Kako je lahko Vesel spregledal tako očitne nepravilnosti na “Brglezovi” Šahovski zvezi Slovenije?

Foto: STA, Pixabay

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je v sklopu inšpekcijskega nadzora Šahovske zveze Slovenije ugotovil “nepravilnosti pri namenski porabi javnih sredstev in sum dvojnega financiranja.”

Inšpektorat za šolstvo in šport je pri Šahovski zvezi Slovenije, ki ji predseduje evroposlanec Milan Brglez (SD), ugotovil nenamensko porabo javnih sredstev ter o tem obvestil policijo in finančno upravo! Vprašanje pa je, zakaj tega ni ugotovil že Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS, ko je bil opozorjen na to, ampak je svojemu političnemu sopotniku očitno skušal zavarovati hrbet, vendar neuspešno.

Skupini staršev zavrelo
Skupina staršev mladih šahistov se je pred meseci odločila, da razkrije nepravilnosti v Šahovski zvezi Slovenije (ŠZS). V njej imajo osrednjo vlogo nekdanji vplivni in vidni politični kadri Liberalne demokracije Slovenije (LDS) in Socialnih demokratov (SD). Ključne poteze naj bi sicer vlekel “starešina šaha” v Sloveniji Milan Kneževič.

Milan Brglez, Milan Kneževič, Mirko Bandelj (Foto: STA)

Prvo afero sta zakuhala Kneževič in Mirko Bandelj, ki sta po prepričanju nekaterih staršev mladih šahistov uredila, da se je na mesto predsednika zveze zavihtel Milan Brglez, po njihovem mnenju nezakonito. Brglez je nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora, zdaj pa evropski poslanec iz vrst SD. Starši so tudi ugotovili, naj bi bil denar začel izginjati. Navajali so, da je v času Brglezovega vodenja čudežno izginil sponzorski denar oziroma donacija Slovenskih železnic.

Starši so se med drugimi obrnili na Računsko sodišče RS, ki ga vodi vedno bolj razvpiti Tomaž Vesel. Dobili so odgovor, ki so ga razumeli, kot da revizije porabe javnega denarja najbrž ne bo, ker naj bi bila ta zaradi nizke ocene pomembnosti nepomembna. Šahovska zveza je nato celo vložila tožbo proti enemu od staršev, v kateri mu očitajo širjenje neresnice.

Inšpektorat ugotovil nepravilnosti
Zdaj pa je Inšpektorat RS za šolstvo in šport v sklopu inšpekcijskega nadzora Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) ugotovil “nepravilnosti pri namenski porabi javnih sredstev in sum dvojnega financiranja”. O tem je obvestil tudi Policijsko upravo Ljubljana, Finančno upravo RS (Furs), Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacijo za šport.

Zanimivo pa je, da so kot člani častnega odbora ŠZS za evropsko prvenstvo, ki bo jeseni v Sloveniji, še vedno navedeni: Dejan Židan, Jernej Pikalo, Milan Kneževič, Bogdan Gabrovec in Mirko Bandelj. Elita iz vrst SD in nekdanje LDS, bi lahko rekli.

Spomnimo. Že marca smo poročali, da se je Šahovska zveza Slovenije v zadnjih mesecih znašla na prepihu slovenske javnosti. Skupina staršev mladih šahistov se je namreč odločila, da tudi javno razkrije škandalozne stvari, ki se dogajajo v zvezi. Zahtevali so nujno revizijo poslovanja, kar sicer lahko izvede le Računsko sodišče RS pod vodstvom Tomaža Vesela.

Prijava na inšpektorat za šolstvo in šport
Inšpektorat RS za šolstvo in šport je septembra lani prejel uradno prijavo zoper Šahovsko zvezo Slovenije zaradi nepravilnosti pri financiranju šahovske mladine v letih 2018 in 2019. Prijava na inšpektorat je bila poslana 18. septembra 2020. Pisni odgovor so starši prejeli 1. oktobra 2020. Starši navajajo, da je v obdobju do prvega povabila pristojni inšpektor podrobneje preučil prijavo, nekajkrat so se zaradi dodatnih pojasnil slišali tudi po telefonu. Inšpektor je presodil, da gre za celovit in zahteven primer, zato je staršem mladih šahistov svetoval, naj prijavo pošljejo Računskemu sodišču RS. To so tudi storili. V telefonskem pogovoru jim je bilo obljubljeno, da se bodo revizorji “revizije lotili v kratkem”, nato pa od tega ni bilo nič.

Iskali so tudi druge poti. Februarja letos so se odzvali povabilu pristojnega inšpektorja Inšpektorata RS za šolstvo in šport. Povabljeni starši mladih šahistov so pristojnemu inšpektorju predstavili problematiko in mu izročili dokumente. Takrat so dejali: “Starši smo prepričani, da bo šele na osnovi vseh zbranih odgovorov s ŠZS mogoče pridobiti celosten vpogled v ustreznost zakonsko predpisane namenske porabe javnih sredstev za mladino, katerih prejemnica je že vrsto let ŠZS.

Pristojni inšpektor jim je po navedbah staršev dejal, da bo zadevo najverjetneje odstopil v nadaljnjo obravnavo pristojnim organom, kot je npr. Finančna uprava RS (Furs). Starši pa so rekli, da Furs tudi sami “vse od vložitve prijave sproti obveščajo o vsem, kar se dogaja”. Od inšpektorata pa so zahtevali temeljite odgovore na številna postavljena vprašanja.

O stanju v šahovski zvezi tudi v parlamentu
Starši mladih šahistov so o svojih ugotovitvah obvestili tudi poslanko Mojco Škrinjar, ki je ministrici Simoni Kustec glede tega postavila poslansko vprašanje. Starši so ob tem dejali: “Verjamemo, da bosta (po)storili vse, da bodo že v novem šolskem letu 2021/22 tudi šahovski dosežki otrok končno lahko upoštevani pri uveljavljanju izjemnih dosežkov mladine za pridobitev Zoisove štipendije.”

Tomaža Vesela je resnično lahko sram
Eden od staršev nam je o ravnanju Računskega sodišča RS in njegovega predsednika, ko so zavrnili revizijo poslovanja Šahovske zveze Slovenije, češ da gre za nepomembno stvar, kot so dejali, rekel: “Resnično ga je lahko sram, da se mu ne zdi vredno preiskovati nenamenske porabe sredstev za mladino. Samo vprašamo se lahko, kakšne moralne standarde premore predsednik računskega sodišča.”

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. (Foto: STA)

Peter Truden