Nekdanji minister Gorenak ob koncu mandata doživel številne predkazenske postopke, postopek pred KPK ter inšpekcijo – na koncu pa nič!

Vinko Gorenak (Foto: STA)

“Ko sem jaz leta 2013 zapustil notranje ministrstvo v vlogi ministra je bilo zoper mene vloženih več predkazenskih postopkov. V času vodenja ministrstva sta mi bila podrejena tako policija kot tožilstvo. Takrat je bilo proti meni vloženih več predkazenskih postopkov. Ne vem točno, koliko. Vodila sta jih na eni strani policija in tožilstvo, meni podrejena organa. Potem je proti meni več postopkov vodila Komisija za preprečevanje korupcije. Enako velja za inšpektorat za sistem javnih uslužbencev. Mediji so takrat o tem masovno poročali v slogu ‘Gorenak je osumljen kaznivih dejanj’. Vendar sem leta 2016 organe vprašal, kaj so ugotovili in naredili. Vsi po vrsti so mi odgovorili, da ni bilo nič narobe,” je svojo grenko izkušnjo z represivnimi organi in mediji zaupal nekdanji minister dr. Vinko Gorenak.

Mediji so včeraj začeli napadati ministra Zdravka Počivalška s kazensko ovadbo, čeprav ta z njo še ni bil seznanjen, ker je ni prejel. Torej so mediji znova vedeli več kot preiskovanec, informacije pa so dobili od žvižgača s policije, kar v teh politično napetih časih ni težko.

Prav tako s kazensko ovadbo ni bila seznanjena glavna tržna inšpektorica Andreja Grlič, v svojem odgovoru pa jo je opisala kot enega izmed mnogih napadov, ki se vlečejo že vse od njenega imenovanja na ta položaj leta 2006. “Glede na to, da nisem seznanjena z vsebino ovadbe, lahko komentiram samo navedbe iz medijev, pri čemer vse očitke ostro zavračam kot neutemeljene in šikanozne,” sporoča v odzivu in dodaja, da ne izključuje možnosti, “da je celoten napad name povezan z aktualnimi razmerami v Sloveniji. Ali je tarča dogajanja kdo drug, pa bo pokazal čas.” 

Kazenska ovadba v kontekstu pritiskov
Kaj pomeni kazenska ovadba Zdravka Počivalška v teh turbulentnih trenutkih razpadanja vlade in medstrankarskega boja, nam je zaupal nekdanji poslanec in minister Vinko Gorenak. Kazensko ovadbo proti Zdravku Počivalšku je potrebno gledati v kontekstu pritiskov, ki se najverjetneje zoper njega dogajajo sedaj,” je povedal Gorenak, ki je podobno izkušnjo doživel v letu 2013.

Po odhodu s položaja notranjega ministra v letu 2013 so dominantni mediji veliko poročali o predkazenskih postopkih zoper njega, vendar je v letu 2016 izvedel od strani represivnih organov, da ni bilo narobe popolnoma nič. “To pomeni, da so tiste informacije, predkazenski postopki proti meni iz leta 2013 v vlogi diskreditiranja mene in moje stranke SDS. Jaz mislim, da se podobna stvar sedaj dogaja v teh dneh gospodu Počivalšku,” meni nekdanji minister in poslanec Gorenak.

Veliko hrupa za prazen nič
Ko je Gorenak leta 2013 zapustil notranje ministrstvo, je bilo zoper njega vloženih več predkazenskih postopkov, čeprav sta bila v času vodenja ministrstva njemu podrejena tako policija kot tožilstvo. Predkazenskih postopkov je bilo toliko, da se jih ne spomni. “Ne vem točno, koliko. Vodila sta jih na eni strani policija in tožilstvo, meni podrejena organa. Potem je več postopkov proti meni vodila Komisija za preprečevanje korupcije. Enako velja za inšpektorat za sistem javnih uslužbencev. Mediji so takrat o tem masovno poročali v slogu ‘Gorenak je osumljen kaznivih dejanj’. Vendar sem leta 2016 organe vprašal, kaj so ugotovili in naredili. Vsi po vrsti so mi odgovorili, da ni bilo nič narobe,” je svojo grenko izkušnjo opisal Gorenak.

Luka Perš

 • joza joza13

  “Komisija za preprečevane komisije?”
  Luka!
  Čez dan piši, če ti noč ne sede.

  Obvezno rabimo na Nova 24 tv lektorja!
  Se kdo javi?

  • tasilo

   Brez zamere, res nič slabega ne mislim, ampak v tvojem zapisu “Obvezno rabimo na Nova 24 tv lektorja! Se kdo javi?” so najmanj tri napake, ki kar kličejo lektorja …

   Jih najdeš? Če ne bo šlo, bo pa Hanibal Lector pomagal. ;)

   • joza joza13

    Tudi sam nisem s tem zapisom mislil nič slabega, prej konstruktivno in dobronamerno kritiko, ker je vse skupaj že včasih neberljivo.
    Pregledal sem pa nekaj tvojih preteklih komentarjev in ti sporičam, da tudi ti nisi 100%.
    Veš tisto o kopitarju!?
    Pa brez zamere.

    • tasilo

     Glej …, tole moraš razumeti, če v naglici še nisi sam “pogruntal”:

     1.) Kadar pišem o jeziku, slovnici, semantiki, lektoriranju ipd., pišem brezhibno in neoporečno in takrat je podpisan Hanibal Lector. Z oporečnim jezikom se vendar ne “šika” kritizirati jezika drugih, kali?

     2.) Kadar pa pišem splošne komentarje, jih piše Tasilo. Te komentarje moraš pa brati in razumeti s čisto drugo jezikovno širino in občutkom; nekateri ga imajo več, drugi manj.

     Se pa strinjam: Nova mora nujno dobiti lektorja in res je, včasih so njihovi pisuni na meji berljivega, smiselnega in lepega jezika.

     LP
     Mož Kopitni

     PS — Če praviš, da “tudi jaz nisem 100%”, bom vesel, če boš navedel kakšen konkreten primer, saj bi se rad izboljšal. Prosim.

     • joza joza13

      Ok, beseda da besedo…
      Nikakor ne nameravam nikogar opozarjati na rabo knjižnega jezika, ker je to tudi meni včasih izziv – se pa, kot metalurg in ne jezikoslovec, trudim.
      Vesel sem, da se strinjava o temeljni temi najine debate in zaključujem z željo po rabi čim lepšega … tega bogatega,
      NAŠEGA jezika… predvsem (vsaj) v novinarskih vrstah.

      L.p.
      Mož Železni – Joža

   • Vera

    Ena beseda gor ali dol, pa se menda ne bomo zdaj kregali zaradi tega.Vsak človek je zmotljiv .Mar ne ? Upam,da niste plačani za teh nekaj komentarjev glede ene same besede.

 • francelj3

  KPK ni ‘komisija za preprečevanje komisije’, To je komisija za pospeševanje korupcije.

 • Joško

  Panika pri levakih.

 • janko

  Vse imajo v svojih rokah, ponovno. ” Naši so povsod”. Tako lahko vse počnejo. karkoli.

  • Vana

   In zato jih je potrebno ustaviti !
   Kajti, ko bodo dokončno zafurali državo, nas lahko reši samo Gospod !

 • tasilo

  Perš, ti jezikovni bebec!

  (x) Mediji so včeraj načeli(?!) napade na ministra Zdravka Počivalška s kazensko ovadbo, čeprav ta z njo še ni bil seznanjen, ker je ni prejel.

  Bogseusmili, kako neznosno pisuni pačite jezik! Včasih, ko smo govorili še lepo, pametno in smiselno, brez stupidno sluzastega leporečnega drekanja bi rekli:

  (>) Mediji so včeraj začeli napadati (ali: z napadi na) ministra Zdravka Počivalška s kazensko ovadbo, čeprav ta zanjo še ne ve (ali: čeprav je še ne pozna), ker je še ni dobil.

  To je samo en primer. Nova24, res morate nujno dobiti lektorja! Butale prosijo.

  LP
  Hanibal Lector

  • pesjanar

   Komentarji in drugi sestavki so pisani tako da jih vsak razume ,razume jih tudi tisti z nizko izobrazbo kot tisti iz faksa,edino tisti poklicani da nas učijo so telebančki ki ne razumejo nič,srbi imajo pregovor:”lošem kur…i dlaka smeta”če tov.kanibal ni razumel mu lahko prevedem.

   • tasilo

    O sancta simplicitas …

    (Če tov. Pesjanar ne razume, mu lahko prevedem in še razložim.)

    • aatiduj

     Pa si dobil iz “finferja” drobiž., he, he.

     (hec mora bit, je reku un’, ki je babo ubil,
     baba pa heca ni poznala in je umrla)

 • Andrej

  Ali je možno, da naš krivo ali pravosodni sistem ne pozna kaznovanja krive ovadbe?

  • Joc 52

   pri nas je vse, čisto vse možno….za zaščito njihovih

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • Unikatna

  Zaradi krivih ovadb, se hitro umaže dobro ime..krivih obtožb se ne da kar tako izbrisati, osebo se ta madež drži…zato bi morali tudi krive ovadbe kaznovati…