fbpx

Nemec je bil del koalicije, ki je grobo zlorabljala obveščevalne službe v politične namene

Poslanec SD Matjaž Nemec (Foto: STA)

Veliko svetovnih medijev je delilo novico, da je izraelsko podjetje NSO izdelalo vohunsko programsko opremo Pegaus, s pomočjo katere naj bi povezali več kot 50 tisoč telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. V Sloveniji smo z zlorabami tajnih obveščevalnih služb imeli največ težav v času Šarčeve vlade, ko se je v politične namene protizakonito usmerjalo civilno Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in vojaško Obveščevalno varnostno službo (OVS). Prav OVS je zlorabil nekdanji obrambni minister v Šarčevi vladi Karel Erjavec, ko je odstavil visokega uslužbenca Slovenske vojske, brigadirja Milana Škerbinca. Marjan Šarec, Damir Črnčec in takratni direktor SOVA Rajko Kozmelj pa pri zaposlitvi Šarčeve znanke Nataše na Sovi. Še bolj brutalno so tajne službe uporabljali za nadzor političnih nasprotnikov in celo koalicijskih partnerjev ter za boj za prevlado v državnem gospodarstvu.

Predsednik KNOVS-a Matjaž Nemec se je ob današnji novici odzval, da so člani KNOVS-a določene informacije prejeli že lansko leto. Za izjavo za javnost je tako Nemec potrdil, da so za pojasnila vprašali odgovorne na Sovi že lani, 10. junija 2020, odgovor z oznako tajno so prejeli 23. junija 2020. Nemec je še povedal, da pred letom dni ni vedel, za kakšno programsko opremo in tehniko je sploh šlo. Nenapovedano so obiskali tudi Generalno policijsko postajo ter jih povprašali, ali so zaznali uporabo prepovedane programske opreme ali tehnike, ki bi jo uporabile politične stranke, gospodarske družbe ali detektivske agencije v njihovem imenu.

Glede nepravilnosti, nezakonitosti in hudih zlorab obveščevalnih služb je bilo dovolj napisanega že v mandatu vlade Marjana Šarca, ko je glavne operacije vodil njegov svetovalec za varnost Damir Črnčec. Najbolj si bomo zapomnili afero zaposlitve Šarčeve znanke Nataše Hribar na Sovi, ko je nekdanji direktor Sove Rajko Kozmelj prav s pomočjo Šarca in Črnčeca na zelo sumljiv način poskrbel za njeno zaposlitev. Ob tem pa seveda ni izpolnjevala nobenih pogojev za zaposlitev zahtevanem delovnem mestu.

KNOVS dokazal, da je OVS izvedel nezakonit obveščevalni nadzor nad Miho Škerbincem
Veliko hujša podtikanja s strani slovenskih obveščevalnih služb je doživel poveljnik slovenskih sil, generalmajor Miha Škerbinc. Minister za obrambo v Šarčevi vladi Karl Erjavec (DeSUS) je zlorabil svoj položaj, ko je zahteval, da obveščevalna služba preišče, kaj je poveljnik sil Škerbinc govoril na kolegiju in pred vojaki o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc. Šef vojaške obveščevalne službe Dejan Matijevič pa je zlorabil svoj položaj, ko je zahtevo ministra, ki je bila le ustna, sprejel in nezakonit obveščevalni nadzor nad poveljnikom sil vojske izvedel je sprejela takratna sestava KNOVS-a.

Marjan Šarec, Karl Erjavec and Damir Črnčec (Foto: STA)

Podpresednik KNOVS-a v letu 2019 in takratni poslanec SDS Žan Mahnič je povedal, da so se v medijih pojavile govorice o tem, da je bila načelnica generalštaba Alenka Ermenc hospitilazirana zaradi psihičnih težav. Njeno zdravstveno stanje naj bi na kolegiju in pred vojaki v Vrhniki komentiral prav Škerbinc.  Zaradi teh informacij je OVS po naročilu ministra začela izvajati klasično obveščevalno dejavnost. 3. aprila so prišli obveščevalci na poveljstvo sil na Vrhniko in o tem, kaj je Škerbinc govoril na kolegiju in na postroju vojske, zaslišali 25 vojakov. Zaslišanja so trajala od zjutraj do popoldneva. Škerbinca je na predlog Ermenčeve, minister Erjavec odstavil dva dni pozneje.

Naskok na državna podjetja z najbolj pokvarjenimi metodami
Brutalno pa je Šarčeva vlada napadala državno gospodarstvo, predvsem podjetja, ki nosijo zlata jajca. Kadrovanje so namreč vzeli zelo resno, česar niso nikoli skrivali, toda pri tem se je znova izkazalo, kdo vse skupaj vodi in katera sredstva uporablja. Spomnimo, kako so s fotografijo odstrelili nekdanjega predsednika uprave Telekoma Rudolfa Skobeta, ko so ga ujeli z visokim Telekomovim uslužbencem Igorjem Rojsom v lokalu na Hipodromu. Na mesto članice uprave jim je pred tem že uspelo, preko Damirja Črnčeca, skadrovati Vido Žurgo. 

Spomnimo tudi na dogajanje v največjem državnem podjetju Petrol, ko je 24. oktobra 2019 nenadoma odstopila celotna uprava s Tomažem Berločnikom na čelu. Uradno, ker so se razhajali v strategiji, neuradno pa, ker so člane izsiljevali z žgečkljivimi fotografijami, ki naj bi jih posneli agenti Sove.

V našem mediju smo večkrat poročali, da ima sedanji sodelavec poslanske skupine LMŠ Damir Črnčec svojo vojsko tajnih agentov na Sovi. Le ta to pridno izkorišča za doseganje svojih političnih ciljev. Črnčec je najverjetneje preko takratnega ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukarja nadzoroval gibanje slovenskih politikov. Najbolj izrazita primera je bilo zasledovanje poslanca NSi Jožefa Horvata in sina predsednice SAB Alenke Bratušek. Kasneje se je oglasilo še nekaj drugih poslancev, ki so se soočili z enako izkušnjo kot Horvat. Namesto da bi zadevi prišli do dna, je Poklukarja in Črnčeca s svojo odločbo rešila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Vse to je očitno mirno spremljal tudi poslanec Nemec, ki je bil s svojimi Socialnimi demokrati ključna stranka, da je levica lahko sestavila vlado, Šarčevi pa so nato “harali” toliko časa, da ni padla puška v koruzo. Vse do konca te vlade od sedanjega predsednika KNOVS Nemca nismo slišali besede o kakršnem koli spornem delovanju obveščevalnih služb v rokah politike.

Luka Perš