Nesposobnost na višku: Bruslju smo morali vrniti 60,7 milijona evrov neporabljenih letnih predplačil, za ta denar bi lahko gradili prepotrebne domove za starejše!

Foto: STA

Glede na to, da je član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb ob predstavitvi letnega poročila evropskih revizorjev v Bruslju vnovič opozoril na to, da v Sloveniji vlada slabo črpanje evropskih sredstev, bi bilo prav, da bi si vlada Marjana Šarca nastavila ogledalo in se zamislila nad sabo. Očitno pa je to utopično pričakovati, vlada je namreč preko Twitter profila sporočila, da je Slovenija Evropski komisiji za 4. obračunsko leto letos res vrnila 60,7 milijona evrov neporabljenih letnih predplačil, a to naj ne bi pomenilo, da je Slovenija izgubila evropska sredstva?! 

Ni treba biti ravno Albert Einstein, da je človeku nemudoma jasno, da vrnitev preko 60 milijonov evrov Bruslju pomeni velikansko izgubo za Slovenijo, saj bi za ta denar lahko zgradili kar nekaj domov za starejše, ki jih v Sloveniji kronično primanjkuje, saj v vrsti čaka že skoraj 10 tisoč starostnikov.

Zaradi katastrofalnega črpanja evropskih sredstev pa očitno ni zaskrbljen predsednik vlade Marjan Šarec, ta je namreč zatrdil, da je izvajanje projektov in programov, ki se financirajo iz evropskih sredstev, v polnem teku. Ko ga je poslanka SDS Suzana Lep Šimenko v luči slabega črpanja evropskih sredstev opozorila, da po dveh mesecih od odstopa Iztoka Puriča z mesta ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko še vedno ni novega ministra, je Šarec v svojem brezskrbnem slogu le odgovoril, da naj nič ne skrbi ter da naj bi bilo vse pravočasno in tako, kot mora biti.

Statistika govori sama zase
“Težave, ki smo jih imeli z informacijskim sistemom in so povzročale zastoje pri črpanju ter ogrožale sredstva, na voljo Sloveniji, so odpravljene. Izvajanje kohezijske politike v povezavi z informacijskim sistemom nemoteno poteka. Kljub odstopu ministra Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko nemoteno dela,” miri Šarec. Statistika pa na drugi strani govori sama zase. Slovenija je do konca leta 2018 porabila le 24,2 odstotka sredstev evropskih strukturnih in investicijskih skladov iz tekočega sedemletnega programskega obdobja, kar je precej malo. Slovenija ima v finančni perspektivi 2014-2020 na voljo 3,068 milijarde evrov sredstev evropske kohezijske politike, ki jih lahko koristi do leta 2023. Do danes smo Bruslju upravičili porabo v višini 848,3 milijona evrov, torej 27,6 odstotka vsega, kar je Sloveniji na voljo.

Foto: STA

Žalostno je, da mainstream mediji slabega črpanja sredstev EU ne problematizirajo zadosti, še posebej v času predvolilnih soočenj smo lahko videli, da so tako pomembno temo povsem spregledali. Na to, da v Bruslju na Slovenijo še vedno čakata 2 milijardi evrov, ki bi jih morali do leta 2019 počrpati, je na svojem Facebook profilu opozoril tudi Janez Janša. Ob tem je izrazil začudenje, da za omenjeno tematiko ni prostora na predvolilnih soočenjih, ki jih pred evropskimi volitvami organizirajo na RTV SLO in POP TV. Več kot očitno torej je, da osrednji slovenski mediji ponovno ščitijo nesposobno levo politično garnituro, ki je objektivno odgovorna za katastrofalno stanje na področju črpanja evropskih sredstev.

To, da smo šesta najslabša članica pri črpanju EU sredstev, nam pove veliko o naši nesposobnosti črpanja evropskih sredstev. S 60 milijoni evrov, ki smo jih vrnili v Bruselj, bi lahko zgradili marsikaj. Seveda pa tako negospodarno obnašanje ne preseneča, glede na to, da smo v preteklosti porabili več deset milijonov evrov le za študije v zvezi z dolgotrajno oskrbo. Glede na to, da je v Sloveniji veliko pomanjkanje domov za ostarele, bi denar prišel še kako prav. Naši državljani očitno za vlado predstavljajo drugorazredne državljane, zato se ta za obstoječe stanje ne sekira preveč!

Hana Murn

 • rubec

  Škoda res. Za ta denar bi jankoviču lahko še enkrat odpisali dolgove.

  • Andrej

   Saj so jih Zokijevemu kameradu SRAKI še več. Pravi Šarec, da po zakonu.

 • francelj3

  Dokler bomo sedeli doma in tipkali komentarje, bo tako. Na ceste!

  • Novakec1

   A z svečkami v rokah?

   • Amerikanc

    Ti greš lahko s svojo rdečo knjižico !

   • Steiermark

    Ne, ti, s svečko pod nosom…

    • Novakec1

     Uh, ti jo boš mel pa v razpočnici, tisto za deset dni gorenja, pa še prižgana bo.

     • Steiermark

      Izgleda, da to trdiš iz lastnih izkušenj, čeprav jih imate takšni, največkrat v anusu, ko zmanjka psičkov….

  • milanček

   tako je, državljani, lahko so jutri nove volitve, ne bo nič drugače, 3/4 volilcev ima fiksno misel v glavi, “da so vsi isti”, to je parola kućanove golazni, ostali volilci pa so tako prfuknjeni, da bodo še 10X volili idiote ala pahor, bratovsek, cerar, in za finale še ta idiot, ke si ne zna čevljev zavezat! kućan že pripravlja nov “obraz”, torej prfuknjeni slovenceljni, ALELUJA, pa smo spet ram, v 3pm!

 • Luiggi

  zato se ta za obstoječe stanje ne sekira preveč!
  Ce je to res,kar pise v clanku,bi se bolje slisalo nic,kot pa ne prevec!

 • janko

  Saj pravim, na ulice, razbit vse pisarne in nagnat rdečuhe v tovarne delat! In pika!

  • Novakec1

   Tovrne so uničl, pa ne sam tardeči, tud tabeli, pa šekasti …..

   • janko

    V družbenih tovarnah je še pretežno po socialistično. Direktorji so dosledno nastavljeni udbovci (skrbniki sistema). Torej je uničenje od tardečih, izključno!

    • mona lisa

     Koliko je sploh še družbenih tovarn. Večino so jih namreč že prodali tujcem denar pa pobasali v svoje žepe. Slovenci pa zdaj v teh tovarnah hlapčujemo za drobiž tujcu.

     • SIMON ROZIC

      …brez teh “tujcev” bi pa travo pasil na travniku z razlito gnojnico,
      ker “naši” državni velemojstri o ekonomiji in še marsičem nimajo blage
      veze in pojma! Sicer pa, vprašajte Lukca Mesečnika! On ve!!!!
      Lukec pravi, da je vse naše, tako se z opankarjem in bando Kučanovo
      tudi obnašajo! – in kradejo, kradejo, kradejo !

     • Steiermark

      Kdaj boš spregledala prevaro rdečih udbovsko komunističnih gnid, ki s pokradle tovarne ter jih nato prodale za lepe denarce, ki jih pa sedaj, pod tujimi imeni (ne tujci), “nazaj kupujejo”! Isto je tudi z bankami, kjer operira vsa udbovska smrdljiva svojat, ki jo “predstavljajo” izmečki iz tujine, s posojajem svojih imen…..Tako večno ostanejo nedotakljivi, še posebaj s takšnno mafijsko oblastjo, kot jo imamo!

   • Amerikanc

    Ti ki vse veš, naredi si primerjalno tabelo in boš videl razliko, ki ti zamegljuje um !

    • Novakec1

     Hvala za kompliment, nisem vedel da vse vem!

   • pajot

    ta beli ležijo že 74 let pod zemljo.

 • Fosa Stefan

  bravo slovencki, kar sedite doma in spostujete MAFIJO; KIJE ZASCITILA MAFIJO; kako so bildali cmerarja, dr prava, ta bo naredil red,….kamor koli je cmerar hodil povsod je samo drek naredil(SLOVENSKE ITALJANSKE PATRULJE; KAJ KORISTIJO SLOVENIJI?????????????????????????????????????????). bla blablab, ,, kje je dada , tunek ja jansa je kriv, pa surca, pa zgaga, pa fiser, ce policija sodnikli kradejo spise in zamnjujejo ali pa si izmisljajo nove dokaze, da jankovic in njemu podobni pridejo do odpisa dolgov, toda nic jim to ne pomaga, kdorZNA SAMO LAGATI IN KRASTI; TA NE ZNA DELATI IN S SVOJIMI ROKAMI NE ZNA POSKRBETI ZA SVOJO RIT: Tudi neumen maslesa kaksno pametno rece, sfukati jih je treba totalno sfukati, toda pravih slovencev je premalo, slovenckom, ki sedijo doma PA ugaja, ki jih nsposobni levaki fukajo v rit

  • SIMON ROZIC

   …in v glavo, seveda!

 • Amerikanc

  So jih raje 70 ukradli in potem še 61 zagonili. Bravo Milane. Ti si car za partizanske penzije,…pa to.

 • Anton

  v tekstu se je pojavil škrat namesto 848 miljonov piše miljard

  sarkazem press

 • mona lisa

  Nesposoben lažnivi kljukec z nesposobno vlado. Slovenija tone hitreje kot Titanik.

 • montyamp

  Banda komunajzarska nesposobna , ………………………………………………………..

 • Andrej

  Kako nesposobnost? Kaj vam je? Šarec počasi dosega višek svoje sposobnosti. Za šestkratnega popravca tišlerja morate priznat, da je zelo sposoben. Nategnu je vse doktorje znanosti in postal njihov predsednik. Tudi njegov projekt, podprt s strategijo CK ZKS – ODMIRANJE DRŽAVE vodi več kot uspešno. In to je zelo lepo. Ker uživa tako veliko javnomnenjsko podporo torej dela točno po želji ljudi. Nesposoben? Ni šans, za slovence je super sposoben. kar vprašajte jih.

  • SIMON ROZIC

   ,,,ko si bo zaprl še zadnji gumb na “šlicu”, razporku, bomo vedeli, da je vsega konec
   in lahko začnemo “jovo na novo” !

   • Andrej

    V ta namen je Jovevo že poslal na varno.

 • bubamara

  Za EU denar je treba kaj naredit, da ti ga dajo. Lenuhi hodijo po kredite.

 • Janez Novak

  Mafije ne briga bruseljski denar, ker Bruselj skrbno nadzira porabo podarjenega denarja. Naša mafija se raje zapufa, ker potem lahko kradejo kot srake. Saj bo itak plačalo delovno in molzno ljudstvo. E viva Mafistan!

  • McBobo

   Vsak, ki pošteno dela in ustvarja dodano vrednost, voli levake ali pa sploh ne hodi na volitve, naj se zamisli sam nad sabo.

   • SIMON ROZIC

    …od panike in žalosti ne more revež niti misliti več! Strah ga je, da ga nadzira oko Udbe
    iz prejšnjega stoletja oz. tisočletja ! Strah je zarezan v kosti, apatija pa v možgane!

 • lokec

  Saj Šarec vodi – ankete.

 • karpelec

  Naši vladni predstavniki, rastejo samo na jezik, pamet pa puščajo izhlapevati iz glave brez koristi.

  • SIMON ROZIC

   …mislim, da ne rastejo in se ne razvijajo; njihova umska razvitost je ostala na nivoju
   zgodnjega neandertalstva….samo frizurce so spremenili, a ne?

 • hribovc

  serpentinšk se razume v finance “ko marica u krivi qurac”…

 • macon

  Za črpanje EU denarja moraš imeti urejene papirje in prikazati vse odhodke. Levi krjavlji in nesposobneži raje cuzajo državni denar, kjer nikomur ne odgovarjajo in hkrati pokradejo velik del porabljenega z namišljenimi postavkami in preplačili.

  Za državo jim je vseeno in jo seveda z neodgovornostjo in nesposobnostjo uničujejo in ji škodijo.

 • tomven

  Vlada je leglo nesposobnih, arogantnih bedakov. Potem pa upa šmarski smrduh še ugovarjati. Poberite se čimprej, dokler ne zajebete čisto vsega!

 • RATATA

  Kje je tovarna sladkorja Ormož?

  • sodnikisozločinci

   Počakaj malo, no! Najprej mora Marjan Lubadarski ugotoviti, katera reka teče pod dravskim mostom.

   • RATATA

    Saj to je pa ja enostavno. Velja popolnoma isto pravilo kot za reko, ki teče pod titovim mostom.

 • Ryuk

  Težave z informacijskim sistemom? =bemu! Spet jim excel nagaja.

  • SIMON ROZIC

   ¨…in pismenost iz OŠ !

 • Anton

  ampak res, predragi komentatorke/rji, al je že znano kdo so biološki starši tega nebodigatreba, radikalno nesposobnega teretjerazrednega igralca?

  sarkazem press

  • SIMON ROZIC

   …saj je vseeno; nanj zelo vplivajo geni opic iz ledene dobe….Pa reci, če ni res!
   Njegovo gibanje po rdeči preprogi je najboljši dokaz!

  • to_mi_delaj

   Vprasajte svetlano, ona bi tekla: jebo mu je pas mater

  • sodnikisozločinci

   To sicer ne vem, vem pa da sigurno niso iz kobilarne Lipica.

 • Minovak

  Ta komik in ostale rdeče zgube se ne starajo, oni bodo ostali večno mladi, a ne. No tudi za njih pride betežnost, slabo zdravje in tisti Nemec…kako mu je že ime???

 • Marija

  Tako je,če daš hlapcu grunt.V zgodovini je še vsak propadel.In tako je pri nas že 70 let.

 • Vera

  Šarec se očitno več ukvarja z vsem drugim, samo z vladanjem ne, ker to ni zanj .

 • Branko Jadran

  Ah sreca, komunisticni steber je v fazi razkroja, panika, za obnovitev so rekl,, ne bo slo,,, na odpad zgodovine z njim

 • xtc

  Ni nesposobnost EU sredstva nadzira porabo,torej ni kraje-zato ni interesa.

 • šmentanamuha

  Zakaj si ovi kamniški kljukec stalno neki zapenja svoj reklc?

  • to_mi_delaj

   Ker za kaj drugega ni sposoben

 • gabrijelobid

  Ne moreš biti toliko zabit,da ne znaš počrpat tega denarja???Mogoče ga nočejo? Lahko bi zgradili kakšen dom za starejše pa,da ne naštevam naprej.Verjetno jim lumparije bolj ležijo

 • Svoboda

  Klovme imamo