Neresna in neodgovorna vlada Mira Cerarja ponuja vrsto različnih podatkov o finančni konstrukciji za drugi tir

Razlika med ocenami vrednosti projekta, kot jih predstavljajo predstavniki vladajoče koalicije in kot je naveden v vladnem zakonu, je ogromna in gre v stomilijonske zneske, kar je od predstavnikov vladajoče koalicije neresno in neodgovorno. Poslanska skupina SDS je na predsednika Komisije DZ za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi razpravljali o problematiki nejasne finančne konstrukcije projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača – Koper.

Predstavniki vladajoče koalicije v javnosti predstavljajo različne ocene o tem, koliko naj bi stala gradnja drugega tira železniške proge Divača – Koper. Predsednik vlade Miro Cerar je na seji DZ maja letos povedal, da bo strošek gradnje drugega tira za kilometer okoli 27 milijonov evrov, kar za celotno traso, ki je dolga približno 27 kilometrov, znese okoli 720 milijonov evrov. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je na svoji predstavitvi za ministra v DZ izjavil, da drugega tira ne potrebujemo še 20 let, pa je na izredni seji DZ izjavil, da je investicijska vrednost drugega tira 985 milijonov evrov. Pri tem je treba omeniti še študijo podjetja Geodata Engineering, ki je po naročilu ministra za infrastrukturo preverilo vrednost projekta drugega tira in prišlo do cene najmanj 1,159 in največ 1,46 milijarde evrov, skupaj z davkom na dodano vrednost.

Po vladnem zakonu je vrednost projekta med 1,35 in 1,8 milijarde evrov
Poslanka vladajoče SMC Vojka Šergan je na seji Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor izjavila, da je vrednost investicije drugega tira 980 milijonov evrov. Metod Dragonja, nekdanji državni sekretar, danes pa svetovalec direktorja državne družbe 2TDK, je na seji Komisije DZ za nadzor javnih financ predstavil tabelo z naslovom Stroški projekta za davkoplačevalce, v kateri je ta investicija skupaj s stroški financiranja in vzdrževanja ocenjena na 1,746 milijarde evrov. V Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper pa je navedeno, da bo finančna vzdržnost projektne družbe 2TDK zagotovljena, če bo državni proračun v obdobju obratovanja projekta drugega tira po njegovi izgradnji leta 2025 namenil letni znesek oziroma plačilo za dosegljivost v višini med 30 in 40 milijonov evrov, odvisno od časa trajanja koncesijskega razmerja, pri čemer zakon določa 45-letno obdobje trajanja koncesijske pogodbe. To pomeni, da je vrednost projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača – Koper po vladnem zakonu med 1,35 milijarde evrov in 1,8 milijarde evrov.

Vili Kovačič in Peter Gašperšič (Foto: STAfoto)

Razlika med ocenami vrednosti projekta, kot jih predstavljajo predstavniki vladajoče koalicije in kot je naveden v vladnem zakonu, je ogromna in gre v stomilijonske zneske, kar je od predstavnikov vladajoče koalicije neresno in neodgovorno.

Vladni zakon za financiranje izgradnje predvideva dve novi dajatvi, Cerar pa še kar naprej navaja nejasne in nerealne številke
Predstavniki vladajoče koalicije pa v javnosti navajajo tudi druge številke, povezane s projektom izgradnje drugega tira, ki so nejasne in nerealne. Ko se je predstavnik vlade Miro Cerar čez noč odločil, da bo proga dvotirna, je bila navedena natančna številka 97 milijonov evrov, za kolikor naj bi to projekt podražilo. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben pa je na 29. nujni seji Komisije DZ za nadzor javnih financ, ki je potekala 15. junija 2017, jasno povedal, da znesek 97 milijonov evrov pomeni strošek zgolj za del proge in ne za celotno dvotirno progo. Pri tem je treba še omeniti, da vladni zakon za financiranje izgradnje predvideva dve novi dajatvi, to sta pribitek k cestnini za težka tovorna vozila in taksa za pretovor v koprskem tovornem pristanišču, ki jo bo dolžna plačevati družba Luka Koper. Dejstvo je, da bo imela Luka Koper zaradi nove dajatve manj sredstev za investicije, kot je na primer izgradnja tretjega pomola, kar bo vplivalo na njeno konkurenčnost in količino tovora, čeprav državni sekretar Jure Leben trdi nasprotno.

Luka Koper (Foto: STAfoto)

Projekta ne podpira nobena slovenska nadzorna institucija, njegova finančna konstrukcija pa je še kar nejasna
Manipulativna in zavajajoča je tudi številka oziroma ocena o 9000 novih delovnih mestih, ki jih obljubljajo predstavniki vladajoče koalicije in naj bi jih prinesel projekt drugega tira, izveden na podlagi njihovega zakon, vendar ta ocena ne temelji na nobeni strokovni analizi. Ne čudi, da zaradi nejasne finančne konstrukcije in nedorečenosti projekta izgradnje drugega tira Divača – Koper, kot ga je določila vladajoča koalicija v zakonu, ta projekt ni dobil podpore nobene slovenske nadzorne institucije. Na nejasno finančno konstrukcijo projekta sta opozorila tako fiskalni svet kot računsko sodišče.

Načrt naj bi nadzorovala agencija Jaspers, a dokumenta, ki to potrjuje, do danes še nismo videli
Predstavniki vladajoče koalicije javno radi poudarjajo, da projekt drugega tira, kot je določen v vladnem zakonu, nadzoruje agencija Jaspers, ki naj bi pripravljala tehnično in ekonomsko poročilo o projektu izgradnje drugega tira za Evropsko komisijo in Evropsko investicijsko banko. Vendar pa vse do danes nismo videli tega poročila in nobenega dokumenta, ki bi ga pripravila agencija Jasper in bi potrjeval, da agencija opravlja nadzor nad projektom izgradnje drugega tira.

Po končani razpravi v poslanski skupini SDS predlagajo sprejem naslednjega sklepa: Komisija za nadzor javnih financ pričakuje, da ji bo Vlada RS v roku treh delovnih dni od dneva sprejetja tega sklepa posredovala vlogo na razpis Evropske komisije Instrumenta za povezovanje Evrope za projekt gradnje tunelov na drugem tiru Divača – Koper, ki je bila oddana 13. 7. 2017. Komisija tudi pričakuje, da ji bo Vlada RS v enakem roku posredovala tudi vse dokumente, izdane s strani agencije Jaspers, v katerem ta potrjuje, da nadzoruje projekt izgradnje drugega tira Divača – Koper.

A. L.

 • althar

  Ni treba bit posebno pameten, da ugotoviš, da gre pri “2. tiru” za tipični plenilski projekt udbomafije. Končni strošek “projekta” je odvisen le od števila pripuščenih rentnikov.

 • Olga

  Vsi na referendum! Glasujmo PROTI kriminalnemu zakonu in s tem sporočimo skorumpirancem, naj spokajo!

 • RealRevolution

  Na koncu je lahko cena tudi 4× ali 5× vecja.Ce dobijo te milijarde bodo se samo povecali sklad za Islamisticno in homoseksualno ptopagando.

 • rrrrr

  Poslanka Vojka Šergan, zak spet zavajate s ceno 980 mio? Toliko stanejo samo varnostna vrata na lokomotivah s Prešernovimi verzi.

  • Franc Šink

   In varnostna ograja da ne bo prišla blizu.

 • RATATA

  Metod-ologija, ki jo je ubral Dragonja, je dala natančno ceno, ki jo želijo pobasati od nas, za manj kot pol tega vredno štreko. Zajebi!

 • RATATA

  Če prav razumem, mora razumnik 24.09.2017 biti PROTI!!!
  Torej obkrožiti je treba PROTI, če hočemo sami sebi dobro.

 • antimur

  Okrog drugega tira je že dovolj, da veš, da ga podpira vsa kriminalna mafija v Sloveniji, pa moraš biti PROTI. Dodaten dokaz, da je temu tako, je nerazumno izsiljevanje za podporo temu noremu zakonu, od Cerarja, Počivalška in vse levofašistične in antislovenske bande v Sloveniji, tudi Jankovića, Popovića, Mišića, pa koalicijskih poslancev, kjer izstopa zmešani Möderndorfer, razbijačica Šerganka (naj še malo počaka, da bomo začeli mi razbijati) ter ostala pedersko migrantska in protikatoliška svojat. Torej vsi glasujmo proti ropu in se množično udeležimo referemduma ter tako dokažimo antislovenskim prascem, da smo v Sloveniji še vedno pošteni in domoljubni Slovenci gospodar.

  • steiermark

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Amen!

 • Franjo Trojner

  “Neresna in neodgovorna vlada Mira Cerarja ponuja vrsto različnih podatkov o finančni konstrukciji za drugi tir”. KAJ PA TE NAJ ČLOVEK PRIČAKUJE OD LEVE VLADE MIRA CERARJA IN STRANKE SMC, KI POŠILJA V BOJ ZA PREDSEDNIŠKO FUNKCIJO GOSPODIČNO MAJO MAKOVEC BRENČIČ PREJEMNICO SPORNIH DODATKOV ZA STALNO PRIPRAVLJENOST, TA NITI MINISTRCA V NEKI VSAJ MALCE BOLJ ETIČNI IN MORALNI PREDVSEM PA PRAVNI DRŽAVI NIKOLI NE BI BILA, KAJ ŠELE PREDSEDNICA DRŽAVE. EH, SAJ TO JI TUDI V NAŠI VUKOJEBINI NIKOLI NE BO RATALO.

 • mginko

  Večni udbomafijski način blefiranja poštennih državljanov. V murgelskem štabu še izračunavajo, koliko se bi dalo še iztisniti od že okradenih državljanov, predno jim poči film. Zato državljani, če sami ne boste vzeli stvari v svoj roke, vam ne bo pomagal ne Bog, ne sosed, sigurno pa ne udbomafija, ki vedno dela samo za svojo korist. Zbudite se že enkrat!!

 • To je “PLENILSKI” projekt organizirane mafije? Pa kako si ti ljudje delajo sramoto…pametni se VAM smejemo, ker vemo da lažete.

 • Anton

  Slovenija potrebuje ljudi kot so, sedaj žal že pokojni izumitelj dr. France Rode, populistov a la levaki pa je že tako preveč
  https://www.youtube.com/watch?v=UUaRQ3rqvPg

  sarkazem press

  • Alois Kuhelj

   Franci je bil moj prijatelj dolga leta in tudi ne precvec oddaljen soded (za ameriske pojme).Sestala sva se mnogokrat v slovenski dvorani v San Franciscu in na slovenskih picknikih v Notrh central California!!

 • montyamp

  Halo , vzamem sina največje nekaznive svinjarije , Mirkota .
  Je daleč najcenejši moralno etični bandira rosa majmun .

 • Vrhovni sodnik

  Lepo je zadnjič Popović na nova 24TV razložil, da bo stal več, kot 3M, poglejte si prispevek .
  Koprski župan Popovič: “Če si Cerar ne premisli glede drugega tira, moramo to vlado čim prej zrušiti!”

  • Sredina

   Popovič ki pojma nima o ničmer…zadnjič ne v odmevih govoril o tem da ima predsednik RS ogromna pooblastila in da jih bi sam kot predsednik tudi izkoristil in govoril o spremembah zakonov in podobno…tip pojma nima o načelu delitve oblasti, o ustavnih pristojnostih določenih institucij itd. In pol pametuje še o drugem tiru in 3M..lepo vas prosm

   • steiermark

    Nobeden jugohlapec ali kar levi jugos, nima in nikoli ni imel pojma o ničemer….. dobo se pa spoznajo v mafijske posle, in kakor hitro dobijo “ugodno ponudbo”, zamenjajo oz. zasučejo svoje “mnenje” za 180 stopinj…… jugomafija!

   • Neznani

    Ko boš imet ti tolk pojma, kot on se oglašaj. Saj je prav povedal na Odmevih, predsednik se bi moral oglasiti v primeru Koroških dečkov, v Primeru J.J. in še v vseh ostalih, ki so moralno sporni, pa se Pahor ni oglasil, ker je navadna strahopetna rit in se noče nobenmu zamert

    • Sredina

     No očitno tut ti ne veš o čem govoriš…
     Nič nism reku da nebi smel govorit o stvareh o katerih pišeš
     Govoril je pa take bedarije da to ni res, o ogromnih pooblastilih, ki bi naj imel predsednik republike, o tem kako bo kot predsednik države spreminju zakone in podobno

     Ampak to je itak vam blizu, ki vsi skupi nimate pojma o ustavi in zakonih, vsi ste večji pravni strokovnjaki kot doktorji pravnih znanosti na raznih sodiščih in fakultetah, pa itak mate vedno prav, tko da nima smisla…

  • karpelec

   Koprski župan se je v tej oddaji skoraj razletel na prafaktorje, drugi dan ga je obiskal Cerar, je pa obrnil ploščo in sedaj kandidira za predsednika države-ni človek besede. Kako zrušiti vlado nam pa zaupaj podrobnosti, ker lovke je težko odtrgati od plena, ena spusti, drigi dve primeta.

   • Vrhovni sodnik

    Enostavno, udeleži se referenduma in glasuj proti zakonu, ko referendum uspe, pony zruši vlado, saj je to napovedal.

    • karpelec

     To vem sama, na rabim vprašati Popovića, ki se obrača po vetru.

     • Vrhovni sodnik

      Ni videti, da veš, ti si mene prosila, da ti razložim, kar sem storil in od kulturnega človeka bi pričakoval, da se zahvali.

     • karpelec

      Hvala presvetli. Si bom zapomnila, čaprav mi do danes še nihče ni rekel, da sem nekulturna. Šola dela mojstra, beseda je pa včasih orožje, ki ubija, brez, da pušča krvno sled.

 • Osti jarej

  ..čigav je vili,ki škili?

 • Osti jarej

  Hurikan Harvey je opustošil Teksas, FEMA kampi so zaživeli, brezdomcev je vedno več, načrt NWO je solidno izpolnjen. Vendar vladarji vseeno niso zadovoljni, zato se zdaj osredotočajo na še močnejši orkan Irma, ki je na Karbskih otokih že ustvaril žrtve in zločine nenaravnih razsežnosti. A globoko je skrit resnični namen Irme, torej ustvarjalcev tega vremenskega genocida, saj so Karibski otoki zanje le postranska škoda. Irma potuje na luksuznem drugem tiru proti Floridi, kajti Teksas je treba nadgraditi. Na njeni poti sta dve nuklearki, ki jih je treba uničiti, da bo žrtev več kot v Teksasu in bodo s katastrofo lahko pokazali, kako so prijetno trpeli v Nagasakiju in Hirošimi. Za ZDA svetovna Sionistična drhal za zdaj še ne sme uporabiti atomske bombe, razen, če bi jim uspelo dokazati, da je priletela iz Severne Koreje. Zato imajo najmanj enakovredno orožje, nenaravno vreme in z njim bodo počasi, a zanesljivo, odstranili sto milijonov Američanov, ki jih ne potrebujejo. Jim pa ni vseeno, če bi ljudje o Irmini poti izvedeli prekmalu, zato izjemno zagnano skrivajo pot pred javnostjo. Ljudje ne smejo pravočasno zbežati pred nuklearno katastrofo, ki jih čaka. Potrebujejo mrtve in ne le brezdomske žrtve /virBeforeIt’sNews/

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/317779/resnicni-cilj-orkana-irma

  • Artur

   Opažam ,da sem se edini odzval na tvoj komentar v zvezi z NWO depopulacojsko agendo, ki zdaj poteka v obliki treh “naključnih” zaporednih orkanov v zadnjih nekaj dneh in preizkusnega potresa v Mehiki s spremljajočimi svetlobnimi HAARP pojavi , taglavnega projektirajo za Yellowstone za kar naj bi Nashole “strokovnjake” zadolžila. Ugotavljam tudi da Slovenčki ne marajo nas “teoretikov zarot” za to se mi ne zdi takšna ignoranca v zvezi s tem dogajanjem in vzroki za to nič čudnega
   torej samo zate nekaj kar te bo še v zvezi s tem še zanimalo.

   ARE MORE HURRICANES TO COME IN 2017? (IRMA, JOSE, KATIA, HARVEY)
   https://www.youtube.com/watch?v=YI-k8HA1Lh0

   END TIMES* HURRICANE STORMS *IRMA*GET YOUR SPIRITUAL HOUSE IN ORDER* LAST DAYS WARNINGS!
   https://www.youtube.com/watch?v=mxbh_QP1QVE

   • Alois Kuhelj

    Jezus Marija,jest sm pa mislu,da bo BOG save bible belt,pa zgleda da najbolj udriha po tistih fejk kristjanih,ki so se odrekli pravemu nasledniku kristusovega nauka,od Rima.Gnar je bil pohlep ze zdavnaj na svetu,zato tudi Trubarju ne zamerit,ce ni hotel gnara posiljat v REim in je zato ustanovil svojo krivi vero!!

 • Franc Šink

  Koliko bo stal ? To ve ciganka!

 • tasilo

  Hočete konkreten primer, zakaj ste poden od žurnalizma; zakaj ste šolski primer verbanega in narativnega priapizma; zakaj ste medijski houdreti? Zato:

  Vi napišete v naslov:
  “Neresna in neodgovorna vlada Mira Cerarja ponuja vrsto različnih podatkov o finančni konstrukciji za drugi tir.”

  Če bi bil na oblasti Jajo, grem stavit, da bi v režimskih medijih pisalo le:
  “Vlada Janeza Janše ponuja vrsto različnih podatkov o finančni konstrukciji za drugi tir”.

  Pa bi režimski mediji s tem povedali veliko več, pravzaprav vse. Z manj bi povedali več, saj bi se zanašali, da njihovi bralci le niso totalni idioti, ki jim je treba vse sugerirati, drugače da si ne bodo sposobni ustvariti “pravega” mnenja. Brihtnemu je hitro jasno, da kadar kdo “ponuja vrsto različnih podatkov o finančni konstrukciji”, nekaj ne “štima” in da je zadaj nekašna čudna in sumljiva igra, ali pa vsaj “neresna in neodgovorna”, kajneda?

  Vi pa vse tako nagravžno osladno pomensko in semantično preobložite, da kar odbija. Take vrednostne sodbe ne sodijo v naslov. Tak naslov naravnost izžareva tendencioznost, neprikrito sugestibilnost, je grob, neotesan, prav nič “sofisticiran” ali vsaj malo perfiden. — Vsak vsaj malo obveščen in zaveden bralec ve, da je “vlada Mira Cerarja neresna in neodgovorna”, hvala. Več o tem bo pa itak izvedel iz članka. Če ljudem preveč — in tako brezkompromisno ter očitno — vbijate v glavo vrednostne sodbe, žalite njihovo inteligenco, tako kot vedno žali inteligenco vsako poudarjanje očitnega in znanega (obiskali smo Kitajski zid na Kitajskem). Inteligenco žali tudi, kadar ljudem niti navidezno ne dovolite, naj imajo vsaj vtis, da si sami ustvarjao mnenje (čeprav si ga ne).

  Toliko na kratko. Sapienti sat. Tole je kot egzempel in brezplačen nasvet.
  Miro Petek, brihtem možak si, za božjo voljo, ukreni kaj.

  • RATATA

   Sem si čisto sam ustvaril mnenje o tebi Tasilo, da tu pa še kje tam kaj dobrega hočeš in slabega niti nočeš.

   • tasilo

    He he, prijatelj, plus so ti dali Kučko, totex, neznani in vita; isti so ga dali tudi Kučku (razen njega samega, kakopak) za komentar, ki je vsebinsko tvojemu povsem nasproten,

    To pomeni, da Kučko, totex, neznani in vita …
    a.) sploh niso zapopadli, kaj si napisal (zelo verjetno)

    b.) so pozabili dati pluse tudi meni (manj verjetno :))
    c.) jim bo bog odpustil, saj ne vedo, kaj delajo (neverjetno)

    Jaz ti dam plus pa zato, ker sem do tega hipa očitno edini, ki razume, kaj si napisal.

    • RATATA

     Saj bi še pluskov dobil, pa si JO k tistemu občutljivemu JA prpisal. Mene to ne zmoti. Zmotnjen sem zarad drugih reči.
     P.S.:
     A je Gregor kaj slabega(?), mislim na tisto od zadnjič, …. glavca pa to…

     • tasilo

      Ah nee, nič slabega. Ravno nasprotno! To je tak star ekspresiven rek, vzklik (žal ne vem, odkod pride), kadar hočeš koga pohvaliti, da je bistroumen, odprte glave; da hitro razume; da ima glavo na pravem mestu; tudi da se dobro znajde; — Velikokrat sem tudi zasledil, da so se ljudje ukvarjali s problemom in ko se jim je posvetilo, so (si) rekli: “Ahaa! (Klik!) Gregor, ti si glavca”. Torej, tisto zadnjič je bil kompliment.

     • RATATA

      No potem pa hvala! Za vsak slučaj sem rajši na vižo Štirih kovačev preusmeril in moje belkasto sive zalisce na “glavci”, meni neznano prispodobo v Gregorju pa potulen preskočil.

  • Kučko pod pručko

   S pripombo o Jajotu si se pa razkril. Sedaj točno vemo, čigav si.

   Kakorkoli je že skrb za slovenski jezik dobrodošla, se mi zdiš s svojimi pripombami že malo težek!!!

   • radames

    Tasila že dolgo “poznam”. Ni tak, kot misliš.
    Izpadeš precej “čudno”, če ne preneseš nobene pripombe o “Jajotu”. Ni bog, je pa naš najboljši politik. Tudi sam sem že kdaj kaj napisal čez njega. Kar seveda ne pomeni, da ga zavračam.

    • tasilo

     Hvala prijatelj, vsaj nekdo, ki ni čisto zaplankan. Vedno govorim, da je vsak fanatizem, vsaka slepa vera, zamaknjenost, malikovnaje in podobno škodljivo. Pa ravno o tem tukaj ogromno pišejo, mar ne? Saj Jajo ni bog, da bi ga ne smeli “imenovati po nemarnem” ali skruniti “božjega” imena. Navsezadnje ga jaz plačujem in mu torej tudi pod prste lahko gledam. Hvala, ker si kot en redkih opazil in si — o groza! — drznil javno napisati, da imam povsem dober namen, čeprav imam jezik včasih šarf ko oni šaman ali pizdek, junouvotajmin. Namesto, da bi o tem ad rem temeljito in resno premislili, te raje ad hominem poskušajo diskreditirati.

     Drugo kar opažam pa je, da kadar se nesramno norčujem(o) iz drugih politikov, padajo plusi in ovacije in lajkoti in hahahaji in LOLiji, kadar pa samo napišeš Jajo, je pa cel hudič in te hočejo zofort prec takoj dati iz kože.

     Temu se reče ozkost, zapetost, zadrgnjenost, zaplankanost.

     • Viktorh

      Temu se reče ozkost, zapetost, zadrgnjenost, zaplankanost.

      Odlično si se okarakteriziral .

     • Alois Kuhelj

      Pa se se ti stlaci pod prucko tako kot kucko! Vsak je vreden svojega imena,ne vem pa komu je bilo pri rojstvu ali krstu dodano prvo ime Jajo??!!

   • tasilo

    Ah daj no mir, no. Namenoma sem napisal Jajo, da boste lahko spet malo skakali od groze in zgražanja ter osuplosti nad silno to herezijo in se grabili za pumpe, anede. Zame so vsi politiki glih, eni bolj, drugi pa manj. Jajo ima dobre in svetle plati, pa tudi kaj škode je že naredil. Konkretno in direktno:

    Dokler mi ne bo znižal davka na kapitalske dobičke za prvih pet let imetništva VP s 25 nazaj na 20%, toliko časa bo zame Jajo. In kar ga verjetno osebno poznaš, mu le povej, da mu grozno zamerim: ta dvek je znal z ZUJF dvigniti, danes pa nikjer niti z besedico, niti s sapico ne omenja, kako bo zagovarjal znižanje tega davka. Vsi drugi ukrepi po ZUJF, ki so zadevali zajedavski javni sektor — ki NE GENERIRA nobene dodane vrednosti! –, so odpravljeni (napredovanja, dvig plač, razredi itd) in nas bodo koštali po 300 in več milijonov na leto, a jaz in tisoči investitorjev, ki se ukvarjamo z VP, da bomo brez obremenjevanja ZPIZ enkrat imeli spodobno penzijo(!!!), naj pa še vedno plačujemo ta pir. Needles to say, visoka obdavčitev kapitala in kapitalskih dobičkov je totalno levakarska poteza! Anede!

    Visoka obdavčitev na kapital in kap. dobičke zavira obrat kapitala. visoka obdavčite kap. dobičkov in dividend je totalno pizdontarsko komunajzarsko rekterska zadeva, ker je vse tveganje, denar, čas, znanje, živci in še enkrat TVEGANJE vedno moje. Ob dobičku se mi vsi “bez mrdanja kurcem” flegma velikopotezno usedejo nanj, ob izgubi se jim pa sladko jeba za moje izgube. Anede!

    Alzo, išjo raz, da ne bo dvoma: Jajo je nažgal ta davek, od takrat naprej pa v štiri letih niti s kurcem ne migne ali dahne, da bi bilo pa nemara že pošteno vrniti ga na pred-zujfovsko stopnjo 20%. In dokler od njega ne bom slišal tega, kjer me njegov levičarski ukrep prekleto konkretno tolče po žepu, toliko časa bo on zame Jajo. a se razumeva?

    • Viktorh

     Če bi se ti vsaj malo spoznal na ekonomijo in davčni sitem, bi to razumel.
     Tako, pa maister ne razume ne proračuna ne davčne in fiskalne politike.
     Si pač ostal na nivoju podpovprečnega obrtnika, ki se ima za velikega podjetnika.
     Odjebi.

  • Viktorh

   zakaj ste šolski primer verbalnega in narativnega priapizma

   Ker si ti tipičen primer impotentneža

  • Alois Kuhelj

   Tolk dreka si v tvojem postu skup nagrabo,da ga niti en rdecuh ne zna zvagat,oprosti!

 • dr Janez Sveti

  Težko je ocenit, koliko denarja bodo potrebovali za to, da obstanejo na oblasti. Verjetno 1,8 milijarde, kar drži, saj je potrebno veliko žepov napolnit.
  DR Janez Sveti Hoboinica

  • karpelec

   …in nahranit rajdo brezposelnih, ki čakajo na povelje, da pripomorejo h kontinuiteti.

 • garfi

  leviĆarji ne znajo izračunati niti koliko kradejo

  • zokispoki

   Cigan in debilcka, so nam ravno 20 milijonov izpulili iz zepov, de. Za nagrado, bo morda glavni Murgeljski kandidiral za PM ! Cmerotov prjatu, de ! Gamad komunajzarska!

   • radames

    Kakšen primitivec je Janković pa preberi v tem članku:
    http://www.casnik.si/index.php/2017/09/06/darko-kaj-pripravljas/

    • zokispoki

     Tezko nas se kaj preseneti pri rdecih banditih, de !

   • garfi

    ja spokajo naj v zapore

    • zokispoki

     Najprej je treba cigana nagnat in sprocesirat. Ocitno brez ulice ne bo slo. Kreteni se kar rinejo z glavo skozi zid, ces kako je sposoben in kaj da je naredil in tiho pripravljajo njegovo vrnitev. Pokradel nas je pa dobro. Da ne govorimo o dolgi listi skodljivih, slabih odlocitev, ki nas stanejo stotine milijonov. No ta zadnja, s prislko je pa zalitev za zdravi um !

 • Kučko pod pručko

  Cmero bi še v šoli s prilagojenim programom za telebane dobil cvek iz računstva

  To pa so matematiki. Kaj matematiki, niti osnovnošolskega računanja ne obvladajo. Pri tem si Cmero zasluži petkrat podčartani cvek, saj je od vseh koritarjev še najbolj kiksnil.

  Pri vsem tem me samo čudi, zakaj je vlada zapravila cca 50 milijonov evrov za ekspertizo o drugem tiru. V njej, če je bila sploh narejena in ni bila samo farsa za polnjenje klepotamskih žepov, piše vse. Točna cifra je v njej, seveda bre faktorja podražitve do končanja projekta, ki se bo gibal med 2 in 3!!!

  • radames

   Zelo dobro poznajo osnovnošolsko matematiko. Zgoraj sem zapisal, da vsak zase računa, koliko bo spravil v žep.

 • Vera

  Cerar : V prvi ( 1 ) razred OŠ bo treba !

  • Kučko pod pručko

   Zanj je pretežek. Še šolo s prilagojenim programom ne vem, če bi izdelal. Brez pomoči strica Milana, seveda!!!

   • Vera

    :) :) :) :)

 • Cenzuriran 4x

  Mene pa zanima, če slučajno glasujem proti, kakšno opcijo (cenejšo in realno) ponuja torej desnica? Kje je kak detajlni opis konkurenčne opcije?

  • beno

   Nisi na pravem naslovu. Koritarje tvoje vpraš ! Tam so kalkulatorji.

  • Janez

   Vsaj za 500 mio €
   bo sigurno prihranka, če ne bo “koritnikov in “dragonjevcev” zraven. Se zdi.L.r. J. KOMENDA

 • Janez

  “OSTI JAREJ”=MORDA KUNSTELJ?
  Je
  PA RES POPOLN NEVEDNEŽ !?
  Cenjeni g . VILI K. JE SAMOSTOJEN ČLOVEK !
  Ti!
  “OSTI JAREJ” SI ZASTAREL FOSIL IZ MARŠAL TITO IN STALIN ČASOV.

  Očitno si vajen
  – hlapčevanja nekomu. Verjetno ex KP, ZK ?!

  RAJE POVEJ
  KJE?
  ZA VRAGA JE ZDAJ

  – 510 TON
  – ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA
  ZLATA,

  KI GA JE VKP B STALIN – HUD ZLOČINEC – OROPAL V MADRID ORPAL ?
  S
  POMOČJO ŠPANSKIH STALINISTOV IN NKVD . ,
  NE
  RAZUMEŠ OČITNO SEDANJOSTI.
  Cenjani g. Vili K, jaz Janez K. – smo samostojni ljudje.
  Sodobni ljudje smo samostojni ljudje. Brez nas vam je slabo – premagali vas bomo. J. KOMENDA
  P.s.
  STALINOV ROP
  510 TON ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA, 1936.
  SLIŠIMO, DA JE KOMINTERNOVEC IZ METLIKE –
  JOSIP KOPINIČ SODELOVAL. MARŠAL TITO TUDI.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Moscow_gold

  • beno

   Janez tega bučelca ni našla pod kamni http://buchela.blogspot.si/

  • radames

   Osti jarej je ena prforana baba. Če bi imel jaz tako ženo, bi si prislužil 30 let aresta.

 • Kučko pod pručko

  Cmerotov BOOOM za drugi tir

  S tako različnimi ciframi, ki prihajajo iz vladnih soban, Cmero in njegovi računskimi abervezniki kar sami podstavljajo dinamit pod Drugi tir, saj je vedno manj Slovencev neumnih.

  Na referendumu bo en velik BOOOM in bo vsega konec!!!

 • radames

  Vsak zase računa, koliko bo spravil v žep.

 • Neznani

  V polfinalu bomo Špance nalomil, v finalu pa Srbe

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ, podpis +++++++++++++++++++++++++++++++ čista + 10.

 • Olga

  Najbolj “moralna” stranka z najbolj “moralnim” predsednikom stranke in najbolj “moralnim” premiernem, ki je s pomočjo Murgel prišel na oblast, pošilja kot svojo kandidatko za predsednico najbolj “moralno” kandidatko, ki je vedno v pripravljenosti! Kot predsednica države bo lahko v pripravljenosti 365 dni krat 24 ur krat 5 (let)?

 • komar marko

  no nekaj je čudno. Stroški izvlečnega tira, kateri je dokončan je narejen za 5,6 MIO EUR. Zanj so načrtovali 17 MIO EUR. Problem je v tem, ker se je javil nekdo, ki ni imel stricev na glavi in ni bilopotrebo njih nahraniti. Kako nas strici utesnjujejo! Enako kot pri žilnih opornicah. vedno ISTI!

 • komar marko

  SLO nujno potrebuje do KOPRA novo dvotirno progo, z obvozom mimo LJUBLJANE proti JESENICAM. Če so za MAGNO v treh mesecih vse zagotovili, ni vrag, da manjkajočo zemlo za drugi tir ne zagotovijo v enem letu!

 • komar marko

  le zakaj je AVSTRIJSKI cesra skozi karavanke dal zgraditi dvotirno progo. Sedanja politika načrtuje en tir odmontirati, tako kot tistega proti KRANJSKI P
  Gori, kot obvoz proti JESENICAM, ki so ga razdrli zaradi UNIONA! Prav tako je cesar dal zgraditi dvotirno progo do GRADCA!

 • Borut Stari

  Tovarišijska mafija je na njeno žalost danes v zagati.Danes se lahko sprašuje oblast za vsako figo.V njihovih sivih časih se ni nihće upal spraševati. Komesar je pojasnil, da Bog ne obstaja in da je edini Vsemogoči tisti na Dedinju. Pa vseno. Hinavsko se zlažejo in če ne gre drugače izglasujejo interventni zakon in je odgovornost raspršena, Ko včasih ljubljanska megla.

 • Janez

  Tole !
  JE POVSEM NERESNO !
  V Parlamentu so SMC POSLALI BILI VIDETI KOT ENI KLOVNI. Posebno J. Murgel. L.r. J. KOMENDA

 • Janez

  TI SMC – JI !
  GLEDE 2. TIRA !

  KA ŽEJO TOLIKŠEN POHLEP – PO REALIZACIJI – VLADNEGA PROJEKTA !

  KOT
  J NJIH BOLŠEVIŠKO – KOMUNISTIČNI PREDNIK. – VKP B ZLOČINEC J. V. S T A L I N !
  KAZAL
  GROZLJIV POHLEP – PO – ŠPANSKEM DRŽAVNEM – Z L A T U !!!
  IZKLJUČNO
  ZARADI TEGA – ŠPANSKEGA RŽAVNEGA – 510 TON Z L A T A !
  Je
  ZAČEL CELO VOJNO – T.I. ŠPANSKO DRŽAVLJANSKO VOJNO 1936-1939 !
  Takoj!
  1936. ETA
  SO STALINOVI ” NKVDJEVCI ” POMORILI VSE NESTALINISTIČNE PARLAMENTARCE !
  S
  PREOSTALIMI PAR ŠPANCI IN “NKVD gen. Orlovom” JE PA STALIN TAKOJ !
  organiziral
  PREVOZ ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA – 510 TO – OGROMNO ZLATA !
  Najprej
  DO ODESE – NATO PA V MOSKVO ! Leta 1936, 1937.
  NI ŠLO ZA NIKAKŠNO DELAVSKO SOLIDARNO POMOČ – ŠPANSKIM DELAVCEM.
  NJIH
  ŠPANSKE DELAVCE IN VSE ŠPANCE – JE “KOMUNISTIČNI ZLOČINEC J.V. STALIN – O R O P A L.
  MEDNARODNE
  KOMINTERNA ENOTE – SO LEE LE OBOROŽENO ŠČITILE – TA ROP !
  OGROMNE
  KOLIČINE PRAVEGA, FINEGA
  – ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA.TEŽKO PREDSTAVLJIVIH 510 TON ČISTEGA Z L A T A.
  TAKOJ.
  KO JE BILO ŠPANSKO ZLATO V MOSKVI
  – JE STALIN KOMINTERNI ZAPRL ” P I P I C O ” OSKRBE IN VOJNE JE BILO KONEC. L..R. J. COMENDA

  P.S. STALINOV ROP ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Moscow_gold

 • Najplemenitejši

  ¨Največja napaka pri drugem tiru je, da Janša ni pokasirel svoje provizije! Nikakršne panike ne bi bilo, če bi Janša pospravil v svoj žep nekaj milijonov, tako kot pri patirji in pri drugih lumparijah! Janša je pač preveč pohlepen!

  • tohuvabohu

   Denar ti gleda iz oči, revež trapasti. A klošar ostane klošar, to si zabij v betico.

  • Janez

   A?
   Tebe sta SMC&COMP. TUDI ODRINILA OD “KORITA 2. TIR” ?! L.R. J. KOMENDA

 • Janez

  No?
  Veš kaj !
  “Na-ne-plemenitejši !
  Mene bi resno zaskrbelo – kaj je narobe z mojo glavo ?
  Če bi bili rezultati mojega razmišljanja ?
  Tako revni – kot so tvoji.. Se zdijo – tvoji.
  A?
  PO VSEH MOJIH – RAZKRITJIH – SKRAJNIH STALINOVIH IN KPS, KPJ LUMPARIJ !
  Še?
  TAKO TRDNO VERJAMEŠ – V POZITIVNOST KOMMUNIZMA, SOCIALIZMA ?
  Preteklega?
  In od naših ZL, SD ITD. NAČRTOVANEGA ?
  Rezultat revolucij je beden : tisoči, milion mrtvih, gorja veliko ! Le zato, da na oblast pride ?
  En MAČEK?
  En analfabetski, omejen, prikrito ali direktno morilski Maček. Bedno. A ne ? . L. r. J. KOMENDA
  P.S.
  KAJ PA KASNEJŠI PRIKLOP TRŽAČANOV NA 2. TIR? Ali je v “igri”?!
  Na

 • Kosobrin

  Drugi tir bo. Ker smo za napredek, ne za nazadovanje! In seveda, taka stvar veliko stane.