fbpx

Nekdanji predsednik Kučan je bil glavni krivec, da Slovenija ni vstopila v zvezo Nato že leta 1999!

Foto: Demokracija

V včerajšnji zunanjepolitični oddaji Globus na nacionalni televiziji je nekdanji diplomat Roman Kirn na vprašanje, zakaj Slovenija ni postala članica Nata že leta 1999, ko so bile sprejete Češka, Poljska in Madžarska, odgovoril: “Preprosto zato, ker nismo bili dovolj ‘natovski’.”

Bil je to precej diplomatski odgovor, kajti jasno je, da ni bil dovolj “natovski” takratni slovenski predsednik Milan Kučan. Še enkrat je potrebno jasno in glasno povedati: Milan Kučan je bil glavni krivec, da Slovenija ni postala članica Nata že leta 1999. Kaj se je zgodilo?

Milan Kučan, ki mu niti osamosvojitev Slovenije ni bila “intimna opcija”, nikoli ni skrival simpatij do Rusije in svojega nasprotovanja Natu. Vstop Slovenije v zahodno vojaško zvezo je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja sabotiral prav on. Januarja 1994 je namreč predsednik ZDA Bill Clinton prvič obiskal Prago.

Kučan se povabilu na srečanje ni odzval
Po uradnem delu, ki je vključeval tudi kosilo Billa Clintona s predsedniki držav Višegrajske skupine (Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška), je bil še neuradni del, predviden po formuli 4 + 1, se pravi štiri države Višegrajske skupine in Slovenija. Na tem neformalnem srečanju so se pogovarjali predvsem o varnostnih razmerah in neuradnem povabilu v zvezo Nato.

Za ta del sestanka je bila v predsedniško palačo na Erjavčevi ulici v Ljubljani poslana depeša s povabilom Milanu Kučanu, naj pride na srečanje. Praga odgovora nekdanjega šefa komunistov ni nikoli dočakala. Ta njegova tišina in ignoranca sta mlado državo drago stali: Slovenija ni bila sprejeta v Nato leta 1999 in tudi vstop v EU se je zakasnil.

Bill Clinton je pozneje dejal, da na srečanju ni bilo vprašanje, kdaj bodo nekatere države nekdanjega socialističnega bloka vstopile v zahodno vojaško zavezništvo (načrtovano je bilo leta 1999, ob 50. letnici Nata), ampak predvsem, kdo bo vstopil. Slovenija je nato v Nato vstopila leta 2004, ko Milan Kučan ni bil več predsednik.

Demokracija