fbpx

Nekdanji vidni politik levice Anton Rop je bil njegova poročna priča, on pa bi se polastil družbe Železar Štore

Tomaž Subotič (Foto: Twitter)

Družba Storkom Štore, njen direktor Anton Franulič in poslovnež Tomaž Subotič so objavili namero za prevzem družbe Železar Štore, ki je ena od večjih lastnic železarne Štore Steel. O prevzemni nameri so že obvestili agencijo za varstvo konkurence, poslovodstvo in zaposlene ciljne družbe, prevzemno ponudbo pa bodo objavili najkasneje v 30 dneh, poroča STA.

Družba Storkom Štore, njen direktor Anton Franulič in poslovnež Tomaž Subotič so objavili namero za prevzem družbe Železar Štore, ki je ena od večjih lastnic železarne Štore Steel. Kot izhaja iz prevzemne namere, danes objavljene v časniku Finance, je družba pooblaščenka Železar Štore izdajateljica 969.400 delnic. Tako družba Starkom – eden njenih večjih lastnikov je Franulič – kot Subotič imata že v lasti delnice ciljne družbe. Pred leti smo že pisali, da je bil Subotičeva poročna priča nekdanji premier Anton Rop, sicer iz vrst stranke LDS. Da ne obstaja nobena politična naveza, torej težko trdimo.

To je nov poskus prevzema, potem ko so februarja 2019 prevzemno ponudbo za družbo pooblaščenko Železar Štore objavili Starkom, Subotič in nekdanji dolgoletni direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek. Omenjeni so v okviru ponudbe pridobili 4,63 odstotka delnic in lastništvo v ciljni družbi povečali za 64,43 odstotka. Za delnico so takrat ponudili 4,82 evra. Družba pooblaščenka Železar Štore je sicer ena od večjih lastnic družbe Štore Steel, v lasti ima dobrih 20 odstotkov delnic. Največja lastnica Štore Steel pa je družba Unior s skoraj 30-odstotnim deležem, družbi Kovintrade in Dinos pa imata v lasti po dobrih 15 odstotkov delnic.

Anton Rop (Foto: Twitter)

Družina Subotič je sicer zgleden primer slovenske udbo-mafijske evolucije. Dedek naj bi bil po 2. svetovni vojni med komunističnimi likvidatorji, oče je sodeloval z Udbo in pral denar rdečim baronom, sin pa je nato vodil investicijski sklad. Subotič svoje uspešnosti in bogastva nikoli ni skrival, v zadnjih desetletjih si je nabral zajetno premoženje. Je pa vedno skrival poreklo, ki je močno prepleteno z nekdanjim nedemokratičnim režimom. Že leta 2015 je ob tem, da je bil eden izmed kandidatov za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), bdel nad okoli 12 milijardami državnega premoženja. Svoje podjetje Intertrade Praga je ustanovil leta 1991, nato pa postal solastnik slovenske hčerinske družbe skupine Moravia Steel. Slednje sodi med sto največjih evropskih podjetij. S povezovanjem s slovenskimi politiki je prilezel še višje, ob tem pa se pojavljajo namigovanja, da njegov sin s hedge skladom, ki ga vodi v tujini, zanj in njegove znane politične prijatelje obrača denar.

Sara Bertoncelj