fbpx

Nesposobne vladne ekipe sramotijo Slovenijo – ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava, je kritičen mednarodni pravnik dr. Pogačnik

Foto: STA

Slovenija je doživela novo pravno in diplomatsko sramoto na evropskem parketu. Glede na pravno nesposobnost vladne ekipe so se potrdile besede enega največjih mednarodnih pravnikov v Sloveniji, dr. Miha Pogačnika, ki je po tem, ko se je Pahorjeva vlada odločila, da bo spor reševala s pomočjo evropskega prava,  leta 2009 kot vodja slovenskih strokovnjakov za reševanje mejnega spora s Hrvaško nepreklicno odstopil. ” Bili smo zelo blizu, potem pa se je zgodila meni nerazumljiva napaka v zunanji politiki. Začeli smo se obračati na Evropsko Unijo in problematizirati stanje, ki je pravno nepovezano z EU. To je bil tudi razlog za moj takratni nepreklicni odstop”.

Profesor dr. Miha Pogačnik v Sloveniji in v tuji strokovni javosti velja za priznanega strokovnjaka na področju mednarodnega prava. Generalni pravobranilec sodišča EU Priit Pikamäe je danes Sodišču EU predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je Slovenija v zvezi z arbitražo vložila proti Hrvaški. Odločitev Mihe Pogačnika ni presenetila. “Mene mnenje, objavljeno mnenje generalnega pravobranilca sodišča Evropske Unije, dejansko ni presenetilo. Že četrt stoletja opozarjam natanko na to, kar je namreč on izpostavil. Slovensko vlado, kakor tudi akademika na fakultetah opozarjam, da Evropska Unija enostavno ni pristojna za reševanje mejne problematike. Vprašanje reševanja meje med dvema državama je vprašanje mednarodnega prava in nima z Evropsko unijo nobene povezave, na kar je pravobranilec lepo opozoril.”

Uresničile so se žal napovedi dr. Miha Pogačnika pred desetletjem glede slovenskega arbitražnega sporazuma. (Foto: STA)

Večkrat ponavljane napovedi dr. Miha Pogačnika glede slovenskega arbitražnega sporazuma, so se, žal, uresničile. (Foto: STA)

Prvi odzivi slovenskih pravnih strokovnjakov so okrivili evropskega generalnega pravobranilca Pikamäeja. Po besedah slovenske agentke Maje Menard, je zaobšel slovenski zahtevek. Podobno je reagirala Janja Hojnik, profesorica za evropsko pravo na mariborski pravni fakulteti, ki je povedala, da je negativno presenečena. Pogačnik je mnenje obeh ovrgel ter menil, da je nastopil čas, da dobi Slovenija ustrezne mednarodnopravne strokovnjake. “Čas bi že bil, da naša država in vlada dobita ustrezne pravne strokovnjake, ki se spoznajo na mednarodno in evropsko pravo. Jaz ne vem, kdo jim svetuje. Enostavno, naj pred mednarodnimi telesi prenehajo sramotiti pravno stroko, kakor tudi slovensko državo nasploh. Sprašujem se, na kakšni strokovni in pravni podlagi so izdelali in utemeljili omenjeni zahtevek, ki je Sloveniji povzročil dodatno sramoto in je povrhu vsega še zelo šolsko podkrepljen.”

Maja Menard in Janja Hojnik spada v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. (Foto: STA)

Maja Menard in Janja Hojnik spadata v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. (Foto: STA)

Miro Cerar je še enkrat pogrnil na področju prava, kljub temu, da se ga v slovenski javnosti predstavlja kot vrhunskega pravnega strokovnjaka
Miha Pogačnik je v svoji izjavi tudi povedal, da sta zadnji slovenski vladi pri tem zahtevnem vprašanju sodelovali s pravnimi strokovnjaki, ki so popolnoma zamešali osnovne pojme mednarodnega in evropskega prava. “Jaz mislim, da je odgovornost vlade in ministrstva za zunanje zadeva predvsem to, da pridobi ustrezne pravne strokovnjake, ki poznajo strokovno podlago za takšna vprašanja. Gre predvsem za strokovnjake, ki na eni strani poznajo razmerje med mednarodnim in evropskim pravom, kakort tudi razmerje med mednarodnim, evropskim in notranjim pravom po drugi. Seveda je vsebina prava, kot ga razume kolega pravnik Cerar, v mednarodnih in evropskih  razmerah nekaj čisto drugega.”

Največja odgovornost za novo evropsko blamažo nosita Karl Erjavec, bivši zunanji minister v Cerarjevi vladi in Miro Cerar, bivši premier in aktualni zunanji minister (Foto: STA)

Za najnovejšo blamažo Slovenije na evropskem parketu, sta najbolj odgovorna Karl Erjavec, nekdanji zunanji minister v Cerarjevi vladi in Miro Cerar, bivši premier in aktualni minister za zunanje zadeve. (Foto: STA)

Vladni pravniki ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava
Slovenija je z današnjo osramotitvijo pred Sodiščem EU dokazala, da ne pozna osnov mednarodnega in evropskega prava. ” Dejstvo je, da so na naši strani bili pravniki, ki ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava. Tukaj gre za osnovna vprašanja razmerja med pravnimi sistemi, kot že poprej omenjena mednarodno in evropsko pravo. Naša vlada je, na mojo veliko žalost, padla na izpitu iz mednarodnega in evropskega prava.”

Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor in sedanji predsednik RS Borut Pahor, tedanji slovenski predsednik vlade, kjer se je vse skupaj začelo z odločitvijo, da bo Slovenija reševala težave s Hrvaško z arbitražo. Miha Pogačnik je zaradi tega nepreklicno odstopil pred desetimi leti. Danes so se njegove napovedi žal uresničile. (Foto: STA)

Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor in sedanji predsednik RS Borut Pahor, takratni slovenski predsednik vlade, na Trakošćanu leta 2013, kjer se je štiri leta pred tem vse skupaj začelo z odločitvijo, da bosta Slovenija in Hrvaška z arbitražo reševali mejna vprašanja. Miha Pogačnik je zaradi tega pred desetimi nepreklicno odstopil. Danes so se njegove napovedi žal uresničile. (Foto: STA)

V času Janševe vlade skoraj dosegli rešitev dolgotrajnega mejnega problema med Slovenijo in Hrvaško
Miha Pogačnik je bil vodja slovenskih pravnih strokovnjakov v času Janševe vlade v obdobju 2004-2008. Spominja se, da sta s hrvaškim kolegom, akademikom Davorinom Rudolfom, bila blizu rešitve dolgotrajnega problema med obema državama. “Takrat, pred več kot desetimi leti sva s hrvaškim akademikom dr. Rudolfom prišla tako daleč, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bomo oblikovali ustrezno besedilo, ki bo prepričalo domačo politično javnost obeh držav. Mi smo  strokovne podlage izdelali seveda zato, ker se je vedelo, da bomo šli pred tretji mednarodni forum. Vendar samo  vprašanje izbire foruma ni bilo tako bistveno, kot je bila določitev arbitražnega vprašanja. Lahko smo povedali, o čem se bo presojalo, za katera ozemlja je šlo, kakor tudi, kaj naj bi se presojalo. Prav to je tisto, zaradi česa so bili ta nesrečni arbitražni sporazum ter po mojem mnenju katastrofalna sodba arbitražnega sodišča, kakor tudi zdajšnja odločba, potem takšni kot so bili. Opredelitev predmeta spora je namreč pomembna, da se določi, o čemer se bo odločalo v nadaljevanju.”

Predsednik hrvaškega dela slovensko-hrvaške komisije mednarodnopravnih strokovnjakov Davorin Rudolf in predsednik slovenskega dela komisije Miha Pogačnik, sta v času prve Janševe vlade bila blizu skorajšnje rešitve dolgotrajnih težav glede meje med obema državama.(Foto: Rasto Bozic/STA)

Slovenija po mnenju Pogačnika na srečo  ne more zagovarjati katastrofalnega arbitražnega sporazuma pred mednarodnimi institucijami
Strokovnjaka za mednarodno pravo, Miho Pogačnika smo tudi povprašali, ali lahko Slovenija  svoj arbitražni sporazum zagovarja pred katerokoli mednarodno organizacijo. “Mednarodno pravo ima horizontalen značaj. Volja arbitražnih odločb je prepuščena volji posameznih držav. Slovenija tu glede na politiko trenutne vlade, na srečo, nima možnosti, da bi ta nesrečni arbitražni sporazum, ki nam je odvzel pravzaprav vse, kar smo želeli, od izhoda na odprto morje, celovitost Piranskega zaliva in pa Trdinovega vrha, zagovarjala pred katerokoli drugo instanco zagovarjala. “

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je vladi Marjana Šarca dalo glasno odmevajočo zaušnico na mednarodnopravnem in diplomatskem odru. (Foto: STA)

Rešitev je v bilateralnih pogovorih
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarovič je po današnji razglasitvi zapisala, da se je Slovenija ujela v lastno zanko. Edina rešitev leži v bilateralnih pogovorih med državama. Podobno razmišlja tudi Pogačnik. “Mednarodno pravo je pač takšno, da je najboljši dogovor med dvema stranema. S tem se kompetentne vlade dogovorijo, kako bodo rešile neki problem in za tem tudi stojijo. Vsa reševanja s pomočjo tretjega akterja, predstavlja le odlaganje rešitve. Danes se marsikdo niti ne spomni, kdo je pravzaprav vse zakuhal,” zaključuje svoje mnenje o še eni pravno-diplomatski sramoti Slovenije strokovnjak za mednarodno pravo prof. dr. Miha Pogačnik.

Luka Perš