fbpx

Neresnice Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranov Sever o razorožitvi Teritorialne obrambe

Predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever Ladislav Lipič (desno) in Tomaž Čas (levo). (Foto: STA)

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranov društev Sever sta si privoščila kopico izrečenih neresnic o razorožitvi Teritorialne obrambe v času osamosvojitvene vojne. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v sporočilu za javnost sporočilo svoje videnje pomembnih zgodovinskih dogodkov naše države.

V uvodu se Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve dotakne letošnje proslave ob Dnevu veteranov. Organizaciji Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveza policijskih veteranskih društev Sever (ZS) sta prireditev organizirali pod motom “Narod brez zgodovine je kot človek brez obraza!”. “Ko poslušamo govora obeh predsednikov veteranskih organizacij, da je ta dan izbran zato, ker je ta dan TO zavrnila ukaz o svoji razorožitvi in premestitvi njenega orožja v skladišča JLA, lahko le pritrdimo izbranemu motu. Trditev, da se je Teritorialna obramba 17. maja 1990 uprla razorožitvi ni samo nezgodovinska, je tudi brez obrazna,” zapišejo v svojem javnem pismu.

V nadaljevanju svojega pisma v VSO pojasnijo, da so  občinski in pokrajinski štabi TO ukaz Republiškega štaba TO RS sprejeli večinoma 15. in 16. maja. V večini slovenskih občin (samo 16 od 64 jih je ukaz zavrnilo), so orožje oddali 18. maja. Tudi tam, kjer so zavrnili ukaz o oddaji orožja, te zavrnitve ni ukazala TO, pač pa so se ljudje uprli sami, bodisi v občinah, bodisi pripadniki TO, zapišejo v pismu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Razoroževanje slovenske vojske se je prenehalo 18. maja po skupnem sestanku Janše, Bavčarja, Krkoviča in Beznika
V svojem javnem pismu VSO poudarijo, da se je šele 18. maja, ob 17. uri, ko je bilo praktično že vsega konec, je ukaz o prepovedi premeščanja orožja v skladišča JLA, izdalo Predsedstvo RS. Odločilno dejanje se je zgodilo po mnenju združenja 17. maja 1990. Takrat so se sešli Janez Janša, Igor Bavčar, Tone Krkovič in Vinko Beznik in se dogovorili o ukrepih s katerimi so želeli zavarovati slovensko demokratično ureditev, ki ji je z razorožitvijo TO jugoslovanska federalna oblast napovedala vojno.

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič. (Foto: STA)

“Ta dan se je rodilo Manevrski strukturi narodne zaščite, ki je potem res uspela organizirati in oborožiti tisoče pripadnikov nove slovenske oborožene strukture, ki je združevala vojaško in policijsko komponento,” se na izrečene neresnice obeh predsednikov odzivajo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Ob koncu pisma se še enkrat spomnijo slovenske državljane, da so se te poteze pokazale za zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991. Po besedah avtorjev pisma je bila vojna napovedana, saj je bila razorožitev TO pravzaprav jasno napoved za agresorski napad JLA. “Če bi se TO dejansko uprla razorožitvi, kar “proslavljata” ZVVS in ZS, potrebe po taki organiziranosti nikakor ne bi bilo. Pa se ni,” zapišejo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

Luka Perš