fbpx

Nemoralno do obisti! Nova državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan je najprej delala na tožilskem oddelku na primeru Šešlja, nato pa so jo kupili v odvetniški pisarni, ki je zagovarjala vojnega zločinca Karadžića!

Dominika Švarc Pipan (Foto: Fb)

“Veste, Slovenci, pa tudi Hrvati, kdo bo državni sekretar na pravosodju? Lepa Dominika, ki zatrjuje, da je delala v EU s tožilstvom proti vojnemu zločincu V. Sešlju (‘odpuščen’), je sedaj desna ali leva roka v odvetniški pisarni Drolec Sladojević, ki je branila Radovana Karadžića!” se je glasilo sporočilo na Twitterju. Le hitro raziskovanje po spletu razkriva in lahko potrdimo: res je, odvetniška pisarna Dominike Švarc Pipan je zagovarjala vojnega zločinca in ga – ne boste verjeli! – celo kovala v zvezde!

Dominika Švarc Pipan, novopečena državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje, se predstavlja kot velika človekoljubka, hvali se, da je kot strokovnjakinja delala na Meddržavnem sodišču v Haagu ter na tožilskem oddelku tribunala za zločine v nekdanji Jugoslaviji, kot ena izmed tistih pravnic, ki si je prizadevala za obsodbo Vojislava Šešlja. Precej nenavadno, da je s takšnimi referencami kar naenkrat pričela z delom v odvetniški pisarni, ki jo je najel vojni zločinec Radovan Karadžić. Na omenjenem delovnem mestu se namreč predstavlja kot strokovnjakinja “na področjih mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic”, zato še posebej preseneča, da naj bi “njena” odvetniška pisarna zastopala vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki ga je cel svet iskal z mednarodno tiralico, za njegovo aretacijo pa je bila razpisana celo nagrada v višini 5 milijonov dolarjev. Ko so ga končno prijeli, ga je Mednarodno kazensko sodišče obsodilo na 40 let zapora za genocid v Srebrenici in vojne zločine med vojno v Bosni in Hercegovini.

Šef Dominike Švarc Pipan Karadžića zagovarjal, češ da ga “zahodni mediji satanizirajo”
Žal to, da je Drolec Sladojević branil Karadžića, ni nobena šala. Eden od ustanoviteljev te pisarne, Marko Sladojević, je celo izjavil za srbske Novosti: “Zagovarjanje Karadžića je kot igranje za Real Madrid.” Pa ne le to! Izjavil je celo, da Karadžića “zahodni mediji satanizirajo, on je popolnoma navaden človek”! O ponudbi, da postane del Karadžićevega tima, je izjavil, da je bila “absolutno fenomenalna”, Karadžić pa že v času njegove mladosti “zgodovinska osebnost, ki so jo nekateri dojemali pozitivno, drugi negativno”. Ob tem niti ni skrival, da mu je bilo čudno, zakaj bi 60-letni Karadžić za zagovornika želel 32-letnega odvetnika, kolikor je bil star, ko je dobil ponudbo. “Zakaj bi me za zagovornika hotel nekdo, ki je bil 15 let politik na vrhuncu. Bilo je neverjetno – kot v filmu! Prejšnji dan sem ga gledal na televiziji, danes sem njegov branilec!”

Marko Sladojević (Vir: spletna stran odvetniške pisarne Drolec Sladojević)

Jasno je, da je vodstvo odvetniške pisarne, v kateri je tudi Dominika Švarc Pipan, vidno vzdihovalo za Karadžićem in ga kovalo v zvezde. O tem, da se Karadžić za svojo grozljivo preteklosti, ko je nad ljudmi izvajal genocid, ne kesa, pa priča tudi to, kar je o njem za Novosti povedal Marko Sladojević: “Svojih političnih idealov ni spremenil. Kakršen človek je bil v 90-ih, takšen je leta 2015.” Zato niti ne čudi, da mu zapor ni prišel do živega: “Poln je optimizma in entuziazma,” je povedal njegov odvetnik, sicer šef Dominike Švarc Pipan, za Novosti

Vir: Twitter

Trditve Dominike Švarc Pipan, kako je zagovornica človekovih pravic, se tako sesuvajo kot hišica iz kart. Je res primerna za državno sekretarko – in to na pravosodju? Najbolj merodajno bo zagotovo mnenje nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice in pravnika s 50- letno kilometrino dr. Boštjana M. Zupančiča, ki za dvojec na ministrstvu za pravosodje, Švarc Pipanovo in Andrejo Katič pravi, da gre za “surrealen škandal.”

 J. G.