[Video] Nekdanji sodelavec UDBE o tem, kako mu je Kučan naročal naj zasleduje in uniči Janšo. Ko ni več želel sodelovati so vršili pritisk: “Ob vstopu v Slovenijo so me slekli do nagega”

V Novem mestu je potekal dogodek z naslovom Samostojna in demokratična Slovenija 30 let pozneje. Na njem so se sestali nekateri nekdanji slovenski in hrvaški osamosvojitelji. Na samem dogodku pa je spregovoril nekdanji uslužbenec Udbe oziroma Službe državne varnosti Željko Kekić, ki je razkril delovanje slovenske paradržave. Že v 90. letih je nekdanja komunistična oblast uporabljala vsa sredstva za ohranitev oblasti in eliminacijo Janeza Janše. Ko danes spremljamo medijske napade na SDS in Janšo, je potrebno vedeti, da je bil ta že v 90. letih oblasti trn v peti. Kekič je priznal, da ga je hotel v času afere Depala vas aktivirati slovenski politični vrh.

“To kar sem doživel sredi 90. let, je bil izjemen pritisk vaše oblasti name. Vaš predsednik Kučan je poslal svojega svetovalca dr. Zdenka Roterja z dvema sodelavcema na Hrvaško. Oni so pritiskali name, da naj pričam proti Janši v nekem montiranem procesu,” je povedal Kekić. Že takrat je globoka država izkoriščala vse vire, tudi iz tujine, da se je znebila Janše. Kekić bi bil za svoje delo bogato nagrajen, če bi ponudbo sprejel. “Takrat se nisem pustil prepričati. Obljubljali so mi vse živo v Sloveniji.” V intervjuju za tednik Demokracija je priznal, da mu je takrat Roter ponujal dolgoročno varnost in varen prehod skozi Slovenijo na Zahod. Torej naša oblast je bila pripravljena za zrušenje Janše nekoga pretihotapiti na Zahod. A Kekić ni hotel sodelovati. Maščevanje je bilo takojšnje.

Maščevanje se je nehalo šele pred nekaj leti
“Ker sem zavrnil njihovo ponudbo, sem začel doživljati to, da so me pri vsakem vstopu v Slovenijo slekli do nagega in mi pregledovali avtomobil. In to nadlegovanje se je končalo šele pred nekaj leti,” je povedal. Kekić pa ni mogel verjeti, kako velik vpliv ima globoka država še danes, ko je pred leti sodeloval v intervjuju na nacionalni RTV. Pričakoval je, da gre za televizijo demokratične države, na koncu pa je bil neprijetno presenečen. “Pred štirimi leti sem bil gost na omizju, ki ga je organiziral pokojni David Tasić. Zatem sem imel intervju na 3. programu vaše javne televizije RTV.  Doživel sem nekaj, čemur nisem mogel verjeti. Moje izjave so izrezali in me cenzurirali. S pomočjo Eve Irgl in Franca Breznika smo prišli do ugotovitve, da so izrezali cele tri minute mojega govora. Izrezali so tiste dele, kjer slabo govorim o Kučanu in dobro o Janši.”

Kekić se je zbranim osamosvojiteljem zahvalil tudi za pomoč hrvaški samostojnosti. “Vaš odnos do nas je bil korekten. Prav tako ste nam pomagali pri prvem postroju hrvaških oboroženih sil. Ti fantje so bili vpoklicani v Kočevski rog, nato pa jih je prijela enota generala Miljavca in iz njih naredila prvo enoto hrvaških oboroženih sil.” Kekić še danes meni, da Slovenija potrebuje Janšo v najtežjih trenutkih in da je tak trenutek tudi sedaj. Ostaja trn v peti globoki državi, ki še vedno drži v rokah večino vzvodov oblasti. “Janšo torej Slovenija potrebuje, ko je najtežje, ko jo je treba izvleči iz najtežjega. In menim, da je ta trenutek zdaj,” je zatrdil.

Iz pričanja nekdanjega agenta SDV je jasno, da je globoka država pripravljena za oblast narediti vse. Tudi danes se soočamo z nenadnimi preiskavami Nacionalnega preiskovalnega urada, z grožnjami s smrtjo predsednikom strank, s koordiniranim medijskim napadom na SDS in obveščevalnimi pritiski na stranke, ki se z SDS pogajajo. Janša je nočna mora za strice iz ozadja. Za nas državljane, kot je že v preteklosti dokazal, pa je lahko samo koristen.

Nina Žoher