Nesposobne vladne ekipe sramotijo Slovenijo – ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava, je kritičen mednarodni pravnik dr. Pogačnik

(Foto: STA)

Slovenija je doživela novo pravno in diplomatsko sramoto na evropskem parketu. Glede na pravno nesposobnost vladne ekipe so se potrdile besede enega največjih mednarodnih pravnikov v Sloveniji, dr. Miha Pogačnika, ki je po tem, ko se je Pahorjeva vlada odločila, da bo spor reševala s pomočjo evropskega prava,  leta 2009 kot vodja slovenskih strokovnjakov za reševanje mejnega spora s Hrvaško nepreklicno odstopil. ” Bili smo zelo blizu, potem pa se je zgodila meni nerazumljiva napaka v zunanji politiki. Začeli smo se obračati na Evropsko Unijo in problematizirati stanje, ki je pravno nepovezano z EU. To je bil tudi razlog za moj takratni nepreklicni odstop”.

Profesor dr. Miha Pogačnik v Sloveniji in v tuji strokovni javosti velja za priznanega strokovnjaka na področju mednarodnega prava. Generalni pravobranilec sodišča EU Priit Pikamäe je danes Sodišču EU predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je Slovenija v zvezi z arbitražo vložila proti Hrvaški. Odločitev Mihe Pogačnika ni presenetila. “Mene mnenje, objavljeno mnenje generalnega pravobranilca sodišča Evropske Unije, dejansko ni presenetilo. Že četrt stoletja opozarjam natanko na to, kar je namreč on izpostavil. Slovensko vlado, kakor tudi akademika na fakultetah opozarjam, da Evropska Unija enostavno ni pristojna za reševanje mejne problematike. Vprašanje reševanja meje med dvema državama je vprašanje mednarodnega prava in nima z Evropsko unijo nobene povezave, na kar je pravobranilec lepo opozoril.”

Uresničile so se žal napovedi dr. Miha Pogačnika pred desetletjem glede slovenskega arbitražnega sporazuma. (Foto: STA)

Večkrat ponavljane napovedi dr. Miha Pogačnika glede slovenskega arbitražnega sporazuma, so se, žal, uresničile. (Foto: STA)

Prvi odzivi slovenskih pravnih strokovnjakov so okrivili evropskega generalnega pravobranilca Pikamäeja. Po besedah slovenske agentke Maje Menard, je zaobšel slovenski zahtevek. Podobno je reagirala Janja Hojnik, profesorica za evropsko pravo na mariborski pravni fakulteti, ki je povedala, da je negativno presenečena. Pogačnik je mnenje obeh ovrgel ter menil, da je nastopil čas, da dobi Slovenija ustrezne mednarodnopravne strokovnjake. “Čas bi že bil, da naša država in vlada dobita ustrezne pravne strokovnjake, ki se spoznajo na mednarodno in evropsko pravo. Jaz ne vem, kdo jim svetuje. Enostavno, naj pred mednarodnimi telesi prenehajo sramotiti pravno stroko, kakor tudi slovensko državo nasploh. Sprašujem se, na kakšni strokovni in pravni podlagi so izdelali in utemeljili omenjeni zahtevek, ki je Sloveniji povzročil dodatno sramoto in je povrhu vsega še zelo šolsko podkrepljen.”

Maja Menard in Janja Hojnik spada v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. (Foto: STA)

Maja Menard in Janja Hojnik spadata v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. (Foto: STA)

Miro Cerar je še enkrat pogrnil na področju prava, kljub temu, da se ga v slovenski javnosti predstavlja kot vrhunskega pravnega strokovnjaka
Miha Pogačnik je v svoji izjavi tudi povedal, da sta zadnji slovenski vladi pri tem zahtevnem vprašanju sodelovali s pravnimi strokovnjaki, ki so popolnoma zamešali osnovne pojme mednarodnega in evropskega prava. “Jaz mislim, da je odgovornost vlade in ministrstva za zunanje zadeva predvsem to, da pridobi ustrezne pravne strokovnjake, ki poznajo strokovno podlago za takšna vprašanja. Gre predvsem za strokovnjake, ki na eni strani poznajo razmerje med mednarodnim in evropskim pravom, kakort tudi razmerje med mednarodnim, evropskim in notranjim pravom po drugi. Seveda je vsebina prava, kot ga razume kolega pravnik Cerar, v mednarodnih in evropskih  razmerah nekaj čisto drugega.”

Največja odgovornost za novo evropsko blamažo nosita Karl Erjavec, bivši zunanji minister v Cerarjevi vladi in Miro Cerar, bivši premier in aktualni zunanji minister (Foto: STA)

Za najnovejšo blamažo Slovenije na evropskem parketu, sta najbolj odgovorna Karl Erjavec, nekdanji zunanji minister v Cerarjevi vladi in Miro Cerar, bivši premier in aktualni minister za zunanje zadeve. (Foto: STA)

Vladni pravniki ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava
Slovenija je z današnjo osramotitvijo pred Sodiščem EU dokazala, da ne pozna osnov mednarodnega in evropskega prava. ” Dejstvo je, da so na naši strani bili pravniki, ki ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava. Tukaj gre za osnovna vprašanja razmerja med pravnimi sistemi, kot že poprej omenjena mednarodno in evropsko pravo. Naša vlada je, na mojo veliko žalost, padla na izpitu iz mednarodnega in evropskega prava.”

Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor in sedanji predsednik RS Borut Pahor, tedanji slovenski predsednik vlade, kjer se je vse skupaj začelo z odločitvijo, da bo Slovenija reševala težave s Hrvaško z arbitražo. Miha Pogačnik je zaradi tega nepreklicno odstopil pred desetimi leti. Danes so se njegove napovedi žal uresničile. (Foto: STA)

Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor in sedanji predsednik RS Borut Pahor, takratni slovenski predsednik vlade, na Trakošćanu leta 2013, kjer se je štiri leta pred tem vse skupaj začelo z odločitvijo, da bosta Slovenija in Hrvaška z arbitražo reševali mejna vprašanja. Miha Pogačnik je zaradi tega pred desetimi nepreklicno odstopil. Danes so se njegove napovedi žal uresničile. (Foto: STA)

V času Janševe vlade skoraj dosegli rešitev dolgotrajnega mejnega problema med Slovenijo in Hrvaško
Miha Pogačnik je bil vodja slovenskih pravnih strokovnjakov v času Janševe vlade v obdobju 2004-2008. Spominja se, da sta s hrvaškim kolegom, akademikom Davorinom Rudolfom, bila blizu rešitve dolgotrajnega problema med obema državama. “Takrat, pred več kot desetimi leti sva s hrvaškim akademikom dr. Rudolfom prišla tako daleč, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bomo oblikovali ustrezno besedilo, ki bo prepričalo domačo politično javnost obeh držav. Mi smo  strokovne podlage izdelali seveda zato, ker se je vedelo, da bomo šli pred tretji mednarodni forum. Vendar samo  vprašanje izbire foruma ni bilo tako bistveno, kot je bila določitev arbitražnega vprašanja. Lahko smo povedali, o čem se bo presojalo, za katera ozemlja je šlo, kakor tudi, kaj naj bi se presojalo. Prav to je tisto, zaradi česa so bili ta nesrečni arbitražni sporazum ter po mojem mnenju katastrofalna sodba arbitražnega sodišča, kakor tudi zdajšnja odločba, potem takšni kot so bili. Opredelitev predmeta spora je namreč pomembna, da se določi, o čemer se bo odločalo v nadaljevanju.”

Predsednik hrvaškega dela slovensko-hrvaške komisije mednarodnopravnih strokovnjakov Davorin Rudolf in predsednik slovenskega dela komisije Miha Pogačnik, sta v času prve Janševe vlade bila blizu skorajšnje rešitve dolgotrajnih težav glede meje med obema državama.(Foto: Rasto Bozic/STA)

Slovenija po mnenju Pogačnika na srečo  ne more zagovarjati katastrofalnega arbitražnega sporazuma pred mednarodnimi institucijami
Strokovnjaka za mednarodno pravo, Miho Pogačnika smo tudi povprašali, ali lahko Slovenija  svoj arbitražni sporazum zagovarja pred katerokoli mednarodno organizacijo. “Mednarodno pravo ima horizontalen značaj. Volja arbitražnih odločb je prepuščena volji posameznih držav. Slovenija tu glede na politiko trenutne vlade, na srečo, nima možnosti, da bi ta nesrečni arbitražni sporazum, ki nam je odvzel pravzaprav vse, kar smo želeli, od izhoda na odprto morje, celovitost Piranskega zaliva in pa Trdinovega vrha, zagovarjala pred katerokoli drugo instanco zagovarjala. “

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je vladi Marjana Šarca dalo glasno odmevajočo zaušnico na mednarodnopravnem in diplomatskem odru. (Foto: STA)

Rešitev je v bilateralnih pogovorih
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarovič je po današnji razglasitvi zapisala, da se je Slovenija ujela v lastno zanko. Edina rešitev leži v bilateralnih pogovorih med državama. Podobno razmišlja tudi Pogačnik. “Mednarodno pravo je pač takšno, da je najboljši dogovor med dvema stranema. S tem se kompetentne vlade dogovorijo, kako bodo rešile neki problem in za tem tudi stojijo. Vsa reševanja s pomočjo tretjega akterja, predstavlja le odlaganje rešitve. Danes se marsikdo niti ne spomni, kdo je pravzaprav vse zakuhal,” zaključuje svoje mnenje o še eni pravno-diplomatski sramoti Slovenije strokovnjak za mednarodno pravo prof. dr. Miha Pogačnik.

Luka Perš

 • karpelec

  Vedno več pravnih strokovnjakov na kupu, tem večja je šalamastika od njih. Pa kje se jemljejo-sicer pa sestavek o tem je tudi ena krasota, da človek išče in ne najde začetek in konec stavka.

  • VERZIFIKATOR

   Konec se še najde in začetek,
   pik in vejic pa nikjer nobenih,
   pa cel kup je vrinkov pritepenih,
   oreh tu najtrši bo povzetek.

  • dež

   Besedo pravnih lahko mirno izpustiš in “strokovnjake” daš v narekovaje. Počakaj nekaj mesecev, da se prah malo poleže, bodo ti isti “strokovnjaki” rekli kakšno tudi o podnebnih spremembah. Za primeren avtorski honorar, seveda. Čedalje večja butalska vukojebina postajamo.

 • Ivan Ivanovič

  Spomnimo se, kako je kadroval partijski režim. Na vodilna mesta so prišli najbolj lojalni kadri, ki so imeli velikokrat zelo povprečen IQ. Spodbujali so šolanje ne najboljših, temveč tistih, ki so izhajali iz družin z ustreznim ideološkim pedigrejem. Negativna selekcija povsod je pač proizvedla neizbežen rezultat: elito, ki to ni. Revolucionarni režim je proizvedel anarhično sociopatsko plenilsko elito brez morale in brez dražavotvornih vrednot. Revolucija je bila za Slovenijo in slovenski narod hujša katastrofa kot če bi nanjo padla atomska bomba …

  • VERZIFIKATOR

   Sanjska ekipa

   MI V BUTALAH

   Mi v Butalah tožimo popreko,
   kaj izbirali bi sploh sodišča,
   na najboljša sodimo igrišča,
   vsako mi prebijemo prepreko.

   Rekel je tako Cesarčkov Mirko,
   ki v Butalah šteje za jurista,
   preoblečen tokrat kar v turista
   v roke vzel je svinčnik in radirko.

   Se tako pri nas stvari razsoja,
   tu je črta, tamle čez je morje,
   prej konča butalsko se obzorje,
   saj Butalec glavo nosi noja.

   Ko mu kakšna reč pač ni povšeči,
   glavo vtakne v pesek cepetaje,
   drugo da rešitev hoče raje,
   upa, da se enkrat mu posreči.

   Drugi je butalski kolovodja
   Šarplaninčev Zarjan, prva klasa,
   ta največjega bi tožil asa,
   kajpak brez ustreznega orodja.

   Se zadeve loti po mornarsko,
   tam je morje, tukaj morska meja,
   naj prežaga se zelena veja,
   fant rešitev daje po mizarsko.

   In potem je tu še mali Borko,
   ta v zadevah vedno arbitrira,
   levo, desno sproti se ozira,
   kot da pleše ulično četvorko.

   En korak na levo po Jadranu,
   otok Kosor, pravi, nam pripada,
   Borko je butalska maškarada,
   pred sodiščem vede se – po planu.

   Trije asi, eno le sodišče,
   vendar za Butale ni pristojno,
   a četudi razglasi to trojno,
   hočejo Butalci na igrišče.

   To sodišče naše je igrišče,
   Mirko, Zarjan, Borko, vsi trdijo,
   čudno ni, na koncu da dobijo
   brco vsakokrat na drsališče.

  • if

   Bravo!

 • tomven

  … enega največjih mednarodnih pravnikov v Sloveniji, dr. Miha Pogačnik… fak, jaz sem pa veš čas mislil, da je to tista rdeča antilopa, švarc pipanova…

 • mare

  Karl pa Miro, res nista neka strokovnjaka na nobenem področju. In taki nam vodijo in sramotijo državo

 • Silos

  Kakšen fantastičen dan kajne nesposobneži !!!
  Glavno,da bo plača!

 • Franci Banko

  Zanima me, če bi lahko kdo lektoriral ta članek.

  • pesjanar

   Strokovnjak ,povej zakaj lektoriral,normalnemu je vse jasno in razumljivo!!!!?

   • Franci Banko

    En primer:”Maja Menard in Janja Hojnik spadata v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. ” Pisati bi moralo:”…, ki ne ločijo…”.

  • francelj3

   Nemogoče. Besedila ne moreš lektorirati, če ga ne razumeš. Glede pomena posameznih “stavkov” tega članka pa lahko samo ugibaš.

 • Joško

  Mislim, da bi bilo potrebno nekatere slovenske pravne veleume ponovno poslati v 2. letnik pravne fakultete in naj končno začnejo študirati pravo. Kot kaže, so pred mnogimi leti opravljali izpite na “lepe oči”, zaradi vez in poznanstev njihovih staršev, po partijski liniji,…
  Kako to, da se mednarodno priznana pravnica Vasiljka nič ne oglasi?

  • rabbit

   Mislim, da se motiš potrebno jih je poslati v prvi razred osnovne šole in jih naučiti brati in pisati, potem pa naprej.

  • karpelec

   Mogoče pa nima časa, ker ji naš drugorazredni ne da miru.

  • francelj3

   V 1. letnik, pa ne ljubljanske, ampak dunajske pravne fakultete. Ali vsaj zagrebške, kot vidimo, je tudi ta dosti boljša od ljubljanske šole za bavconizacijo. Ampak samo tiste, ki lahko dokažejo, da jim matura ni bila podarjena in da je niso kupili. Cmera bo tu težko prišla skozi.

 • FORT WORTH

  Kreteni letijo na posvete v rusijo, doma pa ne poznajo ne demokracije, ne prava in to diplomirani vrhunski fake pravniki.
  Ti so vec ali manj plagiatorji.
  In zdaj, ko je razocaranje in sprenevedanje bodo poizkusali okriviti evropske pravnike, ki imajo pravo v mezincu.

 • Beli Sneg

  In mentalnemu revežu cmeri je spet JJ kriv da je nesposoben.

 • von Rhein

  Vrhunski pravniki…mednarodno priznani pravniki? Rezultati njihove pameti (ne dela,ker nič ne delajo) so vidni.Najbolj na slikah.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Oni bodo vztrajali in Evropo naučili, kaj je “pravo”.

 • rubec

  To je to, to je pravo, so včeraj zucnili moja stara mati potem, ko sem ji za njen jubilej nalil kozarec francoskega konjaka. Pa nalij mi še enega, so še zamomljali, tisti cerar o pravu nima pojma.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Preprosto: gre za nesposobnost leve politike in “vrhunskih” pravnikov tipa Cerar, ki se namesto s pravom ukvarjajo s politiko. In sedaj so vsi ostali krivi razen njih samih. Beda!

 • Peter

  Zadnjič peljem avto h mehankarju. Naš vaški, dober je, popravi hitro….Tokrat pa, kličem in kličem…ni še fertik, ni še fertik…Pa ga po 14 dneh vprašam, pa dobro, kaj se dogaja? MI reče Mal dle bo trajal, novega mehankarja mam, nima pojma o popravljanju avtov, je pa naš.

  • AlternativaZaSlovenijo

   In kakšno je nadaljevanje te zgodbe? Mahankar še živi al je propadu?

   • Peter

    Zaenkrat živi od pufov, ki pa gredo samo za plače. Zato ne more kupit novih strojev, ki jih imajo mehaniki v sosdnjih vaseh. Kaj pa bo, pa ne ve, no.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Aha, stara navada (socialistična). Kaj češ, navada je železna srajca, al kako so že temu rekli.

 • Golman

  Ko je bilo potrebno zaščititi 20.000 slovenskih družin v aferi toksični chf krediti Cerar ni spoštoval mnenja sodišča EU, ki množično dosojajo v prid oškodovanih kreditojemalcev, raje je zaščitil interese tujih bank. Sedaj se pa sklicuje prav na to isto sodišče? Kakšne modele imamo za ustavne pravnike v Sloveniji. Od SMC pa res sama gniloba – česar koli se dotaknejo. Cerar ni sposobe niti vodenja manjše trafike, v Sloveniji je pa zunanji minister – jao, jao Slovenija

 • montyamp

  To so posledice jurišanja v gozdove , saj izdajalski skrivači na oblast niso mogli nabiti pametnih , ker so tisti bili poklani ali so pa pred zločinci ki nam še danes nastavljajo marionetarske sluge , pobegnili v tujino ???
  GORJE NARODU , KO PRIDE HLAPČEVSKA GOLAZEN NKVD VAJENIŠTVA NA OBLAST

  • JANEZ GUS

   Žvepleni bo v Dražgošah sprdel,da je za vse to,kar se dogaja s Hrvaško kriv JJ.

 • JANEZ GUS

  komunarska gošarska drhal je že od l45 v sramoto Sloveniji.Do kdaj še.

 • JANEZ GUS

  Tem cmerkotu je stara za rojstni dan dala diplomo,ker je dobro vedela,da jo po naravni poti ne bo nikoli naredil,kot je tudi ona ni. Če ne bi delala in govorila take nebuloza.

 • rubec

  Tale cerarjeva izjava, da je treba pri arbitraži samo vztrajat in nič drugega je po mojih izkušnjah bolj kot ne iluzija. Moj partner že leta in leta vztraja, da bi zanosil po naravni poti.

 • pater dr. Rinaldo

  Najbolj žalostno v vsej zgodbi in agoniji naših mednarodnih odnosov s sosedo je naša slovenska zaplankanost. Hrvatje so nam, resnici na ljubo, večkrat ponudili časten izhod iz te zagate. Posredno so nam namigovali, da z našimi samozvanimi mednarodnimi uglednimi pravnimi strokovnjaki nekaj hudo smrdi. V politiki se moraš pogovarjati, zato temu rečemo dialog na bilateralnih osnovah, ali trilaterala, kakor pač je. Slovenska politika pa je izsiljevalska, izkoriščevalska, nefer, samoljubna in samovšečna…nerazgledanost, pomanjkanje svetovljanstva, nepoznavanje evropske etikete, protokola, salonskih kuloarjev in kurtoazije, ki jo zelo dobro obvladajo sosedje Hrvatje, nam je lahko samo v poduk in opomin, da se moramo spremeniti, predvsem v našem intelektualnem smislu. Država ne more zaposlovati vsakega, ki samozvano trdi, da je strokovnjak! To odloča mednarodna citiranost kolegov, uveljavljenih strokovnjakov! Ne pa to, da preverjam njihov COBISS, in zgroženo ugotovim, da je njihovo samo pavje perje! Namesto, da novinarji diktirajo in določajo, kdo je strokovnjak, poglejmo raje uveljavljene pravne, ali druge strokovnjake, povabimo jih, naj svetujejo ali izobrazijo naše. Žal, Pravna fakulteta v Lj, ni pravi naslov izobraževalne institucije, ki bi izobraževala bodoče vrhunske pravnike. Ta fakulteta je samo podaljšek bivše kumrovške partijske tečajnice, katere prvenstvena naloga je bila loviti v kalnem in iskati notranje sovražnike, predvsem nas, duhovnikov, ki smo bili nasprotniki enoumja slovenskega CKZK,

  • AlternativaZaSlovenijo

   Pater, z nečim so se morali preživljati. Če ni “sovražnika”, ni revolucije.

  • RATATA

   Pater dr. Rinaldo, navedli ste dejstva, ki so bistvena za stanje v naši osamosvojeni socjalistični mafijski Republiki Sloveniji.
   Hrvatje imajo strokovnjake na položajih in delajo za svojo stvar in kot pravite, so nam ponudili (na videz) častno možnost izhoda iz zagate.
   Na videz, ker Zagreb to zna. Znajo prikazati, da dobro izgleda. To morajo tako izvesti, ker se zavedajo, da morajo zaradi svojih ohraniti hrvatsko v “avnojskih mejah”!
   Zavedati se je potrebno, da jim to uspeva izključno zaradi pomagačev, ki jih imajo med našimi!
   Naši, so se najprej morali zlagati in arbitražnemu tribunalu poslati neresnični datum nastanka obeh držav, ki je dvakrat lažniv!!
   Prva LAŽ naših,
   da sta se obe državi nastali hkrati in to na dan 25.06.1991, kar ni res(!!) #Slovenija je razglasila samostojnost dne 26.06.1991 – hrvatska pa 08.10.1991#
   in druga LAŽ naših,
   da sta se obe osamosvojili, kar ni res(!!), saj se je Slovenija dne 26.06.1991 res osamosvojila, (ker se je lahko, saj je prejšnjo državo dne 01.12.1918 sestavila), dočim se je hrvatska 08.10.1991 od preostanka sfrj odcepila, (ker se osamosvojiti ni mogla, saj prejšnje države ni sestavila – sestavile so jo “Zemlje” države SHS, ki so se “ujedinile” s Kraljevino Srbijo – Zemlje t.j. Države, pa so bile le slovenske Dežele, kar je Regent Aleksande Karadjordjević, kot pravnik zelo dobro vedel in je to tudi tako zapisal / glej arhive v Belgradu…!!).

   Ja res je, z državnimi rečmi naj se ukvarjajo modri, bistri izobraženci, ne pa samotitulirani “strokovnjaki”,kot so tile naši, ki res pokvarjeno zamolčujejo dejstva o državnosti slovenskih Dežel in se sklicujejo na neka plemena in narodne skupnosti, etnije …. in podobne traparije namesto o državnem – nacionalnem – internacionalnem!

   Torej, Zagreb, da bi ohranil meje, ki so jih imeli kot upravna enota SRH znotraj sfrj // v avnojskih mejah, ki po internacionalnem pravu nikakor ne veljajo popolnoma nič in nikakor ne morejo biti meje med državama RS in RH // mora uporabiti mnogo napora in pri tem mu morajo predvsem pomagati naši pokvarjenci, ki delujejo za njihov cilj, saj je, kot kažejo postopki, ta cilj v skupnem interesu(!) Zagreb brez pomoči naših tega nikakor ne bi mogel izvesti!

   Tako zelo bebavo je, da nekdo odločbo arbitražnega tribunala, ki je tako zelo škodljiva za nas želi uveljaviti (in celo toži), saj tribunal (zaradi Memoranduma, ki ni vseboval niti enega v internacionalnem pravu relevantnega dokumenta … poslali naši veleizdajalski zamolčevalci resnice) niti ni mogel presojati drugače… poleg tega Tribunal niti ni izpolnil določil Sporazuma o arbitraži!!
   Zapovrh je pa ta odločba pravno nična – kot da je ni(!!) saj nič ne more temeljiti na laži!!

   …. je pa treba povedati kot dejstvo le tisto, kar dejstva so! (od zadnjič …. )
   npr.:
   “Ne bi bilo rata, da ga mi nismo trebali!” … je pa res povedal F.T. … https://www.youtube.com/watch?v=xwQDoKxJVJ8

   …. in dejstvo je tudi, da je hrvatska “raskinula veze sa sfrj dan 08.10.1991” …..
   ….. tako so vklesali v kamnito ploščo in tako je prenašala hrvatska tv https://www.youtube.com/watch?v=lL0IXiLEyV0&t=73s ……
   in na ta dan so še letos imeli praznik!!!https://evarazdin.hr/nasim-krajem/danas-slavimo-dan-neovisnosti-proslo-je-28-godina-od-kada-smo-raskinuli-sve-veze-sa-sfrj-380449/ ……
   … pa so se naši kljub temu, arbitražnemu Tribunalu zlagali, da sta se Slovenija in hrvatska osamosvojili hkrati.,,,,,,
   ……in to na dan 25.06.1991!!,
   čeprav se je Slovenija od sfrj osamosvojila 26.06.1991!! ( zato – zaradi te laži je to veleizdaja!!!) je odločba arbitražnega Tribunala nična / je ni!!!! ……
   ….in za povrh pa naši bebavci tožijo hrvatsko, ker grozljive odločbe, ki je v nasprotju z določili sporazuma določila neko novo mejo, ki je nikdar ni bilo, namesto da bi določila, kje poteka meja med državama (starodavna,,in obstoječa..,,!!!!) je ne upošteva, pa tako katastrofalna je za nas,
   saj nam jemlje Medmurje, ki po trianonu spada k Prekmurju in celotno Istro z otoki, ki pripada slovenski deželi Primorski in smo jo dne 01.12.1918 ob “ujedinjenju” slovenskih Dežel s Kralhevino Srbijo prinesli v skupno državo!!!….
   Da slučajno niso to naredili naši zato, ker so pulcajem že zdavnaj na kape neke kokoškaste kure namestili, ki ponazarja Socjalistično Republiko Slovenijo – upravno enoto znotraj sfrj???
   Boste spet brisali resnice, ki jih pišem, tako kot delo, kure, mmc,,,, in pooblaščeni nadzorniki FB-ja (tiste komunjare iz FDV in MI)???

   PA ŠE MALO MESIĆA – PREDSEDNIKA PREDSEDSTVA SFRJ POSLUŠAJTE .. https://www.youtube.com/watch?v=egku0sLuqDE

   popolnoma v skladu s starim Hebrangom ,,,; “eNDeHa će nam dati Bosnu i Hercegoviinu a eNOBe… Istru!!!”
   in še malo Mesić VS Jović marca 1991 …:
   https://www.youtube.com/watch?v=J7_9Wln_6Vc

 • JANEZ GUS

  Hrvati umirjeno in argumentirano,naša rdeča banda pa v diliriju se zaganja z glavo v zid.Že vrabci so čivkali,da bo tako s kakršno neumnostjo so začeli in potem ti rdeči gošarji nadaljevali.Komunist na oblasti-garant za vničenje države.

  • Peter

   Saj jim ni treba nič delati, Hrvatom. Samo sedijo in čakajo na naše neumnosti. Pa še tako pametni so, da se ne smejejo na glas, ko jih dočakajo, no.

 • rubec

  V slovenskem nacionalnem interesu je, da janša ne pride na oblast pravi cerar.in nadaljuje. Pri hrvatih je treba samo vztrajat in siguren sem, da bo če ne prej pa leta 2280 vsaj polovica kopra v slovenskih rokah.

  • kokobily

   Optimist, kar polovica ???

   • Peter

    Ja, kar dobro ne, če računaš, da bo Hrvaška tam nekje do Milj, no.

  • francelj3

   Tista polovica z Luko Koper ali tista brez nje?

 • montyamp

  Ko pride hlapec na oblast , ne zna več ne jesti in ne s..ti .

  • AlternativaZaSlovenijo

   Seveda, ker mu je zmanjkalo hrane.

 • Miha

  Na mednarodno sodišče v Haagu je potrebno vložiti tožbo za nespoštovanje zadnjih mednarodnopravno priznanih državnih meja po razpadu bivše Jugoslavije, da bomo sploh začeli verodostojno reševati velik državni problem, da nimamo določenih vseh državnih mej. Država, ki nima določenih državnih mej, nima določenega svojega teritorija, ni država. Obstaj pa tudi tveganje za konflikte, celo vojne in pobijanje nedolžnih civilistov. Mogoče pa to hoče rdeča banda.

 • mapu

  Take, kot sta tile dve pravnici bi rekel, da bi imel Šarc prav: “Za šporget privezat”.

 • FORT WORTH

  Pa to je taliban, da mu ni para. Takega nimajo niti v Venezueli. JJ je zdaj dezurni krivec, da je arbitraza propadla. Tako so tudi krivi Hrvati, da spuscajo v Slovenijo migrante…
  https://www.24ur.com/novice/slovenija/cerar-gospod-jansa-se-igra-z-nacionalnim-interesom.html

 • francelj3

  Ne pričakujem, da bo šiptarski tišler s šestimi popravci razumel karkoli, kaj šele osnove mednarodnega in evropskega prava, lepo vas prosim. Saj v Bruslju še govoriti ne more z nikomer, ker ne zna nobenega jezika, zato revček blodi sam po praznih hodnikih naokrog. Ampak bedasti Slovenceljni ga bodo prav gotovo še enkrat neizvolili na položaj PV.

 • francelj3

  Tu itak noben “pravni strokovnjak” ne ve nič. V državi, v kateri ljubljanski okrožni sodnik Ciril Keršmanc ustavi postopek proti lastnikom in managerjem Grepa, ker Grep ne obstaja več, je vse mogoče. Moram hitro ustanoviti eno firmo, si sposoditi nekaj milijonov, jih odnesti na Karibe in potem firmo izbrisati iz sodnega registra. Nihče mi ne bo nič mogel.

 • Viktorh

  Ne gre se čuditi. Bivši predsednik vlade, sedaj zunanji minister s tega področja nima nobenih izkušenj. V pomoč pa so mu bili še manj izkušeni.

  M. Cerar je: “za diplomsko nalogo z naslovom Pravno varstvo blagovnih znamk je prejel nagrado »dr. Slavka Zoreta« od Društva za Združene narode za SR Slovenijo. Magistriral je iz Večrazsežnosti človekovih pravic in dolžnosti, doktoriral pa iz (I)racionalnosti modernega prava.”

  Žalostno.

  • Oliva

   To je vse podarjeno ali pa kupljeno. Da je bebček se mu že na daleč vidi. Da Slovenijo ignorira na vseh področjih praktično celi svet mu pa ne kapne, ker mu nima kam. Ta človek je enostavno neprebavljiv z vsemi zabitimi levaki vred.

 • Oliva

  Ali ta bedak sploh kaj loči? Ne loči enakosti od enakopravnosti, ne loči evropskega od mednarodnega prava. Res je bedak prve vrste z kupljeno izobrazbo. Mama se v grobu obrača, ker je takega idiota rodila. O, bog pomagaj!!!!

 • kokobily

  Takoj po tem, ko je Generalni pravobranilec sodišča EU Priit Pikamäe podal svoje mnenje, so najvišji predstavniki SLO oblasti (predesednik dežave, vlade, parlamenta, zunanji ministr) pohiteli pred kamere prepričevati nas, da to (poročilo-mnjenje-stališče Generalnega pravobranilca sodišča EU nič ne pomeni).
  SIC !!!! Kerega vraga so se potem sploh (v takšni-visokokategorniški sestavi) sploh sestali in se oglasili…
  Seveda, so se spravili na organ EU in ga okracali, da nima pojma. Na tisti isti organ, (Generalni pravobranilec sodišča EU pripravi pravne podlage za sodišče EU, ki na koncu odloča), od katerega pričakujejo podporo…Zdaj ni Junkerja, da bi bil za vse kriv (bolj povedano, njegov “bolni križ” imenovan – gin), zdaj so naenkrat na sodišču EU sami paceki, Mirkec že ve…Če bi Dončič takole igral, boi temu rekli – napake v korakih ob vsaki žogi… Pa fant igra drugače. pa fant zmaguje… Ovi EGOTI pa nas prepričijejo, da je ves svet nor, samo oni vedo kako in kaj…

 • jevidel

  “…. ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava,
  je kritičen mednarodni pravnik dr. Pogačnik.
  Ljudski pregovor pravi, da prazen klas stoji pokonci.
  Tudi prazen žakelj ne stoji sam pokonci. Ni bolj praznega človeka, kot je tisti, ki je poln sam sebe.

  .

 • xtc

  Tole je dejanka slika SLO Bavcon-komunističnega prava-večina sLO pravnikov,kaj šele levih politikov ne pozna niti mednarodno pravnih osnov-temu primerno pa je tudi stanje usppehov-če to vzporedite še z Kučan -Bavcon pravosodjem dobite povsem enake prijeme,le da pri drugem zadeve prikrivajo in skrivajo doma ,dokler le gre,ko pa pride na mednarodni nivo pa se ponovi tale zgodba,ali je cela zadeva narobe alipa zadevo izgubimo.
  Glede izjavSLO levih politikov,z Kučanom vred nima smisla izgubljati besed saj so mednarodno deklasirani na nivo nesposobnih neandrtalcev,ki se jih bolj ali manj vsi ogibajo ali dajo v zadnjo vrsto nekam v kot,da se jih ne vidi.preveč,če pa se že morajo slikati z njimi pa je to le pod prisilo uradne dolžnosti
  Bi paobems omenjenima Tovarišicama pravnicama,ki so tako veheentno pametovali v primeru ,da EU sodišče sledi ugotovitvam EU pravobranilca takoj odvzel vse strokovne in druge nazive in dal na cesto.
  Je pa tole lep poduk Slovencljem ,kako se bodo za SLo iztekale sodne zadeve za Kučanstan v bodoče z Teranom vred.