Sram jih je lahko: Nekdanji piarovec SD Jeretič razkril, kako so novinarji pred volitvami 2008 klicali na stranko in spraševali, kaj lahko naredijo, da zrušijo Janšo!

Sebastjan Jeretič (Foto: Facebook)

Prejšnji teden je svetovalec za politični marketing Sebastjan Jeretič tekom oddaje Faktor na TV3 povedal nekaj zanimivega o “neodvisnosti” slovenskih medijev. Razkril je namreč, da ko je pred državnozborskimi volitvami kazalo, da bo prvak SDS zmagal volitve, so se vključili novinarji in pričeli spraševati člane volilnega štaba stranke SD, kaj lahko naredijo, da do tega ne pride. Večina medijev je to seveda zamolčala, saj le ti od neuspele nezaupnice prodajajo zgodbo Politica, kako naj bi bil Janez Janša tisti, ki napada medije. 

Portal Požareport je danes razkril naravnost neverjetno servilnost medijev in novinarjev do levice. Nekdanji vodja službe Socialnih demokratov za odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič je namreč v oddaji Faktor obelodanil, kako so novinarji klicali na stranko in iskali nasvete za rušenje Janeza Janše, ki so mu ankete kazale zmago na volitvah. “V prvem mandatu Janeza Janše so bili novinarji najbolj veseli, ko se je dalo rušiti njegovo vlado. Ko so en teden pred volitvami 2008 ankete kazale, da bo Janša zmagal, so začeli zvoniti telefoni. Novinarji so klicali, kako lahko pomagajo, kaj lahko naredijo, da ga zrušijo zadnji teden. To so vseeno počeli na malo bolj zadržan način, kot to recimo počnejo danes,” je brez dlake na jeziku povedal Jeretič. Spomnimo, da jim je takrat tudi uspelo, saj so Socialni demokrati z Borutom Pahorjem za las zmagali volitve in sestavili levo vlado z Zares, LDS in DeSUS.

Po besedah Jeretiča je stanje v Sloveniji povsem nesprejemljivo. “To kar novinarji počnejo zadnje leto,” je šlo čez vse meje. Danes, ko po besedah Jeretiča pogledaš, kaj novinarji, ki se imajo za novinarje, pišejo na Twitterju, lahko vidiš, da je to popolnoma drugačna razsežnost. “Oni bi radi igrali nogomet, samo ti ne smeš niti poizkusiti vzeti žoge. Če se približaš na meter ali pa se zadereš, je že favl,” je zatrdil kritično.

Mediji bi morali biti ločena veja, toda ne v Sloveniji: tu delujejo z roko v roki z levo politično opcijo
“Mediji niso več ločena veja oblasti, ki v interesu javnosti nadzira politiko. Danes so mediji postali sestavni del politike, novinarji so stopili na politični parket. To niso več novinarji.”
V Sloveniji imamo po prepričanju Jeretiča le še peščico novinarjev, kakšni so bili nekoč. “Danes ti ne pomaga strategija v smislu bom probal novinarju razložiti in bom z dejstvi dokazal, da nima prav. Edini način je, da svoji publiki dopoveš, da obstaja vojna z mediji in to iz tega razloga, da ko spremljajo medije vedo, da to ni objektivno in korektno poročanje, ampak zlonamerno delovanje.” 

Foto: Printscreen

Vse odkar se je pojavil zavajajoči članek, ki so ga po neuspeli nezaupnici lansirali svetovni javnosti preko Politica in v katerem ves svet strašijo pred “diktaturo” premierja Janeza Janše, ki naj bi s svojo jekleno roko dušil svobodo govora v slovenskih medijih, lahko v osrednjih medijev poslušamo, kako naj bi zaradi tega nastala velikanska afera. Mediji s tovrstnim poročanjem namreč poskušajo ustvariti vtis, da so žrtev napada, ker si “upajo poročati kritično”. Vendar, če dovolj podrobno spremljamo poročanje, še posebej od začetka nastopa mandata te vlade, lahko vidimo, da je realnost povsem drugačna. Poročanje je namreč izrazito enostransko in politično jasno usmerjeno – v levo. Kakšnega resnega profesionalnega odnosa pa žal ni zaznati.

Še več materiala za preiskovalno skupino Evropske komisije
Razkritje Jeretiča neprofesionalnost osrednjih medijev le še dodatno dokazuje. To, da se na ves glas razglašaš za neodvisnega novinarja, pa se tik pred volitvami, ko vidiš, da tvojemu favoritu slabše kaže, odločiš, da pokličeš na sedež njegove volilne kampanje in povprašaš, če lahko kako pomagaš, je povsem skregano z zdravo logiko. S tem namreč dokažeš, da si globoko v sebi politični aktivist in nič drugega. Čemu tovrstna novica ni dosegla tolikšnega dometa, je seveda jasno. Tako kot je jasno čemu nekateri niso niti najmanj navdušeni nad predlogom Janše glede monitoringa medijev v Sloveniji. Razkrilo bi se namreč marsikatera nečednost, za katero si želijo, da bi ostala skrita.

Nina Žoher