Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič: Tanja Fajon ni material za mesto predsednice vlade!

Tanja Fajon (Foto: STA)

“Ona je sicer dobra kampanjerka, v kampanji je zelo prepričljiva in uspe dobiti glasove, ampak za vodenje stranke in naskok na mesto predsednice vlade, pa se mi zdi, da ji v odnosu do konkurence, predvsem nekaj manjka,” se je odzval nekdanji predsednik stranke SD in profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Igor Lukšič na odstop Dejana Židana in možnost, da bi stranko prevzela Tanja Fajon. Kot poudarja, je njena največja pomanjkljivost v odnosu, ki ga ima do drugih političnih strank, ki so v trenutno v ospredju, stranko pa bi morali prevzeti mlajše sile.

Socialni demokrati so pretresli slovensko javnost z novico, da je predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan, napovedal odstop z mesta predsednika stranke. Kot najbolj verjetna naslednica Židana se omenja evropska poslanka Tanja Fajon. Kaj je botrovalo odstopu Židana in kakšne možnosti imajo Socialni demokrati s Fajonovo, smo povprašali politologa in nekdanjega predsednika te stranke Igorja Lukšiča.

Dolgoletni poznavalec slovenske politike je za naš medij povedal, da je odstopu Dejana Židana botrovalo dejstvo, da bi s takšno ekipo težko dobili predsednika vlade in sestavljali vlado. Politolog Igor Lukšič je kritičen do te generacije, ki je vodila stranko in izgubila ves potencial. Bivši predsednik Socialnih demokratov se nagiba k temu, da bo stranka morala najti bodočega predsednika med mlajšimi člani, saj po njegovem mnenju, tudi evropska poslanka Tanja Fajon ni material, iz katerega bi lahko ustvarili predsednico vlade.

V očeh Lukšiča Fajonova predstavlja odlično politično osebnost, ki zna biti v kampanjah izredno prepričljiva in je uspešna pri pridobivanju glasov. A tudi Lukšiču se morebiten prevzem stranke s strani evropske poslanke Fajonove ne zdi dobra rešitev za stranko.

Dr. Igor Lukšič (Foto: Nova24TV)

Lukšič meni, da bi morale stranko prevzeti mlajše sile
Lukšič nam je v kratkem pogovoru povedal, da si želi, da bi stranko prevzeli mlajši člani. Po njegovem mnenju bi morala vajeti stranke prevzeti oseba, ki je stara okrog štirideset let in bi poskrbela za reorganizacijo stranke. “Nekaj jih ima, a je odvisno, a imajo voljo, da prevzamejo”, komentira Lukšič. Pomembno se mu tudi zdi, da stranka preveri podporo in predstavi program. “To je vprašanje za celo novo politično generacijo,” še pove nekdanji predsednik SD, s katerim so imeli Socialni demokrati po koncu druge Janševe vlade največjo možnost, da zmagajo na volitvah, vendar so te preprečile druge okoliščine.

Njena največja pomanjkljivost je v odnosu do strank, ki so v ospredju
V medijih se ime Tanje Fajon pojavlja kot ene izmed favoritinj za predsednico  stranke na volitvah na prihodnjem kongresu. Lukšič jo opisuje, kot izkušeno in prepoznavno evropsko poslanko. A njena največja pomanjkljivost je po njegovem v odnosu, ki ga ima do drugih političnih strank, ki so v trenutno v ospredju. Lukšič je kritičen do poznavanja slovenskega političnega prostora s strani Fajonove. Sprašuje se, ali ima prednost pred drugimi političnimi akterji v Sloveniji. “Če stranka meri na to, da bo kdaj postavljala predsednika vlade, potem bi bilo dobro še razmisliti, kako naprej. V vsakem primeru pa bi bilo korektno, da gre stranka čim prej na kongres in se tam odloči, kdo bo stranko vodil naprej,” je za naš medij povedal profesor na Fakulteti za družbene vede, dr. Igor Lukšič.

Luka Perš