fbpx

Nekdanji poslanec SMC Jani Möderndorfer prejema višjo plačo celo od predsednika LMŠ Marjana Šarca

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Če so poslanci včeraj dobili prve plače za cel mesec, pa se lepo smeji 19 nekdanjim poslancem, ki prejemajo poslansko nadomestilo v višini 80 odstotkov njihove zadnje plače. Še posebej lepo se godi večni ptici selivki Janiju Möderndorferju, čigar poslansko nadomestilo je višje celo od poslanske plače predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Poslanci so včeraj dobili prve plače za cel mesec. Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki kljub vsem zavrnitvam sodelovanja v manjšinski vladi s strani SAB in SMC še vedno upa na premierski položaj, je tako po pisanju Spletnega časopisa prejel 3.818 evrov poslanske plače. A če se bodo plače poslancev še zvišale, ko državni zbor nekoč izvoli svoje podpredsednike, šefe komisij in odborov, to ni mogoče, dokler se ne formira vlada.

Preberite še: Vlada nacionalnega obupa

Po drugi strani pa prejemajo enormne vsote v obliki nadomestila tudi nekdanji poslanci, ki “ne morejo takoj dobiti dela” ali se upokojiti. Takih je ta mesec 19, med njimi pa velja izpostaviti nekdanjega poslanca PS, ZAB in SMC Janija Möderndorferja, ki je za svoje nedelo v zadnjem mesecu prejel kar 4.849 evrov.

Izkoriščanje poslanskih ugodnosti
Za njim zaostaja edino sin šaleškega tajkuna in nekdanji poslanec Jan Škoberne, ki je javnosti najbrž najbolj znan po skrivanju sirskega ilegalnega migranta Ahmada Šamija v prostorih slovenskega parlamenta. Škoberne je tako kot nekdanji predsednik odbora za pravosodje od države dobil 4.485 evrov.

Nadomestila nekdanjih poslancev so odvisna od zadnje plače, ki so jo prejeli. Möderndorferju se je zavlačevanje s preiskovalno komisijo za iransko pranje denarja, ki jo je ustanovila vlada, res izplačalo. Namreč ena komisija, ki jo je vodil poslanec SDS Anže Logar, se je takrat že ukvarjala s preiskovanjem NLB. Zakaj točno je bila potrebna še druga, se lahko samo sprašujemo. Večina poslancev bo tako pol leta prejemalo nadomestilo, ki bo znašalo 80 odstotkov njihove zadnje poslanske plače. Izjema je Möderndorfer, ki je v parlamentu dlje kot samo en mandat.

Predsednik SD Dejan Židan, poslanec SD Jan Škoberne, poslanec Levice Miha Kordiš in levičarski aktivist Miha Blažič skupaj s sirskim ilegalnim migrantom Ahmadom Šamijem (Foto: Twitter)

Ko se poslancem izteče pravica do prejemanja nadomestila za poslansko plačo, se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje, kjer pa ne uživajo več nikakršnih privilegijev. Za primerjavo, najvišje nadomestilo za brezposelne je trikrat manjše od najnižjega poslanskega nadomestila.

A. B.