Nespretna obramba nezakonitih financiranj volilnih kampanj: Kaj skrivajo v SMC in SD?

Foto: STA

V poslanski skupini SDS, SNS in NSi so predlagali, da bi preiskovalna komisija raziskovala tudi sume financiranja koalicijskih SD in SMC prek domnevno spornih državnih poslov z oglaševalskimi agencijami. Koalicija je na današnji komisiji za poslovnik podprla avtoritarna in samovoljna ravnanja predsednika preiskovalne komisije Janija Möderndorferja in s tem dala jasno vedeti, da ne želi preiskati sumov o spornem financiranju volilne kampanje SMC in SD. Da gre za izredno vpadljivo in dvolično ravnanje vladajoče koalicije in zelo nespretno obrambo domnevno nezakonitih financiranj volilnih kampanj, je opozoril poslanec Jože Tanko.

Poslanci koalicije, ki so danes sodelovali na komisiji za poslovnik, so glasovali proti predlogu SDS o razlagi poslovnika, po kateri bi moral predsednik delovnega telesa in preiskovalne komisije pravočasno in pravilno vložen predlog za širitev dnevnega reda dati na glasovanje. Hkrati s tem so koalicijski poslanci glasovali za razlago poslovnika v smislu, da predsednik delovnega telesa in preiskovalne komisije lahko samovoljno in arbitrarno odloči, da takšnega predloga ne bo dal na glasovanje.

Poslanke in poslanci koalicije na današnji seji komisije za poslovnik prav tako niso sprejeli razlage, po kateri bi del poslovnika o parlamentarni preiskavi razlagali tako, da mora predsednik preiskovalne komisije dati na glasovanje predlog za širitev ali dopolnitev odrejene parlamentarne preiskave v teku, po katerem bi širili ali dopolnjevali obseg odrejene parlamentarne preiskave. Tudi ta predlog so podprli štirje poslanci, pet pa jih je bilo proti.

Komisija za poslovnik

Foto: DZ

V poslanski skupini SDS so zahtevali mnenje komisije za poslovnik v zvezi z Möderndorferjevim arbitrarnim in samovoljnim vodenjem preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v državni zbor 2018.

Vpadljiva obramba nezakonitih financiranj volilnih kampanj
Kot je pojasnil poslanec SDS mag. Dejan Kaloh, so predlog vložili, ker predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer ni dal na glasovanje predloga za širitev dnevnega reda seje, prav tako pa ni želel obravnavati skladno s poslovnikom vložene zahteve za širitev obsega parlamentarne preiskave.  V poslanskih skupinah SDS, SNS in NSi so namreč predlagali, da bi preiskovalna komisija raziskovala tudi sume financiranja koalicijskih SD in SMC prek domnevno spornih državnih poslov z oglaševalskimi agencijami.

Tudi poslanec SDS Žan Mahnič je na sami seji komisije za poslovnik opozoril, da je nedopustno, da predsednik preiskovalne komisije Möderndorfer ni želel dati na glasovanje poslovniško ustrezen predlog za širitev predmeta preiskave. “V SDS smo skladno s poslovnikom predlagali, naj preiskovalna komisija preišče tudi sume spornega financiranja SMC in SD,” je povedal poslanec Mahnič. S tem se je strinjal tudi poslanec SDS Jože Tanko, ki je opozoril, da gre pri Möderndorferjevem ravnanju, ko ne želi širiti predmeta preiskave, za izredno vpadljivo in dvolično ravnanje vladajoče koalicije in zelo nespretno obrambo domnevno nezakonitih financiranj volilnih kampanj SMC in SD.

Poslanec SDS Tomaž Lisec pa je dejal, da je po današnji razpravi na seji jasno, da SMC ni v interesu, da bi preiskovalna komisija preiskovala sume spornega financiranja omenjene stranke, ker bi jim padel še tisti odstotek podpore, ki ga imajo.

Rok Krajnc

 • Amerikanc

  Jaz bi raje preiskal, kako se nekateri tipčki, kot je Jani, lahko vrnejo skozi stranska vrata nazaj v parlament, čeprav dobijo nogo. Enako velja za Yugofila Matića.

  • mici

   dobro jim gre, če ne dobijo stolčka v parlamentu, si pa zagotovijo dobro plačano službo javni upravi, pozabila sem na nadomestilo, ko izgubijo poslanski stolček. Ta krog se vrti in vrti in nikoli ne odvrti.

 • Olga101

  Tovarišija skriva “nepovratna” sredstva a la maketa, trgovina z ljudmi, Kucan-Sorosova tajna nakazila…. Oni ne rabijo kreditov, vse nakradejo…

 • rubec

  Dragan Matić je v Slovenijo prišel kot sin jugooficirja. A smo proti jugooficirjem za to boril, se je že naš Dolanc nekoč spraševal.

 • RATATA

  Do kazenskih ovadb, ki bi vodile do obtožnih predlogov, tožb in sodb pa nikoli ne pride v osamosvojeni socjalistični Republiki Sloveniji!

  • Aurelius

   Ja saj pa je jasno, da do tega ne more priti, ker so si vse represivne organe že davno podredili kaviarkomunajzarji in bivši UDBAši – to pa vse z namenom, da lahko še naprej kradejo davkoplačevalski denar …

 • rubec

  Jöni Mödörndörför sprašuje, če je še kaj denarja ostalo od tistega fantka Krisa. Saj ne sprašuje zase, ampak za stranko SD. Zdaj ko so tam končno odplačali judovsko vilo, bi potrebovali še nekaj denarja, da zamenjajo okna. Ne vsa, samo dva.

 • montyamp

  Kaj skrivajo ???
  Tisto česar nimajo , ne .

 • M x

  Če si kradel priznaj.Žvepleni in njegova elita te lahko zaščiti.Samo na koncu pa itak pride KARMA iz vesolja.

 • šmentanamuha

  Komunjare, pride vrsta tudi na vas, brez skrbi. To, kar mene preseneča je, da ima partija še vedno toliko sledilcev.

 • von Rhein

  Je povedal,so bili mnenja,so ugotovili in se ša še,sama mlakuža.Po vzorcu srbijanke Makarovićke…jebo pas mater, ali ni nikogar,ki bi tega pezdeta mutidorflna discipliniral. Ali člani komisije,ki vložijo vsebinsko in pravno korekten predlog ne znajo najti postopka,ki bi zadevo uredil v skladu s poslovnikom?

 • Andrej

  SD-jevci bi v bazen brez vode skočili, če bi pustili SDS-jevcem kontrolirat. Saj imajo Šarca radi, ampak, toliko pa spet ne.

 • Andrej Žalec

  Če ne želite blokad na FB in želite pisat kaj mislite in kaj vas moti, ne da bi vas cenzurirali pojdite na https://vk.com/ Kdo si je mislil, da bomo hodili k Rusom po demokracijo in svobodo :)