[Ekskluzivno] Nekdanji šef Sove in dobavitelj zaščitne opreme Selan Galetu naročil naj vse pogovore snema in mu jih izroča! Posnetki do Tarče prišli preko Golobiča!

Datum:

Vse od četrtkove Tarče dalje nas osrednji mediji in levičarski aktivisti skušajo prepričati v fikcijo, kako naj bi bil Ivan Gale iz Zavoda za blagovne rezerve heroj in žvižgač, ker naj bi razkril podrobnosti v zvezi z afero maske, kamor je spretno vpletel politiko, toda resnica je povsem drugačna. Po informacijah, ki smo jih prejeli danes, je postalo jasno, čemu so zrežirali tovrstno predstavo. Na Zavodu za blagovne rezerve naj bi bila že dolgo vzpostavljena naveza med Galetom in nekdanjim direktorjem Sove Sebastjanom Selanom ter nekdanjim agentom Sove Sandijem Bonaco kot ekskluzivnima dobaviteljema večjih količin zaščitne opreme. Podjetja zadaj pa so M.D. Global, ki ni dostavilo dogovorjene količine zaščitnih mask v pogodbenem roku, krško podjetje Oeco, ki se ukvarja strateško prodajo in digitalnim marketingom v kovinski industriji in še nekatera druga.

Od 20. marca dalje, ko je bila ustanovljena medresorska skupina, naj bi pričel njihov dogovor šepati, zato naj bi Selan Galetu naročil, da naj vse pogovore snema in mu jih izroča. Od tod naj bi šla pot do enega najvplivnejših ljudi v slovenski tranzicijski levici Gregorja Golobiča. Glede na to, da Golobič velja za osebo, ki je že večkrat dokazala, da ima zelo velik vpliv na medije, tudi na javno hišo RTV Slovenija, kjer se je večkrat pojavljal v gosteh kot komentator, ne čudi, da je vse skupaj vodilo do Lidije Hren oziroma do ustvarjalcev Tarče.

Nekdanji šef Sove vpleten v posle z zaščitnimi maskami
Spomnimo. Sebastjan Selan je nekdanji šef Sove, v času katerega je Iran preko NLB še pral milijardo evrov in ki ga je Janez Janša odstavil takoj, ko je prevzel svojo drugo vlado po volitvah leta 2012. Šef Sove je postal julija 2010, tok denarja iz Irana pa se je odvijal od konca leta 2008 in do decembra 2010. Začel se je skoraj takoj po tem, ko je oblast prevzela vlada Boruta Pahorja. Decembra 2010 je, tudi zaradi zahteve Banke Slovenije, NLB zaprla sporne račune. V času Selana so pred volitvami leta 2011 iz Sove v medije, verjetno preko vlade Boruta Pahorja, pripotovale informacije o povezavah SDS z domnevnimi neonacisti. Zaradi uhajanja podatkov, namen je bil verjetno vplivati na razplet volitev, so bili pozneje sproženi tudi kazenski postopki. Ni znano, da bi bil kdo kaznovan.

Nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan. (Foto. STA)

Prejšnji mesec je eden izmed bralcev Spletnega časopisa Petra Jančiča razkril, da je združenje kemijske industrije pri GZS poslalo priporočilo svojim članom, da se lahko v času težav glede nakupa mask obrnejo na Selana. Izkazalo se je, da je skupina podjetnikov poskušala pretentati vlado, ki je šele prevzemala oblast, pri nabavljanju zaščitnih mask, ki jih je primanjkovalo po celotni državi na račun neodgovornega ravnanja vlade Marjana Šarca. Ko je Jančič pri Selanu preverjal, če je pri njem mogoče kupiti maske, je ta to potrdil in ob enem opozoril, da ima ravno tako kot ostali težave pri nabavi.

Takšno je bilo sporočilo:

Sandi Bonaca, ki je, sodeč po naših informacijah, vpleten v zgodbo, je bil nekdaj agent Sove. Leta 2012 je bil odpuščen iz Sove zaradi nepravilnosti pri naročilu obnove enega od stanovanj, poleg tega pa je Sova zoper njega vložila kazensko ovadbo, poroča Siol.net. V času pred državnozborskimi volitvami leta 2011 je bil vključen v elektronsko dopisovanje med Selanom in vodjo koprske izpostave Sove, iz katerega je bilo mogoče razbrati, da je Sova beležila podatke o osebah iz politike, policije in vojske. Zaradi njegove udeležbe v dopisovanje se je postavljalo vprašanje, ali niso člani Pozitivne Slovenije, ki naj bi ob novembrskem obisku Sove razpolagali s tajnimi podatki, te dobili prav od Bonace.
Gale je še kako vpleten v posel
Glede žvižgačev velja, da vedno želijo ostati anonimni. V primeru pomočnika direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZBR) Galeta pa smo lahko videli, da je ta bolj kot nekakšen skesanec stopil pred javnost in v oddaji Tarča spregovoril o svoji plati zgodbe. Dejstvo je, da je Gale za leve medije prišel ravno ob pravem času, da so ga lahko povzdignili v žvižgača, pri tem pa so zatajili, da je ravno taisti Gale, kot polnoletna opravilno sposobna oseba sopodpisana na množici pogodb za dobavo zaščitnih sredstev!? Vladni govorec Jelko Kacin je rekel bobu bob in glede Galeta zatrdil: “Ne, to ni žvižgač, saj je še kako vpleten v ta posel. Bil je zelo zadržan, ko je bilo treba vplačati zneske v evropsko naročilo, in izjemno aktiven, ko je šlo za podpisovanje pogodb, ki so bile podpisane po prevelikih cenah.”
Ivan Gale. (Foto: Posnetek zaslona/ Tarča na RTV SLO)
Gale je po poročanju Požareporta delal v navezi z nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne menjave Antonom Zakrajškom. Njegova zgodba, vključno z razkritjem posnetka telefonskega pogovora med Počivalškom in Zakrajškom je namreč prišla na plano na Tarčo potem, ko sta se Zakrajšek in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sprla. Počivalšek je Zakrajška obtožil, da je sodeloval pri spornih pogodbah, čeprav je bil ta na račun okužbe s koronavirusom doma v izolaciji. Zakrajšek je na drugi strani obtožbo zanikal. Dokončno pa je počilo, ko je na plano prišla novica glede spornega nabavnega posla med ZBR in podjetjem SLA Marketing iz Destrnika, katerega naj bi še posebej forsiral Zakrajšek. Ker je bilo to v breme Zakrajšku, se je očitno Gale odločil, da postane takoimenovani žvižgač, čeprav naj bi bil še kako vpleten v zasebne posle Selana in Bonace.
Glede na to, da je Gale podpisan pod sporne pogodbe, bi bilo logično, da bi se tudi sam znašel med osumljenci v preiskavi. Ker pa se je sedaj s pomočjo medijev, družabnih omrežij in pomagačev izkazal kot žvižgač, čeprav to ni, bo verjetno postal glavna priča v celotni zgodbi. Z njegovo pomočjo je nastala v prid levičarjev afera z maskami, ki jo je v javnost lansirala Tarča, ki je vse skupaj podkrepila s posnetkom pogovora med Počivalškom in Zakrajškom. Ker Počivalšek kot tudi Zakrajšek trdita, da pogovora nista snemala, se je zadnje dni porajalo vprašanje, kdo stoji za vsem tem. Sodeč po naših informacijah naj bi to bil Gale, ki naj bi po naročilu Selana pogovore snemal. Kakorkoli, vsekakor je zelo zanimivo, da Gale ni postal tako imenovan žvižgač že v času vlade Marjana Šarca, ko so bila skladišča Zavoda prazna?
Očitno je, da ni vse skupaj tako, kot nam želijo prikazati osrednji mediji. Seveda, to ni nič novega. Tako je, ko ima močna naveza očitno na svoji strani nekoga tako močnega, kot je Golobič. Le tako je mogoče nepravilnosti razkrivati z insinuacijami, namesto da bi se jih z dokazi.
Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Predsednik sveta depolitizirane RTVS: “Že 20 let se ukvarjam s politiko”

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici se je do...

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: kako bo po novem letu?

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,...

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...