“Neodvisna” RTVS je predvajala dokumentarec Patria, ne bo pa Vzporednega mehanizma, zaradi “predvolilnih pravil”?!

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države, napovednik. (Foto: posnetek zaslona, youtube)

“Pravkar so me z RTV Slovenija obvestili, da dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države (spodaj je NAPOVEDNIK) ne bodo predvajali jutri, 16. aprila, ker bi to pomenilo kršitev njihovih predvolilnih pravil,” sporoča Jože Biščak z Demokracije.  

Kot je še pojasnil direktor omenjene revije Jože Biščak, “je (v dokumentarcu denimo kot predsednik preiskovalne komisije, ki je preiskovala zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, nastopa Anže Logar, ki je kandidat za poslanca). Dokumentarec bodo naslednji teden predvajale: Nova24TV, Televizija ETV in Planet TV”.

V spodaj priloženem Napovedniku dokumentarnega filma ekonomista Rada Pezdirja in Tomija Cegnarja gledalec izve nekaj osnovnih podatkov o zgodovini nastanka zloglasnega “vzporednega mehanizma”: “Leta 1951 je slovenska partija v Lihtenštajnu skupaj s švicarskimi tihotapci cigaret ustanovila podjetje UDV. Svoje lastništvo v podjetju je prikrila z udbovskimi slamnatimi lastniki.” 

V desetletjih, ki so sledila, je na tem temelju začela razvijati vzporedni mehanizem, ki je postajal vse kompleksnejši in je uspel preživeti padec berlinskega zidu. Vzporedni mehanizem je v tranziciji zgradil omrežja, v bančnem sistemu pa je ustvaril finančno piramido. Ta se je po letu 2008 sesedla in skorajda v brezno potegnila celotno slovensko družbo. Iz te sistemske implozije pa je prilezel najhujši finančni škandal v zgodovini naše države – iranska obveščevalna akcija pranja denarja.

O “nepristranskosti” RTVS. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg