Nepremišljena odločitev Golobove vlade, ki močno odmeva v Avstriji

Tanja Fajon (foto: sta)

Poslanka Anja Bah Žibert je Vladi Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s posledicami napovedi odstranitve tehničnih ovir na meji s Hrvaško. Odstranitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško je namreč ena od prednostnih nalog vlade, kot zatrjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve. Odstranitev je predvidena do konca tega leta. Na pristojnem ministrstvu so začeli s pripravo operativnega načrta, ki naj bi bil končan do konca junija.

Ob tem Bah Žibertova pravi, da gre za nepremišljeno odločitev, ki bo imela nesporno negativne posledice za varnostno politiko za varnost državljank in državljanov.

“Gre za nepremišljeno odločitev, ki močno odmeva v sosednji Avstriji. V avstrijskem parlamentu je potekala razprava o varovanju avstrijskih meja. Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in z Madžarsko uvedla v času večjih migracij leta 2015 in ga ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga podaljšali sredi maja še za pol leta, med razlogi so navedli tudi vojno v Ukrajini”, je dejala.

Poslanka Anja Bah Žibert (Foto: FB)

Notranji minister Avstrije Gerhard Karner je po poročanju medijev v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednjih držav, razen s Slovenijo. Odstranjevanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo “odločno vračali vse nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor.”

Že sama napoved o odstranitvi tehničnih ovir je sprožila alarma med tihotapci in migranti na migrantski poti v Evropo. Prav tako ni dolgo trajalo, da so zaskrbljenost izrazili tudi v Avstriji, kjer že od sredine poteka nadzor na slovenski mejih. Ob tem ni mogoče spregledati podatka, da je Policija v prvih štirih mesecih letos obravnavala 3107 nezakonith prehodov državne meje, kar je za 85 % več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije Anja Bah Žibert sprašuje naslednje:

1. Kaj pomeni odstranitev tehničnih ovir ob južni meji za varnostno politiko ter varnost državljank in državljanov?

2. Kako bo Vlada Republike Slovenije ob tem zagotavljala varnost državljank in državljanov ob južni meji in učinkovito preprečevanje ilegalnih migracij na migrantski poti v Evropo?

3. Ali se Vlada Republike Slovenije ne zaveda, da bo nepremišljena napoved odstranitve tehničnih ovir ob južni meji poleg napovedane zaostritve nadzora na avstrijski meji povzročila povečano varnostno tveganje, povečanje števila ilegalnih prehodov ter ogromno težav državljank in državljanov ob južni meji?

Sara Kovač