Nemški muzej prepovedal vstop belcem

foto: razstava, ki si je belci ne smejo ogledati

Nemški muzej industrijske dediščine v Dortmundu je za razstavo »That’s Colonial« prepovedal vstop belcem, pri čemer je prepoved sprožila trditve o rasizmu.

Muzej premogovnika Zollern trdi, da je to “varnejši prostor”, namenjen zaščiti etničnih manjšin pred “nadaljnjo diskriminacijo”. Ekskluzivni dostop je “ponudba za temnopolte in druge etnične manjšine, da se lahko umaknejo in odkrito spreminjajo ideje,” piše na spletni strani muzeja. “Za BIPoC so takšni varni prostori le redko najdeni v vsakdanjem življenju ali v muzejskih sobah.”

Razstava se delno osredotoča na rasne zamere, z uvodom v razstavo na spletni strani piše: “Jutranja skodelica kave (nanaša se na to, kako je bila kava pridobljena s kolonialnim izkoriščanjem), ime ulice ali določene predsodke: kolonialna zgodovina je še vedno prisotna v našega vsakdana – tudi v Vestfaliji.”

Majhna ekipa radijske postaje Antenne Frei se je posnela, ko je poskušala vstopiti v muzej, vendar so bili zavrnjeni, ker so bili belopolti. Zaposleni so se ob soočanju z voditeljem radijske postaje trudili pojasniti, zakaj njihova prepoved ni rasizem.

“Če je zdaj tam notri barvno ljudstvo in rečem, da nočem tistega belca notri, potem moraš iti ven,” je rekel moški uslužbenec. Gostitelj je nato vprašal: “Ker imamo napačno barvo kože?”

Zaposleni je odgovoril: “Tega ne znam pojasniti. Tega si ne znam razložiti.” Ko so mu povedali, da bi moral vedeti, ker tam dela, je ponovil, da ne zna pojasniti, kako in zakaj velja pravilo.

“Ampak to je rasizem,” je odgovoril radijski voditelj.

Znotraj muzejske zgradbe je radijski voditelj dejal: “Če zdaj obrnemo in rečemo, da temnopoltim ni dovoljen vstop, si lahko predstavljate, kakšen vtis bi to naredil? Zdaj pa je tako, da beli ne morejo vstopiti …”

Uslužbenka je odgovorila: “Nič ni za dodati.” Voditeljica je nato rekla: “Nočem nič povedati,” na kar je odgovorila: “Nočem.”

Novinarji so dejali, da želijo povrnitev svoje vstopnine, ker se jih politika ni zdela primerna, in uslužbenka se je strinjala.  Muzej premogovnika Zollern je eden od javnih muzejev LWL, ki jih financirajo davkoplačevalci. Uradna spletna stran navaja: “Muzeji LWL združujejo zgodovino regije Westphalia-Lippe na področju industrije, obrti, tehnologije, umetnosti, naravoslovja, arheologije, samostanske in vsakdanje kulture. Obravnavajo aktualne teme in predstavljajo privlačne in živahne razstave za ljudi vseh generacij.”

Podobne protibelske politike se širijo po vsem Zahodu. Na primer, kolektiv temnopoltih umetnikov v Švici je lani zasedel gledališče in zahteval nebelski gledališki prostor, pri čemer je trdil, da “ni rasizma proti belcem.” Skupini je kljub odkriti diskriminaciji belcev uspelo zbrati na stotine tisoč frankov od švicarske vlade.

Številni belci po vsem Zahodu postajajo vse bolj zaskrbljeni in kljub trditvam, da rasizem proti belcem ne obstaja, anketa pravi, da 80 odstotkov Francozov pravi, da protibelski rasizem obstaja. V tej državi je leta 2021 božični sejem “samo za temnopolte” povzročil široko družbeno polemiko.

I. K.