Neracionalna odločitev državne volilne komisije – ponovljeni referendum o drugem tiru so določili 13. maja!

Direktor državne volilne komisije Dušan Vučko (foto: STA)

Ponovljeno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru bo 13. maja, je sklenila Državna volilna komisija. Možnosti, da bi glasovanje izvedli skupaj s prihajajočimi državnozborskimi volitvami, tako ni več. Razpis novega glasovanja je komisiji po razveljavitvi septembrskega izida zaradi nedopustne vladne kampanje naložilo vrhovno sodišče. 

Edini datum, ki bi omogočil združitev volitev in referenduma, s čemer bi prihranili slabe tri milijone evrov, je predlagal Drago Zadergal, ki v državni volilni komisiji predstavlja SDS. Referendum je predlagal za 27. maj. A je pri glasovanju ostal sam povsem sam. Neformalno je bila večina v komisiji že pred glasovanjem dogovorjena za 13. maj. Roki za volilna opravila bi po Zadergalovem predlogu začeli teči 14. aprila in ne že prihodnji teden.

Referenduma o zakonu o drugem tiru se je 24. septembra lani udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, poroča STA. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Referendum ni uspel zaradi prenizke udeležbe in tudi zaradi rezultata samega.

C. Š.