Nekdanji minister Zver o podpisnikih pisma “za ohranitev javnega šolstva”: “Prav ti ministri so v času svojih ministrovanj najbolj omejevali pluralnost v vzgojno-izobraževalnem sistemu!”

Nekdanji šolski ministri. (Foto: STA)

Bivši ministri, pristojni za področje šolstva, Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič so z javnim pismom podprli neustrezen Šarčev predlog financiranja nevladnih osnovnih šol. Evropski poslanec in nekdanji minister za šolstvo dr. Milan Zver ob tem opozarja, da so prav ti ministri v času svojih ministrovanj najbolj omejevali pluralnost v vzgojno-izobraževalnem sistemu, še en poznavalec problematike pa opozarja, da gre pri tem za ustvarjanje javnega mnenja pred morebitnim referendumom, ki si ga želi SVIZ. V ozadju naj bi bil namreč amandma predloga, ki v večji meri upošteva odločbo ustavnega sodišča, in prav to naj bi zmotilo socialiste.

Pred ponedeljkovim nadaljevanjem seje odbora državnega zbora za izobraževanje o spremembah financiranja zasebnih osnovnih šol so se z javnim pismom oglasili nekdanji ministri Slavko Gaber, Pavel Zgaga, Lucija Čok in Igor Lukšič, ki so se po poročanju STA zbrali v “pobudi za ohranitev javnega šolstva”. Podprli so aktualni predlog ministrstva o popolnem financiranju obveznega programa, ki po njihovem mnenju korektno izpolnjuje zahtevo ustavnega sodišča. Zapisali so, da ima Slovenija enega najboljših šolskih sistemov na svetu tudi zato, ker je doslej uspela kot družbeno vrednoto posebnega pomena varovati javno šolstvo: “Ta vrednota je bila vedno deležna tudi visoke podpore javnosti, saj smo šolstvo, ki vsem ponuja enake možnosti za pridobivanje znanja in uresničevanje talentov, razumeli kot ključen izraz družbene pravičnosti in solidarnosti, vgrajene v naš družbeni ustroj.”

Na javno pismo se je ostro odzval tudi evropski poslanec in nekdanji minister za šolstvo dr. Milan Zver: “Tega pisma štirih ministrov ne moremo sprejeti kot presenečenje, saj so prav ti ministri tudi v času svojega ministrovanja podpirali in favorizirali podržavljeno šolstvo. Na vse načine so si prizadevali omejevati pluralnost vzgojno-izobraževalnega sistema.” Kot je povedal, je Slovenija po statističnih primerjavah najbolj podržavila šolski sistem in tudi Finska, na katero so se podpisniki največ sklicevali, je zelo uravnotežila svoj šolski sistem, še posebej na visokošolski ravni. Imajo namreč veliko manjših univerz, ki so zelo konkurenčne v evropskem merilu. Zver je v nadaljevanju poudaril: “Tudi Slovenija ima potenciale, da bi šolska politika omogočila avtonomijo, a pri nas prevladujejo uradniki in sindikati namesto politike in stroke. Upam, da se bo to v prihodnosti spremenilo, vzgojno-izobraževalni sistem je namreč ključen dejavnik, ki bi ga morali uporabiti pri razvoju človeškega kapitala. Vsebino tega pisma odločno zavračam.” Za konec je še sklenil: “Slovenci smo več stoletij posvečali posebno pozornost izobraževanju, veliko pred časom Marije Terezije. Prav zaradi tega smo preživeli kot kulturna in nacionalna entiteta. V prihodnje bo ustrezna vloga vzgojno-izobraževalnega sistema spet pomembna za obstoj Slovenije. Zagotovo pa koncept šolstva, ki ga zastopajo podpisniki ne more prispevati k temu cilju.”

Dr. Milan Zver.

Pri Šarčevem predlogu gre za norčevanje iz strokovnjakov, pravne države in davkoplačevalcev
Pri tem gre za zavajanje, saj so tudi osnovne šole v zasebni lasti oziroma nevladne šole javne šole, naloga države pa je zagotoviti dostopnost do različnih šol čim širšemu krogu državljanov. Že pred leti je namreč tudi ustavno sodišče državi naložilo izenačitev financiranja osnovnih šol v zasebni lasti in v državni lasti, pri predlogu vlade Marjana Šarca pa gre za posmeh stroki, pravni državi in davkoplačevalcem. Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja predvideva, da bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi financirala, in to kljub temu, da osnovna šola mora zagotavljati ta del programa. Tudi zakonodajno-pravna služba DZ je ocenila, da je predlog na več mestih vprašljiv z vidika ustavne ureditve, na določenih mestih pa tudi protiustaven.

Obrnili smo se tudi na dobrega poznavalca problematike, ki je uvodoma opozoril, da gre pri vladnem načrtu pravzaprav za uzakonjeno diskriminacijo. Neuradno naj bi ministrstvo pripravilo amandma predloga, ki bi v večji meri upošteval odločbo ustavnega sodišča, in prav to je verjetno razlog, da so se mobilizirali nekdanji ministri z namenom ustvarjanja javnega mnenja v svojo korist. SVIZ namreč že pritiska na DZ, da bi o tem razpisali referendum. A kot očitno pozabljajo, je referendum nedopusten glede zakonov, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Predlog Šarčeve vlade bi otežil dostopnost nevladnih šol in tako povečal socialne razlike
Kot so dodali, je država staršem, ki so se odločili za iskanje poti vzgoje in izobraževanja svojih otrok zunaj sistema javnega šolstva, to omogočila. S tem so tudi zasebnemu šolstvu zagotovili visok standard javnega financiranja, primerljiv z evropskim prostorom. “Zasebno šolstvo smo razumeli kot dobrodošlo dodatno možnost izbire – še posebej v primerih alternativnih pedagoških praks,” so poudarili. A to nikakor ni res, predlog Šarčeve vlade je ne le v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, pač pa tudi otežuje dostopnost do izobraževanja v osnovnih šolah, ki niso v lasti države, saj bi morali starši doplačevati za razširjeni del javnega programa, čeprav že plačujejo davke. S tem bi Šarčeva socialistična vlada povečala socialne razlike, proti katerim naj bi se socialisti borili.

Bojijo se, da bi država izgubila prisilno državno šolstvo kot orodje za ideološko indoktrinacijo otrok
V preteklih desetletjih je po njihovem mnenju slovensko šolstvo dosegalo dobre rezultate, ker so bile spremembe na šolskem področju načrtovane premišljeno, skrbno in previdno. Zato menijo, da bi bilo narobe, “če bi danes brez posebej utemeljenega razloga ali posebnih novih okoliščin razmerje med javnim in zasebnim postavili na glavo”. Popolno izenačenje financiranja bo namreč nujno vodilo v postopno slabitev javnega šolstva, slabšanje njegove kakovosti in na koncu tudi izrazitejše socialno razslojevanje, so opozorili. Tudi v nadaljevanju javnega pisma omenjeni zavajajoče uporabljajo pojem javno šolstvo, v primeru izenačitve financiranja pa naj bi, kot se bojijo, prišlo do slabitve javnega šolstva in njegove kakovosti.

Lahko bi seveda prišlo do relativne slabše kakovosti šol v državni lasti glede na kakovost šol v zasebni lasti, a konkurenčnost bi k izboljšavam prisilila tudi šole v državni lasti. V trenutnem stanju pa ne gre le za odsotnost konkurence, pač pa ima država z de facto monopolom na področju javnega osnovnega šolstva veliko moč ideološke indoktrinacije otrok, ki se ji, kot je opisano v prejšnjem odstavku, mnogi le stežka izognejo.

Rok Krajnc

 • Garbage man

  Zdej se je oglasi, smrad , boljše da si najde še tretjo ženo………..

 • samotoje

  Največ škode je javnemu šolstvu nedvomno naredil Gaber, zagnan, a nesposoben aparatčik z opranimi možgani. In v službi svoje žene Milice Antić Gaber, ki hara po FF in s kompanjonkami uničuje ugled univerze v celoti. Ostali trije le malce zaostajajo.

 • Luckyss

  Mater vam j….. populistično in strankarsko..
  Privatne šole si v celoti plačujte sami…
  Jaz vam jih ne bom…
  Mene sicer ne moti toliko, da v gimnaziji zjutraj molijo “Zdrava Marijo”, bi me pa precej motil naslednji “stadij” te norije, ko bomo na osnovi istega zakona kupovali molilne preproge za “naše nove Slovence”…
  Verski fanatiki si svoje otroke poneumljajte doma ali pa jih peljite k župniku, da jim razširi…..”obzorja”…
  Karkoli od ostalega si plačajte sami in to v celotnem znesku..
  Država pa naj denar, ki ga sedaj namenja za sofinanciranje privatnih šol raje nameni za izgradnjo novih..
  Itak bo ob razpisu za učiteljice v nižjih razredih osnovnih šol kmalu nujno znanje albanskega jezika..

 • antimur

  Od pokvarjenega Gabra do barabe Pikala, pošteni Slovenci nosimo globoko v sebi, pa ne v srcu, ampak želodcu. Ni skrbi, da bi lahko pozabili na vas, ko bo ura plačila, ki se bliža z vrtoglavo hitrostjo.

  • Luckyss

   Ja, ja… “pošteni Slovenci” , ki lahko greste k spovedi, da vam je odpuščena vsa svinjarija, ki jo počnete z duhovniki na čelu…In verjetno večina od vas “vernikov” itak ne verjame v vrnitev Jezusa, saj drugače ne bi tako vneto kršili vseh njegovih naukov..
   Večina ateistov se bolj držimo naukom Jezusa kot duhovniki…da o vas ovcah niti ne govorim…

   • JANEZ GUS

    Prekini pseto komunističnio in indokmtrinirano partizan sko.

    • Luckyss

     Poskusi kaj bolj konstruktivnega, ne le žalitev …
     To je vendar greh ;))
     Banda ovčja…

    • Hanzi

     Si povečal dozo, kretenček.

   • antimur

    Vi tako samoimenovani atesti ste tako “pametni”, da ne verjamete niti o navalu muslimanskih migrantov, vi verjamete samo v pederska združenja LGBT, vi verjamete, da se proračun sam fila, vi verjamete, da kraja denarja in kopanje bančne luknje ni kriminal, ampak domoljubno dejanje, vi verjamete v krivosodje, verjamete čefurskemu kriminalcu Jankoviću, da ni za svoje nezakonite usluge zahteval sex, kajti ogabna Žnidaršička je poskrbela, da je zadeva zastarala, vi verjamete v zločinsko revolucionarno zgodovino, kjer štejete za normalno, če te nekdo užge po glavi s krampom in te zabriše v najglobje brezno, vi pošasti pa takšne zločince po božje častite, naprimer masovnega zločinca Tita, vi norite za zločincem Kučanom, ki nas je izdal (Slovence) in razjebal državo v prafaktorje, torej ste navadne zahojene rdečezvezdaške pizde, katerim se pa zanesljivo izteka čas.

    • Luckyss

     Bla, bla, bla…
     Pišeš svoje litanije in te boli kurac kakšno mnenje imamo drugi komentatorji..
     Po mojem so LGBT parade absurd, njihovo agitiranje v šolah zločin in število nezakonitih migrantov, ki jih “moramo sprejeti” je enako NIČ

 • Basileus

  Javno je javno, zasebno pa zasebno. Jaz sem za zasebno.

 • piko8

  Ja drago nas stane ta komunistična GOLAZEN s kurčanom na čelu!!

 • Aton

  Kako se legalizira izdajo? Začne se v šoli!

 • xtc

  Očitno levi norci res hočejo pred ESČP in še to z nedopustnim referendumom ,ki drastično ppsega v pravice staršev in otrok tile so nori,saj morajo vedeti,da bodo tožbo tam gladko izgubili.

 • Nata

  Huh ? ? ? ? Gaber s svojo knjižico o pravicah in dolžnostih dijakov !!

 • Povprečen Državljan

  Končal sem javno osnovno šolo in javno gimnazijo.Mi še veljata,glede na to,da nisem hodil v privatne šole????

 • Povprečen Državljan

  Sem vprašal lastnika privatnega podjetja,če mu država plačuje stroške,pa se mi je začel smejat.Še dons ne vem,zakaj?????

 • ljubinica

  Splača se poslušati zadnjo Intelekto na nacionalnem radiu.
  Predstavili so neko raziskavo o mnenjih in vrednotah mladine Zahodnega Balkana : Slovenije, Hrvaške, BiH, Kosova, Makedonije, Črne gore, Bolgarije, Srbije, Albanije in Romunije.
  SEM torej spadamo !!!
  Jasno, da so raziskavo (vsaj slovenski del) opravili, predstavili in komentirali sami ultra levičarji (FDV, FF ). Z zadovoljstvom ugotavljajo, kako je slovenska mladina “napredna”, “liberalno” usmerjena, socialdemokratska ,,,,
  ZATO hočejo imeti šolstvo pod svojo totalno kontrolo !

 • Ros

  Komunistična oblast se, na vse načine, zavzema, da naša družba še nadaljnjih 100 let ostane: ” .. je Kenda dejal: “Očitno smo bili pač nesposobni.“” in “.. Po njegovih besedah je celotna zgodba okoli propadlega programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana “zgodba sovraštva, zavisti, rivalstva, osebnih koristi in medsebojnih obračunavanj.” Precej grozljive besede, lahko rečemo, glede na to, da so bili v središču vsega hudo bolni otroci. Jelka Godec je ob koncu komentirala, da so bili vsi vpleteni “kot otroški vrtec, ki se igra z otroškimi življenji,” Kenda pa ji je zgolj pritrdil.”

  Takšno mentaliteto želijo obdržati tudi v slovenskem šolstvu in povsod, kjer le imajo kaj vpliva. Mentalni, duševni in duhovni zapor, ki producira bedna življenja. Samo poglejte te levičarje na slikah. Nobena količina popravkov barv ne prekrije tega očitnega službovanja zlu.

  P.S. Navedki so vzeti iz članka: “Šokantna razkritja preiskovalne komisije: Jankovićev podpornik Rajko Kenda priznal, da so bili nesposobni – bolj kot strokovne zadeve je komentiral politiko!”

  P.S.2. Na splošno nimam nič proti državnim šolam, sodelovanju, levi politični opciji, zgodovini, socialni državi, pravičnosti, dobroti ipd. Ne morejo pa nam mučiti, pohabljati in pobijati otrok s svojo večvredno nesposobnostjo. Podpirati kriminalce in drogeraštvo, kriminal in dobičkarstvo, ki meji na vojno dobičkarstvo, vse skupaj v imenu zgoraj naštetih vrednot, to ni prav. Saj še tega koga volimo in podpiramo ne smemo javno povedati. Čas je, da se leva politična opcija v Sloveniji normalizira. 2. svetovne vojne je bilo konec leta 1945. Le Jugoslovani so jo ponavljali med leti 1990 in 2000, mentalno in duhovno pa so jo gojili od leta 1940 pa vse do danes. Kar je noro. Namesto svobode, ki jo “de facto” imamo, sodelovanja in prijateljstva, raje gojimo mentaliteto sovraštva in vojnega dobičkarstva. Vse skupaj na čast zla. To je sramota in norost.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!