fbpx

Neprofesionalno: Javna RTV Slovenija lažno poročala, kako Slovenija naj ne bi bila prijavljena v skupno evropsko naročilo medicinske in zaščitne opreme!?

Foto: STA

V teh kriznih časih, ko se celotna Evropa bori proti novem koronavirusu, bi od medijev, še posebej od javne RTV Slovenija, pričakovali podajanje korektnih informacij. Žal pa temu ni tako. RTV Slovenija je namreč v včerajšnjih Odmevih lažno objavila, kako Slovenija naj ne bi bila prijavljena v skupno evropsko naročilo medicinske in zaščitne opreme. “Če ne bi ignorirali uradnega obvestila Vlade Republike Slovenije, bi bili plačniki RTV položnic korektno obveščeni,” je v odzivu dal vedeti predsednik vlade Janez Janša. 

V torek, 17. marca je potekala izredna videokonferenca Evropskega sveta oziroma voditeljev vlad in držav članic EU, ki jo je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel zaradi pandemije koronavirusa, na kateri je sodeloval tudi premier Janez Janša. Evropska komisija je voditelje obvestila, da je v teku več postopkov javnega naročanja za pridobitev kritične medicinske in zaščitne opreme. Slovenija sodeluje pri vseh. V teku je tudi sprostitev znatnih sredstev za raziskovalne institucije in podjetja, ki so v konici naporov za čimprejšnjo izdelavo cepiva.

Michel je na videokonferenci poudaril, da je ključno upočasniti in zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj zdravstvene in zaščitne opreme, spodbuditi raziskave za razvoj cepiva in omejiti gospodarsko škodo. Pri tem pa je Janša opozoril, da moramo pri spopadu s koronavirusom vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi.

“Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi,” je dejal premier Janša. Predlagal je, da EU nemudoma oblikuje zalogo kritične medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero lahko takoj pomagamo katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je podprla predlog o centralnem evropskem nakupu in distribuiranju interventne količine nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil in zagotovila, da bo Evropska komisija do konca tedna pripravila ustrezen pravni okvir za to pobudo. V zvezi z ekonomskimi posledicami epidemije koronavirusa so voditelji držav članic med možnimi prihodnjimi ukrepi preučevali tudi morebitno uvedbo evropske “korona” obveznice za financiranje nujnih ukrepov ter odpravo posledic epidemije.

Foto: STA

Danes prihaja prva večja pošiljka zaščitne opreme
Ko je vlada Janeza Janše pričela z mandatom se je soočila z žalostno realnostjo. Skladišča so bila namreč prazna, saj je vlada Marjana Šarca kar 1,2 milijona mask podarila Kitajski. Poslanka Jelka Godec je kritično zapisala, da se prejšnja vlada ni zmenila za ponudbe za respiratorje in maske ter pri tem opozicijo obtoževala politikantstva. Pri tem se je zahvalila naporom vseh, ki so poskrbeli za to, da smo uspeli naročiti več milijonov mask. Z današnjim dnem bo država prejela prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva.

Glede na to, da so vsa slovenska gospodinjstva primorana v plačevanje obveznega RTV prispevka, bi bilo prav, da novinarji RTV Slovenija spoštujejo določila Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki narekuje, da morajo med drugim spoštovati: načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma; zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj; spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev in uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih.

Hana Murn