fbpx

Nemec je javnosti debelo lagal – kar tri osebe zavrnile njegove navedbe o nadzoru na Generalni policijski upravi

Matjaž Nemec (Foto: STA)

“Nadzor KNVOS je zavrgel lažnive trditve medijev in Matjaža Nemca, da sva bila z Alešom Hojsom med protestom na CVZ do okrog 18h. 1. Prihod šele okrog 19.15, ko je bil glavni del protestov že končan 2. Prišel zaradi seznanitve z delom in varnostno situacijo 3. Nikomur nisem dajal navodil,” je jasen državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, njegove besede pa sta nato potrdila še minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj.

“V povezavi z današnjim obiskom Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na Generalni policijski upravi objavljamo naslednja pojasnila policije. V policiji spoštujemo parlamentarni nadzor in KNOVS, zato je generalni direktor Policije dr. Anton Olaj danes, kljub vsebinam, ki so presegle pristojnost KNOVS-a, odgovarjal na zastavljena vprašanja predsednika in članov KNOVS-a,” sporoča policija. Policija je inštitucija, ki je med najbolj nadzorovanimi v državi, tako da so nadzorov vajeni, tudi poizvedb Varuha človekovih pravic. Dr. Olaj je odločen zagovornik pravne države, zato je prepričan, da se je potrebno posluževati obstoječih predpisanih pravnih mehanizmov nadzorov, četudi to nekomu ni všeč.

“Zakoni veljajo za vse enako in jih je potrebno spoštovati.” Generalni direktor policije je KNOVS-u pojasnil, da sta bila za ukrepanje na shodu 15. 9. 2021, kot tudi 5. 10. 2021 ustanovljeni komisiji, ki bosta preverili zakonitost in strokovnost uporabe policijskih pooblastil. Prvo poročilo dr. Olaj pričakuje v prvi polovici novembra, poročilo pa bo dostopno tudi javnosti. In nikakor ne drži, da bi generalni direktor policije vsebinsko kakorkoli posegal v zaključna poročila komisij, pričakuje pa jasne in razumljive ogovore na odprta vprašanja, dileme.

Generalni direktor policije Anton Olaj. (Foto: sta)

“Na tem mestu zavračamo vse vnaprejšnje neargumentirane ocene o delu policije in pavšalne očitke o pretirani represiji. Tudi od nekaterih članov KNOVS-a.” Na vprašanje glede obiskov v Operativnih štabih 5. 10. 2021, je dr. Olaj člane KNOVS-a seznanil s točnim časom obiska, ki je potekal v prostorih Centra za varovanje in zaščito zvečer ob 19.25 uri in v prostorih Policijske uprave Ljubljana ob 19.35 uri. Pojasnil je tudi, da nihče ni podajal nobenih navodil policistom. Policija je pri izvajanju svojih, z zakonom naloženih pooblastil za zagotavljanje varnosti samostojna in neodvisna, pristojnosti ministra pa so urejene s predpisi in so javno objavljene.

Nemec očitno načrtno zavaja
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki je danes glede dogajanja med protesti opravila nadzor na Generalni policijski upravi, je po besedah predsednika Knovsa Matjaža Nemca (SD) ugotovila, da so bili v dveh operativnih centrih policije v času protesta notranji minister Aleš Hojs, njegov državni sekretar Franc Kangler, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič in generalni direktor policije Anton Olaj. Kot je povedal Nemec, pa Knovs ni mogel ugotoviti, ali je kdo od navzočih politikov policiji dajal neposredne ukaze, kako naj ukrepa na protestih.

Hojs je v današnji izjavi pojasnil, da je prišel čestitat vsem tistim, ki so v centru vodili akcije, in se pozanimat oziroma pogledat, kako je sama akcija, ki je bila takrat pravzaprav že končana, potekala. Na Twitterju pa je še zapisal, da so na laži Nemca že navajeni. Ob tem je izpostavil, da je Nemec v oddaji Tarča na RTV Slovenija večkrat povedal, “da so na policiji že ob 15.30 dali ukaz za uporabo vodnega topa in plinskih sredstev”, a se je, kot je zapisal Hojs, to zgodilo nekaj minut pred 17. uro.

Podobno je v tvitu izpostavil Mahnič, ki je zapisal, da je nadzor Knovsa zavrgel “lažnive trditve medijev in Nemca”, da sta bila s Hojsom med protestom v centru do okrog 18. ure. Navedel je, da je tja prišel šele okoli 19.15, ko je bil glavni del protestov že končan. Prišel je zaradi seznanitve z delom in varnostno situacijo, nikomur pa ni dajal navodil, je še dodal.

Domen Mezeg