fbpx

Nekdanji Golobičev človek Peter Jožef Česnik na volitvah prejel manj kot tisoč glasov, zdaj pa bo minister?

Foto: STA

Današnji dan bo vnovič v znamenju zaslišanja ministrskih kandidatov. Ob 15. uri se bo predstavil  kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu, Peter Jožef Česnik, sicer poslanec Stranke Alenke Bratušek. Česnik, ki je javnosti sicer precej neznan, je v ospredje stopil med konstitutivno sejo Državnega zbora RS, ki jo je vodil kot najstarejši izvoljeni poslanec. Marsikdo ne ve, da ima Česnik precej masla na glavi in velja za pravega političnega kameleona.

73-letni Česnik naj bi bil kandidat za člana stranke Socialnih demokratov, kjer pa ga menda niso sprejeli odprtih rok, nato ga je pot vodila v smer Golobičeve stranke Zares, kjer se je zavihtel na mesto podpredsednika stranke.

Glede na to, da Česnik predstavlja ministrskega kandidata, pristojnega za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu, je očitno, da je njegova politična kariera v vzponu. Ob tem pa je potrebno omeniti, da naj bi Česnik minister v Šarčevi vladi postal izključno zato, da bi z njegovim odhodom iz hrama demokracije nadomestna poslanka postala Maša Kociper. Kociperjeva sicer velja za nekdanjo poslanko Jankovićeve Pozitivne Slovenije, pri tem pa ne smemo pozabiti, da velja tudi za dobro prijateljico Alenke Bratušek, ki se bo v okviru današnjega zaslišanja ministrov predstavila kot kandidatka za infrastrukturno ministrico. Zakaj to javnosti ni znano? Odgovor je jasen, mainstream mediji so se namreč zavili v molk.

Foto: STA

Ne ravna se po prvi božji zapovedi
Na uradni strani stranke je mogoče prebrati, da je Česnik 35 let preživel v Avstraliji, kjer je bil kontrolor flote pri letalski družbi Quantas, 32 let pa tudi sindikalni predstavnik 46.000 zaposlenih. Pred vrnitvijo v domovino Slovenijo je bil član upravnega odbora slovenskega izseljenskega društva v Sydneyju, nato pa je deloval v Slovenski izseljenski matici. Še danes naj bi bil povezan s Slovenci po vsem svetu, ravnal pa naj bi se po devetih božjih zapovedih, pri čemer prvo od desetih izpušča.

Za razliko od Bratuškove je bil Česnik sicer res izvoljen za poslanca, a porazna statistika govori sama zase. Česnik je namreč prejel komaj 744 glasov (sicer več kot Karl Erjavec – 394 in Aleksandra Pivec – 545), sedaj pa bo minister. Glede na to, da se ne ravna v skladu s prvo božjo zapovedjo (Veruj v enega Boga!), ga je mogoče ravno verovanje v komunistično ideologijo izstrelilo v ministrski resor, ki velja za enega najmanj zahtevnega.

H. M.