fbpx

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik: Povišanje plač se ni nikoli zgodilo! Premier na vsakem začetku mandata razporedi ministre v plačne razrede!

Dr. Matej Lahovnik, ekonomist, politični analitik in nekdanji minister za gospodarstvo (Foto: STA)

V četrtek zvečer se je pričel odvijati pravi medijski linč, v katerem so mainstream mediji vladi Janeza Janše pričeli očitati “dviganje plač” za ministre in državne sekretarje, potem ko se je premier Janša odločil, da za čas krize s koronavirusom vse ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrsti v možne plačilne razrede, kot v skladu z zakonom o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik poudarja, da v tej konkretni zadevi sploh ne gre za zgodbo, ker ne gre za povišanje plač, ampak za zadevo, ki se vedno zgodi na začetku mandata in sicer, da premier razporedi ministre v plačne razrede znotraj predpisanega razpona.

V odzivu na družabnem omrežju Twitter je Lahovnik poudaril, da so očitno naenkrat vsi pozabili na opozorilo predsednika računskega sodišča RS Tomaža Vesela, ki je v preteklosti opozoril, da so te plače 2-3 krat nižje od plač direktorjev državnih družb in ima na primer aktualni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek 3-krat nižjo plačo od Sibila Svilana iz Slovenske izvozne in razvojne banke.

Vesel opozarjal na negativno selekcijo
Spomnimo. Vesel iz Računskega sodišča RS je junija lani predstavil predlog, da bi se plače najvišjih funkcionarjev povišale za 20 do 40 odstotkov. Prišel je namreč do ugotovitve, da bo na račun zadnjega vladnega dogovora s sindikati do konca leta večina funkcionarjev plačana manj kot najbolje plačani javni uslužbenci. Zaradi velikih nesorazmerij je Vesel izpostavil potrebo po reakciji, sicer se bo nadaljevala ali vzpostavila takšna negativna selekcija pri izbiri kadrov, kar pa državi ni v korist.

Po besedah Lahovnika je računsko sodišče tedaj predlagalo, da se plače poslancev in ministrov in ostalih funkcionarjev bistveno popravijo. “To se seveda ni zgodilo. Takrat so vsi pravili, da imamo negativno selekcijo v vladi in na ministrstvih, ker so plače v primerjavi z drugimi poklici prenizke. Sedaj, ko pa ne gre za povišanje plač, ampak samo za običajno uvrstitev ministrov v predpisane plačne razrede, se pa zdi nekaterim problematično, da jih je premier razvrstil tako, kot jih je, čeprav razpone določa zakon in ne gre za tisto povišanje, ki ga je predlagal Vesel.” 

Vesel je tedaj za STA pojasnil, da je veliko število funkcionarjev in predstojnikov organov, ki imajo nižje plače kot javni uslužbenci. “Glede na “senioritetni princip” v javni upravi, ko dlje časa zaposleni pridobivajo dodatke in napredujejo po nekem senioritetnem načelu, je pričakovati, da bo v 57. plačnem razredu večje število zaposlenih, in bodo posledično sledile tudi zahteve, da se najvišji plačni razred za javne uslužbence prestavi višje, tudi tja do 59. plačnega razreda. S tem bi se nesorazmerja še povečala,” je opozoril in ocenil, da je nesprejemljivo in popolnoma nesorazmerno, da je ob tem predsednik vlade uvrščen v 65. plačni razred. Tako so se lotili tudi priprave dveh projekcij, kako bi ta nesorazmerja nekoliko popravili; po prvi bi kot najvišji plačni razred določili 70. plačni razred, po drugi 75.

Razpon je predpisan, uvrstitev znotraj razpona je stvar presoje premierja
Po besedah Lahovnika nikoli do sedaj ni bila tema, kako se je uvrstilo ministre in državne sekretarje v plačne razrede, ker je razpon predpisan, uvrstitev znotraj razpona pa stvar presoje premierja glede na pričakovane obremenitve. Ob tem pa poudarja, da tukaj ni zgodbe, zato ker ne gre za povišanje plač, ampak za zadevo, ki se vedno zgodi na začetku mandata, da premier razporedi ministre v razrede znotraj predpisanega razpona. “Povišanje, ki so ga mnogi prej podpirali, se ni zgodilo. To je nekdo hote ali pa nehote pomešal,” je prepričan.

Na medijski linč se je odzval tudi predsednik vlade Janša in poudaril, da nihče ni zvišal plač. “Za čas krize sem vse ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede, enako priporočam vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi #COVID19 preobremenjeni. Kdor bo 2X obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod,” poudarja.

Hana Murn