajne in sodne oblasti nad izvršno, ne pa obratno, ker je drugače koncentracija moči prevelika, saj navaja k zlorabi oblasti. Po besedah Zupančiča tako pri odnosu med izvršno in zakonodajno vejo oblasti ne gre toliko za kontrolo prve nad drugo, kolikor gre za “uravnoteženje moči”.

Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je po blokadi Bobnarjeve izjavil, da celoten mandat Knovs le poslušajo, da niso pristojni za nič. “Vedno poudarjamo, da smo pristojni za nadzor, zlasti, ko gre za sum nepravilnosti. Tatjana Bobnar bi nam danes lahko z vpogledom v evidenco takoj dokazala, da očitki o zlorabi policija ne držijo. Tega ni storila.” Torej, namesto, da bi Bobnarjeva članom Knovsa le preprosto omogočila vpogled v želeno dokumentacijo, je ta s svojo blokado preprečila neodvisni nadzor policije, s čemer je ta upravičeno pri  marsikomu pustila grenak priokus. Tega pa je še dodatno začinil napad Mahniča s strani policije na svojem Twitter profilu, kjer so zapisali: “Med včerajšnjim nadzorom ste generalni direktorici policije dejali, naj pomisli na svojo prihodnost. Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade.” Vse skupaj pa je šlo še tako daleč, da je Bobnarjeva dan kasneje podala pompozno izjavo in se posipala s pepelom, češ, da Slovenska policija ne bo podaljšana roka politike. Zatrdila je, da so strokovna služba, ki služi ljudem in ne interesom politike. “Zato javno sporočam, da naj se gredo politične kampanje z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun slovenske policije in z žuganjem in s pritiski njenemu vodstvu.” 

Dejstvo je, da Ustava RS in zakoni RS ščitijo državljana, ne funkcionarje. Pri tem je stroka enotna. Srž problema predstavlja, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Jasno kot beli dan pa je, da če bi vse počeli zakonito, bi z lahkoto ovrgli sume tako, da bi omogočili izvedbo nadzora. Mnogi, ki so bili morda do sedaj skeptični okrog tega, da se tovrstni pritiski v politiki dogajajo, sedaj upravičeno sumijo, da je v tem nekaj resnice.

Hana Murn

 • Amerikanc

  Bobnarca bobna po taktu rdečih bobnov.

 • samsara

  Zver je hudo ranjena, opleta z repom, bruga ogenj, grize, praska, kruli, rjove, pljuva, cvili in vse kaže, da gre tokrat zares. Konec slejkoprej čaka vse, njen pa je očitno pred vrati, ki se že odpirajo.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Včeraj je na Tarči izgledalo tako, kot da se bo zver (Golubović) sama požrla.

   • samsara

    Se tudi bo.

 • Unikatna

  To je resnični kaos in slabo se piše Sloveniji, če bo to postala stalnica….potrebno je ukrepati…
  “Hudo bo ko bo izvršna oblast odločala kaj se lahko nadzira in kaj ne,” poudarja.”

 • FORT WORTH

  Zan Mahnic naj tozi Bobnarjevko za nestrokovno, nevestno, malomarno in pristransko vodenje policije.
  KNOVS MORA nadzirati policijo.
  In policija MORA BREZ BESED izrociti vse zahtevane dokumente.

  • Jože Bulc

   Malo mimo, nepoznavanje pa pomeni politikanstvo. Mahnič brez poznavanja prava je zahteval nekaj, česar sploh podlage ni imel. Ko bo informacijska pooblaščenka ugotovila, da ni nič res, kar časopisi nakladajo, bo pa Mahnič , kaj naredil ??? Rekel bo, da je opravil svojo nalogo.

   • FORT WORTH

    SDS vedno zmaga dragi kolega.
    Ce se še nisi naucil se pa se bos.
    Klobasas o stvareh in pojma nimas o zakonih in KNOVSU.
    Mahnic obvlada zakone in si jih ne izmisljuje.
    Policija in sova MORATA biti NADZOROVANI pa ce tebi ustreza ali pa ne.
    Malo se poduci in kaj preberi.
    Prazno slamo mlati na kurah, mladini in ostalih obskurnih murglo-klopotcevih portalih. Lp

    • Jože Bulc

     Kaj je slama, si dobro seznanjen. Samo predpisov pa ne poznaš. Eno je nadzor, drugo pa je zakonski ali podzakonski akt o nadzoru. O tem ti mlatiš prazno slamo. SDS bo imela prav, ko bo infor,. pooblaščenka, po nadzoru tako povedala. Prej nima nič prav. OK ?

   • pajot

    He,he,he za tebe je na primer Boštjan M.Zupančič pik zigmar ali kaj? Si se šolal na Harvardu,butec?

   • tomven

    Verjetno iz oštarije…

   • Joc 52

    policija mora pokazati vse, če nima kaj za skrivat, saj nismo več v yu s komunajzarji na čelu

    • Rozy ⭐=

     Joc 52 = Zablojen hrvatofil

     • Joc 52

      o, rdeči imajo novo borko, zvezdo rozy; dežurna čez vikend rozy? brez otrok kot fajonka in te pošiljajo na naš portal, da daješ minuse – uboga si, revca na umu – tako kot vsi rdeči partijci z vso svojo morilsko udbomafijo
      PS: tako si uboga, da si sama daješ všečke
      PSPS: a je to določil partijski sekretar? Še vedno sem raje sosedoljubec kot balkansko srbo udbovec – zoki+ spoki

   • Vlado77

    Očitno ti ni mar kaj je dejal Mohorko niti BMZ, ki dajeta prav Mahniču in ne T. Bobnar. Ne more oblast iskati izgovore , da ne sodeluje s KNOVS- Če si tako predstavljajo potem je KNOVS le organ za okras. Gre za očitek (nepreverjen- ker tega ne dovolijo) da policija brska po mapah poslancev in jih selektivno izrablja za politične potrebe. To je hud očitek še posebej v tem času. Če je to res potem smo blizu diktaturi. Tega morda komedijant niti ne šteka. Črnčec pa zagotovo. On obtožuje Janšo za diktatorja in ne vem kaj še vse . Resnica pri levih je vedno na glavo postavljena. Prevečkrat se je zgodilo, da so prišle na dan v selektivnih medijih neke zadeve konkretnega poslanca s namenom da se ga diskreditira. Če se NPU izrablja za politične igrice (ravno obratno kot trdi Bobnat T.) smo v policijski diktaturi.

 • est

  Zadeva je popolnoma enostavna. Če nič ne skrivaš, lahko pokažeš vse dokumente. Če si pa v službi dnevne politike, imaš pa na tisoče izgovorov, a ne ga. Drum.

  • Jože Bulc

   So , veliko, ki jih ne sme videti nepooblaščena oseba, in so predpisi, ki odločajo o tem, česar se sme in sme pokazati.

   • Vana

    Pa ja de. . . .tako, kot v bančnih umazanih poslih ?

   • Joc 52

    kot v času ene partije in morilske udbomafije

    • Joc 52

     o, rdeči imajo novo borko, zvezdo rozy; dežurna čez vikend rozy? brez otrok kot fajonka in te pošiljajo na naš portal, da daješ minuse – uboga si, revca na umu – tako kot vsi rdeči partijci z vso svojo morilsko udbomafijo

   • rabbit

    Tudi v primeru NLB in ostalih bank so poslanci videli veliko tajnih podatkov pa ni nič prišlo na dan, pa so bili to predvsem opozicijski poslanci SDS in NSi. Pa se držijo zakona, Drugače pa je v primeru Madžarskega kapitala v desne medije pa pogledata dva poslanca Šarčeve LMŠ pa že v nekem mediju , ki je bi ustanovljen 3 dni prej. A ni čudno da se desni držijo zakonov levi pa ne.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Hvala Bogu, da v Sloveniji obstajajo še zdrav razum, poštenje in pogum.

 • Ivan Ivanovič

  Bilo kuda, udba svuda.

  • Jože Bulc

   Pa ozna sve dozna, in drugi nesmisli, ki si jih pojejo nekateri z miselnostjo izpred 40 let, ali pa so sami še veliko starejši.

   • Ivan Ivanovič

    Nesmisel je tisto, kar ti pišeš. Vsak, ki hoče videti, lahko vidi, da smo po tridesetih letih tranzicije iz totalitarnega udbovsega sistema pristali v prikritem udbomafijskem mehkem totalitarizmu. Nimamo pravne države, nimamo tržne ekonomije in nimamo delujoče demokracije. Imamo mafijsko pravniško državo, imamo mafijsko plenilsko gospodarstvo in imamo mafijsko demokraturo.

   • hajduk

    Ja in ne, ti stereotipi so neumni zato, ker s temi kratkimi enozložnicami udba poneumlja ljudi, oni si izmislijo in širijo te modrosti.
    Ne pa zato, ker tajna policija res vse izve oziroma si misliko, da res nekaj vedo, če je pa vsak tretji slovenec v družbeni samozaščiti ali pa med dodelavci in ovaduhi. Še pred svojim otrokom moraš paziti kaj boš rekel, otrok ne razume, sove pa.točno vedo kaj ga morajo vprašati, da kim bo povefal nekaj čisto drugega, kar globoko državo v resnici zanima o določeni družini oziroma posamezniku.

    Vse je pod tako kontrolo, da tega ni videla ne vzhodna Nemčija, ne severna Koreja, niti Kitajska, pri nas se preizkupajo vse mogoče tehnilogije in metodočogije, ki so povsod v normalnem svetu najstrožje prepovedane in popolnoma nesprejemljive. Žrtve sodobnega naci komunističnega fašizma branijo pa geniji kot je Mohorko, pri nad de pravna.država zato začne šele na EU sodiščih, kamor pride zelo malo tretjerazrednih žrtev policijske države. Tam potem skoraj vsi brez težav zmagajo, to ve pa res,,ampak mladosti in zdravja, izgubljenega življenskega časa jim ne more vrmiti niti Bog.

 • leon pogorelec

  Žan Žan …….la, la, la, la, la, la.

 • Jože Bulc

  Mohorko ni nikoli imel jajc, ko je bil direktor. Držal se je načela “low profile” , da se je obdržal, dokler ni sam odšel.Se je pa pohvalil in celo knjigo napisal….potem, ko je šel v penzijo. Upal je napisati v knjigo, česar ni upal odrediti kot direktor krim. policije. Pa za poznavalce sta igrali vlogo 2 bistveni razliki med >Mohorkom in Bobnarjevo. Zato je tudi članek “mimo”.
  Drugo pa je Slon v trgovini s porcelanom. Brez pravnega znanja nima možnosti proti Bobnarjevi, gospa je magistra prava. Tretje, dejstvo, kot vodja je bil ustavljen pri parlamentarnem nadzoru s strani ustavnega sodišča. Torej nevešč prava, zaletav in kot tak je koristen samo za škodljivo politiko in koristen za medije, ki jim sedaj domišljija nima meja. Ko bo informacijska pooblaščenka javno objavila svoje rezultate inšpekcijskega nadzora, bo pa SDS že kaj drugega našla, da se bo pokrilo vojaka Mahniča. To je prava vloga in naloga negativne politike.

  • Ivan Ivanovič

   Ti slovenski magistri in doktorji prava so del problema nepravne države, ne del rešitve.

 • Jože Bulc

  Mohorko ni nikoli imel jajc, ko je bil direktor. Držal se je načela “low profile” , da se je obdržal, dokler ni sam odšel.Se je pa pohvalil in celo knjigo napisal….potem, ko je šel v penzijo. Upal je napisati v knjigo, česar ni upal odrediti kot direktor krim. policije. Pa za poznavalce sta igrali vlogo 2 bistveni razliki med >Mohorkom in Bobnarjevo. Zato je tudi članek “mimo”, čeprav je avtor hotel doseči drug namen. .
  Drugo pa je Slon v trgovini s porcelanom. Brez pravnega znanja nima možnosti proti Bobnarjevi, gospa je magistra prava. Tretje, dejstvo, kot vodja je bil ustavljen pri parlamentarnem nadzoru s strani ustavnega sodišča. Torej nevešč prava, zaletav in kot tak je koristen samo za škodljivo politiko in koristen za medije, ki jim sedaj domišljija nima meja. Ko bo informacijska pooblaščenka javno objavila svoje rezultate inšpekcijskega nadzora, bo pa SDS že kaj drugega našla, da se bo pokrilo vojaka Mahniča. To je prava vloga in naloga negativne politike.

  • Hanzi

   Načeloma nadzor sploh ni sporen. Ampak, ko ti poslanec Mahnič javno pove, zakaj so se odločili za nadzor, je to smešno. Slika prestižnega avtomobila g. Erjavca, slika gospe Pivec na privatni zabavi. V SDS imamo strokovnjaka g. Gorenaka. In on molči, očitno se ne strinja,

   • rabbit

    Ni res gospod Gorenak se strinja z nadzorom Je pa trenutno pri sinu na Finskem, kjer dela kot profesor , doma zaradi očeta ne more, ker ni prave rdeče barve.

  • Vana

   Je prav vseeno ali ima, ali pa nima jajca!! Nadzori so bili in ni bilo težav. Samo to je vazno.

 • if

  Dušan Mohorko: “Hudo bo ko bo izvršna oblast odločala kaj se lahko nadzira in kaj ne.”

  Pravkar je izvršna oblast odločila, kaj se lahko nadzira in kaj ne.
  Torej, je že hudo, prevedeno v politični jezik, RS obvladuje totalitarizem.

  • hajduk

   Mene bo ziher dal pod izeedni nadzor, ker sem si ga drznil kritizirati, čeprav mu s tem nisem nič škodoval in samo opozarjam na očitna dejstva.
   Pa ga sploh ne poznam, videl sem kako je reševal neko zadevo in se še zdaj držim za glavo kakšne ima ta tip. Edino v Sloveniji.

 • samotoje

  Načelo “checks and balances” je eden od najbolj pomembnih postulatov demokracije. Torej nadzor in ravnovesje. Bobnar je imenovana uradnica, funkcionarka ustanove, ki je pod nadzorom izvoljenih parlamentarcev. Ostalo je pa Boštjan M. Zupančič povedal. Čisto vseeno je, kaj bo odkrila pooblaščenka, gre za absolutno pravico do parlamentarnega nadzora. Zato bi morala biti oba, policistka Bobnar in agent Kozmelj, že bivša. V nasprotnem primeru gre za policijsko državo. Nepredstavljivo je, kaj si dva uradnika dovolita.

  • hajduk

   Smo pač vojaško policijska đamaherija, so what.

  • hajduk

   Smo pač vojaško policijska đamaherija, so what.

   Kdo bo pa to spremenil, mi in katera vojska?

 • hajduk

  Ta pravi se je oglasil.
  Kriminalist, ki je postal odvetnik, adijo pamet.
  Kot, da počitika odloča o pritoćbah civilnih državljanov na ravnanje policijskih uslužbencev, mislil sem, da notranje zadeve skličejo senat. Potem pritožbe nikolu ne pridejo do parlamentarnih komisij, če jim pa režimski odvetniki povedo kako morajo lagati in še bolj poniževat oškodovane in močno prizadete žrtve državnih psihopatov.
  Več raje ne bom komentiral, ti tipi so žleht kot Satan, lažejo kot cegan, mogoče lahko določenim naredi veliko uslugo, ker pozna delo organov, povprečne stranke lahko pa z istim vplivom tudi zabije na samo dno. Treba je zgrabiti tudi tisto Odvetniško zbornico, ker oni so isti, ena velika srečna družina. Slovenija pa kronična kršiteljica človekovih pravic, edina balkanska država, ki je bila obsojena za osamosvojitveni democid in dežela kriminalistov, ki jim fašisti vsako leto pred nosom ukradejo par milijard, pa niso zgrabili še nobenega velikega političnega direktorja, z izjemo Šrota, ki potrjuje pravilo, kaj šele udbaša. Pa enega sodnika so zaprli, enega odvetnika, enega zdravnika,… ne moreš biti normalna evropska demokracija, če ni tudi stranskih učinkov kapitalizma. V tukini jih vsako leto razženejo na.stotine, pri nas po enega oz vsake branže, toliko, da je in zagotovo ne obsodijo najhujše paciente.

  Mohorko… ne, nič ne bom več rekel, tip je povezan do vrha in skrajno nevaren, temu primerno je tudi prizadeven in marljiv do svojih strank. Bom pa omenil eno odvetnico, ki ima moća kriminalista, tipi de zmeniko koga im kako bodo jebali, njegova žena pa jim pomaga obsoditi svoje nič krive stranke, ki seveda ne vedo, da jih v resnici branijo tisti, ki jih želijo krivično krminaliuirati, po navodilih političnih stricev. Zdaj pa razloži komisijam, da so te branili tisti, ki so te nezakonito obtožili, in še marsikaj. Ni dokazov, slučajno sta mož in ćena, menda doma nič ne debatirata o službi, morda de komaj kaj vidita in zelo slabo poznata, če verjame kdo v palčke.

  Moram omeniti še tole, čudi me, da se opozicija opira na Mohorkota, mislil sem, da brani samo ta rdeče in določene izbrisane.

 • Black_hawk

  Če komu niso jasne osnove demokracije nima kaj iskati v politiki. Še manj da politika takega nastavi na položaje.

 • Ryuk

  V vladi prikrivajo še veliko več sranja, kot te dni bruha ven iz njihovih omar. Skrivalnice na policiji so dokaz.
  https://uploads.disquscdn.com/images/d0d46070129294f8248c10f1acac22d8f8804e2ad14947a52961409f2a703ac7.jpg

 • Jože Nardin

  Čisto preprosto, zakaj je komisija, tako dolgo čakala. Zato, da je bobnarca dobila navodila od svojih stricev. Sem prepričan, da sama dobro ve kaj lahko KNOVS pregleduje.

 • Foglof Tunek

  ZDAJ PA DOVOLJ !!!… Na NoviTV se nonstop napada migrante in “njihov terorizem”. Če je migrant nekoga zabodel in je ta zaboden tudi preživel… se NovaTV zgraža in popa simbolne fotografije okrvavljenih nožev. O tem gnusnem dogodku v Nemčiji pa niti ene besede…NIČ !?!?!?. Vsi mediji so o tem poročali, naši in tuji:

  V nemškem mestu Hanau je napadalec v dveh lokalih s šišami streljal na obiskovalce in ubil najmanj devet ljudi, več oseb naj bi bilo ranjenih… Gre za 43-letnega Nemca… Tobias R… ki je na svoji spletni strani objavil številne videoposnetke z rasistično vsebino, pa tudi neke vrste uničevalni in morilski manifest.

  Sram vas bodi za dvojna merila. Pol pa se čudite zakaj nihče noče iti v koalicijo z JJ. Pokvarjeni ste bili in pokvarjeni boste ostali !!!…Kapish?

 • Vlado77

  Kaj takega kot sedaj še nismo imeli. In kot pravi Mahnič- prevečkart pridejo s trditvami da niso pristojni za to ali ono. Če je tako KNOVs-a ne potrebujemo.Če oblast določi kdaj in za kaj je KNOS pristojen potem enostavni ni nadzora. Policija se ne more sama nadzirat! Vse več je indicev , da se oblast policija izrablja v politične namene.

 • Foglof Tunek

  Ma kakšni vohunski načrti Gregorja Golobiča prosim vas lepo. Bedarije o sredinskih strankah mediji in politiki lahko prodajajo butlom, ne meni. Kdo je sredina v politiki? Vse, kar je proti sredini, je cincanje in sviranje kurcu. Kar poglejte, kako je končal posrani Miro Cerar! Budala, ki ga veter obrača. Kaj je hotel Tonin z napovedjo, da se bo NSi pomaknila proti sredini? Sporoča, da se je za mesto pri koritu pripravljen prostituirati s komerkoli, ki bi mu to omogočil. Najraje z Janšo…brez vazelina in kondoma.

 • Marija

  Ni nekaj resnice veliko jih je.Saj se imajo za nedotakljive bogove.