Nepotizem kot v starih dobrih časih: bo Golob na mesto HSE nastavil kar svojega prijatelja?!

Predsednik vlade Robert Golob in njegov prijatelj Tomaž Štokelj, direktor HSE (Foto: montaža Demokracije/STA)

Potem ko je v javnosti odjeknila novica o tem, da se bo z mesta direktor Gen energije poslovil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, se sedaj marsikomu poraja vprašanje, kdo bo tisti, ki bo zasedel mesto novega šefa državnega Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), največje slovenske elektroenergetske družbe. Časnik Finance se v zvezi s tem sprašuje, ali bo pri kadrovanju prišlo do nepotizma, za novo imenovanje naj bi se namreč že pripravljal teren.

“Na vrh HSE premierova poročna priča?,” se v zvezi z imenovanjem novega šefa na HSE, največje slovenske elektroenergetske družbe ter največjega proizvajalca in trgovca z elektriko na veleprodajnem trgu, kateri bo priteklo 800 milijonov evrov državnih poroštev, sprašujejo Finance, ki med drugim poudarjajo, da so od sredine prejšnjega meseca na svojih položajih novi nadzorniki. Da je velika nevarnost, da bi do nepotizma v primeru imenovanja šefa HSE lahko prišlo, pa poročajo tudi pri Dnevniku.

Potem ko je na začetku tedna nadzorni svet družbe Gen energija z generalnim direktorjem Blažem Košorokom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata, se je očitno začelo razmišljati tudi o menjavi na vrhu HSE. “Po menjavi vodstva v Gen energiji se po naših zanesljivih informacijah v naslednjem tednu obeta tudi menjava na vrhu prvega državnega energetskega stebra, v Holdingu Slovenske elektrarne. Vodenje družbe naj bi prevzel osebni prijatelj predsednika vlade Roberta GolobaTomaž Štokelj,” pa razkriva Dnevnik.

Štokelj je sedaj zaposlen v Gen-I
Novi nadzorniki, ki so na svojih položajih od prejšnjega meseca dalje, naj bi pripravljali vse potrebno, da se čim prej zamenja uprava HSE. Na mesto generalnega direktorja HSE, ki ga sedaj zaseda dr. Viktor Vračar, naj bi sedel Tomaž Štokelj, ki trenutno v državnem podjetju Gen-I zaseda mesto direktorja strateškega upravljanja portfeljev. Štokelj se je po diplomi zaposlil na Soških Elektrarnah Nova Gorica, pot pa ga je kasneje vodila tudi v Holding Slovenske elektrarne, kjer je od ustanovitve do februarja 2017 opravljal delo izvršnega direktorja za trgovanje in prodajo, je mogoče prebrati na spletni strani ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Konferenca družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) iz leta 2014 (Foto: STA)

Ker pa naj bi bil Štokelj prijatelj dolgoletnega predsednika uprave Gen-I, kjer je Štokelj trenutno tudi zaposlen, se pri marsikomu v luči njegovega morebitnega imenovanja porajajo očitki nepotizma. Finance sicer poročajo, da naj bi v upravi HSE še naprej ostal Uroš Podobnik, ki je svoje mesto zasedel na željo Toninove Nove Slovenije.

Kot je znano, je aktualna vlada skupini HSE odobrila poroštva v višini 800 milijonov evrov z namenom zagotavljanja likvidnosti pri nakupih električne energije. Denar bo najverjetneje porabljen za plačevanje zahtev po zavarovanjih terminskih zakupov in za kritne nakupe v primerih, ko lastna proizvodnja ne bo dosegla pričakovanj.

Tomaž Štokelj (Foto: STA)

“Young boysi” vlečejo glavne niti
Spomnimo. Golobova vlada je sicer še pred volitvami dejala, kako naj ne bi kadrovala svojih, a lahko vidimo, da je realnost povsem drugačna. V državnem gospodarstvu je zavladal Žiga Debeljak. Slednji ima kot predsednik uprave SDH-ja poglavitno besedo pri upravljanju 10 milijard državnega premoženja. Sredi meseca je prevzel vodenje nadzornega sveta Telekoma, predseduje tudi nadzornikom Gen energija. Od junija je tudi glavni neizvršni direktor DUTB. Glavne niti po navedbah virov za javno RTVS sedaj vlečejo tako imenovani “young boysi”, krog vplivnih, danes ne več prav mladih menedžerjev, med katere naj bi sodili Debeljak, aktualni finančni minister Klemen Boštjančič, njegov nekdanji sodelavec iz Save Matej Narat in Borut Jamnik iz Modre zavarovalnice.

Še kako držijo besede poslanca stranke SDS Zvonka Černača, ki je okrog Golobove vlade v eni izmed Tarč povedal, da se vladajoči, čeprav so državna podjetja v lasti vseh državljanov, obnašajo, kot da je to njihov volilni plen. “Pri upravljanju tega premoženja se pojavljajo vedno ista imena. Gospod Jamnik že od časov LDS vlada temu premoženju. Gospod Golob je bil v LDS državni sekretar, ko je LDS vladala. Torej ljudje, ki so volili Goloba, niso volili nič novega. Volili so nekaj starega, volili so tiste, ki so izgubili volitve – Alenko Bratušek in Marjana Šarca, ki sta se sedaj utopila v Svobodi,” je bil jasen.

Sara Kovač