“Neprišteven” Ludvik Tomšič, ki je Janši grozil s smrtjo zasačen s podpredsednico DZ Sukićevo

foto: posnetek zaslona

Najprej so trdili, da je njegova identiteta neznana in da ne vedo, za koga gre, kasneje pa so ga kljub temu, da so imele njegove besede vse zakonske znake grožnje in s tem kaznivega dejanja, oprostili, češ da obdolženi ni bil prišteven. Laž ima kratke noge, na družbenem profilu X pa se je pojavil videoposnetek, na katerem “neprištevni in neznani” na shodu iz leta 2020 protestira poleg poslanke Levice Nataše Sukić.

Če se je slovenska javnost doslej spraševala, kako je možno, da nekaterim kršiteljem zakona slovensko sodišče pogleda skozi prste, kot so to storili v primeru Ludvika Tomšiča, medtem ko so drugi za isto ali blažjo kršitev pravnomočno obsojeni, je posnetek, ki je po dolgem času prišel na plano, podal odgovor na to vprašanje. Ludvik Tomšič, ki je neposredno grozil s smrtjo nekdanjemu premierju Janezu Janši, je več kot očitno vidni predstavnik Levice. Je potrebno še kaj dodati?

18. aprila letos so na redni seji, na kateri je bila poleg ostalih v vodstvu prisotna tudi poslanka Levice Nataša Sukič, med drugim razpravljali o imenovanju generalnega tožilca Draga Šketa in delu tožilstva, ki več kot očitno ni dobro opravilo svojega dela, ko je šlo za grožnje s smrtjo in napise “smrt janšizmu” in ostale provokacije. Ob slednjem so se izgovarjali, da tega ne morejo kaznovati, da grožnja ni uperjena proti konkretni osebi, ko pa so bile grožnje Ludvika Tomšiča uperjene proti konkretni osebi, večkrat ponovljene, celo posnete in z vsemi znaki kaznivega dejanja, se pa prav tako ni zgodilo nič. Kot je takrat na seji dejala poslanka SDS Alenka Jeraj: “Je tožilka Katarina Bergant z ljubljanskega tožilstva pregon zavrnila, češ da je udeleženec shoda neidentificiran, kar seveda ni res, pol Slovenije ve, da je šlo za Ludvika Tomšiča, ker to ni bilo prvič.” In očitno ne le pol Slovenije, ampak predvsem tudi Nataša Sukič, ki ni omenila, da sta s Tomšičem “znanca”.

Da je bil razlog o neidentificiranosti le izgovor, jasno prikazuje posnetek, ki ga je objavil nekdanji premier Janez Janša in poleg zapisal: “Ludvik Tomšič, ki je na javnem shodu grozil s smrtjo in bil v torek oproščen na sodišču, je očitno viden predstavnik @strankalevica Na shodu skupaj s poslancem te stranke in celo aktualno podpredsednico @Drzavnizbor Sukićevo.”

Na besede Jerajeve pa se Sukičeva ni oglasila, čeprav je očitno dobro vedela, za koga gre. Kar pa nas pripelje do druge domnevne laži sodišča. Kot smo poročali, je sodnica Jerca Oblak oprostila Ludvika Tomšiča, čeprav je s svojimi grožnjami zagrešil kaznivo dejanje in ne le prekrška. Kot razlog za oprostilno sodbo je sodišče navedlo “neprištevnost obdolženca”, češ da je bila v kritičnem času zmožnost Tomšičevega razumevanja ravnanja zmanjšana, prekinjena, v celoti pa zmožnost obvladovanja. Sicer vsak lahko oceni sam, ampak se Tomšič na posnetku zdi precej “prišteven” in zmožen presoje, kaj je v redu in kaj ne, kar pomeni, da deluje popolnoma sposoben prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Ludvik Tomšič (Foto: Peter Jančič)

Ampak zakaj bi? Zakaj bi, ko pa ga tisti, ki imajo na pravosodni sistem največji vpliv, lahko rešijo?

A.H.